File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 27. november 2008 / 07:00

Mlečna kvota bo vsako leto višja

Mlečna kvota se bo v naslednjih petih letih letno povečala za en odstotek.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 27. februar 2015 / 19:03

Nov primer obvodnega posla

Gorenjski kriminalisti razkrivajo vedno nove nezakonitosti pri financiranju menedžerskega prevzema Merkurja. Ta teden so zaradi domnevno nezakonitega obvodnega financiranja ovadili sedem oseb, ki so b...

Kranj / petek, 27. februar 2015 / 18:30

Ob obletnici tudi predavanje

V tem mesecu Društvo za zaščito živali Kranj obeležuje peto leto delovanja, ob zaključku praznovanja pa jutri pripravljajo predavanje o sobivanju otroka in psa.

Razvedrilo / petek, 27. februar 2015 / 16:00

Snežna miss Krvavca

Ljubljansko nakupovalno mesto je praznovalo trinajsti rojstni dan, Televizija Slovenija bo letošnjo Emo gostila jutri zvečer, resničnostni šov Bar prihaja na male zaslone 2. marca ob 20. uri. Snežna m...

Šport / petek, 27. februar 2015 / 14:02

Fak pripravljen, Gregorinova zbolela

Pred biatlonci je svetovno prvenstvo. Na Finsko potujejo v ponedeljek, a brez bolne Teje Gregorin. Cilji so visoki. Domov se želijo vrniti z medaljo.

Kronika / petek, 27. februar 2015 / 14:01

V nesreči umrl 49-letni pešec

Na Koroški Beli se je včeraj ob 15.30 uri zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrl 49-letni pešec, ki ga je povozil tovornjak.