Gostje z veseljem naročijo pico. / Foto: Alenka Brun

V Uršo na lignje

Prvotno je bila preddvorska Pizzerija Urša res picerija in še vedno ostaja, pa vendar sem med številnimi komentarji, ki jih ponuja splet, naletela na enega, ki je še posebej pritegnil mojo pozornost: eden od gostov je namreč zapisal, da je v bistvu neko nenapisano pravilo, da je morsko hrano najbolje jesti ob morju, vendar so lignji, ki jih postrežejo v Urši, eni boljših, kar jih je jedel. Odkar je v Urši mogoče tudi prespati, ljudje sicer z veseljem pohvalijo tudi njihove zajtrke, mene pa je v preddvorski lokal dejansko ponovno privabil t. i. tris lignjev. Na meniju ga najdete kot tris Jadran, na krožniku pa dobite ocvrte in polnjene lignje ter lignje, pripravljene na žaru. Vse to pospremita lično postrežen ocvrt krompir ter izjemno okusna omaka, o kateri nam Mojca Križnar – skupaj z Damjanom Mitrovičem sta dolgoletna lastnika Urše – pojasni, da gre za omako z mocarelo in česnom. Verjemite, da krožnik ni majhen, a sem ga pospravila, kot bi mignil. Res pa je tudi, da sem lignje najverjetneje zadnjič jedla v študentskih letih, zato mi je jed še toliko bolj teknila, omako sem pa dobesedno pomazala z zadnjim krompirčkom …

Opazovala sem ljudi, ki so ob lepem vremenu uživali na terasi lokala. Vreme je bilo sončno, razgledi na bližnje hribe izjemni. V neposredni bližini je tudi jezero Črnava in veliko obiskovalcev je najprej razmišljalo samo o kavi, potem pa so se odločili tudi za hrano. Med več kot dvajsetimi različnimi picami se je tokrat prijazna natakarica mimo mene največkrat sprehodila s hišno pico, Križnarjeva pa nam je razložila, da ogromno prodajo tudi t. i. burratto pice. Zraven pribora tu gostom priložijo še škarje, da jo sami razrežejo. Pa tudi po solatnih krožnikih veliko povprašujejo, smo še izvedeli. Kmalu sem tudi videla, zakaj, saj je »šel« mimo mene krožnik sezonske solate, ki bi lahko bila kar samostojna jed.

Vidi se, da je Mojca Križnar v gostinstvu že od začetka. Danes takim rečemo, da so »stara šola«. Z nasmehom na obrazu sprejema goste, in ko naročite limonado z okusom, zraven še poizve, ali naj vam jo postreže vročo, toplo ali mrzlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 27. november 2017 / 17:25

Opozorili na vrsto problemov

Skupina krajanov Javorij je na župana občine Gorenja vas - Poljane naslovila zahtevo po izrednem sklicu zbora krajanov.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:33

Vabijo k pisanju zgodb o zavrženi hrani

Kranj – Program Ekošola in Lidl Slovenija sta v okviru pobude Slovenski dan brez zavržene hrane razpisala literarni natečaj z naslovom Zgodbe o zavrženi hrani. Namenjen je družinam z otroki, ki so...

Naklo / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:32

Zadovoljni z novim upravljavcem

Naklo – Župan Občine Naklo Ivan Meglič je na zadnji seji občinskega sveta povedal, da so ravnali prav, ko so upravljanje Doma starejših občanov v Naklem v začetku letošnjega leta zaupali Domu Petra...

Tržič / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:30

Posebna izdaja o Tržiču

Konec leta je izšla tretja številka revije Kronika, ki je posvečena zgodovini Tržiča. V reviji, ki obsega dobrih šeststo strani, je 32 prispevkov na temo zgodovine Tržiča.

Gorenjska / ponedeljek, 22. februar 2021 / 14:15

Pomembno, da se ne sprostimo preveč

V Sloveniji so včeraj opravili 1428 testiranj s PCR-testi in potrdili 247 novih okužb. Danes je prispelo 22.230 odmerkov Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva. Državna sekretarka na ministrstvu za zdra...

GG Plus / ponedeljek, 22. februar 2021 / 12:17

Prijatelj, državnik, človek

Janez Brojan: »Milan je zame človek z veliko začetnico. Pa ne samo zame, tudi za vse moje prijatelje. Zelo je prijazen. Pa zelo pozoren. Človeka sreča enkrat, pa si ga zapomni in naslednjič nadalju...