File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 20. december 2009 / 07:00

Našim košarkarjem atraktivna skupina

Kranj - Ta teden smo nestrpno čakali, katere nasprotnike bo naša košarkarska reprezentanca dobila na žrebu za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Turčiji. Žreb skupin...

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 10. junij 2012 / 07:00

Veriga za nov začetek

Člani Gledališča Julke Dolžan z Breznice so prejšnjo soboto zvečer v okviru 50. obletnice smrti Frana Saleškega Finžgarja pred pisateljevo rojstno hišo v Doslovčah uprizorili njegovo ljudsko igro Veri...

GG Plus / nedelja, 10. junij 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Marenčičev fotografski izraz

Janez Marenčič (1914-2007) je eden najpomembnejših slovenskih fotografov 20. stoletja. Leta 1935 se je pridružil Fotoklubu Ljubljana. Istega leta je bila njegova fot...

GG Plus / nedelja, 10. junij 2012 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / nedelja, 10. junij 2012 / 07:00

Maja cene višje za 0,6 odstotka

Kranj - Cene življenjskih potrebščin so se maja v primerjavi s preteklim mesecem v povprečju povišale za 0,6 odstotka, v prvih petih mesecih letošnjega leta pa so bile višje za 2...

Gospodarstvo / nedelja, 10. junij 2012 / 07:00

"Črna" gozdna statistika

Ljubljana - Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije se je lani pri delu v gozdu smrtno ponesrečilo osemnajst zasebnih lastnikov gozdov in trije poklicni delavci. »Črna« statistika...