Moderna in drzna predjed za gorenjskega jedca: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino

Uroševo pečeno jabolko

Minil je drugi večer nove sezone projekta 3 Chefs. Ponovno so združili moči že vsem znani kuharski mojstri, vsi trije Gorenjci: Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič. Tokrat je bil gostitelj Uroš, ustvarjali pa so v Vili Podvin. Zvezde večera: Binetov ceviche, Igorjev priželjc in Uroševa sladica.

Marcela Klofutar iz Vile Podvin je s pravo malo tržnico na vrtu Vile poskrbela, da je bil že uvod v kulinarični večer malce drugačen. Za dobrodošlico pa so gostje okušali še čisto svežo, malo da ne ravno ustekleničeno Bordonovo Evino penino.

Kulinarični večer je sestavljalo šest hodov z vini Bordon, za glasbeno podlago so bili narodno-zabavni zvoki sicer okrnjene gorenjske zasedbe Slovenski pozdravi, za umetniški vtis pa sta poskrbela s kar mini keramično delavnico Barba Štemberger Zupan in Niko Zupan. Marsikoga so zanimali njuni glineni potičniki. Namig: če imate tovrsten potičnik doma, ga je treba vsakič pred uporabo splahniti, namočiti v vodo. S tem podaljšujete njegovo uporabnost.

Večerja se je začela v stilu Bineta Volčiča – tako po videzu kot okusu in načinu zaužitja: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino – v prahu. Če si se držal pravega vrstnega reda, kombiniranja posameznih sestavin na krožniku, je bila jed kot celota zelo okusna. Malvazija 2013 pa se je bolj podala k Igorjevemu krožniku: mousse travniških zelišč, artičoka, sušen paradižnik, panceta, rukola, travniška zelišča, rumenjak. K naslednji Binetovi jedi, ki so jo sestavljali trilja, škampi, jakobinke, školjčna omaka s kurkumo, krompir z algami, pečena kumara, kumaričino olje, so postregli E. vin Rose 2011. Sledile so Igorjeve polnjene testenine s staranim Tolmincem, beluš, okusen, sočen in mehak priželjc, zelišča, pena slanine, tartuf. Refošk 2005 za zraven je bil še vedno svež, s precej močnim vonjem.

Uroševe jedi so prišle na vrsto zadnje. Kot gostitelju so mu zaupali toplo glavno jed in sladico, ki je tudi tokrat pustila vtis. Telečji file z mavrahi, zelenimi beluši, korenčkovim narastkom, krompirjem z zelišči, koprivinimi vršički je spremljala mini izvedba regratove solate, kjer nista manjkala okusa slanine in krompirja. Cuvee Bon d'Or 2013 pa je bil za moj okus najboljša kombinacija vina in hrane večera. Rumeni muškat 2011 je navdušil tudi tiste, ki jim sladka vina ne prijajo, saj se je njegova sladkost ujela v manj sladke elemente in se je zato dobro podal k Uroševi sladici. Polnjeno pečeno jabolko in zdrobova strnjenka sta ponovno pripovedovala kulinarično zgodbo s pridihom preteklosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Osnovni tečaj fotografije

Vas zanima fotografija? Če že od nekdaj želite spoznati skrivnosti velikih fotografskih mojstrov in osvojiti nova znanja na tem področju, bo osnovni tečaj fotografije, ki ga fotografska sekcij...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 15. september 2013 / 22:52

Privoščijo jim tudi srečo

Te dni večina vsaj malce navdušenih za šport spremlja EP v košarki, ta teden pa so z novo zmago navdušili naši nogometaši. Zato smo spraševali ali imajo naši nogometaši možnosti za uvrstitev na SP in...

Zanimivosti / nedelja, 15. september 2013 / 22:48

Paradižnik tehtal 1,4 kilograma

Kranj - Da je paradižnik letos na Gorenjskem dobro obrodil, bi lahko sklepali že na podlagi fotografij, ki jih dobivamo v uredništvo. »Kar dva - Johan in Lučka Špendal sta bila potrebna, da sta ga...

Kronika / nedelja, 15. september 2013 / 22:47

Nabral šestnajst kilogramov gob

Podbrezje - Kranjski prometni policisti so v sredo okoli 14. ure v Podbrezjah ustavili 51-letnega voznika osebnega avtomobila iz Tržiča, ki je vozil precej nezanesljivo, med vožnjo pa je u...

Humor / nedelja, 15. september 2013 / 22:35

Od zadaj

Papežu Frančišku se je zgodil Borut Pahor. Tudi on se namreč vozi s katrco. Upamo le, da ne bo začel še barvati ograj, pobirati smeti, skrbeti za konje …

Zanimivosti / nedelja, 15. september 2013 / 22:33

Vaš razgled

Tokratni »razgled« ni od včeraj, a vendarle je zelo zanimiv. Čebele so očitno pobegnile enemu od čebelarjev in našle (začasno) zatočišče na »možiclju«, ki vabi v gostilno Stari Mayr v Kran...