File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Zupančič svetovni veteranski prvak

Kranj - V Dolni Moravi na Češkem je potekalo osmo svetovno prvenstvo v gorskih tekih za veterane. Na startu je bilo 119 žensk in 572 moških iz 29 držav. Odlično so nastopili tudi...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 9. junij 2017 / 15:12

Knjižnica kot hiša razgledov

V Mestni knjižnici Kranj so v tem tednu pripravili več dogodkov, s katerimi obeležujejo svojo sedemdesetletnico. Najprej fotografsko razstavo in razstavo knjig.

GG Plus / petek, 9. junij 2017 / 10:35

Vsaka vrtnica ima svojo zgodbo

Vrtnice obstajajo, odkar obstaja civilizacija. Število sort nenehno raste, 910 jih te dni cveti tudi v Arboretumu. Zakaj veljajo za simbol ljubezni, da so bile pri nas nekdaj del nevestine dote, kater...

Šport / petek, 9. junij 2017 / 10:25

Oblak z obiskom razveselil otroke

Pred slovensko nogometno reprezentanco je tekma z Malto. Vratar Jan Oblak je v domači Škofji Loki obiskal mlade nogometaše, ki so tekmovali na četrtem turnirju z njegovim imenom.

Šport / petek, 9. junij 2017 / 10:23

Vučkov memorial v Kranju

Kranj – Atletski klub Triglav jutri, 10. junija, organizira 23. Mednarodni atletski miting – Memorial Vučko, na katerem bodo tekmovale kategorije od U8 do članov. V športnem parku se bo začel ob 10...

Šport / petek, 9. junij 2017 / 10:23

Neurje prekinilo tekmo

Koper – Sredina tekma zadnjega, šestega kroga v drugem delu članskega vaterpolskega državnega prvenstva med domačim VD Koper 1958 in AVK Triglav je bila na koncu prve četrtine pri rezultatu 1 : 3 z...