Michelinove cvetke

Recimo, da je izbor restavracij, ki se uvrstijo v vodnik Michelin Guide Slovenia neke vrste Evrosong slovenskih gostincev. Slovenci smo sicer precej pozno dobili svoje mesto v vodniku, a smo ga. Po navadi Evrosong spremljajo tudi kakšni večji ali manjši škandali. Samo strategijo Michelina in način izbora najboljših pa sama poznam precej premalo, da bi verjetno sploh kaj takega opazila, zaznala. Niti se ne čutim dovolj kompetentna, da bi se vključila v debato, če bi se ta zgodila kje v moji bližini. Bi ji pa z veseljem prisluhnila.

Skratka: medije, kuharske šefe, predstavnike nagrajenih restavracij je v torek Slovenska turistična organizacija povabila na sprejem oziroma javno razglasitev letošnjih izbranih. Ti so dobili označevalne Michelinove tablice z letnico 2023 in kuharski mojstri tudi kuharske jakne.

Prejemniki za letošnje leto so bili v kategorijah: Bib Gourmand, Michelin Selected, ena Michelinova zvezdica, Michelinova zelena zvezdica in pa seveda presenečenje, ki niti ni bilo presenečenje: Hiša Franko z Ano Roš Stojan je dobila tri Michelinove zvezdice; medtem ko je – večina je ob prvi omembi zastrigla z ušesi, glasno pa ni nihče komentiral – kranjskogorska restavracija Milka dobila letos dve. »A to je kuhar David Žafran?« je sosed tiho vprašal svojo spremljevalko, ki ga je v odgovor samo popravila, da ni Žafran, temveč Žefran.

Milka je lani namreč dobila eno Michelinovo zvezdico, in to po komaj treh mesecih, kar je bila odprta, kar je med gostinci dvignilo precej prahu, ampak kakorkoli pogledamo, je to izjemen dosežek. Marsikoga je takrat zanimalo, kako jim je to uspelo. Kolikor pa je meni znano, je kuharski šef z ekipo Milke od prvega dne odprtja razmišljal o zvezdici. Nekdo je lani celo pripomnil, da je pravzaprav vseeno, koliko časa so odprti, saj če si jo zaslužijo, si jo pač zaslužijo. In očitno si jo, kar se je letos potrdilo s prejetjem dveh Michelinovih zvezdic.

Ena taka simpatična cvetka iz letošnje podelitve so morda kuharske jakne. Opazili smo kar nekaj kuharskih mojstrov, ki so jim bile res konkretno prevelike, in brez šal ter komentarjev na ta račun ni šlo.

Seveda je bilo med letošnjo izbrano družbo nekaj novincev, pa ponovno tudi nekaj spregledanih gostincev, takih, ki si po mnenju marsikoga zaslužijo Michelinovo zvezdico. Nekaj jih je celo menilo, da če bi že prvič, ko so podeljevali Michelinove zvezdice v Sloveniji, Hiša Franko prejela tri, to verjetno ne bi nikogar presenetilo. Med prejemniki Michelinove zelene zvezdice pa se v Sloveniji najde precej takih, ki jim je ta zvezdica še bolj pomembna ali celo ljubša od klasične Michelinove zvezdice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 14. avgust 2009 / 07:00

Anketa: U2 še vedno preseneča

Obiskovalce koncerta v Zagrebu smo povprašali kaj pričakujejo od skupine U2, po njem pa, kako jim je bil koncert všeč. Vsi so se strinjali, da je bila scena odlična, skupina U2 pa jih tudi po trideset...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 22. oktober 2019 / 14:25

Čokoladna torta z grškim jogurtom

Jogurt in čokolada na prvi pogled nista ravno dobitna kombinacija. Ampak če ju predelamo v torto, nastane neverjetno okusna sladica, ki se ji ni moč upreti.

Razvedrilo / torek, 22. oktober 2019 / 14:18

Pivo Fest Krvavec

Na spodnji postaji krvavške gondole oziroma kabinske žičnice je bilo tako v petek kot soboto živahno, na Nemškem Rovtu se je ustavil Valter Sirk, obiskali pa smo tudi blejski lokal z okusnimi mini pri...

Kamnik / torek, 22. oktober 2019 / 14:13

Cesta na Primoža varna

Stahovica – Pod občinsko cesto Praprotno–Sveti Primož se je sprožil zemeljski plaz, ki je onemogočal varen dostop na tem območju, zato se je občina letos lotila obnove, ki so jo izvedli delavci Kom...

Gospodarstvo / torek, 22. oktober 2019 / 14:10

Letos četrtina običajnega pridelka

V največjem gorenjskem sadovnjaku, v zadružnem sadovnjaku Resju pri Podvinu, so letos zaradi pozebe in toče pridelali okrog dvesto ton sadja, kar predstavlja približno eno četrtine običajne letine.

Kronika / torek, 22. oktober 2019 / 14:08

V nesreči na Celjskem umrla motorista iz Kranja

Stranice, Kranj – V hudi prometni nesreči izven naselja Stranice v občini Zreče sta v petek umrla 61- in 52-letni motorist z območja Kranja. Kot se je izvedelo, je eden od umrlih motoristov 52-letn...