File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 5. oktober 2018 / 09:06

Janžič z evropskim zlatom

Alassio – V italijanskem Alassiu se je v nedeljo končalo člansko evropsko prvenstvo v balinanju. Slovenska reprezentanca, za katero so igrali tudi Davor Janžič iz Kranja, Aleš Borčnik iz Vodic in D...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 23:22

Recital Od železne ceste

Kranj – Mešani pevski zbor Musica viva s Primskovega pod vodstvom Jana Gorjanca v petek, 8. februarja, ob 19. uri vabi v galerijo Mizarstva Ovsenik v Gorenjah na recital Od železne ceste. Gost bo k...

Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 23:22

V Mali galeriji in galeriji ZVKD

Kranj – V Mali galeriji Likovnega društva Kranj bo v petek, 8. februarja, ob 10.30 odprtje razstave članov društva Irene Jeras Dimovske, Jožeta Eržena, Lojzeta Kalinška, Mete Šolar in Franca Vozlja...

Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 23:21

Shod muz na kranjskem Parnasi

Kranj – Galerija Prešernovih nagrajencev v petek, 8. februarja, vabi na tradicionalno srečanje z aktualnimi Prešernovimi nagrajenci. Ob 16. uri bodo v galeriji najprej predstavili pesniško zbirko O...

Gorenjska / četrtek, 7. februar 2019 / 23:10

Prešerno na kulturni praznik

Ob kulturnem prazniku bo jutri po vsej Gorenjski potekala vrsta prireditev, najbolj živahno pa bo v Prešernovem mestu Kranj in Prešernovi rojstni Vrbi.

Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 23:07

Prihajajo Štirje letni časi

V DPD Svoboda – Gledališče Stražišče pripravljajo komedijo Štirje letni časi. Delo Vinka Möderndorferja je priredila in režirala Maja Ahačič.