Kumare

Kumare so priljubljena in uporabna poletna vrtnina, ki vnese prijetno svežino na naše krožnike. Iz njih lahko pripravimo zelo okusne omake, na hladen ali topel način. Med njimi so tzatziki in tople kumare v omaki.

Za pripravo tatzikija potrebujemo: 1 večjo kumaro, 0,5 kg grškega jogurta, 2 žlici jabolčnega kisa, 3 žlice olivnega olja, 2 do 3 stroke česna, sol in poper, pol žličke suhega kopra.

Kumaro olupimo in jo naribamo. Solimo in pustimo stati 10 minut, da se izloči voda. Kumaro odcedimo. Nato v posodi skupaj zmešamo ožeto kumaro, nasekljan česen, ščep soli in popra, koper, jabolčni kis in olivno olje ter grški jogurt. Po okusu še dodatno začinimo. Tzatziki za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se vse skupaj dobro ohladi, okusi pa se prepojijo.

Nasvet: Tzatziki lahko vključimo v številne jedi, na primer kot prilogo k slanemu zajtrku, osvežitev v tortiljah, dodatek v solati, prilogo k žaru …

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 2 večji kumari, 1 čebulo, 1 paradižnik, pol žličke dimljene paprike, 1 šopek peteršilja, 100 g kisle smetane, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kumaro olupimo in naribamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in dodamo naribano kumaro. Solimo in popramo, potresemo z dimljeno papriko ter na hitro prepražimo. Dodamo na kocke narezan paradižnik in nasekljan peteršilj. Premešamo, pokrijemo posodo in dušimo 20 minut. Na koncu, ko se kumare zmehčajo in omaka zgosti, vanjo vmešamo še kislo smetano.

Nasvet: Kumarično omako najpogosteje jemo v kombinaciji s pire krompirjem in dodatkom mesa. Na primer, odlično se poda meso iz juhe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / sobota, 21. junij 2014 / 09:44

V Šenčurju 22 »odličnjakov«

Šenčur – Osnovno šolo Šenčur letos zapušča 22 devetošolcev, ki so vseh devet razredov izdelali s povprečno oceno 4,5 ali več. Po tradiciji jim je osebno čestital tudi šenčurski župan Miro Kozelj, j...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 13. december 2023 / 00:54

Nove orgle v Špitalski cerkvi

Ideja je zorela desetletja, uresničila pa se je na predvečer dne, ko poteka sklop prireditev Ta veseli dan kulture. V Špitalski cerkvi na Spodnjem trgu v Škofji Loki bo odslej velikokrat slišati mogoč...

Kranj / sreda, 13. december 2023 / 00:45

S prenovo hidroelektrarne do zelene elektrike

V Kranju so pred dnevi uradno odprli prenovljeno hidroelektrarno Standard, s katero povečujejo delež obnovljivih virov energije. Mestna občina Kranj je ob objektu uredila parkirišče, v neposredni bliž...

Šport / sreda, 13. december 2023 / 00:44

V lovu na vstopnice

Kdo se ne spomni zasneženega igrišča iz Ukrajine 17. novembra leta 1999, ko je slovenska reprezentanca v Kijevu poskrbela za nogometno evforijo v Sloveniji, saj se je prvič kot samostojna država uv...

Žirovnica / sreda, 13. december 2023 / 00:43

Četrta Božična piškotarna

Žirovnica – Društvo prijateljev mladine Žirovnica in Zavod za turizem in kulturo Žirovnica že četrtič organizirata Božično piškotarno za občinske otroke, ki bodo letos prejeli paket s sestavinami i...

Šenčur / sreda, 13. december 2023 / 00:42

S centrom do razvoja turizma

Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj in Občina Šenčur sta v okviru aktivnosti Poletje in jesen na Trbojskem jezeru predstavila idejo o vzpostavitvi turističnoinformacijskega centra v Trb...