File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 4. avgust 2015 / 20:11

Peto mesto za lokostrelko Černetovo

Medvode – Na svetovnem prvenstvu v tarčnem lokostrelstvu, ki je potekalo v Kobenhavnu, je 22-letna Toja Černe z Vikrč pri Medvodah dosegla nov lep uspeh. Med članicami s sestavljenim lokom je zased...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 20. maj 2016 / 07:00

EBEL brez Jeseničanov

Jesenice – Kot kaže, bo hokejska liga EBEL v sezoni 2016/17 ostala nespremenjena. Igralo naj bi 12 ekip, ki so v tem razširjenem avstrijskem hokejskem tekmovanju sodelovale že doslej. Kot so sporoč...

Kamnik / petek, 20. maj 2016 / 07:00

Knjiga o srečanjih športnikov na Kamniškem

Kamnik – V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik so nedavno predstavili knjigo z naslovom Srečanja športnikov v občini Kamnik in Termah Snovik 2003–2015, ki jo je zbral in uredil Jože Arko iz Tuhinjs...

Kamnik / petek, 20. maj 2016 / 07:00

Kamniški vrtec ima novo ravnateljico

Vodenje zavoda bo prevzela Liana Cerar, ki je polno podporo dobila predvsem pri starših.

Škofja Loka / petek, 20. maj 2016 / 07:00

Največ energije prihranila šola

Osnovna šola Škofja Loka-Mesto je energetsko najbolj učinkovita javna stavba v škofjeloški občini.

Gospodarstvo / petek, 20. maj 2016 / 07:00

Lovci praznujejo

Bohinjska Bistrica – V Kulturnem domu Jaka Ažmana bo prihodnji petek, 27. maja, ob 18. uri slovesnost ob 70-letnici ustanovitve lovskih družin (LD) Bohinja: LD Bohinjska Bistrica, LD Stara Fužina i...