Gostje z veseljem naročijo pico. / Foto: Alenka Brun

V Uršo na lignje

Prvotno je bila preddvorska Pizzerija Urša res picerija in še vedno ostaja, pa vendar sem med številnimi komentarji, ki jih ponuja splet, naletela na enega, ki je še posebej pritegnil mojo pozornost: eden od gostov je namreč zapisal, da je v bistvu neko nenapisano pravilo, da je morsko hrano najbolje jesti ob morju, vendar so lignji, ki jih postrežejo v Urši, eni boljših, kar jih je jedel. Odkar je v Urši mogoče tudi prespati, ljudje sicer z veseljem pohvalijo tudi njihove zajtrke, mene pa je v preddvorski lokal dejansko ponovno privabil t. i. tris lignjev. Na meniju ga najdete kot tris Jadran, na krožniku pa dobite ocvrte in polnjene lignje ter lignje, pripravljene na žaru. Vse to pospremita lično postrežen ocvrt krompir ter izjemno okusna omaka, o kateri nam Mojca Križnar – skupaj z Damjanom Mitrovičem sta dolgoletna lastnika Urše – pojasni, da gre za omako z mocarelo in česnom. Verjemite, da krožnik ni majhen, a sem ga pospravila, kot bi mignil. Res pa je tudi, da sem lignje najverjetneje zadnjič jedla v študentskih letih, zato mi je jed še toliko bolj teknila, omako sem pa dobesedno pomazala z zadnjim krompirčkom …

Opazovala sem ljudi, ki so ob lepem vremenu uživali na terasi lokala. Vreme je bilo sončno, razgledi na bližnje hribe izjemni. V neposredni bližini je tudi jezero Črnava in veliko obiskovalcev je najprej razmišljalo samo o kavi, potem pa so se odločili tudi za hrano. Med več kot dvajsetimi različnimi picami se je tokrat prijazna natakarica mimo mene največkrat sprehodila s hišno pico, Križnarjeva pa nam je razložila, da ogromno prodajo tudi t. i. burratto pice. Zraven pribora tu gostom priložijo še škarje, da jo sami razrežejo. Pa tudi po solatnih krožnikih veliko povprašujejo, smo še izvedeli. Kmalu sem tudi videla, zakaj, saj je »šel« mimo mene krožnik sezonske solate, ki bi lahko bila kar samostojna jed.

Vidi se, da je Mojca Križnar v gostinstvu že od začetka. Danes takim rečemo, da so »stara šola«. Z nasmehom na obrazu sprejema goste, in ko naročite limonado z okusom, zraven še poizve, ali naj vam jo postreže vročo, toplo ali mrzlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 16. januar 2020 / 11:07

Letos enainpetdeset pohodov na Sv. Lovrenc

Bašelj – Lani, ko je Turistično društvo Bašelj proslavilo 50 let svojega delovanja, so na Sv. Lovrencu odprli vpisno knjigo, kamor so lahko obiskovalci beležili svoje pohode. Za jubilejno leto so p...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Vlada ustanovila koordinacijsko komisijo

Ljubljana - Vlada je danes ustanovila koordinacijsko komisijo, ki bo spremljala in vodila ukrepe, povezane s prašičjo gripo. Vodil jo bo minister za zdravje Borut Miklavčič, v njej...

Zanimivosti / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Prvi maj tudi Jožefov god

Po učenju katoliške Cerkve je lik sv. Jožefa zgled za delavce in delodajalce.

Kronika / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Trčenja ni preživel

V ponedeljek kmalu po 23. uri je v hudem trčenju na regionalni cesti Kranj-Jeprca umrl 43-letni voznik iz Ljubnega.

Kronika / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Za praznike previdnost povsod

Vsem, ki se za prvomajske praznike odpravljate na oddih, policija svetuje previdnost na cesti, poskrbite pa tudi za zaščito stanovanja pred vlomilci.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Prvomajska parada v Cerkljah

Cerklje - AMD Cerklje tudi letos vabi na tradicionalno prvomajsko parado po vaseh občine Cerklje. Start parade bo 1. maja, ob 9. uri pred gostilno Bavant v Dvorjah. Vabljeni član...