File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 24. december 2017 / 18:56

Praznična dupljanska graščina

Gozd je navdih letošnje tradicionalne božično-novoletne razstave v dupljanski graščini v Spodnjih Dupljah.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 19. april 2014 / 09:25

Mnogotere dimenzije slike

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj je na ogled razstava slik akademskega slikarja Marka Tuška.

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:23

Hokejisti v boj za elitno skupino

Kranj – To nedeljo se bo v milijonskem Goyangu v Južni Koreji začelo svetovno prvenstvu v hokeju na ledu divizije I. Že v sredo so na prizorišče odpotovali naši hokejisti, ki so si za cilj postavil...

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:22

Vaterpolisti Triglava zanesljivi

Kranj – V torek in sredo se je odigral prvi krog drugega dela članskega vaterpolskega državnega prvenstva. Branik je doma igral z Žusterno, srečanje pa se je po presenečenju, saj je Branik veljal z...

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:22

Danes druga polfinalna tekma

Železniki – Z nedeljskim obračunom v elitni floorballski ligi, ki so ga v dvorani na Podnu po podaljšku z zmago nad Polansko bando z 8 : 7 dobili igralci domačega Insporta, se je začel polfinale le...

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:20

Točka za Triglav

Kranj, Domžale – V sredinem 27. krogu prve slovenske nogometne lige Telekom ni bilo velikih presenečenj. V Kranju je Triglav v tekmi, v kateri je imel več priložnosti za dosego zadetka kot pa naspr...