Jarec je ostal na Jezerskem
Jezersko je minulo nedeljo ponovno gostilo najstarejšo slovensko etnografsko prireditev, Ovčarski bal – že triinšestdesetič.
Jezersko – Vreme je bilo organizatorjem tokratnega Ovčarskega bala sicer naklonjeno, tudi obisk ni bil slab, a bil je ravno konec tedna, ko se je povsod po Gorenjskem precej dogajalo, zlasti pa ni manjkalo dobrodelnih koncertov – in to se je poznalo.
Na Jezerskem so program Ovčarskega bala začeli že v dopoldanskih urah. Nastopila je domača glasbena zasedba, zapele so ljudske pevke, zaplesali najmlajši jezerski folklorniki. Program sta povezovali Maša Karničar in Maja Lesar.
Prikaz prigona ovc v dolino na Ovčarskem balu dopoldne prevesi v popoldne. Tradicionalno je sledila tudi etnološka igra, s pomočjo katere obiskovalci spoznajo način življenja in stare običaje na planini, prve dni pastirjev po prihodu s planine, pa tudi dela, povezana s predelavo ovčje volne.
Za pestro glasbeno popoldne je letos ob Planšarskem jezeru, kjer je potekal Ovčarski bal, poskrbela narodnozabavna skupina Ansambel Roka Žlindre.
Tudi letos so obiskovalci svoje brbončice razvajali s pristnimi, domačimi okusi. Privoščili so si lahko masunjek, ajdove žgance z zeljem ali mlekom, klobaso ter kos ovce ali pujsa z ražnja. Niso manjkali tudi čevapčiči in pleskavice. Sladkosnedi so največ posegali po sveže ocvrtih flancatih, ki so v bistvu najbolj prepoznavna sladica jezerske prireditve. Na izbiro sta bili še gibanica ali kremna rezina, obiskovalci so lahko kupili tudi domače sirove in čokoladne štruklje za s seboj.
Ponovno ni manjkalo stojničarjev, ki na tovrstnih prireditvah ponujajo vse od izdelkov domače umetnostne obrti do bučnega olja, različnih sirov, divjačinskih in govejih salam in salaminov ter še česa.
Domači gasilci pa so poskrbeli še za t. i. gozdno kegljanje za jarca. Eden od sodelujočih je že do prikaza prigona ovc v dolino podrl 14 kegljev z izbranimi meti, na koncu pa je jarec ostal na Jezerskem, saj si ga je prikegljal domačin.