Čokoladni pirhi in snickers datlji
Arašidovo maslo je bilo še pred nekaj leti prava redkost, sedaj pa je čedalje bolj priljubljeno in ga lahko dobimo praktično že v vsaki trgovini. Nekateri ga imajo najraje na kruhu ali kot dodatek v jutranjih kosmičih, več kot dobro pa se obnese tudi za pripravo slaščic. Ni potrebno veliko napora, da ga umestimo v odlične čokoladne pirhe ali snickers datlje.
Za pripravo velikonočnih čokoladnih pirhov z arašidi potrebujemo: 250 g kremnega arašidovega masla, 4 žlice kokosove moke, 3 žlice medu, ščep soli v primeru, da je arašidovo maslo nesoljeno, 150 g temne čokolade, 1 žlico kokosa za posip.
V mešalniku v gladko zmes skupaj zmešamo arašidovo maslo, med, sol ter kokosovo moko. Iz dobljene mase oblikujemo kroglice, ki jih nato sploščimo in oblikujemo v obliko jajca. Arašidova jajca polagamo na podlago, prekrito s peki papirjem, ter jih postavimo za eno uro v hladilnik. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo pomakamo arašidova jaca. Odlagamo jih na peki papir in po vrhu potresemo s kokosovo moko. Počakamo nekaj minut, da se čokolada nekoliko ohladi, nato oblite kroglice postavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada strdi.
Nasvet: Za večjo barvitost pirhov jih nekaj pomakamo v temno čokolado, nekaj pa v belo ali mlečno rjavo čokolado.
Za pripravo snickers datljev potrebujemo: 200 g izkoščičenih datljev, 100 g arašidovega masla, 100 g temne čokolade, 1 žlico sesekljanih arašidov.
V sredino vsakega datlja nadevamo za polovico žličke arašidovega masla. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo pomakamo polnjenje datlje, ki jih odlagamo na podlago, prekrito s peki papirjem. Po vrhu jih potresemo še z nasekljanimi arašidi. Počakamo nekaj minut, da se čokolada nekoliko ohladi, nato oblite datlje postavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada strdi.