Moderna in drzna predjed za gorenjskega jedca: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino

Uroševo pečeno jabolko

Minil je drugi večer nove sezone projekta 3 Chefs. Ponovno so združili moči že vsem znani kuharski mojstri, vsi trije Gorenjci: Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič. Tokrat je bil gostitelj Uroš, ustvarjali pa so v Vili Podvin. Zvezde večera: Binetov ceviche, Igorjev priželjc in Uroševa sladica.

Marcela Klofutar iz Vile Podvin je s pravo malo tržnico na vrtu Vile poskrbela, da je bil že uvod v kulinarični večer malce drugačen. Za dobrodošlico pa so gostje okušali še čisto svežo, malo da ne ravno ustekleničeno Bordonovo Evino penino.

Kulinarični večer je sestavljalo šest hodov z vini Bordon, za glasbeno podlago so bili narodno-zabavni zvoki sicer okrnjene gorenjske zasedbe Slovenski pozdravi, za umetniški vtis pa sta poskrbela s kar mini keramično delavnico Barba Štemberger Zupan in Niko Zupan. Marsikoga so zanimali njuni glineni potičniki. Namig: če imate tovrsten potičnik doma, ga je treba vsakič pred uporabo splahniti, namočiti v vodo. S tem podaljšujete njegovo uporabnost.

Večerja se je začela v stilu Bineta Volčiča – tako po videzu kot okusu in načinu zaužitja: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino – v prahu. Če si se držal pravega vrstnega reda, kombiniranja posameznih sestavin na krožniku, je bila jed kot celota zelo okusna. Malvazija 2013 pa se je bolj podala k Igorjevemu krožniku: mousse travniških zelišč, artičoka, sušen paradižnik, panceta, rukola, travniška zelišča, rumenjak. K naslednji Binetovi jedi, ki so jo sestavljali trilja, škampi, jakobinke, školjčna omaka s kurkumo, krompir z algami, pečena kumara, kumaričino olje, so postregli E. vin Rose 2011. Sledile so Igorjeve polnjene testenine s staranim Tolmincem, beluš, okusen, sočen in mehak priželjc, zelišča, pena slanine, tartuf. Refošk 2005 za zraven je bil še vedno svež, s precej močnim vonjem.

Uroševe jedi so prišle na vrsto zadnje. Kot gostitelju so mu zaupali toplo glavno jed in sladico, ki je tudi tokrat pustila vtis. Telečji file z mavrahi, zelenimi beluši, korenčkovim narastkom, krompirjem z zelišči, koprivinimi vršički je spremljala mini izvedba regratove solate, kjer nista manjkala okusa slanine in krompirja. Cuvee Bon d'Or 2013 pa je bil za moj okus najboljša kombinacija vina in hrane večera. Rumeni muškat 2011 je navdušil tudi tiste, ki jim sladka vina ne prijajo, saj se je njegova sladkost ujela v manj sladke elemente in se je zato dobro podal k Uroševi sladici. Polnjeno pečeno jabolko in zdrobova strnjenka sta ponovno pripovedovala kulinarično zgodbo s pridihom preteklosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 14. april 2009 / 07:00

Minister Križanič v Radovljici

Gost prvega poslanskega večera občinskega odbora Socialnih demokratov Radovljice je bil minister za finance Franci Križanič.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:57

Pet kilometrov iz centra

Jeseniški policisti so izmerili, da je od starih prostorov Policijske postaje Jesenice sredi Jesenic do novih na Karavankah 5,2 kilometra, razdaljo pa lahko – zlasti če so na intervencijski vožnji – p...

Bled / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:56

Gostijo predstavnike Briksna

Praznovanje občinskega praznika je bilo tokrat tudi v znamenju Briksna, s katerim so na Bledu zgodovinsko povezani. Letos mineva 1010 let od prve pisne omembe Bleda.

Slovenija / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:51

Oblikujejo liste za evropske volitve

Volitve v evropski parlament bodo 25. maja. Nekatere stranke so že predstavile svoje kandidate, druge bodo to storile v naslednjih dveh tednih, ko se izteče rok za oddajo kandidatur državni volilni ko...

GG Plus / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:22

Bolezen, priložnost za novo življenje

Tatjana Sušanj je tri leta po možganski kapi nov človek. Polna življenjskega optimizma in radosti pravi, da ji je huda bolezen življenje spremenila na bolje.

Kronika / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:07

Trčenje terjalo dve življenji

Ribnica – Današnja prometna nesreča pri Ribnici je terjala življenji 46-letnega voznika kombiniranega vozila in njegovega sopotnika, oba iz okolice Škofje Loke, so sporočili s Policijske uprave Kop...