Juha miso / Foto: osebni arhiv

Vegansko in brezglutensko po Barbarinem okusu (2)

Barbara Kokelj se je začela povezovati tudi z gorenjskimi gostinci. Ti namreč opažajo, da jih v zadnjem času obišče kar precej gostov, ki sprašujejo tudi po veganskih jedeh. Ljudi, ki imajo težave z glutenom, pa je tudi iz dneva v dan več, meni avtorica Veganskega priročnika 2 – vegansko & brez glutena.

Tako se je recimo povezala z ekipo Doma na Joštu nad Kranjem. »Sodelovanje s Tino in Matjažem Sedejem, ki vodita Dom na Joštu, je steklo že pred letom in pol, ko so v svojo ponudbo vključili sladico iz moje prve knjige – prosenko, ki je povsem veganska in brez glutena.« Kasneje so meni obogatili še z eno glavno jedjo. »Gre v bistvu za zelenjavno-beljakovinsko zloženko. Seveda je jed tudi brez glutena, tako da je primerna za vse, ki se spopadajo z različnimi alergijami, celiakijo in intoleranco na gluten. Zelenjavo, ki je del jedi, bodo hišni kuharji sezonsko menjali, osnova pa bo stalnica,« pojasni Kokljeva in doda, da so odzivi nanjo odlični, všeč je tudi vsejedcem.

Kot kaže pa bo sedaj redno sodelovala tudi s Tomažem Bolko pri njegovem novem Eko glamping resortu Krištof. Takoj ko je slišal zanjo, jo je povabil, da bi pripravila veganski pozni zajtrk oz. t. i. brunch za skupino poslovnih aktivnih žensk, ki so bile nastanjene v njegovem glampingu v Šmartnem v občini Cerklje. »Tovrstnih izkušenj imam sicer kar nekaj,« nadaljuje Kokljeva. »Za različne skupine sem namreč že večkrat pripravljala podobne veganske menije. V zelo funkcionalnem tematskem prostoru s kuhinjo sem tako udeleženkam servirala nedeljski pozni zajtrk, v katerega sem vključila sveže nabran čemaž, ki je začel ravno poganjati, in sicer v obliki zelenjavne pite. Dodala sem še dva slana namaza iz sončničnih semen in rdeče pese ter namaz z noto kurkume, brezglutenski kruh z drožmi, veganske jogurte, granolo ter pripravila še bananin kolač. Skratka, za vsak okus se je našlo nekaj – tako v slani kot v sladki različici, pripravljeni jedilnik pa je bil hranljiv, okusen, barvit in nasiten.« Veganski in brez glutena, smeje zaključi Barbara Kokelj. Bolka jo je kasneje prosil še, ali bi lahko čez nekaj dni pripravila tudi zajtrke za njegove prve tuje goste, kar je z veseljem sprejela. Pri jedeh pa je dodala še en poudarek, in sicer domačnost. Tako je recimo pripravila proseno kašo s suhimi slivami ter ajdove palačinke s slanim namazom iz semen in zelišč ter sladkim namazom iz lešnikov in kakava. Nam pa je zaupala recept za preprosto in okusno juho miso (za tri osebe). Potrebujete: eno jušno žlico oljčnega olja, pol rdeče čebule, dva stroka česna, rezino svežega ingverja debeline dva centimetra, četrtino cvetače (narežite jo na cvetke, steblo in liste pa na manjše koščke), en krompir, šest brstičnih ohrovtov, narezanih na četrtine, sojine kalčke (vloženi v pločevinki), eno oranžno in eno rumeno korenje, četrtino pora, sol in poper, jušno žlico paste miso (Barbara Kokelj uporablja fermentirano čičerikino) in eno žlico kvasnih kosmičev, pest svežega peteršilja, čajno žličko origana. Potem vse sestavine nasekljajte, krompir pa z lupilnikom narežite na »rezance« ali z nožem na tanjše rezine, por in korenje pa na kolobarje. V kozici segrejte oljčno olje in dve minuti pražite čebulo. Dodajte še česen in ingver. Vse skupaj pražite tako dolgo, da lepo zadiši in da sestavine posteklenijo. Vmešajte še preostalo zelenjavo, dodajte miso, prilijte liter vode in začinite. Kuhajte deset minut in juha je pripravljena. In še namig: Če nimate paste miso, jo lahko nadomestite z doma narejeno vloženo jušno pasto, sestavljeno iz naribane zelenjave in soli. (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / ponedeljek, 16. januar 2017 / 09:36

Projekt železnic in občine

Občina Medvode je prenovila tamkajšnjo železniško postajo, v kateri ima nove prostore Turistično-informacijski center Medvode, kjer po novem poteka tudi prodaja vozovnic za vlak.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Spodbujali bodo k zdravemu življenju

V občinah Preddvor in Železniki bo jeseni in pozimi potekal program Živimo zdravo, ki ga vodi Zavod za zdravstveno varstvo Kranj.

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Srečanje Nemiljcev

Nemilje - Na pobudo Bernarde Rihtaršič je bilo pred kratkim prvo srečanje Nemiljcev, na katerega so povabili prek 170 prebivalcev in tudi tiste, ki so se v Nemiljah rodili, pa ji...

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Razvijali so nove izdelke iz lecta

Radovljica - Društvo za ohranjanje in razvoj Lectarije v teh dneh zaključuje leto dni trajajoči projekt Lect II. generacije, v okviru katerega so, kot je povedal vodja projekta J...

Zanimivosti / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Prešerni stoletnik Miha

Miha Švab je pred kratkim dopolnil sto let.

GG Plus / četrtek, 6. oktober 2011 / 07:00

Sirčeva zbirka podobic

Pred kratkim je bila v Adergasu razstava svetih podobic, ki so vsekakor svojevrstna kulturna dediščina. Avtor razstave Silvo Sirc je postavil na ogled več kot 2300 podobic iz lastne