Kumare

Kumare so priljubljena in uporabna poletna vrtnina, ki vnese prijetno svežino na naše krožnike. Iz njih lahko pripravimo zelo okusne omake, na hladen ali topel način. Med njimi so tzatziki in tople kumare v omaki.

Za pripravo tatzikija potrebujemo: 1 večjo kumaro, 0,5 kg grškega jogurta, 2 žlici jabolčnega kisa, 3 žlice olivnega olja, 2 do 3 stroke česna, sol in poper, pol žličke suhega kopra.

Kumaro olupimo in jo naribamo. Solimo in pustimo stati 10 minut, da se izloči voda. Kumaro odcedimo. Nato v posodi skupaj zmešamo ožeto kumaro, nasekljan česen, ščep soli in popra, koper, jabolčni kis in olivno olje ter grški jogurt. Po okusu še dodatno začinimo. Tzatziki za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se vse skupaj dobro ohladi, okusi pa se prepojijo.

Nasvet: Tzatziki lahko vključimo v številne jedi, na primer kot prilogo k slanemu zajtrku, osvežitev v tortiljah, dodatek v solati, prilogo k žaru …

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 2 večji kumari, 1 čebulo, 1 paradižnik, pol žličke dimljene paprike, 1 šopek peteršilja, 100 g kisle smetane, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kumaro olupimo in naribamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in dodamo naribano kumaro. Solimo in popramo, potresemo z dimljeno papriko ter na hitro prepražimo. Dodamo na kocke narezan paradižnik in nasekljan peteršilj. Premešamo, pokrijemo posodo in dušimo 20 minut. Na koncu, ko se kumare zmehčajo in omaka zgosti, vanjo vmešamo še kislo smetano.

Nasvet: Kumarično omako najpogosteje jemo v kombinaciji s pire krompirjem in dodatkom mesa. Na primer, odlično se poda meso iz juhe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 17. maj 2019 / 08:35

V Pirčevem domu razstava klekljanih izdelkov

Podbrezje – V Pirčevem domu na Taboru bo danes ob 19. uri odprtje razstave klekljanih izdelkov z naslovom Pomlad v Podbrezjah z Mimi Malenšek. Skupina tečajnic in mentoric se je že četrto sezono tr...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Obletnica reševanja s helikopterjem

Emil Herlec je bil kot plezalec in reševalec tesno povezan z gorami. Je soustanovitelj Gorske reševalne službe Postaje Kranj in začetnik helikopterskega reševanja.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Plešejo že skoraj 30 let

Folklorna skupina Iskraemeco je s folklornim večerom predstavila plese, ki so se jih naučili v enem letu. Obenem se že pripravljajo na 30. obletnico delovanja skupine, ki jo bodo praznovali prihodnje...

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Ljudi bi radi pripravili do druženja

Poleg parkiranja krajane v KS bratov Smuk najbolj jezi kos neurejenega zasebnega zemljišča med pošto in bloki, ki je v slabem vremenu ena sama velika luža.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Cenijo njihovo delo

V krajevni skupnosti bratov Smuk od leta 2003 podeljujejo priznanja zaslužnim krajanom. Nazadnje nagradili Osnovno šolo Matije Čopa.

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Več zelenic in otroških igrišč

V anketi smo prebivalce Krajevne skupnosti Bratov Smuk v Kranju spraševali, kaj najbolj pogrešajo v domačem okolju krajevne skupnosti. Kar 51 odstotkov vprašanih želi več zelenic, 17 odstotkov an...