Gostje z veseljem naročijo pico. / Foto: Alenka Brun

V Uršo na lignje

Prvotno je bila preddvorska Pizzerija Urša res picerija in še vedno ostaja, pa vendar sem med številnimi komentarji, ki jih ponuja splet, naletela na enega, ki je še posebej pritegnil mojo pozornost: eden od gostov je namreč zapisal, da je v bistvu neko nenapisano pravilo, da je morsko hrano najbolje jesti ob morju, vendar so lignji, ki jih postrežejo v Urši, eni boljših, kar jih je jedel. Odkar je v Urši mogoče tudi prespati, ljudje sicer z veseljem pohvalijo tudi njihove zajtrke, mene pa je v preddvorski lokal dejansko ponovno privabil t. i. tris lignjev. Na meniju ga najdete kot tris Jadran, na krožniku pa dobite ocvrte in polnjene lignje ter lignje, pripravljene na žaru. Vse to pospremita lično postrežen ocvrt krompir ter izjemno okusna omaka, o kateri nam Mojca Križnar – skupaj z Damjanom Mitrovičem sta dolgoletna lastnika Urše – pojasni, da gre za omako z mocarelo in česnom. Verjemite, da krožnik ni majhen, a sem ga pospravila, kot bi mignil. Res pa je tudi, da sem lignje najverjetneje zadnjič jedla v študentskih letih, zato mi je jed še toliko bolj teknila, omako sem pa dobesedno pomazala z zadnjim krompirčkom …

Opazovala sem ljudi, ki so ob lepem vremenu uživali na terasi lokala. Vreme je bilo sončno, razgledi na bližnje hribe izjemni. V neposredni bližini je tudi jezero Črnava in veliko obiskovalcev je najprej razmišljalo samo o kavi, potem pa so se odločili tudi za hrano. Med več kot dvajsetimi različnimi picami se je tokrat prijazna natakarica mimo mene največkrat sprehodila s hišno pico, Križnarjeva pa nam je razložila, da ogromno prodajo tudi t. i. burratto pice. Zraven pribora tu gostom priložijo še škarje, da jo sami razrežejo. Pa tudi po solatnih krožnikih veliko povprašujejo, smo še izvedeli. Kmalu sem tudi videla, zakaj, saj je »šel« mimo mene krožnik sezonske solate, ki bi lahko bila kar samostojna jed.

Vidi se, da je Mojca Križnar v gostinstvu že od začetka. Danes takim rečemo, da so »stara šola«. Z nasmehom na obrazu sprejema goste, in ko naročite limonado z okusom, zraven še poizve, ali naj vam jo postreže vročo, toplo ali mrzlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 6. november 2021 / 09:38

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 30. avgust 2020 / 20:19

Odkrivalo strehe, podiralo drevje in poplavljalo kleti

Bohinjska Bistrica – Neurja z močnim vetrom, ki so danes ob prehodu fronte zajela Slovenijo, so precej preglavic povzročila tudi na širšem območju Gorenjske. Močan veter je podiral drevesa in odkri...

Železniki / nedelja, 30. avgust 2020 / 17:14

Znova so talili po starem

S tokratnim poskusom so v Železnikih ugotavljali, kako debelina železove rude vpliva na postopek in rezultat taljenja.

Gorenja vas-Poljane / nedelja, 30. avgust 2020 / 17:11

Obnavljajo družinsko ambulanto

Gorenja vas – V zdravstvenem domu v Gorenji vasi preurejajo družinsko ambulanto Andreje Krt Lah, ki v vmesnem času deluje v nadomestnih prostorih. Z novo razporeditvijo prostorov bo urejen tudi dod...

Zanimivosti / nedelja, 30. avgust 2020 / 17:10

Veselijo se ponovnega srečanja s sošolci

V teh dneh se na začetek novega šolskega leta pripravljajo tudi v družini pevke skupine Mali oglasi Simone Benko. Nastarejša, Eva, bo obiskovala osmi razred, Nina sedmega in najmlajša, Hana, četrtega....

Kranj / nedelja, 30. avgust 2020 / 15:27

Okužbo potrdili pri zaposleni v porodnem bloku

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj je na svoji spletni strani objavila sporočilo, da so v soboto, 29. avgusta, pri eni od zaposlenih v porodnem bloku ugotovili okužbo z novim korona...