Moderna in drzna predjed za gorenjskega jedca: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino

Uroševo pečeno jabolko

Minil je drugi večer nove sezone projekta 3 Chefs. Ponovno so združili moči že vsem znani kuharski mojstri, vsi trije Gorenjci: Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič. Tokrat je bil gostitelj Uroš, ustvarjali pa so v Vili Podvin. Zvezde večera: Binetov ceviche, Igorjev priželjc in Uroševa sladica.

Marcela Klofutar iz Vile Podvin je s pravo malo tržnico na vrtu Vile poskrbela, da je bil že uvod v kulinarični večer malce drugačen. Za dobrodošlico pa so gostje okušali še čisto svežo, malo da ne ravno ustekleničeno Bordonovo Evino penino.

Kulinarični večer je sestavljalo šest hodov z vini Bordon, za glasbeno podlago so bili narodno-zabavni zvoki sicer okrnjene gorenjske zasedbe Slovenski pozdravi, za umetniški vtis pa sta poskrbela s kar mini keramično delavnico Barba Štemberger Zupan in Niko Zupan. Marsikoga so zanimali njuni glineni potičniki. Namig: če imate tovrsten potičnik doma, ga je treba vsakič pred uporabo splahniti, namočiti v vodo. S tem podaljšujete njegovo uporabnost.

Večerja se je začela v stilu Bineta Volčiča – tako po videzu kot okusu in načinu zaužitja: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino – v prahu. Če si se držal pravega vrstnega reda, kombiniranja posameznih sestavin na krožniku, je bila jed kot celota zelo okusna. Malvazija 2013 pa se je bolj podala k Igorjevemu krožniku: mousse travniških zelišč, artičoka, sušen paradižnik, panceta, rukola, travniška zelišča, rumenjak. K naslednji Binetovi jedi, ki so jo sestavljali trilja, škampi, jakobinke, školjčna omaka s kurkumo, krompir z algami, pečena kumara, kumaričino olje, so postregli E. vin Rose 2011. Sledile so Igorjeve polnjene testenine s staranim Tolmincem, beluš, okusen, sočen in mehak priželjc, zelišča, pena slanine, tartuf. Refošk 2005 za zraven je bil še vedno svež, s precej močnim vonjem.

Uroševe jedi so prišle na vrsto zadnje. Kot gostitelju so mu zaupali toplo glavno jed in sladico, ki je tudi tokrat pustila vtis. Telečji file z mavrahi, zelenimi beluši, korenčkovim narastkom, krompirjem z zelišči, koprivinimi vršički je spremljala mini izvedba regratove solate, kjer nista manjkala okusa slanine in krompirja. Cuvee Bon d'Or 2013 pa je bil za moj okus najboljša kombinacija vina in hrane večera. Rumeni muškat 2011 je navdušil tudi tiste, ki jim sladka vina ne prijajo, saj se je njegova sladkost ujela v manj sladke elemente in se je zato dobro podal k Uroševi sladici. Polnjeno pečeno jabolko in zdrobova strnjenka sta ponovno pripovedovala kulinarično zgodbo s pridihom preteklosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 6. maj 2014 / 12:13

Štirinajst centimetrov

Maščevanje v visokih petah pripoveduje zgodbo o prijateljicah, kozarcu osvežilne pijače, visokih petah, smehu in eni najbolj priljubljenih ženskih tem – o tipih. Na ogledu premiere pa smo izbrali tudi...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 21. julij 2011 / 07:00

Brezmejna kreativnost

Karmen in Helena sta predstavili novo kolekcijo frizur in nohtov, Borovc Bluzers Pub je praznoval prvi rojstni dan, udeleženci izleta pa so se z Gorenjskim glasom spet potepali po Veliki planini in od...

Mularija / četrtek, 21. julij 2011 / 07:00

Otroška peresa

Obisk Muzeja novejše zgodovine in razstave letalstva V petek, 17. junija 2011, smo bili v Muzeju novejše zgodovine v Cekinovem gradu in na razstavi letalstva. S kombi...

Kultura / četrtek, 21. julij 2011 / 07:00

Podobe vojnih dni

V četrtek, 14. julija, so v prostorih kranjske Mestne hiše odprli dokumentarno fotografsko razstavo z naslovom Osamosvojitev Slovenije - Podobe vojnih dni na Gorenjskem, ki jo je pripravil Gorenjski m...

Zanimivosti / četrtek, 21. julij 2011 / 07:00

Predstavilo se je šest parov

Nova Oselica - Turistično društvo Sovodenj je v nedeljo pripravilo tudi 40. praznik koscev ali pokošnjico, kjer se je z delom predstavilo šest parov koscev in grabljic, ki so se...

Slovenija / četrtek, 21. julij 2011 / 07:00

Karitas bo pomagala osnovnošolcem

Ljubljana - Škofijska Karitas iz Ljubljane bo s pomočjo donatorjev in založnikov letos organizirala humanitarno akcijo Brezplačni delovni zvezki za osnovnošolce iz družin s petim...