File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 3. december 2018 / 22:16

Minuli teden povozili več divjadi

Kranj – Gorenjski policisti so minuli teden obravnavali več primerov povoženja divjadi, zato opozarjajo voznike, da na odsekih, kjer srečujejo divjad ali kjer nanjo opozarja prometna signa...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 14:05

O poravnavi bo še razmislil

S poravnavo, če bo ta uspela, naj bi Pavel Rupar v tržiško občinsko blagajno vrnil 57 tisoč evrov in pol. Rupar odgovarja: »Spravili so se name, zahtevki so nemogoči.«

Gorenjska / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:56

Cepljenje proti gripi

Za gripo vsako leto zboli približno deset odstotkov prebivalcev. Slovenija je po precepljenosti proti gripi na repu Evropske unije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:11

Prevzem Alpetourja že uspel

Direktorica Alpetourja Potovalne agencije Ivanka Zupančič Gaber ocenjuje, da prevzemna ponudba Arrive zagotavlja nadaljnji razvoj kranjske družbe. Znižan prag uspešnosti (75 odstotkov) je že dosežen.

Kranjska Gora / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:06

Vid Černe izdal šesto knjigo

Tudi nova knjiga častnega občana Kranjske Gore Vida Černeta je posvečena njegovim domačim krajem. Tokrat je pisal tudi o težkih časih druge svetovne vojne.

Kamnik / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:05

Lažji dostop do Vetrnic

Jami Mala in Velika Vetrnica na Veliki planini sta odslej še dostopnejši obiskovalcem.