Inovativni kmet in podjetnik
Dr. Borut Gosar s Sela pri Vodicah kmetuje na manjši kmetiji in hkrati kot podjetnik izdeluje okusne in uporabne izdelke za zdravje, med katerimi je najpomembnejši ameriški slamnik z medom, ki povečuje odpornost organizma.
Selo pri Vodicah – Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija vsako leto izbereta inovativnega mladega kmeta (kmetico). Letos se je za laskavi naziv potegovalo šest kmetov, med njimi kot edini s širšega gorenjskega območja dr. Borut Gosar s Sela pri Vodicah.
Borut gospodari na kmetiji, ki obsega šest hektarjev kmetijskih zemljišč in pet hektarjev gozdov. Nekdaj je bilo to značilna živinorejska kmetija, na kateri so redili okrog petnajst goved in se ukvarjali s prirejo mleka. Ko je Borut po očetovi smrti leta 2006 postal gospodar na kmetiji, je v dveh tednih prodal krave in ohranil v hlevu le še manj zahtevne krave dojilje in telice, ki jih pase v bližini doma. Na njivah, ki jih je vključil v ukrep za kmetijsko okoljska in podnebna plačila (Kopop), prideluje koruzo, pšenico, travno-deteljne mešanice ter zdravilne rastline, predvsem ameriški slamnik, timijan in konopljo. Za pašnike in travnike je pridobil ekološki certifikat, kar mu omogoča trženje ekološko pridelane govedine. Posest je precej razdrobljena, zato se je zelo razveselil nedavnega povabila na sestanek, na katerem bodo razpravljali o zložbi (komasaciji) in ponovni razdelitvi zemljišč v večje obdelovalne kose.
Ameriški slamnik meša z medom
Borut je po osnovni izobrazbi veterinarski tehnik, nato je nadaljeval študij na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, kjer je naprej diplomiral in nato kot mladi raziskovalec leta 2010 uspešno zagovarjal še doktorsko disertacijo. Po končanem študiju je nekaj mesecev neuspešno iskal službo, potlej se je zaposlil pri zasebniku, kjer je štiri leta delal v razvoju. Pred dvema je šel »na svoje« in postal samostojni podjetnik, ki razvija (tudi za druga podjetja) in izdeluje za zdravje koristne izdelke na osnovi medu ter ponuja storitve za male in velike čebelarje ter končne uporabnike. V kleti hiše je uredil laboratorij, pri tem se je poigral s svojim imenom in ga poimenoval LaBORUTorij, ter dal na trg prve izdelke za krepitev odpornosti organizma – najprej ameriški slamnik z medom, nato še izvlečke iz borovih in smrekovih vršičkov, timijana in rdeče pese, izvlečke iz industrijske konoplje (bolje poznane kot CBD kapljice) ... Izvlečke meša z medom ali jih kot koncentrirane izvlečke in sokove prodaja čebelarjem, da jih potlej sami mešajo z medom.
Od pridelave do predelave
Borut se je v obeh nalogah, tako v diplomski kot doktorski, ukvarjal z ameriškim slamnikom – v diplomski nalogi se je ukvarjal z različnimi postopki pridelave, v doktorski disertaciji pa o vplivu tehnoloških dejavnikov na kakovost ter možnosti pridelave škrlatnega ameriškega slamnika, na to temo je pripravil tudi tri izvirne znanstvene članke, ki so bili objavljeni v mednarodno priznanih revijah. »Na naši kmetiji smo ameriški slamnik prvič posejali v letu 2003 in podobno kot tudi nekateri drugi smo ga pridelovali za potrebe farmacevtske družbe Lek. Zdaj ga pridelujemo na petih arih, na leto ga pridelamo približno eno tono, kar zadošča za naše potrebe,« pove Borut in doda, da je ameriški slamnik z medom njihov glavni izdelek. Kot zatrjuje, je ameriški slamnik edina zdravilna rastlina, ki ima uradno priznane učinke za krepitev odpornosti organizma. Pripravki iz ameriškega slamnika sodijo med najbolj cenjena in prodajana rastlinska zdravila tako v ZDA kot v Evropi, kjer jih uporabljajo predvsem za krepitev imunskega sistema pri zdravljenju gripe in prehlada. Prednost mešanja z medom je v tem, da med zaradi svojih blagodejnih lastnosti pomaga blažiti vneto grlo, ameriški slamnik pa krepi odpornost organizma, kar pomaga k hitrejšemu okrevanju.
Zdravilni in okusni
Borut za svoje izdelke večino surovin pridela na kmetiji ali jih sam nabere v gozdu, nekatere kupi pri drugih kmetih, večino medu dobi pri svojem stricu Franciju Gosarju na Selu. Pri razvoju izdelkov zasleduje dvoje: prvič – da imajo zdravilne učinke, in drugič – da so okusni. To dosega tako, da izvlečke meša z medom, predvsem pa z inovativnim, edinstvenim postopkom, pri katerem ne uporablja konzervansov, barvil, alkohola, toplotne obdelave. Izdelke prodaja trgovinam in neposredno končnim potrošnikom, koncentrate ponuja čebelarjem. Ukvarja se z razvojem lastnih izdelkov in po naročilu še za druge, opravlja tudi nekatere storitve ... Po dveh letih poslovanja »na svoje« ugotavlja, da se je odločil prav. Kot pravi, ga tudi za naprej ne skrbi, kmetijo bo ohranil v sedanjem obsegu in uresničil še nekatere ideje. V sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije namerava razviti izdelke iz vina in medu, ki bodo uporabni kot prelivi za sladolede in dodatki v jogurtih. »Tudi na majhni kmetiji je možno s trdim delom, znanjem, inovativnostjo in malo sreče živeti in preživeti,« pravi Borut, ki v kombinaciji kmetovanja in podjetništva vidi možnost za ustvarjanje izdelkov »od njive do končnega potrošnika«.