Priznanja za mlečne in krušne izdelke
V okviru festivala Dobrote slovenskih kmetij so ocenili tudi mlečne in krušne izdelke, še zadnji dve skupini izdelkov od skupno sedemnajstih. Izkazale so se tudi gorenjske kmetije.
Nekdaj so izdelki, ki so trikrat zapored osvojili zlato priznanje, dobili znak kakovosti, zadnji dve leti pa jih ne podeljujejo več.
Ptuj – Minuli konec tedna, od petka do nedelje, je na Ptuju potekal tradicionalni, že 34. festival Dobrote slovenskih kmetij, na katerem so podelili tudi priznanja za izdelke, ki so jih kmetije iz Slovenije in iz zamejstva dale na ocenjevanje. Od marca do sredine maja so strokovne komisije ocenile 969 izdelkov, razdeljenih v sedemnajst skupin, nazadnje tudi mlečne in krušne izdelke, s katerimi gorenjske kmetije že po tradiciji dosegajo dobre rezultate. Tudi letos ni bilo nič drugače.
Kmetija Kocjanc (Petra Prešeren) iz Jereke je dobila zlati priznanji za domačo skuto in navadni tekoči jogurt ter srebrni za sadni tekoči jogurt in jogurt s sadjem na grški način, kmetija Francon (Mojca Jenko Cupar) iz Virloga zlati za jagodni jogurt na grški način in za navadni jogurt, kmetija Odems (Gregor Ovsenik) iz Predoselj zlati za sadni in navadni jogurt, kmetija Krč (Andreja Markič) iz Bašlja zlata priznanja za skyr vanilija, maslo in jogurt po grško, kmetija Krč (Jana Krč) z Visokega zlato za kislo smetano in srebrno za domače maslo, kmetija Matevž (Matevž Jenko) iz Reteč zlati za domačo mocarelo in frutko – skuto z mangom ter srebrni priznanji za frutka – skuto z borovnico in skuto z malino, Marjetka Žabjek iz Kranja zlati priznanji za probiotični jogurt in albuminsko skuto ter bronasto za mladi sir, kmetija Tonc (Jure Zaplotnik) z Letenic zlati priznanji za jogurt vanilija s čokoladnimi kroglicami in mladi sir s poprom ter srebrno priznanje za jogurt z mangom na grški način, kmetija Golar (Eva Škrjanc) iz Žej zlati priznanji za skyr in maslo, Erik Fertin iz Rateč pa zlato priznanje za kozji jogurt in srebrno za kozji mladi sir.
Kmetija Šupc (Petra Potočnik) s Hotavelj je dobila srebrno priznanje za poltrdi sir Hotavlc, kmetija Vernk (Marjan Smrtnik) z Zgornjega Jezerskega srebrno za zoreni sir in bronasto za mehki sir z orehi, kmetija Hudobivnik (Simona Hudobivnik) iz Dvorij srebrno za »hudo skuto«, kmetija Lenčk (Vid Razinger) iz Javorniškega Rovta srebrna priznanja za jagodni jogurt, poltrdi sir in navadni jogurt, kmetija Anžk (Jaka Ferlan) iz Gorenje vasi srebrni priznanji za mladi sir z zelišči za ponev, žar in rezanje in za domači jogurt z marelico na grški način ter bronasto za enak jogurt z jagodo, kmetija Špan (Anže Rozman) iz Smokuča pa bronasto priznanje za poltrdi dimljeni sir.
Na ocenjevanju krušnih izdelkov (razen testenin) je kmetija Bretnek (Milan Veternik) z Visoč prejela zlati priznanji za beli in pšenični kruh, kmetija Babnk (Anica Logonder) iz Crngroba zlato za polbeli pšenični kruh in srebrno za polnozrnat pirin kruh, kmetija Jenk (Tanja Bolka) iz Kranja zlati priznanji za medenjake in breskvice, srebrno za orehove rogljičke in bronasto za krhke flancate, kmetija Jereb (Ana Gantar) iz Pševa zlato za čokoladne linške piškote, kmetija Nastran (Monika Nastran) iz Srakovelj srebrna priznanja za kruh s semeni iz krušne peči, za polbeli in beli kruh – prav tako iz krušne peči ter za krhke flancate, kmetija Krt (Renata Mohorič) iz Zgornje Besnice srebrno za pšenični kruh, kmetija Bajžel (Andreja Frelih) s Črnivca srebrno za lincerje z domačo marelično marmelado ter bronasti priznanji za ajdove kekse s čokolado in mandlji ter za orehove kekse s koščki čokolade, kmetija Dovar (Polona Kuhar) z Ambroža pod Krvavcem pa bronasto priznanje za kruh z drožmi.