Juha miso / Foto: osebni arhiv

Vegansko in brezglutensko po Barbarinem okusu (2)

Barbara Kokelj se je začela povezovati tudi z gorenjskimi gostinci. Ti namreč opažajo, da jih v zadnjem času obišče kar precej gostov, ki sprašujejo tudi po veganskih jedeh. Ljudi, ki imajo težave z glutenom, pa je tudi iz dneva v dan več, meni avtorica Veganskega priročnika 2 – vegansko & brez glutena.

Tako se je recimo povezala z ekipo Doma na Joštu nad Kranjem. »Sodelovanje s Tino in Matjažem Sedejem, ki vodita Dom na Joštu, je steklo že pred letom in pol, ko so v svojo ponudbo vključili sladico iz moje prve knjige – prosenko, ki je povsem veganska in brez glutena.« Kasneje so meni obogatili še z eno glavno jedjo. »Gre v bistvu za zelenjavno-beljakovinsko zloženko. Seveda je jed tudi brez glutena, tako da je primerna za vse, ki se spopadajo z različnimi alergijami, celiakijo in intoleranco na gluten. Zelenjavo, ki je del jedi, bodo hišni kuharji sezonsko menjali, osnova pa bo stalnica,« pojasni Kokljeva in doda, da so odzivi nanjo odlični, všeč je tudi vsejedcem.

Kot kaže pa bo sedaj redno sodelovala tudi s Tomažem Bolko pri njegovem novem Eko glamping resortu Krištof. Takoj ko je slišal zanjo, jo je povabil, da bi pripravila veganski pozni zajtrk oz. t. i. brunch za skupino poslovnih aktivnih žensk, ki so bile nastanjene v njegovem glampingu v Šmartnem v občini Cerklje. »Tovrstnih izkušenj imam sicer kar nekaj,« nadaljuje Kokljeva. »Za različne skupine sem namreč že večkrat pripravljala podobne veganske menije. V zelo funkcionalnem tematskem prostoru s kuhinjo sem tako udeleženkam servirala nedeljski pozni zajtrk, v katerega sem vključila sveže nabran čemaž, ki je začel ravno poganjati, in sicer v obliki zelenjavne pite. Dodala sem še dva slana namaza iz sončničnih semen in rdeče pese ter namaz z noto kurkume, brezglutenski kruh z drožmi, veganske jogurte, granolo ter pripravila še bananin kolač. Skratka, za vsak okus se je našlo nekaj – tako v slani kot v sladki različici, pripravljeni jedilnik pa je bil hranljiv, okusen, barvit in nasiten.« Veganski in brez glutena, smeje zaključi Barbara Kokelj. Bolka jo je kasneje prosil še, ali bi lahko čez nekaj dni pripravila tudi zajtrke za njegove prve tuje goste, kar je z veseljem sprejela. Pri jedeh pa je dodala še en poudarek, in sicer domačnost. Tako je recimo pripravila proseno kašo s suhimi slivami ter ajdove palačinke s slanim namazom iz semen in zelišč ter sladkim namazom iz lešnikov in kakava. Nam pa je zaupala recept za preprosto in okusno juho miso (za tri osebe). Potrebujete: eno jušno žlico oljčnega olja, pol rdeče čebule, dva stroka česna, rezino svežega ingverja debeline dva centimetra, četrtino cvetače (narežite jo na cvetke, steblo in liste pa na manjše koščke), en krompir, šest brstičnih ohrovtov, narezanih na četrtine, sojine kalčke (vloženi v pločevinki), eno oranžno in eno rumeno korenje, četrtino pora, sol in poper, jušno žlico paste miso (Barbara Kokelj uporablja fermentirano čičerikino) in eno žlico kvasnih kosmičev, pest svežega peteršilja, čajno žličko origana. Potem vse sestavine nasekljajte, krompir pa z lupilnikom narežite na »rezance« ali z nožem na tanjše rezine, por in korenje pa na kolobarje. V kozici segrejte oljčno olje in dve minuti pražite čebulo. Dodajte še česen in ingver. Vse skupaj pražite tako dolgo, da lepo zadiši in da sestavine posteklenijo. Vmešajte še preostalo zelenjavo, dodajte miso, prilijte liter vode in začinite. Kuhajte deset minut in juha je pripravljena. In še namig: Če nimate paste miso, jo lahko nadomestite z doma narejeno vloženo jušno pasto, sestavljeno iz naribane zelenjave in soli. (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 12. avgust 2010 / 07:00

Začetek pred polno dvorano

Slovenski Ansambel Musica Cubicularis z gostjo mezzosopranistko Barbaro Kozelj očaral občinstvo prvega večera Festivala Radovljica.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 21. februar 2024 / 20:50

Nikoli nisi prestar za skoke

V Planici so se pred kratkim mudili ljubitelji smučarskih skokov in nordijske kombinacije različnih generacij. Že tretjič je tam namreč potekalo mednarodno veteransko tekmovanje v omenjenih disciplina...

Jesenice / sreda, 21. februar 2024 / 20:47

Službeno in družinsko ravnovesje občanov

S projektom želijo ozavestiti družbo o pomembnosti boljšega usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.

Šenčur / sreda, 21. februar 2024 / 19:37

Večer spominov pri Šuštarju

Gospodar Šuštarjeve hiše v Hotemažah Milan Krišelj je ob jubileju začetka obnove hiše povabil pod njeno streho prijatelje, oboževalce slovenske tradicije, pesmi in besede.

Kranj / sreda, 21. februar 2024 / 19:36

Spremembe glede izdaje dovolilnic v Kranju

Po novem bodo parkirne dovolilnice izdajali po principu ena dovolilnica za eno registrsko številko, uporabljati pa jih bo mogoče tudi za nadomestna vozila.

Mengeš / sreda, 21. februar 2024 / 19:35

Imeli bodo sodobno učilnico za kemijo

Mengeš – V Osnovni šoli Mengeš so se pretekli teden razveselili Novartisove donacije v višini 20 tisoč evrov, namenjene opremi nove učilnice za kemijo. Donacija ne predstavlja le materialne podpore...