Polnjene paprike v pečici / Foto: Erika Jesenko

Polnjene paprike iz pečice

Polnjene paprike, poznane tudi pod imenom »filane paprike«, imamo mnogi zelo radi. En način priprave te jedi je tudi v pečici. Priprava je še enostavnejša od klasičnega kuhanja na štedilniku, saj je manjša verjetnost, da bi se nam paprike prijele na dno posode ali razpadle.

Za pripravo filanih paprik v pečici potrebujemo: 0,5 kg mletega mešanega mesa, 70 g srednjezrnatega riža, 1 srednjo veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 jajce, 1 šopek peteršilja ali žličko suhega, pol žličke mlete rdeče paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, približno 6 srednje velikih rumenih paprik; za omako: 1 žlico sladkorja, 1 žlico olja, 400 g paradižnikove mezge, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žlico mlete rdeče paprike, sol in poper, vodo ali jušno osnovo, 1 žlico olivnega olja, 2 lovorjeva lista.

Riž skuhamo do polovice v osoljeni vodi ter ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Čebulo in česen olupimo, ju na drobno nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V posodo stresemo mleto meso, ga posolimo in popopramo, potresemo z mleto rdečo papriko in peteršiljem, dodamo jajce, prepraženo čebulo in česen ter odcejen riž. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Paprikam odrežemo zgornji del, jim odstranimo semena ter jih napolnimo z nadevom.

Priprava omake: V posodi segrejemo žlico olja in dodamo sladkor. Ko ta karamelizira, ga posujemo z moko ter mleto rdečo papriko. Prilijemo del paradižnikove mezge in z metlico dobro mešamo. Ko se začne gostiti, prilijemo preostalo paradižnikovo mezgo. Posolimo in popopramo ter prilijemo še približno pol litra vode ali jušne osnove, da dobimo želeno gostoto. V mislih imejmo, da se bo omaka v pečici še malenkost zgostila. V bolj globok pekač ali v posodo, primerno za peko v pečici, položimo napolnjene paprike ter jih prelijemo z omako. Omaka naj sega približno do dveh tretjin paprik. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Najprej pečemo 40 minut, nato pa pekač odkrijemo in pečemo še 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. avgust 2010 / 07:00

Pričakovali upad lubadarja, doživeli nov napad

V gozdovih na Zgornjem Gorenjskem so letos pričakovali upad smrekovega lubadarja, vendar je v vročem juliju sledila nova ekspanzija, po kateri količina napadenega drevja že presega lanskih 74 tisoč ku...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 12. april 2023 / 16:48

Moje ljubljene gore

Karol je eden tistih sicer zelo redkih posameznikov, ki si je dogodke iz svojega življenja redno in sproti zapisoval. Dva debela zvezka na drobno popisanih strani nas popeljeta v preteklos...

Razvedrilo / sreda, 12. april 2023 / 16:46

Vilijevih šestdeset

Vili Lovšin, po rodu Škofjeločan, ki živi v Zgornjih Pirničah, je konec marca dopolnil šestdeset let. Vaja z njegovo glasbeno zasedbo Mal prepozn se je tisti dan spremenila v žur presenečenja.

Jezersko / sreda, 12. april 2023 / 15:42

Prehod v dolino Ravenske Kočne odprt

Jezersko – Na spletnih straneh Občine Jezersko obveščajo, da je prehod mimo zapornice v dolino Ravenske Kočne odprt. Občina je z namenom umirjanja prometa v dolini Ravenske Kočne pri lovskem domu P...

Kronika / sreda, 12. april 2023 / 15:38

Obtičal na ozki skalni polici

Preddvor – V petek se je na območju Kalške gore zaplezal planinec, ki je obtičal na ozki skalni polici. Kranjski gorski reševalci so se z vrvjo spustili do njega in ga nepoškodovanega z vitlom dvig...

Gospodarstvo / sreda, 12. april 2023 / 15:37

Odkupne cene mleka se znižujejo

Kranj – Po podatkih agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne februarja letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v pov...