Kumare

Kumare so priljubljena in uporabna poletna vrtnina, ki vnese prijetno svežino na naše krožnike. Iz njih lahko pripravimo zelo okusne omake, na hladen ali topel način. Med njimi so tzatziki in tople kumare v omaki.

Za pripravo tatzikija potrebujemo: 1 večjo kumaro, 0,5 kg grškega jogurta, 2 žlici jabolčnega kisa, 3 žlice olivnega olja, 2 do 3 stroke česna, sol in poper, pol žličke suhega kopra.

Kumaro olupimo in jo naribamo. Solimo in pustimo stati 10 minut, da se izloči voda. Kumaro odcedimo. Nato v posodi skupaj zmešamo ožeto kumaro, nasekljan česen, ščep soli in popra, koper, jabolčni kis in olivno olje ter grški jogurt. Po okusu še dodatno začinimo. Tzatziki za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se vse skupaj dobro ohladi, okusi pa se prepojijo.

Nasvet: Tzatziki lahko vključimo v številne jedi, na primer kot prilogo k slanemu zajtrku, osvežitev v tortiljah, dodatek v solati, prilogo k žaru …

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 2 večji kumari, 1 čebulo, 1 paradižnik, pol žličke dimljene paprike, 1 šopek peteršilja, 100 g kisle smetane, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kumaro olupimo in naribamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in dodamo naribano kumaro. Solimo in popramo, potresemo z dimljeno papriko ter na hitro prepražimo. Dodamo na kocke narezan paradižnik in nasekljan peteršilj. Premešamo, pokrijemo posodo in dušimo 20 minut. Na koncu, ko se kumare zmehčajo in omaka zgosti, vanjo vmešamo še kislo smetano.

Nasvet: Kumarično omako najpogosteje jemo v kombinaciji s pire krompirjem in dodatkom mesa. Na primer, odlično se poda meso iz juhe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Andaluzija - med rajem in peklom

Najjužnejša španska pokrajina je obenem pekel in raj. Na zahodu so močvirja, na vzhodu pa je najbolj suha pokrajina v Evropi. To je zgodba o skrajnostih, o boju za obstanek, o smrti in novem živl...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 21. september 2023 / 16:50

Praznik na pravem mestu

V Sorici je bil drugo septembrsko soboto Praznik drobnice na Škofjeloškem, hkrati pa po šestih letih tudi državno tekmovanje v striženju ovc. »Praznik je na pravem mestu,« je dejal župan Marko Gasser.

Rekreacija / četrtek, 21. september 2023 / 16:48

Gora na meji

Ljubeljska Baba (1968 m n. m.) – Goro z dvema imenoma sem poznala, a ko mi je prijateljica prvič omenila današnjo pot, sem rekla: »Aja? Ja kje pa gre?« Zanimiv vzpon. Krušljivo, zato je uporaba čelade...

Šport / četrtek, 21. september 2023 / 16:46

Iz vetrovnika na trening v Planico

Smučarski skakalci so v pripravah na novo sezono opravili tudi trening v vetrovniku na Švedskem.

Kultura / četrtek, 21. september 2023 / 15:25

Navdih najde v opazovanju ljudi in njih čustvovanju

Najlepše darilo za zaključek šolanja na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju si je Paulina Lina Tomažič, bodoča študentka primerjalne književnosti in francistike, napisala kar sama. V času, ko so se n...

Preddvor / četrtek, 21. september 2023 / 15:23

O Josipini tudi v slikanici

Potoče – »Josipina Urbančič Turnograjska je bila predstavljena že v različnih, zlasti znanstvenih oblikah, v slikaniški pa doslej še ne, zato je bila želja, da jo približamo v tej obliki t...