Moderna in drzna predjed za gorenjskega jedca: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino

Uroševo pečeno jabolko

Minil je drugi večer nove sezone projekta 3 Chefs. Ponovno so združili moči že vsem znani kuharski mojstri, vsi trije Gorenjci: Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič. Tokrat je bil gostitelj Uroš, ustvarjali pa so v Vili Podvin. Zvezde večera: Binetov ceviche, Igorjev priželjc in Uroševa sladica.

Marcela Klofutar iz Vile Podvin je s pravo malo tržnico na vrtu Vile poskrbela, da je bil že uvod v kulinarični večer malce drugačen. Za dobrodošlico pa so gostje okušali še čisto svežo, malo da ne ravno ustekleničeno Bordonovo Evino penino.

Kulinarični večer je sestavljalo šest hodov z vini Bordon, za glasbeno podlago so bili narodno-zabavni zvoki sicer okrnjene gorenjske zasedbe Slovenski pozdravi, za umetniški vtis pa sta poskrbela s kar mini keramično delavnico Barba Štemberger Zupan in Niko Zupan. Marsikoga so zanimali njuni glineni potičniki. Namig: če imate tovrsten potičnik doma, ga je treba vsakič pred uporabo splahniti, namočiti v vodo. S tem podaljšujete njegovo uporabnost.

Večerja se je začela v stilu Bineta Volčiča – tako po videzu kot okusu in načinu zaužitja: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino – v prahu. Če si se držal pravega vrstnega reda, kombiniranja posameznih sestavin na krožniku, je bila jed kot celota zelo okusna. Malvazija 2013 pa se je bolj podala k Igorjevemu krožniku: mousse travniških zelišč, artičoka, sušen paradižnik, panceta, rukola, travniška zelišča, rumenjak. K naslednji Binetovi jedi, ki so jo sestavljali trilja, škampi, jakobinke, školjčna omaka s kurkumo, krompir z algami, pečena kumara, kumaričino olje, so postregli E. vin Rose 2011. Sledile so Igorjeve polnjene testenine s staranim Tolmincem, beluš, okusen, sočen in mehak priželjc, zelišča, pena slanine, tartuf. Refošk 2005 za zraven je bil še vedno svež, s precej močnim vonjem.

Uroševe jedi so prišle na vrsto zadnje. Kot gostitelju so mu zaupali toplo glavno jed in sladico, ki je tudi tokrat pustila vtis. Telečji file z mavrahi, zelenimi beluši, korenčkovim narastkom, krompirjem z zelišči, koprivinimi vršički je spremljala mini izvedba regratove solate, kjer nista manjkala okusa slanine in krompirja. Cuvee Bon d'Or 2013 pa je bil za moj okus najboljša kombinacija vina in hrane večera. Rumeni muškat 2011 je navdušil tudi tiste, ki jim sladka vina ne prijajo, saj se je njegova sladkost ujela v manj sladke elemente in se je zato dobro podal k Uroševi sladici. Polnjeno pečeno jabolko in zdrobova strnjenka sta ponovno pripovedovala kulinarično zgodbo s pridihom preteklosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 16. december 2022 / 18:09

Božički po žičnici do otrok

Jesenice – V Splošni bolnišnici Jesenice se vsako leto potrudijo, da pacientom, ki so v tem času v bolnišnici, pričarajo vsaj malo prazničnega vzdušja. Tako že nekaj let v decembru najmlaj...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 6. februar 2010 / 07:00

Potrebujemo zakon o odgovornem lastništvu psov

Kranj - Po dogodku v Ljubljani, ko so se trije psi pasme bulmastif, od teh sta bila dva vpletena v napad leta 2006 na 36-letnega Tržičana, spravili na svojega lastnika in se je n...

Zanimivosti / sobota, 6. februar 2010 / 07:00

Gospod s polmetrsko brado

Medvoščanu Borisu Primožiču so na srečanju bradačev že šestič izmerili najdaljšo brado. V življenju se je obril le trikrat, njegova brada pa je dolga skoraj pol metra. Zjutraj ko vstane, jo najprej ra...

Kronika / sobota, 6. februar 2010 / 07:00

Z nožem zamahnil proti policistu

Kar šest policistov je v sredo na kranjsko sodišče prisilno privedlo 68-letnega Kranjčana, ki se je pred časom z nožem spravil na njihovega kolega. "Banda boljševistična," je vse skupaj komentiral obt...

Prosti čas / sobota, 6. februar 2010 / 07:00

Nasveti iz samostanske celice

»Hčerka je dopolnila petnajsto leto. Na vsak način hoče postati oziroma biti vegetarijanka, in odkar jo je obsedla ta ideja, zares ni več miru pri hiši. Ko kuham, me ozmerja za 'morilko' in z...

Kultura / sobota, 6. februar 2010 / 07:00

Najboljši citrarji na državno

V Glasbeni šoli Jesenice so uspešno izvedli regijsko tekmovanje mladih citrarjev.