Mešetar

Cene klavnih polovic prašičjega mesa

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja v okviru tržno informacijskega sistema pripravlja tudi tržno poročilo za prašičje meso. Reprezentativni trg so klavnice, ki na teden zakoljejo več kot dvesto prašičev. Poglejmo povprečne cene prašičjih klavnih trupov oz. polovic po posameznih razredih v letošnjem marcu in spremembe cen v primerjavi s februarjem!

Razred

Cena v marcu

Sprememba v primerjavi s februarjem

S

172,51 EUR/100 kg

+ 1,75 EUR

+ 1,02 %

E

161,26 EUR/100 kg

+ 1,30 EUR

+ 0,81 %

U

147,80 EUR/100 kg

+ 0,56 EUR

+ 0,38 %

R

139,01 EUR/100 kg

+ 13,53 EUR

+ 10,87 %

O

124,28 EUR/100 kg

- 7,68 EUR

- 5,82 %

P

ni bilo zakola

-

-

In kaj kaže primerjava s cenami v ostalih državah Evropske unije? V Sloveniji je bila februarja cena za E razred (po podatkih Evropske komisije) 157,97 evra za sto kilogramov in je bila za 14 centov višja od povprečja v Evropski uniji. Med 27 članicami unije je bila cena najnižja na Danskem - 141,17 evra in najvišja na Malti – 189 evrov. V Avstriji je bila cena 159,56 evra, na Madžarskem 165,50, v Italiji 171,89 evra in v Nemčiji 162,29 evra za sto kilogramov.

Poglejmo še cene v 14. letošnjem tednu, to je med 2. in 8. aprilom! Cena za razred E je znašala 166,31 evra za sto kilogramov, v enakem lanskem tednu je bila 153,16 evra, predlani pa 118,64 evra.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / torek, 14. oktober 2008 / 07:00

Kranjčanka

Kranjčanka, 14. oktober 2008, št. 10

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.