File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 9. december 2015 / 12:08

Učenje je lahko bistveno lažje

Sistem SITA je vrsto let najbolj znan na področju učenja tujih jezikov, uporabljajo ga tudi pri odpravljanju izgorelosti in izčrpanosti, za aktivne programe krepitve in ohranjanja zdravja. Uspešen SIT...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 22. oktober 2017 / 21:15

Pahor in Šarec v drugi krog predsedniških volitev

Ljubljana – Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 12. novem...

Gospodarstvo / nedelja, 22. oktober 2017 / 18:02

Javna dražba za Globus

Kranj – Stečajna upraviteljica Globus trgovine Mojca Breznik je objavila javno dražbo za prodajo tistega dela kranjskega Globusa, ki je v lasti dolžnika. Dražba bo potekala 9. novembra na naslovu u...

GG Plus / nedelja, 22. oktober 2017 / 18:00

Luka Jeran – Bleiweisov učitelj slovenščine

V Javorjah v Poljanski dolini se je 16. oktobra 1818 rodil nabožni pesnik in pisatelj Luka Jeran. V časih, ko se radi spominjamo posameznikov ob oživljanju slovenske narodne zavesti, je postal še p...

Razvedrilo / nedelja, 22. oktober 2017 / 17:57

Družinica na velikem platnu

V naših kinematografih je na ogled socialna drama Družinica, novo delo režiserja Jana Cvitkoviča, ki je film predstavil na ponedeljkovi projekciji v Domžalah.

Zanimivosti / nedelja, 22. oktober 2017 / 17:55

Praznična nedelja

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran je prejšnjo nedeljo blagoslovil pred dobrimi desetimi leti začeta obnovitvena dela v cerkvi svetega Martina v Stražišču.