Timi Rožič / Foto: Alenka Brun

Bohinjska Majer'ca

V Bohinju poleg Hotela Bohinj, kjer zadnje čase pogosto poskrbijo za različne dogodke in je pred kratkih gostil tudi večerjo s prejemnikom Michelinove zvezdice, kuharskim mojstrom ljubljanskega Strelca Igorjem Jagodicem, najdemo na robu vasi Stara Fužina pravi mali biser z restavracijo, butični hotel Majer'ca. Tam po novem ustvarja Timotej oziroma Timi Rožič, ki je v mlajših kuharskih krogih znano ime in tudi Bohinjci ga dobro poznajo. Nekaj časa je bil del ekipe treh fantov, ki je ustvarjala bohinjski gin Karakter, po katerem je kasneje dobil ime priljubljen bar ob jezeru, kjer je Rožič še vedno aktiven, ravno tako pa ga najdemo še v Ljubljani, kjer skrbi za azijsko obarvani bistrojček Zanoodle. V bistvu je mladi in perspektivni kuharski mojster razpet med Bohinjem in Ljubljano.

V Majer'ci je Rožič kreativno in operativno vodenje kuhinje prevzel pred dobim mesecem dni. Po videnem lahko rečemo, da je s svojimi krožniki pričakovano hitro vzpostavil visok nivo pričakovanja gostov. Čeprav gre za znane, domače, preproste okuse, so ti v sodobni preobleki. A takšen je Rožič: kuhar, ki z veseljem kombinira, poskuša, ne manjka mu tudi drznosti, a ostaja zvest osnovam in lokalnim sestavinam.

Restavracijo Majer'ca lahko obiščete, če se vam zljubi zajtrka, morda kosila pozno popoldne, večerje. Lahko si privoščite samo trihodni meni, na voljo imajo tudi štiri- in pethodnega – ali pa si enostavno sestavite svojega. Seveda so rezervacije priporočljive, a če imajo prostor, vas bodo z veseljem postregli. Lahko izbirate med ribo, mesom in pesinim tartarjem, na katerega smo postali pozorni, ko sta Hrvatici pri sosednji mizi glasno mljaskali, ena je celo s kruhom pomazala glavni krožnik, česar dami, kot je bila videti, ne bi nikoli pripisali. Mi smo se odločili za trihodni meni: hladno predjed, glavno jed in sladico. Začeli smo z Zupanovo postrvjo, rahlo marinirano v soli in začimbah, z dodano vloženo gomoljno zeleno, praženimi bučnimi semeni, bučnim oljem ter omako iz postrvjega fonda in domače sladke smetane – za vseh deset prstov obliznit! Za glavno jed smo na kremni polenti trdinke okušali v ustih topljivi se vrat krškopoljca, gel suhih sliv, mesno omako, porovo olje in drobnjak. Za piko na i pa je sledila še domiselna in okusna sladica: hruška, pečena v medu, z ganašem iz bele čokolade s cimetom, cimetovim drobljencem, orehovim sladoledom in medeno karamelo.

Pa splošno vzdušje v Majer'ci? Prepletata se občutka dobrodošlosti in domačnosti, ki ju ustvarjajo okolje, v katero je hotel umeščen, modernost in obenem toplina restavracije ter seveda prijazno osebje, ki ve, kako se stvarem streže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 5. maj 2021 / 11:45

Zanimanja za gradnjo šole ni veliko

Kamnik – Na razpis za gradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta sta se prijavila (zgolj) dva izvajalca, in sicer družba Kolektor Koling, ki je oddala ponudbo v vrednosti 14.441.685,18 evra, in družb...

Objavljeno na isti dan


Volitve 2019 / sreda, 20. avgust 2014 / 13:03

Komendi ponuja drugačno pot

Kandidaturo za župana občine Komenda je napovedal tudi Izak Matej Ciraj, ki se bo v ta namen s Štajerske preselil nazaj na domačo Gmajnico.

Razvedrilo / sreda, 20. avgust 2014 / 12:53

Koncertna ponudba festivala Carniola

Tradicionalni festival Carniola, ki bo potekal do 2. septembra, bo postregel s pestrimi koncerti v kranjski Layerjevi hiši. Tako bosta v petek, 22. avgusta, ob 20.30 nastopila pevka Brina Vogelnik...

Kultura / sreda, 20. avgust 2014 / 12:53

Deseti Škerlovi dnevi

Kranjska Gora – Mešani pevski zbor Kranjska Gora vabi na 10. Škerlove dneve – dneve zborovskega petja v spomin zborovodju prof. Danetu Škerlu, ki bodo 22. in 23. avgusta ob 20. uri na trgu pred cer...

Kronika / sreda, 20. avgust 2014 / 12:49

Pogrešanega našli mrtvega

Kranj - Policisti so preklicali iskanje pogrešanega 50-letnega Franca Šubica iz Begunj na Gorenjskem, saj ga je danes zjutraj med iskalno akcijo posadka policijskega helikopterja našla mrtvega na...

Radovljica / sreda, 20. avgust 2014 / 12:42

Miting malega letalstva

Vsako leto se 15. avgusta na leškem letališču zberejo modelarji iz Slovenije in sosednjih držav, ki pokažejo svoje znanje in spretnosti v pilotiranju letečih maket, narejenih po vzoru pravih letal.