Timi Rožič / Foto: Alenka Brun

Bohinjska Majer'ca

V Bohinju poleg Hotela Bohinj, kjer zadnje čase pogosto poskrbijo za različne dogodke in je pred kratkih gostil tudi večerjo s prejemnikom Michelinove zvezdice, kuharskim mojstrom ljubljanskega Strelca Igorjem Jagodicem, najdemo na robu vasi Stara Fužina pravi mali biser z restavracijo, butični hotel Majer'ca. Tam po novem ustvarja Timotej oziroma Timi Rožič, ki je v mlajših kuharskih krogih znano ime in tudi Bohinjci ga dobro poznajo. Nekaj časa je bil del ekipe treh fantov, ki je ustvarjala bohinjski gin Karakter, po katerem je kasneje dobil ime priljubljen bar ob jezeru, kjer je Rožič še vedno aktiven, ravno tako pa ga najdemo še v Ljubljani, kjer skrbi za azijsko obarvani bistrojček Zanoodle. V bistvu je mladi in perspektivni kuharski mojster razpet med Bohinjem in Ljubljano.

V Majer'ci je Rožič kreativno in operativno vodenje kuhinje prevzel pred dobim mesecem dni. Po videnem lahko rečemo, da je s svojimi krožniki pričakovano hitro vzpostavil visok nivo pričakovanja gostov. Čeprav gre za znane, domače, preproste okuse, so ti v sodobni preobleki. A takšen je Rožič: kuhar, ki z veseljem kombinira, poskuša, ne manjka mu tudi drznosti, a ostaja zvest osnovam in lokalnim sestavinam.

Restavracijo Majer'ca lahko obiščete, če se vam zljubi zajtrka, morda kosila pozno popoldne, večerje. Lahko si privoščite samo trihodni meni, na voljo imajo tudi štiri- in pethodnega – ali pa si enostavno sestavite svojega. Seveda so rezervacije priporočljive, a če imajo prostor, vas bodo z veseljem postregli. Lahko izbirate med ribo, mesom in pesinim tartarjem, na katerega smo postali pozorni, ko sta Hrvatici pri sosednji mizi glasno mljaskali, ena je celo s kruhom pomazala glavni krožnik, česar dami, kot je bila videti, ne bi nikoli pripisali. Mi smo se odločili za trihodni meni: hladno predjed, glavno jed in sladico. Začeli smo z Zupanovo postrvjo, rahlo marinirano v soli in začimbah, z dodano vloženo gomoljno zeleno, praženimi bučnimi semeni, bučnim oljem ter omako iz postrvjega fonda in domače sladke smetane – za vseh deset prstov obliznit! Za glavno jed smo na kremni polenti trdinke okušali v ustih topljivi se vrat krškopoljca, gel suhih sliv, mesno omako, porovo olje in drobnjak. Za piko na i pa je sledila še domiselna in okusna sladica: hruška, pečena v medu, z ganašem iz bele čokolade s cimetom, cimetovim drobljencem, orehovim sladoledom in medeno karamelo.

Pa splošno vzdušje v Majer'ci? Prepletata se občutka dobrodošlosti in domačnosti, ki ju ustvarjajo okolje, v katero je hotel umeščen, modernost in obenem toplina restavracije ter seveda prijazno osebje, ki ve, kako se stvarem streže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 20. julij 2012 / 07:00

GDB prepoved opravljanja poslov in storitev

Kranj - Iz kranjske GBD Gorenjske borznoposredniške hiše so komitente obvestili, da so pred tednom prejeli odredbo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki jim je zaradi k...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 23. julij 2017 / 23:19

Šternu posojala tudi »Bitcoinovca«

Aleš Štern, domnevna žrtev izsiljevanja s strani Metija Plave, si je denar izposojal tudi od ustanoviteljev Bitstampa Damijana Merlaka in Nejca Kodriča, s katerima je tedaj tudi odkupil KŽK Kranj.

Gospodarstvo / nedelja, 23. julij 2017 / 23:19

V stečaju zaradi pritožb sosede

Nasedli gradbeni posli so v zadnjih letih v stečaj pahnili množico gradbenih podjetij, med njimi zaradi nedokončanega projekta v Izoli pred pol leta tudi podjetje Proloco Jezersko.

Gorenjska / nedelja, 23. julij 2017 / 23:17

Sistematično bodo spremljali obisk

Na zadnji seji Sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park so svetniki obravnavali tudi poročilo o delu in finančno poročilo za preteklo leto.

Zanimivosti / nedelja, 23. julij 2017 / 23:12

Podobe mondenega Bleda

V Mestni knjižnici Kranj so na ogled postavili majhen del bogatega fotografskega arhiva Blejca Mirka Vovka, ki je na Bledu dve desetletji kot uradni fotograf fotografiral številne visoke državniške ob...

Razvedrilo / nedelja, 23. julij 2017 / 23:10

Lepa dekleta

World top model Slovenije (WTMS) 2016 in lastnica licence WTMS 2017 Diana Čonč in Kaly Kolonič sta v Ljubljani predstavili finalistke za World top model Slovenije 2017. Gre za projekt, namenjen modi,...