File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 25. december 2009 / 07:00

Glam Night

V Izbruhovem kulturnem bazenu v Kranju se bo 28. decembra ob 21. uri zgodil Glam Night #6, na katerem bodo na svoj račun spet prišli vsi nostalgični oboževalci hard rock glasbe in divjega...

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 22. april 2024 / 17:47

Vprašaj me, sem domačin

Bled – Javni zavod Turizem Bled v sodelovanju z Občino Bled in Turističnim društvom Bled ob pripravah na prihajajočo poletno turistično sezono vabi vse občane Bleda, ki bi želeli dati svoj prispeve...

Jesenice / ponedeljek, 22. april 2024 / 17:46

Dijaki pripravili gibalne urice

Dijaki četrtih letnikov predšolske vzgoje na Srednji šoli Jesenice že vrsto let pripravljajo gibalne uriceza otroke iz jeseniških vrtcev.

Gorje / ponedeljek, 22. april 2024 / 17:46

Stekla gradnja optičnega omrežja Rune

S postavitvijo vozlišča za zagotavljanje optičnih signalov uporabnikom v naselju Zgornje Gorje se je na Gorenjskem začela gradnja širokopasovnega optičnega omrežja Rune. Projekt Rune, ki ga v Slovenij...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. april 2024 / 17:40

Imaš občutek, da bi lahko padel v nebo

Miha Avbelj se je iz Ljubljane pred dolgimi leti preselil na Koritno pri Bledu. Brat padalke Irene Avbelj je tudi sam, kot pravi, »vertikalen«. Ukvarja se s potapljanjem, dobro se počuti v zraku. Gors...

Razvedrilo / ponedeljek, 22. april 2024 / 17:38

Fehtarji s prvo avtorsko pesmijo Zan'ga dej!

Skupina Fehtarji je te dni predstavila prvo avtorsko pesem »Zan'ga dej!«. »Namenjena je vsem našim prijateljem, ki včasih pred hudo uro pobegnejo v vaško oštarijo,« so zapisali Fehtarji. P...