Predsednica društva Damjana Pečnik v družbi Žanka Rebernika, v ozadju pa član kuharske ekipe Brane Štular / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Godla je šla v slast

Člani Turističnega društva Šenčur so minulo soboto skuhali in razdelili nekaj več kot dvesto litrov tradicionalne šenčurske godle.

Šenčur – »Najboljša je s krompirjem v oblicah,« se je strinjalo omizje v klubski sobi Turističnega društva Šenčur, iz katere je po dveh letih premora spet zadišalo po godli, zimski jedi, ki jo člani društva pripravljajo po originalnem šenčurskem receptu. »Namen dogodka je ohranjanje tradicionalne hrane, poleg 'tenstanega' krompirja in 'budla',« je povedala predsednica društva Damjana Pečnik. Pred epidemijo so Dan godle organizirali ob začetku in ob koncu leta, privabljal je domačine in ljubitelje kulinarične posebnosti iz drugih krajev. In tokrat ni bilo nič drugače. »Smo jo kar pogrešali. To je hrana, ki prija v tem času … Skuhamo jo tudi doma, ampak ni tako dobra kot tukaj,« je bilo slišati obiskovalce, ki so napolnili podstrešno sobo nad okrepčevalnico sredi Šenčurja. Nekateri so prišli z loncem v roki in so godlo odnesli domov. V nekaj urah je tako pošlo dobrih dvesto litrov jedi.

Kuharska ekipa, v kateri so bili »šefinja« Zalka Jovanovič, Marta Pipan in Brane Štular, je rokave zavihala ob 6. uri zjutraj. Kot smo izvedeli, je najprej treba ločeno skuhati ješprenj in proseno kašo – to so potem dodali praženi čebuli, nato še ješprenj, naslednja obvezna sestavina pa je poleg začimb (majarona, popra, soli …) svinjska kri, ki jo je treba »dobro pretenstati«. Šenčurska godla se torej ne pripravlja z vodo, v kateri so se barile oziroma kuhale krvavice ob kolinah in so jo gospodinje uporabile za jed (obarnik), ki ji marsikje pravijo godla, poudarjajo v društvu. V skladu z receptom, ki ga je pred leti po ustnem izročilu starejših Šenčurjank zapisala glavna kuharica Zalka Jovanovič, nazadnje jed dopolnijo še z ocvirki, ki jim pri segrevanju dodajo česen. Ta del kuhanja so lahko spremljali tudi obiskovalci, drugo pa so člani društva opravili že prej. Po besedah predsednice Damjane Pečnik računajo, da si bodo predpasnike, tako kot v preteklosti, znova nadeli v decembru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 19. januar 2021 / 09:50

S klikom na koncert

Včasih je bil to bolj moto za dostop do spletne banke. »Z enim klikom« so se glasile in se še bančne marketinške akcije. V današnjih dneh radi dodajo še: »Urejeno vse v eni minuti.« Smo se...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 6. november 2008 / 07:00

Večna zvestoba po rokovnjaško

Lukovčani, ki so bili doslej brez svoje poročne dvorane, se bodo lahko poročali v prenovljenih prostorih Domačije Rus.

Škofja Loka / četrtek, 6. november 2008 / 07:00

Na Trati se jezijo zaradi prometa

Civilna iniciativa na Trati opozarja, da je zaradi gradnje industrijske cone nastalo nemogoče prometno stanje, za ljudi moteče in nevarno.

Šenčur / četrtek, 6. november 2008 / 07:00

Gasilci oproščeni plačila komunalnega prispevka

Šenčur - Prostovoljno gasilsko društvo Luže pridobiva gradbeno dovoljenje v zvezi z nelegalno gradnjo, dozidavo in rekonstrukcijo dela gasilskega doma v Lužah. Župan občine Šenču...

Šenčur / četrtek, 6. november 2008 / 07:00

Stanovanji v kulturnem domu bosta profitni

Voklo - V Voklem gradijo kulturni dom, v zgornjih prostorih pa bodo uredili tudi trisobni stanovanji, veliki 70,5 in 73,6 kvadratnega metra, ki bosta predvidoma vseljivi marca pr...

Šenčur / četrtek, 6. november 2008 / 07:00

Spremembe pravilnika o sofinanciranju kulture

Šenčur - Občinski svet Občine Šenčur je na zadnji seji potrdil spremembe pravilnika za vrednotenje kulturnih programov, s katerimi so jasneje določili, katere izvajalce kulturnih...