File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 26. november 2019 / 22:12

Predstavitev knjige v Celovcu in na Reki

Kranj – Ob koncu oktobra je bila v Mohorjevi knjigarni v Celovcu predstavitev zbornika Doktor Gregor Voglar. Urednik zbornika Jurij Kurillo je opisal življenje in delo znamenitega zdravnika zdomca...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 21. november 2014 / 13:28

Četrt stoletja?

Je res že četrt stoletja od padca Berlinskega zidu in od ustanovitve Demosa? Res: 9. novembra 1989 je začel padati zid, ki je bil najvidnejši simbol razdelitve sveta na dva bloka; 4. decembra isteg...

Zanimivosti / petek, 21. november 2014 / 13:27

Potrebujejo nove prostore

Po vrnitvi s 23. svetovnega prvenstva Firefighter Combat Challenge v Phoenixu v Arizoni, kjer so slovenski gasilci znova dosegli izjemne rezultate, so gasilski kolegi iz PGD Gorenja vas svojega pre...

Medvode / petek, 21. november 2014 / 13:21

Začasno po obvozu

Na Zbiljski cesti so začeli graditi vodovod, kanalizacijo in plinovod, zaradi česar so uvedli začasno prepoved prometa s popolno zaporo.

Naklo / petek, 21. november 2014 / 13:19

Priložnosti mladih na podeželju

Predsednik Borut Pahor je na obisku v Biotehniškem centru Naklo dejal, da ta šola mladim ljudem nudi znanje in priložnost, da svojo prihodnost vidijo na podeželju.

Kultura / petek, 21. november 2014 / 13:08

Blagor mu, ki se spočije

Ob 100. obletnici smrti Davorina Jenka bo v nedeljo, 23. novembra, ob 17. uri v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika spominski koncert.