Ameriške palačinke z gozdnimi sadeži
Pogostokrat se zgodi, da me ljudje vprašajo, kaj jem zjutraj pred kolesarsko tekmo. Ko jim postrežem z odgovorom, da so to največkrat ameriške palačinke z gozdnimi sadeži, se na njihovih obrazih pojavi začuden izraz. Te so lahko namreč za želodec precej težke in kot take neprimerne pred intenzivno fizično aktivnostjo. Vendar lahko z nekaj spremembami tudi te spremenimo v uravnotežen obrok. Take palačinke niso le primerne za športnike, ampak so lahko tudi del uravnotežene in raznovrstne prehrane kogarkoli. Le količine prilagodimo svojim potrebam.
Za pripravo ameriških palačink z gozdnimi sadeži potrebujemo: 250 g moke, 3 jajca, 2,5 dl mineralne vode, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli. Za preliv: 300 g svežih ali zamrznjenih gozdnih sadežev, 3 žlice limoninega soka, 2 žlički praška za pripravo vaniljevega pudinga, sladkor ali sladilo po okusu, grški jogurt ali skyr za premaz.
Za preliv v kozico stresemo gozdne sadeže, prilijemo limonin sok, pol decilitra vode in segrejemo. Kuhamo 10 minut, da se gozdni sadeži razpustijo. Sladkamo po okusu. Prašek za puding zmešamo z dvema žlicama hladne vode in vmešamo v kuhane gozdne sadeže. Kuhamo še kakšno minuto, toliko da se omaka nekoliko zgosti.
Priprava palačink: Rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov stepemo sneg. Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom in ščepcem soli, dodamo rumenjake, zalijemo z mineralno vodo in vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Nato z lopatico vmešamo še stepene beljake. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo in na njej pečemo manjše palačinke. Pečene palačinke premažemo z grškim jogurtom in prelijemo z gozdnimi sadeži.
Nasvet: Uporabimo lahko različne vrst moke ali njihovo mešanico; denimo (polnozrnato) pšenično, pirino, ovseno … Količine so navedene za približno dve običajni porciji. Nič ni narobe, če količino sestavin povečamo in spečemo več palačink. Odlične so namreč obnesejo tudi hladne.