File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 2. december 2018 / 13:35

Največ pričakujejo od Faka in Bauerja

Cilji slovenske biatlonske reprezentance so visoki tudi v letošnji sezoni, ki se začenja ta konec tedna z domačimi tekmami na Pokljuki.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 28. november 2013 / 00:41

Meščani protestirali, ker še ni obvoznice

Prebivalci Spodnjega trga in Poljanske ceste so od druge do tretje ure popoldne zaprli regionalno cesto, ki skozi mesto vodi v Poljansko dolino. Miren protest so uperili zoper vse tiste, ki so odgovor...

Slovenija / sreda, 27. november 2013 / 14:27

Zaradi ogrevanja že več zastrupitev

V kliničnem centru Ljubljana so že na začetku kurilne sezone zdravili prve zastrupljence z ogljikovim monoksidom. Znaki zastrupitve s tihim plinom so pogosto podobni znakom viroze.

Radovljica / sreda, 27. november 2013 / 14:27

Podrta smreka zrušila zid

Begunje - Nedavno neurje z vetrom je podrlo tudi eno od velikih smrek v središču Begunj. Ta je ob padcu porušila okoli dvajset metrov zidu, ki ločuje park okoli graščine Katzenstein – današnje psih...

Škofja Loka / sreda, 27. november 2013 / 14:25

Energetska učinkovitost v starih mestnih jedrih

Škofja Loka – V Škofji Loki bo v četrtek ob 17.30 v Sokolskem domu delavnica projektov ENSURE in LoCaRe – o energetski sanaciji stavb in uvajanju novih okoljsko prijaznih energetskih rešitev, na ka...

Gospodarstvo / sreda, 27. november 2013 / 14:25

Za Elan več zavezujočih ponudb

Begunje – Prejšnji teden se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup družbe Elan. »Svetovalna družba, ki vodi prodajni postopek, je prejela več ponudb, kar pomeni, da je Elan zanimiva n...