File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 8. december 2015 / 11:27

Brez vodje gradnje ne bo šlo

Na okoljskem ministrstvu zatrjujejo, da z novim gradbenim zakonom ne ukinjajo gradnje v lastni režiji, ampak bo ta možna celo za večji obseg objektov kot sedaj, želijo dvigniti kakovost gradenj.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 16. maj 2019 / 17:49

Ko bom velik, bom pilot

V letalski šoli Adrie Airways so organizirali dan odprtih vrat, s katerim so predvsem mladim želeli približati poklic pilota. Letalski prevoznik trenutno zaposluje sto petdeset pilotov, v prihodnje pa...

Kronika / četrtek, 16. maj 2019 / 17:47

Oškodovali naj bi upnike

Ovadene osebe naj bi z brezplačno odsvojitvijo premoženja povzročile stečaj družbe Predence, ki je imela v lasti dvorec Lambergh v Dvorski vasi, in oškodovali upnike za okoli osem milijonov evrov.

Razvedrilo / četrtek, 16. maj 2019 / 17:46

Kultura nas združuje

Kulturno društvo Folklorna skupina Iskraemeco Kranj je v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti OI Kranj, Osnovno šolo Predoslje in Zvezo kulturnih društev Kranj organ...

Nasveti / četrtek, 16. maj 2019 / 17:46

Bananina torta s čokolado

Banane in čokoladni namaz bi lahko jedli skupaj »na žlico« brez posebne predhodne obdelave, saj je že samo po sebi dobro. Si morete misliti, kako dobro je, če ti dve sestavini pretvorimo v torto? P...

Nasveti / četrtek, 16. maj 2019 / 13:34

Delo – koliko?

Kolikor potrebujemo za preživetje ali več? Koliko več? Zakaj in čemu namenjati delu veliko preveč časa? Zato, ker v tem uživamo. Z delom izražamo svoje talente, ki so nam bili dani. Ko vzljubimo sv...