Kumare
Kumare so priljubljena in uporabna poletna vrtnina, ki vnese prijetno svežino na naše krožnike. Iz njih lahko pripravimo zelo okusne omake, na hladen ali topel način. Med njimi so tzatziki in tople kumare v omaki.
Za pripravo tatzikija potrebujemo: 1 večjo kumaro, 0,5 kg grškega jogurta, 2 žlici jabolčnega kisa, 3 žlice olivnega olja, 2 do 3 stroke česna, sol in poper, pol žličke suhega kopra.
Kumaro olupimo in jo naribamo. Solimo in pustimo stati 10 minut, da se izloči voda. Kumaro odcedimo. Nato v posodi skupaj zmešamo ožeto kumaro, nasekljan česen, ščep soli in popra, koper, jabolčni kis in olivno olje ter grški jogurt. Po okusu še dodatno začinimo. Tzatziki za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se vse skupaj dobro ohladi, okusi pa se prepojijo.
Nasvet: Tzatziki lahko vključimo v številne jedi, na primer kot prilogo k slanemu zajtrku, osvežitev v tortiljah, dodatek v solati, prilogo k žaru …
Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 2 večji kumari, 1 čebulo, 1 paradižnik, pol žličke dimljene paprike, 1 šopek peteršilja, 100 g kisle smetane, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.
Kumaro olupimo in naribamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in dodamo naribano kumaro. Solimo in popramo, potresemo z dimljeno papriko ter na hitro prepražimo. Dodamo na kocke narezan paradižnik in nasekljan peteršilj. Premešamo, pokrijemo posodo in dušimo 20 minut. Na koncu, ko se kumare zmehčajo in omaka zgosti, vanjo vmešamo še kislo smetano.
Nasvet: Kumarično omako najpogosteje jemo v kombinaciji s pire krompirjem in dodatkom mesa. Na primer, odlično se poda meso iz juhe.