Gostje z veseljem naročijo pico. / Foto: Alenka Brun

V Uršo na lignje

Prvotno je bila preddvorska Pizzerija Urša res picerija in še vedno ostaja, pa vendar sem med številnimi komentarji, ki jih ponuja splet, naletela na enega, ki je še posebej pritegnil mojo pozornost: eden od gostov je namreč zapisal, da je v bistvu neko nenapisano pravilo, da je morsko hrano najbolje jesti ob morju, vendar so lignji, ki jih postrežejo v Urši, eni boljših, kar jih je jedel. Odkar je v Urši mogoče tudi prespati, ljudje sicer z veseljem pohvalijo tudi njihove zajtrke, mene pa je v preddvorski lokal dejansko ponovno privabil t. i. tris lignjev. Na meniju ga najdete kot tris Jadran, na krožniku pa dobite ocvrte in polnjene lignje ter lignje, pripravljene na žaru. Vse to pospremita lično postrežen ocvrt krompir ter izjemno okusna omaka, o kateri nam Mojca Križnar – skupaj z Damjanom Mitrovičem sta dolgoletna lastnika Urše – pojasni, da gre za omako z mocarelo in česnom. Verjemite, da krožnik ni majhen, a sem ga pospravila, kot bi mignil. Res pa je tudi, da sem lignje najverjetneje zadnjič jedla v študentskih letih, zato mi je jed še toliko bolj teknila, omako sem pa dobesedno pomazala z zadnjim krompirčkom …

Opazovala sem ljudi, ki so ob lepem vremenu uživali na terasi lokala. Vreme je bilo sončno, razgledi na bližnje hribe izjemni. V neposredni bližini je tudi jezero Črnava in veliko obiskovalcev je najprej razmišljalo samo o kavi, potem pa so se odločili tudi za hrano. Med več kot dvajsetimi različnimi picami se je tokrat prijazna natakarica mimo mene največkrat sprehodila s hišno pico, Križnarjeva pa nam je razložila, da ogromno prodajo tudi t. i. burratto pice. Zraven pribora tu gostom priložijo še škarje, da jo sami razrežejo. Pa tudi po solatnih krožnikih veliko povprašujejo, smo še izvedeli. Kmalu sem tudi videla, zakaj, saj je »šel« mimo mene krožnik sezonske solate, ki bi lahko bila kar samostojna jed.

Vidi se, da je Mojca Križnar v gostinstvu že od začetka. Danes takim rečemo, da so »stara šola«. Z nasmehom na obrazu sprejema goste, in ko naročite limonado z okusom, zraven še poizve, ali naj vam jo postreže vročo, toplo ali mrzlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 11. avgust 2024 / 19:31

Pariz, ljubezni iz drugih časov

»Sedela sem torej na pločniku pred kavarnico v eni od tistih sladkih pariških ulic, Rue des Francs-Bourgeois, ki vodi do Place des Vosges: okrogle male mizice, nagnetene ob stekleni steni...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Kraljevala Petra in Petar

Na že 26. tradicionalni Kranjski noči je v petek s svojim nastopom presenetila svetlolasa lepotička Petra Slapar, sobota pa je kljub dežju z nastopom Petra Graša pod oder privabila kar lepo število ob...

Radovljica / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Javna debata o obnovi Koruznega mostu

Krajani zahtevajo, da se jih dejavneje vključi v načrte obnove Krope.

Zanimivosti / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Kolesa razdre do zadnjega vijaka

Jožef Baronik je navdušen ljubitelj starodobnikov - pozimi smuča na starih smučeh, poleti pa se vozi na kolesih, starejših od 50 let.

Gospodarstvo / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Pocenitev naftnih derivatov

Kranj - V torek so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, tokrat so se vse znižale. 95-oktanski motorni bencin se je pocenil za 5,1 cent...

Šport / sreda, 30. julij 2008 / 07:00

Najraje ima strm klanec

Simon Alič je na 11. gorskem teku na Grintovec osvojil tretje mesto, atlet iz Vinharij v Poljanski dolini pa je tudi državni prvak v gorskem teku navkreber.