Predsednica društva Damjana Pečnik v družbi Žanka Rebernika, v ozadju pa član kuharske ekipe Brane Štular / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Godla je šla v slast

Člani Turističnega društva Šenčur so minulo soboto skuhali in razdelili nekaj več kot dvesto litrov tradicionalne šenčurske godle.

Šenčur – »Najboljša je s krompirjem v oblicah,« se je strinjalo omizje v klubski sobi Turističnega društva Šenčur, iz katere je po dveh letih premora spet zadišalo po godli, zimski jedi, ki jo člani društva pripravljajo po originalnem šenčurskem receptu. »Namen dogodka je ohranjanje tradicionalne hrane, poleg 'tenstanega' krompirja in 'budla',« je povedala predsednica društva Damjana Pečnik. Pred epidemijo so Dan godle organizirali ob začetku in ob koncu leta, privabljal je domačine in ljubitelje kulinarične posebnosti iz drugih krajev. In tokrat ni bilo nič drugače. »Smo jo kar pogrešali. To je hrana, ki prija v tem času … Skuhamo jo tudi doma, ampak ni tako dobra kot tukaj,« je bilo slišati obiskovalce, ki so napolnili podstrešno sobo nad okrepčevalnico sredi Šenčurja. Nekateri so prišli z loncem v roki in so godlo odnesli domov. V nekaj urah je tako pošlo dobrih dvesto litrov jedi.

Kuharska ekipa, v kateri so bili »šefinja« Zalka Jovanovič, Marta Pipan in Brane Štular, je rokave zavihala ob 6. uri zjutraj. Kot smo izvedeli, je najprej treba ločeno skuhati ješprenj in proseno kašo – to so potem dodali praženi čebuli, nato še ješprenj, naslednja obvezna sestavina pa je poleg začimb (majarona, popra, soli …) svinjska kri, ki jo je treba »dobro pretenstati«. Šenčurska godla se torej ne pripravlja z vodo, v kateri so se barile oziroma kuhale krvavice ob kolinah in so jo gospodinje uporabile za jed (obarnik), ki ji marsikje pravijo godla, poudarjajo v društvu. V skladu z receptom, ki ga je pred leti po ustnem izročilu starejših Šenčurjank zapisala glavna kuharica Zalka Jovanovič, nazadnje jed dopolnijo še z ocvirki, ki jim pri segrevanju dodajo česen. Ta del kuhanja so lahko spremljali tudi obiskovalci, drugo pa so člani društva opravili že prej. Po besedah predsednice Damjane Pečnik računajo, da si bodo predpasnike, tako kot v preteklosti, znova nadeli v decembru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / četrtek, 8. november 2012 / 07:00

Jubilej srčnih mož in žena

Na Jezerskem so v soboto proslavili dvajseto obletnico delovanja društva Gorsko reševalne službe. Razstava Srčni možje in prireditev z ogledom filma Klic z gora.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 12. junij 2007 / 07:00

V štirih letih 1600 novih stanovanj

V Mestni občini Kranj lahko v naslednjih štirih letih pričakujemo veliki pok pri gradnji novih stanovanj. Večina bo namenjena trgu, nekaj jih bodo investitorji ponudili preko republiškega stanovanjske...

Radovljica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Nova direktorica zdravstvenega doma

Nova direktorica Zdravstvenega doma Radovljica je Maja Petrovič Šteblaj s Trstenika.

Žirovnica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Za plačilo vode dodaten mesec

Žirovnica - Občinski svetniki v Žirovnici so sprejeli odlok o preskrbi s pitno vodo, ki ga je bilo treba uskladiti z veljavno zakonodajo. Sprejeli so tudi dva amandmaja, ki so ji...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Pol stoletja oddajnika

Oddajanje TV-programa s Krvavca je prvič steklo 14. februarja 1957. Digitalizacija ne zmanjšuje pomena oddajnika.

Radovljica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Pozitivno mnenje za Ksenijo Lipovšček

Radovljica - Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica so po odstopu Jožeta Pogačarja začeli postopek za imenovanje novega ravnatelja šole. Na razpis se je kot edina prij...