Timi Rožič / Foto: Alenka Brun

Bohinjska Majer'ca

V Bohinju poleg Hotela Bohinj, kjer zadnje čase pogosto poskrbijo za različne dogodke in je pred kratkih gostil tudi večerjo s prejemnikom Michelinove zvezdice, kuharskim mojstrom ljubljanskega Strelca Igorjem Jagodicem, najdemo na robu vasi Stara Fužina pravi mali biser z restavracijo, butični hotel Majer'ca. Tam po novem ustvarja Timotej oziroma Timi Rožič, ki je v mlajših kuharskih krogih znano ime in tudi Bohinjci ga dobro poznajo. Nekaj časa je bil del ekipe treh fantov, ki je ustvarjala bohinjski gin Karakter, po katerem je kasneje dobil ime priljubljen bar ob jezeru, kjer je Rožič še vedno aktiven, ravno tako pa ga najdemo še v Ljubljani, kjer skrbi za azijsko obarvani bistrojček Zanoodle. V bistvu je mladi in perspektivni kuharski mojster razpet med Bohinjem in Ljubljano.

V Majer'ci je Rožič kreativno in operativno vodenje kuhinje prevzel pred dobim mesecem dni. Po videnem lahko rečemo, da je s svojimi krožniki pričakovano hitro vzpostavil visok nivo pričakovanja gostov. Čeprav gre za znane, domače, preproste okuse, so ti v sodobni preobleki. A takšen je Rožič: kuhar, ki z veseljem kombinira, poskuša, ne manjka mu tudi drznosti, a ostaja zvest osnovam in lokalnim sestavinam.

Restavracijo Majer'ca lahko obiščete, če se vam zljubi zajtrka, morda kosila pozno popoldne, večerje. Lahko si privoščite samo trihodni meni, na voljo imajo tudi štiri- in pethodnega – ali pa si enostavno sestavite svojega. Seveda so rezervacije priporočljive, a če imajo prostor, vas bodo z veseljem postregli. Lahko izbirate med ribo, mesom in pesinim tartarjem, na katerega smo postali pozorni, ko sta Hrvatici pri sosednji mizi glasno mljaskali, ena je celo s kruhom pomazala glavni krožnik, česar dami, kot je bila videti, ne bi nikoli pripisali. Mi smo se odločili za trihodni meni: hladno predjed, glavno jed in sladico. Začeli smo z Zupanovo postrvjo, rahlo marinirano v soli in začimbah, z dodano vloženo gomoljno zeleno, praženimi bučnimi semeni, bučnim oljem ter omako iz postrvjega fonda in domače sladke smetane – za vseh deset prstov obliznit! Za glavno jed smo na kremni polenti trdinke okušali v ustih topljivi se vrat krškopoljca, gel suhih sliv, mesno omako, porovo olje in drobnjak. Za piko na i pa je sledila še domiselna in okusna sladica: hruška, pečena v medu, z ganašem iz bele čokolade s cimetom, cimetovim drobljencem, orehovim sladoledom in medeno karamelo.

Pa splošno vzdušje v Majer'ci? Prepletata se občutka dobrodošlosti in domačnosti, ki ju ustvarjajo okolje, v katero je hotel umeščen, modernost in obenem toplina restavracije ter seveda prijazno osebje, ki ve, kako se stvarem streže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 18. januar 2010 / 07:00

Vozniki so pridno "pihali"

Kranj - V okviru akcije Alkohol ubija – največkrat nedolžne so gorenjski policisti v decembru odredili kar 4.521 alkotestov, od katerih je bilo 149 pozitivnih, 56 voznikov pa je...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / sreda, 8. februar 2023 / 20:45

V Vrbi so se poleg velikih mož slovenske kulture spomnili tudi ustvarjalnih žensk

Vrba – Ob slovenskem kulturnem prazniku je bilo danes znova posebej živahno v vaseh pod Stolom in ob rojstni hiši pesnika Franceta Prešerna v Vrbi, kjer je na osrednji slovesnosti zbrane n...

Žirovnica / sreda, 8. februar 2023 / 20:52

V Vrbi so se poleg velikih mož slovenske kulture spomnili tudi ustvarjalnih žensk

Vrba – Ob slovenskem kulturnem prazniku je bilo danes znova posebej živahno v vaseh pod Stolom in ob rojstni hiši pesnika Franceta Prešerna v Vrbi, kjer je na osrednji slovesnosti zbrane n...

Kranj / sreda, 8. februar 2023 / 19:34

Prešernov smenj v Kranju zavrtel čas nazaj v 19. stoletje

Kranj – Na današnji slovenski kulturni praznik se v Kranju znova odvija Prešernov smenj, ki letos praznuje okrogli jubilej, saj mineva 20 let od prve izvedbe. Pestro dogajanje je mesto znova vrnilo...

Razvedrilo / sreda, 8. februar 2023 / 19:17

Za abrahama so ji okrasili stojnico

Simono Kejžar s Polj v Bohinju ob sobotah najdete na tržnici v Bohinjski Bistrici. Tržnica je v neposredni bližini Gostilnice Štrudl, tako rekoč v središču kraja. Zadnje čase Kejžarjevi pri prodaji...

Zanimivosti / sreda, 8. februar 2023 / 19:16

Za konja, 34. del

Bil je dan cvetnega petka 1944. leta. Škofjeloški odred je skupaj z nekaterimi enotami IX. Korpusa zasedel prostrana pobočja Blegoša. Kakor že tolikokrat preje smo tudi tokrat upali, da bomo na teh...