Ameriške palačinke z gozdnimi sadeži

Pogostokrat se zgodi, da me ljudje vprašajo, kaj jem zjutraj pred kolesarsko tekmo. Ko jim postrežem z odgovorom, da so to največkrat ameriške palačinke z gozdnimi sadeži, se na njihovih obrazih pojavi začuden izraz. Te so lahko namreč za želodec precej težke in kot take neprimerne pred intenzivno fizično aktivnostjo. Vendar lahko z nekaj spremembami tudi te spremenimo v uravnotežen obrok. Take palačinke niso le primerne za športnike, ampak so lahko tudi del uravnotežene in raznovrstne prehrane kogarkoli. Le količine prilagodimo svojim potrebam.

Za pripravo ameriških palačink z gozdnimi sadeži potrebujemo: 250 g moke, 3 jajca, 2,5 dl mineralne vode, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli. Za preliv: 300 g svežih ali zamrznjenih gozdnih sadežev, 3 žlice limoninega soka, 2 žlički praška za pripravo vaniljevega pudinga, sladkor ali sladilo po okusu, grški jogurt ali skyr za premaz.

Za preliv v kozico stresemo gozdne sadeže, prilijemo limonin sok, pol decilitra vode in segrejemo. Kuhamo 10 minut, da se gozdni sadeži razpustijo. Sladkamo po okusu. Prašek za puding zmešamo z dvema žlicama hladne vode in vmešamo v kuhane gozdne sadeže. Kuhamo še kakšno minuto, toliko da se omaka nekoliko zgosti.

Priprava palačink: Rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov stepemo sneg. Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom in ščepcem soli, dodamo rumenjake, zalijemo z mineralno vodo in vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Nato z lopatico vmešamo še stepene beljake. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo in na njej pečemo manjše palačinke. Pečene palačinke premažemo z grškim jogurtom in prelijemo z gozdnimi sadeži.

Nasvet: Uporabimo lahko različne vrst moke ali njihovo mešanico; denimo (polnozrnato) pšenično, pirino, ovseno … Količine so navedene za približno dve običajni porciji. Nič ni narobe, če količino sestavin povečamo in spečemo več palačink. Odlične so namreč obnesejo tudi hladne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. november 2017 / 14:56

Vrisk ostaja predsednik zadružne zveze

Ljubljana – Na pobudo osmih zadrug, med njimi tudi KGZ Sava Lesce in KZ Medvode, je bil v torek v Ljubljani izredni občni zbor Zadružne zveze Slovenije, na katerem so zadruge, članice zveze, odloča...

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 28. junij 2023 / 22:44

V deželi čudes

Na popotovanju po partnerskih mestih v okviru vseslovenskega literarnega festivala 28. Slovenski dnevi knjige, ki ga pripravlja Društvo slovenskih pisateljev, so se sredi junija z vozilom, polnim knji...

Kronika / sreda, 28. junij 2023 / 22:43

Zlorabila položaj pri prodaji hotelov

Kranj – Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v četrtek ob pomoči ljubljanskih kriminalistov opravil osem preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske in kr...

Gospodarstvo / sreda, 28. junij 2023 / 22:41

Razpisi za čebelarje

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je maja objavilo tri javne razpise, s katerimi namenja čebelarstvu skupno 526 tisoč evrov, od tega 203.853 evrov za sofinanciranje...

Kultura / sreda, 28. junij 2023 / 22:40

Mednarodni simpozij umetniške keramike

Voglje – V soboto, 1. julija, ob 19. uri bo v pritličju Blagnetove hiše v Šenčurju svečano odprtje letošnjega že 18. mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje. Na letošnjem simpozi...

Zanimivosti / sreda, 28. junij 2023 / 22:35

Stik z naravo sredi gozda v Tunjicah

Mineva 25 let, odkar je Drago Vrhovnik v Tunjicah odkril zdravilne centre in izvir Žive vode. »Živa voda je božji dar, pomaga tam, kjer je treba. Ima 75 obstojnih elementov, ki so pomembni za naše tel...