File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 9. december 2020 / 18:02

S severne strani na znani greben

Turni (1432 m n. m.)–Licjanovec (1733 m n. m.)–Mali Grintovec (1813 m n. m.)–Bašeljski vrh (1744 m n. m.) – Slej ko prej se v hribih naveličaš gneče in številnih ljudi. Takrat začneš iskati manj znane...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 13. november 2014 / 13:42

Dovrtel ima koncesijo

Ljubljana – Vlada je izdala odločbo o podelitvi koncesije Dimnikarstvu Dovrtel za izvajanje storitev na dimnikarskem območ­ju Kranj, za podpis pogodbe pa je pooblastila ministrico za okolje in pros...

Gospodarstvo / četrtek, 13. november 2014 / 13:36

Zaposlitveni izziv: iskali programerja po srcu in duši

Na 14. Zaposlitvenem izzivu so novega sodelavca dobili v podjetju Lotrič Meroslovje iz Selc.

Škofja Loka / četrtek, 13. november 2014 / 13:35

Male živali na razstavi

Škofja Loka – Društvo gojiteljev malih živali Kranj je minuli konec tedna pripravilo v nekdanjem hotelu Transturist v Škofji Loki petnajsto gorenjsko razstavo malih živali. Obiskovalci, med katerim...

Rekreacija / četrtek, 13. november 2014 / 13:33

Vsako nedeljo ob devetih

Prvi krog Kranjske zimske tekaške lige se je začel v nedeljo s tekom na Kališče.

Kranj / četrtek, 13. november 2014 / 13:32

Dokler bom zdrav, bom daroval

Krvodajalec Srečko Blagovič je prejel priznanje za 120-krat darovani kri in plazmo.