Moderna in drzna predjed za gorenjskega jedca: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino

Uroševo pečeno jabolko

Minil je drugi večer nove sezone projekta 3 Chefs. Ponovno so združili moči že vsem znani kuharski mojstri, vsi trije Gorenjci: Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič. Tokrat je bil gostitelj Uroš, ustvarjali pa so v Vili Podvin. Zvezde večera: Binetov ceviche, Igorjev priželjc in Uroševa sladica.

Marcela Klofutar iz Vile Podvin je s pravo malo tržnico na vrtu Vile poskrbela, da je bil že uvod v kulinarični večer malce drugačen. Za dobrodošlico pa so gostje okušali še čisto svežo, malo da ne ravno ustekleničeno Bordonovo Evino penino.

Kulinarični večer je sestavljalo šest hodov z vini Bordon, za glasbeno podlago so bili narodno-zabavni zvoki sicer okrnjene gorenjske zasedbe Slovenski pozdravi, za umetniški vtis pa sta poskrbela s kar mini keramično delavnico Barba Štemberger Zupan in Niko Zupan. Marsikoga so zanimali njuni glineni potičniki. Namig: če imate tovrsten potičnik doma, ga je treba vsakič pred uporabo splahniti, namočiti v vodo. S tem podaljšujete njegovo uporabnost.

Večerja se je začela v stilu Bineta Volčiča – tako po videzu kot okusu in načinu zaužitja: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino – v prahu. Če si se držal pravega vrstnega reda, kombiniranja posameznih sestavin na krožniku, je bila jed kot celota zelo okusna. Malvazija 2013 pa se je bolj podala k Igorjevemu krožniku: mousse travniških zelišč, artičoka, sušen paradižnik, panceta, rukola, travniška zelišča, rumenjak. K naslednji Binetovi jedi, ki so jo sestavljali trilja, škampi, jakobinke, školjčna omaka s kurkumo, krompir z algami, pečena kumara, kumaričino olje, so postregli E. vin Rose 2011. Sledile so Igorjeve polnjene testenine s staranim Tolmincem, beluš, okusen, sočen in mehak priželjc, zelišča, pena slanine, tartuf. Refošk 2005 za zraven je bil še vedno svež, s precej močnim vonjem.

Uroševe jedi so prišle na vrsto zadnje. Kot gostitelju so mu zaupali toplo glavno jed in sladico, ki je tudi tokrat pustila vtis. Telečji file z mavrahi, zelenimi beluši, korenčkovim narastkom, krompirjem z zelišči, koprivinimi vršički je spremljala mini izvedba regratove solate, kjer nista manjkala okusa slanine in krompirja. Cuvee Bon d'Or 2013 pa je bil za moj okus najboljša kombinacija vina in hrane večera. Rumeni muškat 2011 je navdušil tudi tiste, ki jim sladka vina ne prijajo, saj se je njegova sladkost ujela v manj sladke elemente in se je zato dobro podal k Uroševi sladici. Polnjeno pečeno jabolko in zdrobova strnjenka sta ponovno pripovedovala kulinarično zgodbo s pridihom preteklosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 13. december 2015 / 13:06

Tomaž Humar v lovu za rekordom

Devetnajstletni Tomaž Humar, sin legendarnega in že pokojnega alpinista iz Zagorice nad Kamnikom, dokazuje, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Tako kot je za ekstremi in premagovanjem samega sebe st...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 2. december 2020 / 17:54

Sneg povzroča težave v prometu

Radovljica – Sneženje, ki je zajelo večji del Slovenije, povzroča težave tudi v prometu. Med drugim je prišlo do več zdrsov tovornjakov. Zaradi nesreče tovornjaka in avtomobila okoli 13. ure je bil...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 2. december 2020 / 15:29

Podpisali sporazum o sofinanciranju obnove

Gorenja vas, Poljane – Občina Gorenja vas - Poljane je v teh dneh prejela še s strani Direkcije RS za ceste podpisan sporazum o sofinanciranju prvega dela obnove regionalne ceste Lučine–Dolge Njive...

Naklo / sreda, 2. december 2020 / 15:27

Še bodo gradili in skrbeli za starejše

Občinski svetniki so na nedavni seji potrdili osnutek proračuna Občine Naklo za prihodnje leto. Župan Ivan Meglič je povedal, da je proračun realen v okviru danih možnosti in izziv za vse.

Bohinj / sreda, 2. december 2020 / 15:26

Odvisni od ukrepov in narave

Na Voglu nestrpno pričakujejo, kako se bo v zvezi z možnostjo odprtja slovenskih smučišč odločila vlada in kako bo s padavinami, od katerih je odvisna priprava smučarskih prog. Če se zimska sezona ne...

Tržič / sreda, 2. december 2020 / 15:24

Sprejeli proračun za prihodnji dve leti

Občinski svet Občine Tržič je po drugi obravnavi sprejel predloga odlokov o proračunu Občine Tržič za leti 2021 in 2022.