Timi Rožič / Foto: Alenka Brun

Bohinjska Majer'ca

V Bohinju poleg Hotela Bohinj, kjer zadnje čase pogosto poskrbijo za različne dogodke in je pred kratkih gostil tudi večerjo s prejemnikom Michelinove zvezdice, kuharskim mojstrom ljubljanskega Strelca Igorjem Jagodicem, najdemo na robu vasi Stara Fužina pravi mali biser z restavracijo, butični hotel Majer'ca. Tam po novem ustvarja Timotej oziroma Timi Rožič, ki je v mlajših kuharskih krogih znano ime in tudi Bohinjci ga dobro poznajo. Nekaj časa je bil del ekipe treh fantov, ki je ustvarjala bohinjski gin Karakter, po katerem je kasneje dobil ime priljubljen bar ob jezeru, kjer je Rožič še vedno aktiven, ravno tako pa ga najdemo še v Ljubljani, kjer skrbi za azijsko obarvani bistrojček Zanoodle. V bistvu je mladi in perspektivni kuharski mojster razpet med Bohinjem in Ljubljano.

V Majer'ci je Rožič kreativno in operativno vodenje kuhinje prevzel pred dobim mesecem dni. Po videnem lahko rečemo, da je s svojimi krožniki pričakovano hitro vzpostavil visok nivo pričakovanja gostov. Čeprav gre za znane, domače, preproste okuse, so ti v sodobni preobleki. A takšen je Rožič: kuhar, ki z veseljem kombinira, poskuša, ne manjka mu tudi drznosti, a ostaja zvest osnovam in lokalnim sestavinam.

Restavracijo Majer'ca lahko obiščete, če se vam zljubi zajtrka, morda kosila pozno popoldne, večerje. Lahko si privoščite samo trihodni meni, na voljo imajo tudi štiri- in pethodnega – ali pa si enostavno sestavite svojega. Seveda so rezervacije priporočljive, a če imajo prostor, vas bodo z veseljem postregli. Lahko izbirate med ribo, mesom in pesinim tartarjem, na katerega smo postali pozorni, ko sta Hrvatici pri sosednji mizi glasno mljaskali, ena je celo s kruhom pomazala glavni krožnik, česar dami, kot je bila videti, ne bi nikoli pripisali. Mi smo se odločili za trihodni meni: hladno predjed, glavno jed in sladico. Začeli smo z Zupanovo postrvjo, rahlo marinirano v soli in začimbah, z dodano vloženo gomoljno zeleno, praženimi bučnimi semeni, bučnim oljem ter omako iz postrvjega fonda in domače sladke smetane – za vseh deset prstov obliznit! Za glavno jed smo na kremni polenti trdinke okušali v ustih topljivi se vrat krškopoljca, gel suhih sliv, mesno omako, porovo olje in drobnjak. Za piko na i pa je sledila še domiselna in okusna sladica: hruška, pečena v medu, z ganašem iz bele čokolade s cimetom, cimetovim drobljencem, orehovim sladoledom in medeno karamelo.

Pa splošno vzdušje v Majer'ci? Prepletata se občutka dobrodošlosti in domačnosti, ki ju ustvarjajo okolje, v katero je hotel umeščen, modernost in obenem toplina restavracije ter seveda prijazno osebje, ki ve, kako se stvarem streže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 14. avgust 2015 / 11:04

Nogometaši Zarice znajo presenetiti

Z današnjim zanimivim obračunom v Radomljah, kjer gostuje Zarica, se začenja drugi krog v drugi slovenski nogometni ligi, v prvi ligi Telekom pa Domžalčani jutri gostijo Gorico.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 9. december 2014 / 17:13

Skladatelj dveh domovin

Slovenski skladatelj, dirigent in glasbeni pedagog Davorin Jenko je bil rojen v avstrijskem cesarstvu, njegovo srce pa je bilo za dva naroda – slovenskega in srbskega. Obema je uglasbil himni.

Radovljica / torek, 9. december 2014 / 16:53

Radovljica praznuje

Radovljica – Občina Radov­ljica bo občinski praznik, ki ga praznuje 11. decembra, na dan rojstva Antona Tomaža Linharta, obeležila s številnimi, predvsem kulturnimi dogodki. Osrednja proslava bo na...

Kronika / torek, 9. december 2014 / 16:51

Miklavževanje minilo razmeroma mirno

Kranj – Minuli konec tedna je sovpadal s tradicionalnim miklav­ževanjem, ko zlasti po vaseh sv. Miklavž še vedno obiskuje otroke po domovih. V njegovem spremstvu so nepogrešljivi tudi parkeljni, ki...

Kranj / torek, 9. december 2014 / 16:49

Valičev arheološki dan

V Gorenjskem muzeju bo danes potekal že 4. Valičev arheološki dan.

Razvedrilo / torek, 9. december 2014 / 13:00

Srečna hiša

Smeh in radost sta doma v Srečni hiši, ki je v petek, 28. novembra, prvič sprejela množico nasmejanih obrazov. Med kandidatkami za naj smrkljo 2014 je bila Gorenjska dobro zastopana, delavnica adventn...