Vsi ga radi jemo

Sladoled, namreč. Pravzaprav ne poznam nikogar, ki ne bi maral te zamrznjene slaščice. Imamo ga vseh vrst, okusov, velikosti in oblik. Postrežejo nam ga v lončku, kornetu, na krožniku, v kozarcu … Kot del sladic, samostojnih kup, kup velikank ali v kombinaciji s sadjem. Veselimo se ga v ledeni kavi, poznamo celo ocvrtega. Včasih je bil sploh pri otrocih izjemno priljubljen točeni sladoled. Danes lahko na prste ene roke preštejemo, kje na Gorenjskem ga imajo v redni ponudbi. Moj spomin nanj sega v čase, ko je Kranj še imel svoje sejmišče. Velikokrat točeni sladoled povezujemo tudi z morjem, zgodbami potujočih zabaviščnih parkov, kjer je včasih glede priljubljenosti tekmoval s sladkorno peno. Ob misli nanj nas prevzame toplina, odrasli se spomnimo otroštva.

Sladoled tudi že dolgo ni več sezonska slaščica. Jemo ga tako rekoč vse leto.

Na znani platformi za dostavo hrane in izdelkov iz trgovin ugotavljajo, da sladoled njihovi uporabniki pogosto naročajo. Ko so naročila preračunali v številke, so ugotovili, da smo Slovenci v letu in pol naročili za več kot dva milijona evrov sladoleda ter da so pri naročilih glede izbire v prednosti sladoledne banjice in sladoled v lončkih. Mislim, da to niti ne preseneča, saj gre za dostavo. Njihova raziskava tudi razkriva, da imamo najraje inovativne kremne sladolede z dodatki, kar se jasno odraža na lestvici najbolj priljubljenih okusov. Tako je najbolj priljubljen sladoled s piškoti, sledijo pa še okusi karamele, čokolade s koščki rjavčkov (brownie), jagodne skutne torte (cheescake), na peto mesto pa se je v raziskavi uvrstil sladoled z arašidovim maslom. Nadgrajujejo ponudbo sladoledov brez laktoze in opažajo, da narašča prodaja veganskih sladoledov. S tem povpraševanjem se že nekaj let srečujejo tudi gostinci, ki v poletnem času na svojih terasah prodajajo domači sladoled. Ni namreč dovolj samo izvirnost pri barvi in okusih, vse več ljudi najprej vpraša, ali je sladoled njihov, so pri sadnih okusih uporabili pravo sadje, za pripravo mlečnih sladoledov mleko z bližnje kmetije in podobno.

Po pridobljenih podatkih omenjene raziskave Štajerci, natančneje Mariborčani, sladoled izjemno radi naročajo, Kranjčani pa ga na primer največkrat naročijo ob koncih tedna. Če pa pogledamo širše: po podatkih agencije EuroGlaces je povprečna poraba sladoleda v Evropi 6,2 litra na prebivalca na leto, medtem ko ga po podatkih Statističnega urada Slovenije povprečen Slovenec poje štiri litre na leto. In ne boste verjeli, sladoled ima tudi svoj praznik: svetovni dan sladoleda je namreč tretjo nedeljo v juliju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / četrtek, 10. december 2015 / 10:34

Med Mostami in Vodicami po obnovljeni cesti

Direkcija za infrastrukturo je obnovila dva kilometra ceste med uvozom v Poslovno cono Komenda in križiščem v Mostah.

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Priporočila podjetju Bios

Nadzorni odbor Občine Tržič je pripravil poročilo o rednem nadzoru občinskega podjetja Bios za leto 2006, s katerim je seznanil občinski svet na februarski seji.

Zanimivosti / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Pestro kulturno dogajanje

Člani Kulturnega društva Tabor Podbrezje so imeli lani vrsto prireditev, ki so popestrile življenje v vasi.

Škofja Loka / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Petdeset smeri za petdeset let

Franc Langerholc - Cac si je darilo za rojstni dan pripravil kar sam, saj mu je uspelo, da je v enem dnevu preplezal kar petdeset športno plezalnih smeri.

Gospodarstvo / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

V Merkurju rast na vseh področjih

V četrtek je nadzorni svet Merkurja na redni seji obravnaval nerevidirano letno poročilo Skupine Merkur v lanskem letu in ugotovil, da je bilo poslovanje uspešno.

Splošno / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Njeni in naši sladki spomini

V Galeriji Ivana Groharja razstavlja mlada slikarka Barbara Kastelec iz Žirov. Njena obetavnost je že prerasla v odlično avtorico z razpoznavnim slikarskim slogom.