Kumare

Kumare so priljubljena in uporabna poletna vrtnina, ki vnese prijetno svežino na naše krožnike. Iz njih lahko pripravimo zelo okusne omake, na hladen ali topel način. Med njimi so tzatziki in tople kumare v omaki.

Za pripravo tatzikija potrebujemo: 1 večjo kumaro, 0,5 kg grškega jogurta, 2 žlici jabolčnega kisa, 3 žlice olivnega olja, 2 do 3 stroke česna, sol in poper, pol žličke suhega kopra.

Kumaro olupimo in jo naribamo. Solimo in pustimo stati 10 minut, da se izloči voda. Kumaro odcedimo. Nato v posodi skupaj zmešamo ožeto kumaro, nasekljan česen, ščep soli in popra, koper, jabolčni kis in olivno olje ter grški jogurt. Po okusu še dodatno začinimo. Tzatziki za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se vse skupaj dobro ohladi, okusi pa se prepojijo.

Nasvet: Tzatziki lahko vključimo v številne jedi, na primer kot prilogo k slanemu zajtrku, osvežitev v tortiljah, dodatek v solati, prilogo k žaru …

Za pripravo kumarične omake potrebujemo: 2 večji kumari, 1 čebulo, 1 paradižnik, pol žličke dimljene paprike, 1 šopek peteršilja, 100 g kisle smetane, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kumaro olupimo in naribamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in dodamo naribano kumaro. Solimo in popramo, potresemo z dimljeno papriko ter na hitro prepražimo. Dodamo na kocke narezan paradižnik in nasekljan peteršilj. Premešamo, pokrijemo posodo in dušimo 20 minut. Na koncu, ko se kumare zmehčajo in omaka zgosti, vanjo vmešamo še kislo smetano.

Nasvet: Kumarično omako najpogosteje jemo v kombinaciji s pire krompirjem in dodatkom mesa. Na primer, odlično se poda meso iz juhe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / petek, 6. november 2020 / 00:36

Oddaja kmetijske folije in pnevmatik

Vodice – V Začasnem zbirnem centru Vodice je v soboto, 7. novembra, med 9. in 12. uro možno oddati odpadno kmetijsko folijo, s katero kmetje pri siliranju ovijajo bale travne silaže. Gre namreč za...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 17. december 2014 / 14:27

Vsi smo George Kaplan

V soboto smo si v Prešernovem gledališču ogledali že četrto premiero letošnje sezone, dramo George Kaplan sodobnega francoskega avtorja Frederica Sonntaga v režiji Jake Andreja Vojevca.

Kronika / sreda, 17. december 2014 / 13:59

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo Kordežu

Ljubljana – Vrhovno sodišče je deloma ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in razveljavilo sodbo, s katero je bil zaradi zlorabe pol...

Šport / sreda, 17. december 2014 / 13:52

Nov izjemen uspeh Domna Škofica

Radovljica – Športni plezalec Domen Škofic, za katerim je odlična sezona, tudi na počitnicah ne počiva. Po končanih tekmah se je nekaj najboljših športnih plezalcev tega sveta, med njimi tudi Domen...

Škofja Loka / sreda, 17. december 2014 / 13:50

Oživeli so pravljični junaki

V petek so pravljična bitja skupaj z dedkom Mrazom pospremila v življenje Pravljično deželo Gorajte, ki bo otrokom v veselje vse do 28. decembra.

Šenčur / sreda, 17. december 2014 / 13:39

Godle niti za žlico niso pustili

Turistično društvo Šenčur tudi letos nadaljuje tradicijo kuhanja šenčurske specialitete – godle. V soboto so jo skuhali in razdelili skoraj sto litrov.