Timi Rožič / Foto: Alenka Brun

Bohinjska Majer'ca

V Bohinju poleg Hotela Bohinj, kjer zadnje čase pogosto poskrbijo za različne dogodke in je pred kratkih gostil tudi večerjo s prejemnikom Michelinove zvezdice, kuharskim mojstrom ljubljanskega Strelca Igorjem Jagodicem, najdemo na robu vasi Stara Fužina pravi mali biser z restavracijo, butični hotel Majer'ca. Tam po novem ustvarja Timotej oziroma Timi Rožič, ki je v mlajših kuharskih krogih znano ime in tudi Bohinjci ga dobro poznajo. Nekaj časa je bil del ekipe treh fantov, ki je ustvarjala bohinjski gin Karakter, po katerem je kasneje dobil ime priljubljen bar ob jezeru, kjer je Rožič še vedno aktiven, ravno tako pa ga najdemo še v Ljubljani, kjer skrbi za azijsko obarvani bistrojček Zanoodle. V bistvu je mladi in perspektivni kuharski mojster razpet med Bohinjem in Ljubljano.

V Majer'ci je Rožič kreativno in operativno vodenje kuhinje prevzel pred dobim mesecem dni. Po videnem lahko rečemo, da je s svojimi krožniki pričakovano hitro vzpostavil visok nivo pričakovanja gostov. Čeprav gre za znane, domače, preproste okuse, so ti v sodobni preobleki. A takšen je Rožič: kuhar, ki z veseljem kombinira, poskuša, ne manjka mu tudi drznosti, a ostaja zvest osnovam in lokalnim sestavinam.

Restavracijo Majer'ca lahko obiščete, če se vam zljubi zajtrka, morda kosila pozno popoldne, večerje. Lahko si privoščite samo trihodni meni, na voljo imajo tudi štiri- in pethodnega – ali pa si enostavno sestavite svojega. Seveda so rezervacije priporočljive, a če imajo prostor, vas bodo z veseljem postregli. Lahko izbirate med ribo, mesom in pesinim tartarjem, na katerega smo postali pozorni, ko sta Hrvatici pri sosednji mizi glasno mljaskali, ena je celo s kruhom pomazala glavni krožnik, česar dami, kot je bila videti, ne bi nikoli pripisali. Mi smo se odločili za trihodni meni: hladno predjed, glavno jed in sladico. Začeli smo z Zupanovo postrvjo, rahlo marinirano v soli in začimbah, z dodano vloženo gomoljno zeleno, praženimi bučnimi semeni, bučnim oljem ter omako iz postrvjega fonda in domače sladke smetane – za vseh deset prstov obliznit! Za glavno jed smo na kremni polenti trdinke okušali v ustih topljivi se vrat krškopoljca, gel suhih sliv, mesno omako, porovo olje in drobnjak. Za piko na i pa je sledila še domiselna in okusna sladica: hruška, pečena v medu, z ganašem iz bele čokolade s cimetom, cimetovim drobljencem, orehovim sladoledom in medeno karamelo.

Pa splošno vzdušje v Majer'ci? Prepletata se občutka dobrodošlosti in domačnosti, ki ju ustvarjajo okolje, v katero je hotel umeščen, modernost in obenem toplina restavracije ter seveda prijazno osebje, ki ve, kako se stvarem streže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 8. november 2016 / 12:30

Jeseničani v Kranju magnet za gledalce

Kranj – Danes bo v Ledeni dvorani Zlato polje odigrana hokejska tekma četrtfinala pokala Slovenije med domačim HK Triglavom in hokejisti HDD Sij Acroni Jesenice. Jeseničani so pravi magnet, da bo L...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 10. februar 2023 / 07:00

V Škofjo Loko in Kranj prihaja hiperseksualna duokomedija!

Razvpiti Roman Vodeb že 295. v vlogi Sigmana Frojdeba Le kdo ne pozna kontroverznega psihoanalitika in kritičnega misleca Romana Vodeb...

Gospodarstvo / petek, 10. februar 2023 / 21:00

Tveganje le za kreditojemalca

Ljubljana – Po navedbah Združenja Frank je Vrhovno sodišče razsodilo, da kredit v švicarskih frankih pomeni »neenotno valutno tveganje, ki so mu izpostavljeni samo kreditojemalci, zato ima...

Radovljica / petek, 10. februar 2023 / 19:25

Ginekološko ambulanto prevzela bolnišnica

Konec lanskega leta je v Zdravstvenem domu Radovljica prenehala delovati ginekološka ambulanta zdravnice Alojzije Anderle. Ambulanto je prevzela Splošna bolnišnica Jesenice, poteka v istih prostori...

Šport / petek, 10. februar 2023 / 19:24

Zame je pomembna igra naše ekipe

Tako pravi selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar, ki je v začetku tedna ekipo zbral na Bledu, nato pa so odpotovali proti Bolzanu, kjer te dni igrajo na turnirju štirih držav.

Kronika / petek, 10. februar 2023 / 19:22

Pravilno ocenimo svoje znanje

Kranj – Minulo nedeljo so policisti smučarji izvedli poostren nadzor na gorenjskih smučiščih, da bi preverili spoštovanje pravil, ki veljajo na smučiščih. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kran...