Dušena buča z bučkami in paradižnikom / Foto: Erika Jesenko

Jedi iz buč in bučk

Če imamo srečo, se na naših vrtovih kar naenkrat pojavijo precejšne količine buč in bučk. Včasih celo toliko, da že ne vemo, kam bi z njimi. In v takih primerih pride prav vsaka ideja za njihovo uporabo v kuhinji.

Za pripravo dušene buče z bučkami in paradižnikom potrebujemo: 0,5 kg očiščene buče hokaido, 200 g bučke cukini, 200 g češnjevih paradižnikov, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke dimljene paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo ter jo narežemo na približno 2 cm velike kocke. Bučko narežemo na kolesa, česen olupimo in nasekljamo, paradižnike narežemo na polovice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo narezano bučo in bučke. Dodamo paradižnike, česen in peteršilj. Solimo, popramo, potresemo z dimljeno papriko in vse skupaj premešamo. Prilijemo dve žlici vode, pokrijemo in dušimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Postrežemo kot zelenjavo prilogo.

Za pripravo bučkinih palačink potrebujemo: 1 srednjo veliko bučko, 2 jajci, 2,5 dl mleka, 150 g moke, pol žličke pecilnega praška, 1 šopek peteršilja, pol žličke soli, maslo ali olje za peko palačink.

Bučko naribamo, jo solimo in pustimo stati 15 minut, da se izloči voda. Nato naribane bučke odcedimo. Jajca stepemo skupaj z mlekom ter nato postopoma vmešamo mešanico moke in pecilnega praška. Nazadnje v maso vmešamo še nasekljan peteršilj in naribano bučko. Maso postavimo v hladilnik za pol ure (ali več) ter nato iz nje spečemo palačinke.

Nasvet: Palačinke nadevamo po želji. Odlične pridejo v kombinaciji z različnimi nadevi, kot so kisla smetana, siri, mesnine in z dodatkom svežega paradižnika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 26. november 2014 / 12:10

Nove publikacije Planinske zveze Slovenije

Ljubljana – Na Planinski zvezi Slovenije so minuli teden predstavili novosti njihove Planinske založbe, ki je bogatejša za kar nekaj edicij. Vodnik Razširjena slovenska planinska pot je delo mladeg...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:41

Pozivi za zaščito naravnih območij

Alpe Adria Green, Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave (AAG), je kot društvo, ki deluje v javnem interesu na področju okolja in narave, podalo pripombe na osnutek četrtih sprememb in dopolni...

Medvode / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:40

V Žlebe na razstavi

Iz zgodovine in arheoloških izkopavanj v sodobno umetnost: razstavi Jeterbenški gradovi in Hiša na hribu

Šenčur / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:40

Ob stoletnici odprli gasilski muzej

Ob stoletnici Prostovoljnega gasilskega društva Voklo so v središču vasi odprli gasilski muzej, kjer je razstavljena vprežna prevozna ročna črpalka Rosenbauer iz leta 1898.

Kultura / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:38

Od naravne in kulturne krajine do porok

Razstavišče v Sokolskem domu si delita dve fotografski razstavi. S preprostim naslovom Fotografije je fotografski opus zadnjih let naslovil Naško Križnar, Matjaž Tavčar pa svoj izbor fotografij predst...

Slovenija / četrtek, 31. avgust 2023 / 16:34

Spet v šolskih klopeh

Jutri se začenja novo šolsko leto za več kot 194 tisoč učencev, od tega jih bo skoraj 21 tisoč prvič sedlo v šolske klopi. V srednješolskem izobraževanju bo okoli 82 tisoč dijakov.