Vsi ga radi jemo

Sladoled, namreč. Pravzaprav ne poznam nikogar, ki ne bi maral te zamrznjene slaščice. Imamo ga vseh vrst, okusov, velikosti in oblik. Postrežejo nam ga v lončku, kornetu, na krožniku, v kozarcu … Kot del sladic, samostojnih kup, kup velikank ali v kombinaciji s sadjem. Veselimo se ga v ledeni kavi, poznamo celo ocvrtega. Včasih je bil sploh pri otrocih izjemno priljubljen točeni sladoled. Danes lahko na prste ene roke preštejemo, kje na Gorenjskem ga imajo v redni ponudbi. Moj spomin nanj sega v čase, ko je Kranj še imel svoje sejmišče. Velikokrat točeni sladoled povezujemo tudi z morjem, zgodbami potujočih zabaviščnih parkov, kjer je včasih glede priljubljenosti tekmoval s sladkorno peno. Ob misli nanj nas prevzame toplina, odrasli se spomnimo otroštva.

Sladoled tudi že dolgo ni več sezonska slaščica. Jemo ga tako rekoč vse leto.

Na znani platformi za dostavo hrane in izdelkov iz trgovin ugotavljajo, da sladoled njihovi uporabniki pogosto naročajo. Ko so naročila preračunali v številke, so ugotovili, da smo Slovenci v letu in pol naročili za več kot dva milijona evrov sladoleda ter da so pri naročilih glede izbire v prednosti sladoledne banjice in sladoled v lončkih. Mislim, da to niti ne preseneča, saj gre za dostavo. Njihova raziskava tudi razkriva, da imamo najraje inovativne kremne sladolede z dodatki, kar se jasno odraža na lestvici najbolj priljubljenih okusov. Tako je najbolj priljubljen sladoled s piškoti, sledijo pa še okusi karamele, čokolade s koščki rjavčkov (brownie), jagodne skutne torte (cheescake), na peto mesto pa se je v raziskavi uvrstil sladoled z arašidovim maslom. Nadgrajujejo ponudbo sladoledov brez laktoze in opažajo, da narašča prodaja veganskih sladoledov. S tem povpraševanjem se že nekaj let srečujejo tudi gostinci, ki v poletnem času na svojih terasah prodajajo domači sladoled. Ni namreč dovolj samo izvirnost pri barvi in okusih, vse več ljudi najprej vpraša, ali je sladoled njihov, so pri sadnih okusih uporabili pravo sadje, za pripravo mlečnih sladoledov mleko z bližnje kmetije in podobno.

Po pridobljenih podatkih omenjene raziskave Štajerci, natančneje Mariborčani, sladoled izjemno radi naročajo, Kranjčani pa ga na primer največkrat naročijo ob koncih tedna. Če pa pogledamo širše: po podatkih agencije EuroGlaces je povprečna poraba sladoleda v Evropi 6,2 litra na prebivalca na leto, medtem ko ga po podatkih Statističnega urada Slovenije povprečen Slovenec poje štiri litre na leto. In ne boste verjeli, sladoled ima tudi svoj praznik: svetovni dan sladoleda je namreč tretjo nedeljo v juliju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 21. avgust 2008 / 07:00

Dobička ne bodo delili

Kamnik - Družba Stol industrija pohištva je ob koncu lanskega leta imela nekaj več kot 2,6 milijona evrov bilančnega dobička. Uprava in nadzorni svet predlagata, da ga ne bi deli...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 27. marec 2020 / 00:58

Ustvarjajmo skupaj

Drage bralke in cenjeni bralci, znašli smo se v nenavadni situaciji, ko se delovni dan za večino ljudi začenja z delom od doma. Družiti se ne smemo z nikomer zunaj svoje družine in si tega...

Gorenjska / petek, 27. marec 2020 / 00:51

Medsebojno si dvigujejo moralo

Starejša populacija je zaradi koronavirusa najbolj ogrožena, domovi upokojencev so zaradi tega že nekaj časa zaprti za zunanje obiskovalce. Poizvedeli smo, kako v teh časih poteka življenje v domovih...

Razvedrilo / petek, 27. marec 2020 / 00:49

Šimena je praznoval osemdeseti rojstni dan

Jože Eržen z Rudna v Selški dolini je praznoval osemdeseti rojstni dan. Rodil se je 14. marca 1940.

Nasveti / petek, 27. marec 2020 / 00:46

Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače se...

Jesenice / petek, 27. marec 2020 / 00:24

Začasni kontejnerji za bolnike

Na dvorišče jeseniške bolnišnice so postavili bivalne zabojnike, v katere naj bi preselili del dejavnosti v času načrtovane energetske sanacije. Sanacijo naj bi zdaj prestavili, v zabojnike pa namesti...