Polnjene paprike v pečici / Foto: Erika Jesenko

Polnjene paprike iz pečice

Polnjene paprike, poznane tudi pod imenom »filane paprike«, imamo mnogi zelo radi. En način priprave te jedi je tudi v pečici. Priprava je še enostavnejša od klasičnega kuhanja na štedilniku, saj je manjša verjetnost, da bi se nam paprike prijele na dno posode ali razpadle.

Za pripravo filanih paprik v pečici potrebujemo: 0,5 kg mletega mešanega mesa, 70 g srednjezrnatega riža, 1 srednjo veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 jajce, 1 šopek peteršilja ali žličko suhega, pol žličke mlete rdeče paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, približno 6 srednje velikih rumenih paprik; za omako: 1 žlico sladkorja, 1 žlico olja, 400 g paradižnikove mezge, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žlico mlete rdeče paprike, sol in poper, vodo ali jušno osnovo, 1 žlico olivnega olja, 2 lovorjeva lista.

Riž skuhamo do polovice v osoljeni vodi ter ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Čebulo in česen olupimo, ju na drobno nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V posodo stresemo mleto meso, ga posolimo in popopramo, potresemo z mleto rdečo papriko in peteršiljem, dodamo jajce, prepraženo čebulo in česen ter odcejen riž. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Paprikam odrežemo zgornji del, jim odstranimo semena ter jih napolnimo z nadevom.

Priprava omake: V posodi segrejemo žlico olja in dodamo sladkor. Ko ta karamelizira, ga posujemo z moko ter mleto rdečo papriko. Prilijemo del paradižnikove mezge in z metlico dobro mešamo. Ko se začne gostiti, prilijemo preostalo paradižnikovo mezgo. Posolimo in popopramo ter prilijemo še približno pol litra vode ali jušne osnove, da dobimo želeno gostoto. V mislih imejmo, da se bo omaka v pečici še malenkost zgostila. V bolj globok pekač ali v posodo, primerno za peko v pečici, položimo napolnjene paprike ter jih prelijemo z omako. Omaka naj sega približno do dveh tretjin paprik. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Najprej pečemo 40 minut, nato pa pekač odkrijemo in pečemo še 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 20. julij 2010 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 20. julij 2010, št. 57

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Darilo za kamniške novorojence

Starši novorojenca iz občine Kamnik bodo v letu 2009 iz občinskega proračuna prejeli denarno pomoč v višini 180 evrov.

Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Poudarek na razvoju Tuhinjske doline

Kamniški svetnik Anton Rajsar je občinski upravi zastavil javno vprašanje, kako namerava v bodoče več pozornosti nameniti razvoju Tuhinjske doline.

Kamnik / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Nagrade za okolju prijazne terme

V Termah Snovik so ob svojem sedmem rojstnem dnevu predstavili dosedanje dosežke in načrte za prihodnje.

Zanimivosti / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Loška papiga svetovna prvakinja

Ivan Hafner iz Škofje Loke se z vzrejo papig ukvarja že več kot 20 let. Januarja sta na svetovnem prvenstvu v Italiji dve njegovi papigi zasedli prvo in tretje mesto.

Zanimivosti / četrtek, 5. februar 2009 / 07:00

Starodobniki na snegu z Lubnika

Okoli devetdeset smučarjev po starem, ki so v organizaciji društva Rovtarji tekmovali v Škofji Loki, se je spustilo po snegu, ki so ga na grajski hrib navozili z Lubnika.