File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 23. november 2021 / 08:07

Želijo si dobrega začetka

Konec tedna novo sezono svetovnega pokala začenjajo biatlonci. Poudarjajo, da so priprave potekale dobro, da je takšna tudi pripravljenost, odgovor, kaj to pomeni v mednarodni konkurenci, pa bodo dale...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

Prireditev se kar udeležujejo

V anketi so prebivalci Selc odgovarjali tudi na vprašanja o problemih v vasi in o prisotnosti policije.

Gospodarstvo / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

Vse točke za marmelado

Franc Gogala iz Dvorske vasi je na ocenjevanju za razstavo Dobrote slovenskih kmetij za domačo mešano marmelado dobil največje možno število točk.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

Zahtevajo cenejše odpadke

Cene storitev ravnanja z odpadki v Cerkljah bi se zaradi ločenega zbiranja in redkejšega odvoza morale znižati, menijo občinski svetniki.

Škofja Loka / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

V spomin na padle na Planici

Krajevne skupnosti Bitnje, Jošt in Žabnica 27. marca praznujejo v spomin na dogodek leta 1942, ko je bila na pobočju Malega Rovta pri Planici najbolj tragična bitka na območju sedanje kranjske občine.

Kamnik / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

Umrl je France Tomšič

Prvega predsednika SDS, ki je v četrtek umrl v 73. letu starosti, so v nedeljo pokopali na kamniških Žalah.