Michelinove cvetke

Recimo, da je izbor restavracij, ki se uvrstijo v vodnik Michelin Guide Slovenia neke vrste Evrosong slovenskih gostincev. Slovenci smo sicer precej pozno dobili svoje mesto v vodniku, a smo ga. Po navadi Evrosong spremljajo tudi kakšni večji ali manjši škandali. Samo strategijo Michelina in način izbora najboljših pa sama poznam precej premalo, da bi verjetno sploh kaj takega opazila, zaznala. Niti se ne čutim dovolj kompetentna, da bi se vključila v debato, če bi se ta zgodila kje v moji bližini. Bi ji pa z veseljem prisluhnila.

Skratka: medije, kuharske šefe, predstavnike nagrajenih restavracij je v torek Slovenska turistična organizacija povabila na sprejem oziroma javno razglasitev letošnjih izbranih. Ti so dobili označevalne Michelinove tablice z letnico 2023 in kuharski mojstri tudi kuharske jakne.

Prejemniki za letošnje leto so bili v kategorijah: Bib Gourmand, Michelin Selected, ena Michelinova zvezdica, Michelinova zelena zvezdica in pa seveda presenečenje, ki niti ni bilo presenečenje: Hiša Franko z Ano Roš Stojan je dobila tri Michelinove zvezdice; medtem ko je – večina je ob prvi omembi zastrigla z ušesi, glasno pa ni nihče komentiral – kranjskogorska restavracija Milka dobila letos dve. »A to je kuhar David Žafran?« je sosed tiho vprašal svojo spremljevalko, ki ga je v odgovor samo popravila, da ni Žafran, temveč Žefran.

Milka je lani namreč dobila eno Michelinovo zvezdico, in to po komaj treh mesecih, kar je bila odprta, kar je med gostinci dvignilo precej prahu, ampak kakorkoli pogledamo, je to izjemen dosežek. Marsikoga je takrat zanimalo, kako jim je to uspelo. Kolikor pa je meni znano, je kuharski šef z ekipo Milke od prvega dne odprtja razmišljal o zvezdici. Nekdo je lani celo pripomnil, da je pravzaprav vseeno, koliko časa so odprti, saj če si jo zaslužijo, si jo pač zaslužijo. In očitno si jo, kar se je letos potrdilo s prejetjem dveh Michelinovih zvezdic.

Ena taka simpatična cvetka iz letošnje podelitve so morda kuharske jakne. Opazili smo kar nekaj kuharskih mojstrov, ki so jim bile res konkretno prevelike, in brez šal ter komentarjev na ta račun ni šlo.

Seveda je bilo med letošnjo izbrano družbo nekaj novincev, pa ponovno tudi nekaj spregledanih gostincev, takih, ki si po mnenju marsikoga zaslužijo Michelinovo zvezdico. Nekaj jih je celo menilo, da če bi že prvič, ko so podeljevali Michelinove zvezdice v Sloveniji, Hiša Franko prejela tri, to verjetno ne bi nikogar presenetilo. Med prejemniki Michelinove zelene zvezdice pa se v Sloveniji najde precej takih, ki jim je ta zvezdica še bolj pomembna ali celo ljubša od klasične Michelinove zvezdice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 24. april 2021 / 15:03

Trideset let zapora za trojni uboj

Ljubljansko okrožno sodišče je za lanski uboj strica in starih staršev 24-letnemu Petru Gaspetiju izreklo tridesetletno zaporno kazen.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 7. maj 2017 / 19:09

Pogled v anatomijo Otroštva

Mnogi smo prebrali roman Otroštvo, za katerega je pisatelj Miha Mazzini dobil nagrado kresnik 2016. Tu pa si lahko preberete še nekaj avtorjevih razlag, ki omogočajo globlji vpogled v anatomijo tega r...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 7. maj 2017 / 19:07

Pohodnikom podelili priznanja

Na Kmečkem turizmu Pri Mežnarju so 1. maja že dvajsetič podelili priznanja najvztrajnejšim pohodnikom na Štefanjo goro. Največ pohodov, kar 362, je imela Tončka Vrtač z Visokega.

Bohinj / nedelja, 7. maj 2017 / 16:32

Bohinjski Hotel Jezero že skoraj nared

Ribčev Laz – V hotelu Jezero, ki ga je petega januarja letos prizadel hud požar, deloma pa so ga odprli za turiste že konec februarja, potekajo zadnja obnovitvena dela. »Vse poteka zelo hitro, stan...

Gospodarstvo / nedelja, 7. maj 2017 / 16:30

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne marca letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plača...

Gospodarstvo / nedelja, 7. maj 2017 / 16:28

Elektronsko vročanje odločb

Kranj – Finančna uprava (Furs) postopoma širi nabor dokumentov, ki jih zavezancem vroča elektronsko preko sistema eDavki. Od 3. maja, dalje jim je začela elektronsko vročati tudi dokumente, izdane...