File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 22. november 2010 / 07:00

Titoizem kot totalitarni sistem

Kranj - »Po vseh kriterijih, ki jih upoštevajo 'normalne' družbe, je bil titoizem totalitarni sistem,« je svoje predavanje z naslovom Razpad tabujev titoizma v knjigarni Ognjišča...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 23. avgust 2023 / 16:21

Jubilejni vzpon na Javorč Drinovcu

Zmagovalca je odločil ciljni sprint.

Železniki / sreda, 23. avgust 2023 / 16:19

Iščejo nastanitev za pediatrinjo

Železniki – V občini Železniki bo po navedbah župana Marka Gasserja jeseni začela delati zdravnica pediatrinja, ki bo obravnavala tudi otroke v njihovi občini. »Da bi ji omogočili čim lažjo tranzic...

Komenda / sreda, 23. avgust 2023 / 16:18

Za lažje korake po poplavi

V Komendi, kjer so poplave prizadele večino občanov, so v sodelovanju z Ustanovo Petra Pavla Glavarja vzpostavili humanitarni center. Škodo so utrpeli tudi podjetniki; Koželjevi se na noge postavljajo...

Kultura / sreda, 23. avgust 2023 / 16:17

Večer džeza in kulinarike

Abonma Loške glasbene vilice združuje glasbo in kreativno kuhinjo.

Nasveti / sreda, 23. avgust 2023 / 16:15

File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bog...