Polnjene paprike v pečici / Foto: Erika Jesenko

Polnjene paprike iz pečice

Polnjene paprike, poznane tudi pod imenom »filane paprike«, imamo mnogi zelo radi. En način priprave te jedi je tudi v pečici. Priprava je še enostavnejša od klasičnega kuhanja na štedilniku, saj je manjša verjetnost, da bi se nam paprike prijele na dno posode ali razpadle.

Za pripravo filanih paprik v pečici potrebujemo: 0,5 kg mletega mešanega mesa, 70 g srednjezrnatega riža, 1 srednjo veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 jajce, 1 šopek peteršilja ali žličko suhega, pol žličke mlete rdeče paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, približno 6 srednje velikih rumenih paprik; za omako: 1 žlico sladkorja, 1 žlico olja, 400 g paradižnikove mezge, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žlico mlete rdeče paprike, sol in poper, vodo ali jušno osnovo, 1 žlico olivnega olja, 2 lovorjeva lista.

Riž skuhamo do polovice v osoljeni vodi ter ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Čebulo in česen olupimo, ju na drobno nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V posodo stresemo mleto meso, ga posolimo in popopramo, potresemo z mleto rdečo papriko in peteršiljem, dodamo jajce, prepraženo čebulo in česen ter odcejen riž. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Paprikam odrežemo zgornji del, jim odstranimo semena ter jih napolnimo z nadevom.

Priprava omake: V posodi segrejemo žlico olja in dodamo sladkor. Ko ta karamelizira, ga posujemo z moko ter mleto rdečo papriko. Prilijemo del paradižnikove mezge in z metlico dobro mešamo. Ko se začne gostiti, prilijemo preostalo paradižnikovo mezgo. Posolimo in popopramo ter prilijemo še približno pol litra vode ali jušne osnove, da dobimo želeno gostoto. V mislih imejmo, da se bo omaka v pečici še malenkost zgostila. V bolj globok pekač ali v posodo, primerno za peko v pečici, položimo napolnjene paprike ter jih prelijemo z omako. Omaka naj sega približno do dveh tretjin paprik. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Najprej pečemo 40 minut, nato pa pekač odkrijemo in pečemo še 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / torek, 23. december 2008 / 07:00

Ločanka

Ločanka, 23. december 2008, št. 12

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 18. april 2015 / 17:00

Petdesetica še tretjič

Moški pevski zbor Alpina Žiri bo zaradi velikega zanimanja še tretjič ponovil zaključni koncert sicer celoletnega praznovanja petdesetletnice delovanja.

Radovljica / sobota, 18. april 2015 / 22:34

Čokoladni konec tedna v Radovljici

Kljub slabemu vremenu so organizatorji četrtega festivala čokolade v Radovljici v prvih dveh dneh prireditve našteli okoli 25 tisoč obiskovalcev. V soboto opoldne razlomili Gorenjkino velikanko, najve...

Jezersko / sobota, 18. april 2015 / 16:44

Še za male čistilne naprave

V občini Jezersko bodo občanom, ki se ne morejo priklopiti na kanalizacijo, subvencionirali nakup in vgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav. O tem so na zadnji seji občinskega sveta sprejeli pravi...

Naklo / sobota, 18. april 2015 / 16:43

Niso vedeli, da imajo podžupane

Naklo – Na aprilski seji občinskega sveta v Naklem je svetnika Marjana Babiča zanimalo, kdaj bo župan uradno predstavil tri podžupane – Staneta Omana, Jureta Renka in Albina Golbo. Da podžupane že...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 18. april 2015 / 16:42

Prihodki za tretjino nižji

Cerklje – Cerkljanski občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli zaključni račun proračuna za leto 2014. Prihodki so znašali šest milijonov evrov, kar je 35 odstotkov manj od načrtovanega, odhodk...