Predsednica društva Damjana Pečnik v družbi Žanka Rebernika, v ozadju pa član kuharske ekipe Brane Štular / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Godla je šla v slast

Člani Turističnega društva Šenčur so minulo soboto skuhali in razdelili nekaj več kot dvesto litrov tradicionalne šenčurske godle.

Šenčur – »Najboljša je s krompirjem v oblicah,« se je strinjalo omizje v klubski sobi Turističnega društva Šenčur, iz katere je po dveh letih premora spet zadišalo po godli, zimski jedi, ki jo člani društva pripravljajo po originalnem šenčurskem receptu. »Namen dogodka je ohranjanje tradicionalne hrane, poleg 'tenstanega' krompirja in 'budla',« je povedala predsednica društva Damjana Pečnik. Pred epidemijo so Dan godle organizirali ob začetku in ob koncu leta, privabljal je domačine in ljubitelje kulinarične posebnosti iz drugih krajev. In tokrat ni bilo nič drugače. »Smo jo kar pogrešali. To je hrana, ki prija v tem času … Skuhamo jo tudi doma, ampak ni tako dobra kot tukaj,« je bilo slišati obiskovalce, ki so napolnili podstrešno sobo nad okrepčevalnico sredi Šenčurja. Nekateri so prišli z loncem v roki in so godlo odnesli domov. V nekaj urah je tako pošlo dobrih dvesto litrov jedi.

Kuharska ekipa, v kateri so bili »šefinja« Zalka Jovanovič, Marta Pipan in Brane Štular, je rokave zavihala ob 6. uri zjutraj. Kot smo izvedeli, je najprej treba ločeno skuhati ješprenj in proseno kašo – to so potem dodali praženi čebuli, nato še ješprenj, naslednja obvezna sestavina pa je poleg začimb (majarona, popra, soli …) svinjska kri, ki jo je treba »dobro pretenstati«. Šenčurska godla se torej ne pripravlja z vodo, v kateri so se barile oziroma kuhale krvavice ob kolinah in so jo gospodinje uporabile za jed (obarnik), ki ji marsikje pravijo godla, poudarjajo v društvu. V skladu z receptom, ki ga je pred leti po ustnem izročilu starejših Šenčurjank zapisala glavna kuharica Zalka Jovanovič, nazadnje jed dopolnijo še z ocvirki, ki jim pri segrevanju dodajo česen. Ta del kuhanja so lahko spremljali tudi obiskovalci, drugo pa so člani društva opravili že prej. Po besedah predsednice Damjane Pečnik računajo, da si bodo predpasnike, tako kot v preteklosti, znova nadeli v decembru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 15. avgust 2007 / 07:00

Damijan Perne + MO Kranj = strategija razvoja

Jakob Klofutar, svetniška skupina Mladi za Kranj

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Planica nima več rekorda

Minuli konec tedna so smučarski skakalci tekmovali na poletih v Vikersundu na Norveškem. To je bilo prvo tekmovanje na prenovljeni letalnici, ki sedaj velja za največjo na svetu. Planica se tako...

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Festival zimskih športov

Petnajstega Šolskega pokljuškega maratona se je udeležilo kar 1741 mladih. Skoraj petsto jih je teklo na smučeh na najkrajši razdalji.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Vrtenje pedal na mestu

Dvoransko statično kolesarjenje je v pravem razmahu. Po vseh dvoranah oziroma centrih, ki ponujajo tovrstno vadbo, boste težko našli prosto kolo, če si ga ne boste vnaprej rezervirali.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Najhitrejši "malar"

Aleš Udovič je eden najbolj poznanih gorenjskih rekreativcev. Dvakratni zmagovalec Franje si najbolj želi zmage na jeklenih.

GG Plus / četrtek, 17. februar 2011 / 07:00

Flander se vrača

Po poškodbi na svetovnem prvenstvu je pretekli teden že treniral na snegu. Jutri odpotuje na tekmo v Kanado, medtem pa bo med zimskimi počitnicami v okviru njegove športne akademije potekal tečaj desk...