Predsednica društva Damjana Pečnik v družbi Žanka Rebernika, v ozadju pa član kuharske ekipe Brane Štular / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Godla je šla v slast

Člani Turističnega društva Šenčur so minulo soboto skuhali in razdelili nekaj več kot dvesto litrov tradicionalne šenčurske godle.

Šenčur – »Najboljša je s krompirjem v oblicah,« se je strinjalo omizje v klubski sobi Turističnega društva Šenčur, iz katere je po dveh letih premora spet zadišalo po godli, zimski jedi, ki jo člani društva pripravljajo po originalnem šenčurskem receptu. »Namen dogodka je ohranjanje tradicionalne hrane, poleg 'tenstanega' krompirja in 'budla',« je povedala predsednica društva Damjana Pečnik. Pred epidemijo so Dan godle organizirali ob začetku in ob koncu leta, privabljal je domačine in ljubitelje kulinarične posebnosti iz drugih krajev. In tokrat ni bilo nič drugače. »Smo jo kar pogrešali. To je hrana, ki prija v tem času … Skuhamo jo tudi doma, ampak ni tako dobra kot tukaj,« je bilo slišati obiskovalce, ki so napolnili podstrešno sobo nad okrepčevalnico sredi Šenčurja. Nekateri so prišli z loncem v roki in so godlo odnesli domov. V nekaj urah je tako pošlo dobrih dvesto litrov jedi.

Kuharska ekipa, v kateri so bili »šefinja« Zalka Jovanovič, Marta Pipan in Brane Štular, je rokave zavihala ob 6. uri zjutraj. Kot smo izvedeli, je najprej treba ločeno skuhati ješprenj in proseno kašo – to so potem dodali praženi čebuli, nato še ješprenj, naslednja obvezna sestavina pa je poleg začimb (majarona, popra, soli …) svinjska kri, ki jo je treba »dobro pretenstati«. Šenčurska godla se torej ne pripravlja z vodo, v kateri so se barile oziroma kuhale krvavice ob kolinah in so jo gospodinje uporabile za jed (obarnik), ki ji marsikje pravijo godla, poudarjajo v društvu. V skladu z receptom, ki ga je pred leti po ustnem izročilu starejših Šenčurjank zapisala glavna kuharica Zalka Jovanovič, nazadnje jed dopolnijo še z ocvirki, ki jim pri segrevanju dodajo česen. Ta del kuhanja so lahko spremljali tudi obiskovalci, drugo pa so člani društva opravili že prej. Po besedah predsednice Damjane Pečnik računajo, da si bodo predpasnike, tako kot v preteklosti, znova nadeli v decembru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 11. junij 2021 / 14:58

V ponedeljek izrek sodbe nekdanjim policijskim sindikalistom

Tožilstvo za nekdanje policijske sindikaliste, ki naj bi novembra 2015 načrtovali policijsko kontrolo tedanjega ministra Borisa Koprivnikarja, predlaga pogojne zaporne kazni.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Pisma Juliji

Išče se Romeo: film Pisma Juliji je lahkotna romanca dveh generacij s komično-melodramatičnimi vložki, ki nam poleg ljubezenskih pisem dostavi tudi nekaj sončnih razglednic iz Toskane.

Zanimivosti / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Glasov jež: Nepotrpežljivi vozniki kar v cono za pešce

Kranj - Človek kar ne more verjeti svojim očem. Zaradi gradbenih del na kranjskem Globusu in v njegovi okolici je spremenjen prometni režim. Občasno je treba voznikom zaradi kakš...

Železniki / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Bliža se vrhunec Čipkarskih dnevov

Železniki - V sklopu 48. Čipkarskih dnevov se v Železnikih že od začetka julija vrstijo različne glasbene, kulturne, otroške, rekreacijske in športne prireditve, dogajanje pa bo...

Gospodarstvo / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Dela manj, zaslužek ostaja primeren

Dolga leta je veljalo, da so poletni meseci namenjeni delu študentov in dijakov. Je tako tudi v času gospodarske krize?

Prosti čas / torek, 13. julij 2010 / 07:00

Za žogo v Afriko

Podoživite slovenske vrhunce na jugu črne celine v oddaji avtorjev Dejana Ladike in Maše Hladen danes zvečer na prvem programu Televizije Slovenija. Z nami je svoje vtise o Južni Afriki, ljudeh in nav...