Michelinove cvetke
Recimo, da je izbor restavracij, ki se uvrstijo v vodnik Michelin Guide Slovenia neke vrste Evrosong slovenskih gostincev. Slovenci smo sicer precej pozno dobili svoje mesto v vodniku, a smo ga. Po navadi Evrosong spremljajo tudi kakšni večji ali manjši škandali. Samo strategijo Michelina in način izbora najboljših pa sama poznam precej premalo, da bi verjetno sploh kaj takega opazila, zaznala. Niti se ne čutim dovolj kompetentna, da bi se vključila v debato, če bi se ta zgodila kje v moji bližini. Bi ji pa z veseljem prisluhnila.
Skratka: medije, kuharske šefe, predstavnike nagrajenih restavracij je v torek Slovenska turistična organizacija povabila na sprejem oziroma javno razglasitev letošnjih izbranih. Ti so dobili označevalne Michelinove tablice z letnico 2023 in kuharski mojstri tudi kuharske jakne.
Prejemniki za letošnje leto so bili v kategorijah: Bib Gourmand, Michelin Selected, ena Michelinova zvezdica, Michelinova zelena zvezdica in pa seveda presenečenje, ki niti ni bilo presenečenje: Hiša Franko z Ano Roš Stojan je dobila tri Michelinove zvezdice; medtem ko je – večina je ob prvi omembi zastrigla z ušesi, glasno pa ni nihče komentiral – kranjskogorska restavracija Milka dobila letos dve. »A to je kuhar David Žafran?« je sosed tiho vprašal svojo spremljevalko, ki ga je v odgovor samo popravila, da ni Žafran, temveč Žefran.
Milka je lani namreč dobila eno Michelinovo zvezdico, in to po komaj treh mesecih, kar je bila odprta, kar je med gostinci dvignilo precej prahu, ampak kakorkoli pogledamo, je to izjemen dosežek. Marsikoga je takrat zanimalo, kako jim je to uspelo. Kolikor pa je meni znano, je kuharski šef z ekipo Milke od prvega dne odprtja razmišljal o zvezdici. Nekdo je lani celo pripomnil, da je pravzaprav vseeno, koliko časa so odprti, saj če si jo zaslužijo, si jo pač zaslužijo. In očitno si jo, kar se je letos potrdilo s prejetjem dveh Michelinovih zvezdic.
Ena taka simpatična cvetka iz letošnje podelitve so morda kuharske jakne. Opazili smo kar nekaj kuharskih mojstrov, ki so jim bile res konkretno prevelike, in brez šal ter komentarjev na ta račun ni šlo.
Seveda je bilo med letošnjo izbrano družbo nekaj novincev, pa ponovno tudi nekaj spregledanih gostincev, takih, ki si po mnenju marsikoga zaslužijo Michelinovo zvezdico. Nekaj jih je celo menilo, da če bi že prvič, ko so podeljevali Michelinove zvezdice v Sloveniji, Hiša Franko prejela tri, to verjetno ne bi nikogar presenetilo. Med prejemniki Michelinove zelene zvezdice pa se v Sloveniji najde precej takih, ki jim je ta zvezdica še bolj pomembna ali celo ljubša od klasične Michelinove zvezdice.