Gostje z veseljem naročijo pico. / Foto: Alenka Brun

V Uršo na lignje

Prvotno je bila preddvorska Pizzerija Urša res picerija in še vedno ostaja, pa vendar sem med številnimi komentarji, ki jih ponuja splet, naletela na enega, ki je še posebej pritegnil mojo pozornost: eden od gostov je namreč zapisal, da je v bistvu neko nenapisano pravilo, da je morsko hrano najbolje jesti ob morju, vendar so lignji, ki jih postrežejo v Urši, eni boljših, kar jih je jedel. Odkar je v Urši mogoče tudi prespati, ljudje sicer z veseljem pohvalijo tudi njihove zajtrke, mene pa je v preddvorski lokal dejansko ponovno privabil t. i. tris lignjev. Na meniju ga najdete kot tris Jadran, na krožniku pa dobite ocvrte in polnjene lignje ter lignje, pripravljene na žaru. Vse to pospremita lično postrežen ocvrt krompir ter izjemno okusna omaka, o kateri nam Mojca Križnar – skupaj z Damjanom Mitrovičem sta dolgoletna lastnika Urše – pojasni, da gre za omako z mocarelo in česnom. Verjemite, da krožnik ni majhen, a sem ga pospravila, kot bi mignil. Res pa je tudi, da sem lignje najverjetneje zadnjič jedla v študentskih letih, zato mi je jed še toliko bolj teknila, omako sem pa dobesedno pomazala z zadnjim krompirčkom …

Opazovala sem ljudi, ki so ob lepem vremenu uživali na terasi lokala. Vreme je bilo sončno, razgledi na bližnje hribe izjemni. V neposredni bližini je tudi jezero Črnava in veliko obiskovalcev je najprej razmišljalo samo o kavi, potem pa so se odločili tudi za hrano. Med več kot dvajsetimi različnimi picami se je tokrat prijazna natakarica mimo mene največkrat sprehodila s hišno pico, Križnarjeva pa nam je razložila, da ogromno prodajo tudi t. i. burratto pice. Zraven pribora tu gostom priložijo še škarje, da jo sami razrežejo. Pa tudi po solatnih krožnikih veliko povprašujejo, smo še izvedeli. Kmalu sem tudi videla, zakaj, saj je »šel« mimo mene krožnik sezonske solate, ki bi lahko bila kar samostojna jed.

Vidi se, da je Mojca Križnar v gostinstvu že od začetka. Danes takim rečemo, da so »stara šola«. Z nasmehom na obrazu sprejema goste, in ko naročite limonado z okusom, zraven še poizve, ali naj vam jo postreže vročo, toplo ali mrzlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sobota, 22. december 2018 / 18:50

Božični koncert in dobrodelni bazar

Dijaki Gimnazije Jesenice so tudi letos pripravili božično-novoletni koncert in dobrodelni bazar.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 21. april 2007 / 07:00

Prepletena pomlad

Sejem Pitti Filati v Firencah, kjer proizvajalci prej iz Italije in drugih evropskih držav predstavijo nove materiale, pletene vzorce, barvne lestvice in kombinacije, nas je spet navdu...

Splošno / sobota, 21. april 2007 / 07:00

Cepljenje deklic, če bo ostal denar

Jeseniški občinski svetniki so na marčevski seji med drugim potrdili zaključni račun proračuna občine za leto 2006. Kot je povedala vodja oddelka za finance, plan in analize Brigita Džamastagi...

Kranj / sobota, 21. april 2007 / 07:00

Iskraemeco naj bi še letos prodali

Največji lastniki Iskraemeco so se odločili, da poiščejo strateškega partnerja. K nakupu so povabili 25 izbranih družb, med katerimi so le tri domače.

Domžale / sobota, 21. april 2007 / 07:00

Namesto ene pokrajine tri

O možnosti, da bi namesto ene osrednje slovenske pokrajine ustanovili tri, so se župani tako imenovane Podjetne regije nedavno pogovarjali tudi z ministrom Ivanom Žagarjem.

Zanimivosti / sobota, 21. april 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Prijazna zakonca Jože in Anica Aljančič živita v Kovorju pri Tržiču. Močno ju jezi, da Kovor nima svoje oznake, včasih je bil pomembna občina, iz katere je bilo doma vel...