Moderna in drzna predjed za gorenjskega jedca: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino

Uroševo pečeno jabolko

Minil je drugi večer nove sezone projekta 3 Chefs. Ponovno so združili moči že vsem znani kuharski mojstri, vsi trije Gorenjci: Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič. Tokrat je bil gostitelj Uroš, ustvarjali pa so v Vili Podvin. Zvezde večera: Binetov ceviche, Igorjev priželjc in Uroševa sladica.

Marcela Klofutar iz Vile Podvin je s pravo malo tržnico na vrtu Vile poskrbela, da je bil že uvod v kulinarični večer malce drugačen. Za dobrodošlico pa so gostje okušali še čisto svežo, malo da ne ravno ustekleničeno Bordonovo Evino penino.

Kulinarični večer je sestavljalo šest hodov z vini Bordon, za glasbeno podlago so bili narodno-zabavni zvoki sicer okrnjene gorenjske zasedbe Slovenski pozdravi, za umetniški vtis pa sta poskrbela s kar mini keramično delavnico Barba Štemberger Zupan in Niko Zupan. Marsikoga so zanimali njuni glineni potičniki. Namig: če imate tovrsten potičnik doma, ga je treba vsakič pred uporabo splahniti, namočiti v vodo. S tem podaljšujete njegovo uporabnost.

Večerja se je začela v stilu Bineta Volčiča – tako po videzu kot okusu in načinu zaužitja: ceviche z brancinom in globokomorske kozice z malino – v prahu. Če si se držal pravega vrstnega reda, kombiniranja posameznih sestavin na krožniku, je bila jed kot celota zelo okusna. Malvazija 2013 pa se je bolj podala k Igorjevemu krožniku: mousse travniških zelišč, artičoka, sušen paradižnik, panceta, rukola, travniška zelišča, rumenjak. K naslednji Binetovi jedi, ki so jo sestavljali trilja, škampi, jakobinke, školjčna omaka s kurkumo, krompir z algami, pečena kumara, kumaričino olje, so postregli E. vin Rose 2011. Sledile so Igorjeve polnjene testenine s staranim Tolmincem, beluš, okusen, sočen in mehak priželjc, zelišča, pena slanine, tartuf. Refošk 2005 za zraven je bil še vedno svež, s precej močnim vonjem.

Uroševe jedi so prišle na vrsto zadnje. Kot gostitelju so mu zaupali toplo glavno jed in sladico, ki je tudi tokrat pustila vtis. Telečji file z mavrahi, zelenimi beluši, korenčkovim narastkom, krompirjem z zelišči, koprivinimi vršički je spremljala mini izvedba regratove solate, kjer nista manjkala okusa slanine in krompirja. Cuvee Bon d'Or 2013 pa je bil za moj okus najboljša kombinacija vina in hrane večera. Rumeni muškat 2011 je navdušil tudi tiste, ki jim sladka vina ne prijajo, saj se je njegova sladkost ujela v manj sladke elemente in se je zato dobro podal k Uroševi sladici. Polnjeno pečeno jabolko in zdrobova strnjenka sta ponovno pripovedovala kulinarično zgodbo s pridihom preteklosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 5. november 2018 / 13:57

Požar in eksplozija

Hotovlja – V torek dopoldne je v objektu v naselju Hotovlja v občini Gorenja vas - Poljane prišlo do požara in eksplozije, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Gorenja vas in Poljane...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Po zmago v Berlin

Zmagovalce Hit pokala v odbojki na mivki in miss mivke 2009 bomo dobili čez dobrih štirinajst dni, na 58. svetovni kongres barmanov, 35. svetovno prvenstvo v pripravi klasičnih koktajlov ter 10. sveto...

Radovljica / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Odprtje obnovljene zdravstvene postaje

Kropa - Danes so v Kropi odprli obnovljeno zdravstveno postajo. V njej delujeta zdravniška ambulanta in lekarniška podružnica, ki se iz pretesnih in dotrajanih prostorov v prvem...

Zanimivosti / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Izšli so Vozni redi v Julijskih Alpah

Kranjska Gora - Cipra Slovenija, društvo za varstvo Alp, je izdala knjižico z voznimi redi avtobusov in vlakov na območju Julijskih Alp. Knjižico je možno dobiti na številnih avt...

Nasveti / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Jedi za poletne dni

Nadevane perutninske prsi Sestavine: 40 dag perutninskih prsi, 8 dag gnjati, 8 dag prekajenega in kuhanega jezika, 1 perutninske prsi, 15 dag teletine, 6 dag korenč...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Spremembe pri kmetijskih plačilih

Slovenija je shemo neposrednih plačil uskladila z evropsko zakonodajo. Uskladitev prinaša nekatere spremembe že pri plačilih v prihodnjem letu.