Ribe in morski sadeži

Ribe in morski sadeži so kakovosten vir beljakovin in omega 3 maščobnih kislih ter ostalih hranil, kot je vitamin D. Včasih se zdi, da je njihova priprava zapletena, vendar ni vedno tako. Kozice ali losos s poletno zelenjavo in dodano prilogo so prijetna in lahka osvežitev poletnega jedilnika.

Za pripravo kozic s porom in bučkami potrebujemo: 400 g odtajanih repkov kozic, 1 srednje veliko bučko, 1 manjši por, 2 stroka česna, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sojine omake (opcijsko), četrt žličke mlete rdeče paprike, ščepec karija (opcijsko), 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Bučko narežemo na trakove, por na kolesa, česen nasekljamo. Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih potresemo z mleto rdečo papriko, karijem, solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. V isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo narezano zelenjavo in česen. Posolimo in popopramo ter pražimo 5 minut (ne solimo, če bomo uporabili sojino omako). Dodamo pečene kozice, zalijemo z limoninim sokom ter sojino omako in pražimo še minuto, da tekočina izhlapi. Jed serviramo z izbrano prilogo, na primer z rižem ali testeninami.

Za pripravo pražene zelenjave z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 2 žlici poprovih zrn, 1 žličko rožmarina, sol, 1 žlico olivnega olja; zelenjavo: 1 večjo bučko, 1 večji korenček, polovico srednje velike kolerabe, četrt žličke mlete rdeče paprike, ščepec karija (opcijsko), 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Fileje lososa solimo, natremo z zdrobljenim poprom in rožmarinom. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter na njem na vsaki strani pečemo fileje lososa 5 minut. Vso zelenjavo očistimo, jo narežemo na majhne kocke (približno 0,5 cm velike) in jo stresemo v skledo. Solimo in popramo, potresemo s papriko in karijem ter prelijemo z olivnim oljem. Dobro premešamo. Ponev segrejemo, vanjo stresemo pripravljeno zelenjavo in pražimo od 5 do 10 minut. Na krožnik serviramo izbrano prilogo, dodamo zelenjavo in na vrh položimo file lososa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 27. november 2014 / 11:08

Rojstni dnevi

V dveh dneh smo praznovali 30- in 80-letnico življenja, pred dvema mesecema pa 9. obletnico rojstva naših dvojčkov. Kakšno je praznovanje, je resda največ odvisno od ljudi, nekaj pa tudi od življen...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 6. april 2016 / 10:53

Občina naj bo prijazna starejšim

To si želijo tako organizatorji kot udeleženci konference za starejše, ki je minuli četrtek potekala v Medgeneracijskem centru Kranj.

Kamnik / sreda, 6. april 2016 / 10:51

Slikanica o Maistru

V Medobčinskem muzeju Kamnik so svoj nedavni projekt o Rudolfu Maistru posvetili najmlajšim.

Šenčur / sreda, 6. april 2016 / 10:49

Mednarodno srečanje Spoznajmo soseda

Šenčur – V petek, 8. aprila, bo ob 13. uri v kulturnem domu v Šenčurju prva mednarodna prireditev, ki jo pripravljajo osnovne šole Slovenije in Avstrije. Na srečanju z naslovom Spoznajmo sosede sod...

Kultura / sreda, 6. april 2016 / 10:48

Večna moč propagande

V Galeriji Ivana Groharja je na ogled muzejska razstava z naslovom Propaganda! Medvojni plakat 1941–1945 iz zbirke Loškega muzeja.

Kultura / sreda, 6. april 2016 / 10:47

V barvah utripajo bližine

Kranj – V sredo, 6. aprila, ob 19. uri bo v dvorani Mestne Knjižnice Kranj predstavitev knjige V barvah utripajo bližine. Izbor literarnih in likovnih del v knjigi je nastal iz prispevkov, prispeli...