Na izlet so šli tokrat brez posode s hrano
Radovljica je v nedeljo gostila prvi Festival brezglutenskih okusov in zabave. Organizirala ga je Adele Gray, Angležinja, ki že več kot petnajst let živi v Radovljici. Njegov namen je bil, da javnost bolje spozna celiakijo in da ljudem s to boleznijo ter tistim, ki glutena ne jedo iz drugih razlogov, omogoči, da se lahko na enem mestu zabavajo in uživajo v dobri brezglutenski hrani.
Radovljica – In če si je kdo mislil, da hrano brez glutena uživa le nekaj bolnikov in še malo izbirčnežev, je nedeljska prireditev pokazala, da še zdaleč ni tako. »Očitno so tudi takšni dogodki zelo potrebni. Sploh za nas, ki imamo celiakijo, je nekaj čudovitega, da lahko greš nekam za ves dan in ti ni treba s seboj nositi posode s hrano. Res, neprecenljivo! Obiskovalci in ponudniki, s katerimi sem se pogovarjala, so navdušeni. Vsi smo pravzaprav presenečeni, ko vidimo, koliko ljudi se je zbralo, in mnogi me sprašujejo, ali bomo festival prihodnje leto spet organizirali,« je povedala Adele Gray.
Ob tem poudarja, da ima genetsko predispozicijo za celiakijo, avtoimunsko bolezen, ki lahko, če ni pravilno obravnavana, vodi v celo vrsto zdravstvenih zapletov, od 30 do 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, zboli pa med enim in tremi odstotki prebivalcev. To pomeni, da je v Sloveniji okoli 32 tisoč bolnikov, navaja Adele Gray, tudi članica skupine Celiakaši v Sloveniji. »Bolezen zahteva strogo vseživljenjsko dieto brez glutena, saj že majhna količina glutena lahko povzroči velike težave. Bolniki s celiakijo so zato zelo omejeni pri prehranjevanju zunaj domačega okolja,« je še povedala, zadovoljna, da so na festival prišli obiskovalci iz vse Slovenije. »Iz Ljutomera, iz Prekmurja, iz Celja je pripeljal cel avtobus ljudi!«
»Zelo smo zadovoljni z današnjim obiskom, v javnosti namreč zaradi nepoznavanja bolezni tiste, ki ne jedo hrane z glutenom, pogosto označujejo za izbirčneže. Je pa celiakija vedno bolj prepoznavna. Bolniki s celiakijo ne morejo izbirati, kaj bodo jedli, in dieta je edino zdravilo, s pomočjo katerega znaki bolezni počasi izzvenijo,« je povedala Danica Flis, članica in nekdanja dolgoletna predsednica gorenjskega odbora Slovenskega društva za celiakijo.
Če je po eni strani ponudbo brezglutenske hrane v restavracijah težko najti, je po drugi strani tudi brezglutenska hrana, kupljena v trgovinah, bistveno dražja kot običajna, še opozarja. »Včasih je veljalo, da je kruh štirikrat dražji od običajnega, moka trikrat ... Jo je pa v zadnjem obdobju k sreči vsaj na voljo več kot pred desetletji,« je povedala Danica Flis, članica gorenjske podružnice Slovenskega društva za celiakijo.
Tako je bil eden od razlogov za organizacijo tudi opozoriti na dejstvo, da ljudje s celiakijo v večini sosednjih držav prejemajo pomoč države za nakup osnovnih brezglutenskih živil, v Sloveniji pa to še ni urejeno.
V Grajskem parku se je v nedeljo predstavilo kar 20 ponudnikov brezglutenske hrane. Organizatorji so pripravili degustacije in predstavitve, organiziran je bil kolesarski izlet do okoliških kmetij, na stojnici Slovenskega društva za celiakijo pa so odgovarjali na vprašanja o celiakiji in branju deklaracij. Dogajanje je popestril tudi bogat kulturni program.
Festival brezglutenskih okusov in zabave sta ob Slovenskem društvu za celiakijo podprla tudi Občina Radovljica ter javni zavod Turizem in kultura Radovljica.