File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / nedelja, 18. november 2018 / 08:46

Ob jubileju novo strelišče

Strelsko društvo Škofja Loka je ob 70-letnici svojega obstoja odprlo novo strelišče. Uredili so ga ob pomoči občine, sponzorjev in z veliko prostovoljnega dela.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 16. september 2017 / 19:31

Berta Golob in roman njenega življenja

Ciganka Helena je Berti Golob napovedala štiri otroke. Ni se uresničilo. »Pa saj je sama vedela, da si izmišljuje,« je zamahnila z roko Berta Golob, ki ima sicer na Heleno, to prelepo visoko ciganko,...

Šport / sobota, 16. september 2017 / 19:29

Na Blegoš tudi v Lojzetov spomin

Zadnja postaja Pokala polanskih puklov je vzpon na Blegoš, ki ga pri Športnem društvu Marmor Hotavlje prvič pripravljajo brez Lojzeta Oblaka.

Šport / sobota, 16. september 2017 / 19:29

Tekma na prenovljenih skakalnicah

Sebenje – V skakalnem centru Sebenje sta obnovljeni doskočišči največjih skakalnic K40 in K55.

Šport / sobota, 16. september 2017 / 19:28

Zahtevna proga jim ustreza

Jutri, v nedeljo, se bo v Bergnu začelo svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Slovenijo bo na Norveškem zastopalo dvajset tekmovalk in tekmovalcev, ki jim zahtevna proga ustreza bolj od lanske v K...

Tržič / sobota, 16. september 2017 / 19:25

Glamping se razvija tudi v Tržiču

Tržič – V Tržiču namestitev v lesenih hiškah gostom nudijo na Glamping ekološki kmetiji Šlibar v Kovorju, tri alpske lesene hiše imajo v Kampu Podljubelj, vse več popotnikov se ustavlja na postajal...