File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 7. november 2019 / 10:46

Preveč ali premalo nagrad

Na oktobrski seji so kranjski svetniki potrdili predloge Komisije za nagrade in priznanja o letošnjih občinskih nagrajencih, kar nekaj polemik pa je bilo o tem, ali je nagrad za zaslužne preveč ali pr...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 25. oktober 2021 / 22:43

Žan Kranjec sezono začel na stopničkah

Za slovenskimi alpskimi smučarji je uspešen uvod v sezono: Žan Kranjec tretji, Meta Hrovat šesta.

Rekreacija / ponedeljek, 25. oktober 2021 / 22:41

Bohinjska gora s primorske strani 

Rodica (1966 m n. m.) – Priostrena piramida Spodnje Bohinjskih gora, ki navduši v vseh letnih časih. Tokrat jo bomo obiskali s primorske strani.

Izleti GG / ponedeljek, 25. oktober 2021 / 22:33

V Rimske terme in Bohinj

Če večino časa dopustuješ v tujini, nato pa se zgodi kovidsituacija, ko pride čas dopusta, najprej sploh ne veš, kako in kaj. Vsaj zame to velja. Na Hrvaško me nikoli ni vleklo, še vedno p...

GG Plus / ponedeljek, 25. oktober 2021 / 22:25

Bodi moja sestra!

»Še dobro, da je oče že spal, sestra pa tudi. Krvava oblačila sem namočila v loncu, ki smo ga uporabljali za pranje. Potem sem se zavlekla na žimnico in poskušala zaspati. Nisem mogla. Toliko sem ž...

Nasveti / ponedeljek, 25. oktober 2021 / 22:24

Tanja odgovarja

Že ste mi pomagali in vaši nasveti ter uvid mi veliko pomenijo. Ne znajdem se več in ne znam se pravilno odločiti, strah me je, da nikoli ne bo drugače in da sem za vse skupaj kriva samo j...