V štirih letih 1600 novih stanovanj

V Mestni občini Kranj lahko v naslednjih štirih letih pričakujemo veliki pok pri gradnji novih stanovanj. Večina bo namenjena trgu, nekaj jih bodo investitorji ponudili preko republiškega stanovanjskega sklada, nekaj jih bo občina zgradila za neprofitno najemnino.

Nekateri objekti so že v gradnji oziroma v zaključku gradnje, naj omenimo objekt IC Dom 2 v Nazorjevi ulici, kjer bo gradnja končana v teh dneh, v polnem razmahu pa je gradnja še na Cesti talcev (na Planini pri otočku), pri Vodovodnem stolpu in v Struževem. Nekaj novih stanovanj bo kmalu na voljo tudi v Kareju A (pri kranjski Gimnaziji) in v središču Kranja. Čeprav je skoraj nemogoče najti vse predvidene gradnje za naslednjih nekaj let, smo jih nekaj le izbrskali.

Prav kmalu naj bi se začela gradnja na območju Planine jug, kjer dva investitorja načrtujeta gradnjo približno 300 stanovanj. Na območju Planine vzhod naj bi se večstanovanjska gradnja s predvidoma 170 stanovanji začela prihodnje leto, lokacijski načrt Pševo pa določa gradnjo 38 eno ali dvostanovanjskih objektov. Začetek gradnje je pogojen z gradnjo primarne komunalne infrastrukture, ki jo je potrebno zgraditi zunaj območja lokacijskega načrta. V mestni upravi v kratkem pričakujejo še dva lokacijska načrta, ki ju mora mestni svet še sprejeti, in sicer za območje Britof jug, kjer naj bi zraslo 76 stanovanjskih objektov in za območje Mlaka zahod s približno 400 stanovanjskimi enotami. Ob bok tem investicijam moramo postaviti še večstanovanjski objekt ob Levstikovi ulici s 30 stanovanji, v Stražišču pa bo zraslo enajst dvojčkov. V središču Kranja, na t. i. območju Stara Sava (za Globusom) bo investitor zgradil približno 150 terasastih stanovanj s podzemnimi garažami. Okoli 170 stanovanj bo zraslo tudi na sotočju Save in Kokre (Sava Standard), ki jih bo investitor ponujal skupaj s Stanovanjskim skladom RS za mlade družine. Skupaj kar 1.600 novih stanovanj!

Povpraševanje po novih stanovanjih ogromno

»Stanovanja v novih večstanovanjskih objektih gredo za med, pri starejših stanovanjih pa je vse odvisno od cene, čeprav lahko danes v Kranju prodamo skoraj vse,« nam je povedala Ana Klopčič iz nepremičninske agencije Svet RE. »Vse je odvisno od lokacije, vendar velja, da gredo novogradnje dobro v promet,« kolegico dopolnjuje Jelena Lašič iz nepremičninskega podjetja MP Projekt in dodaja, da je danes zelo majhna razlika v ceni za starejša stanovanja v Kranju in novogradnjo v okolici Kranja. Cene novih in starejših stanovanj so si vse bližje, ker ponudba ne more slediti povpraševanju. Klopčičeva ne verjame, da bi cene zaradi povečane gradnje v prihodnjih letih lahko padle oziroma bi se to lahko zgodilo le v primeru, če bi investitorji trgu naenkrat ponudili zelo veliko število stanovanj.

»Starejšim stanovanjem bi cena lahko padla zaradi številnih novogradenj, pri novih pa je to skoraj nemogoče. To se bo zgodilo le v primeru, da bo zmanjkalo kupcev stanovanj,« meni Lašičeva. Koliko je v Kranju še potencialnih kupcev novih stanovanj, je danes težko oceniti, saj v glavnem regijskem središču poleg domačinov novogradnje kupujejo tudi Ljubljančani in prebivalci z vse Gorenjske. V primerjavi cen med novogradnjami in starejšimi stanovanji lahko opazimo zelo male razlike, v nekaterih primerih vrednost starejših celo prehiteva nova stanovanja.

Cene se bližajo ceni ljubljanskih nepremičnin

Svet RE pravkar zaključuje prodajo stanovanj v Nazorjevi ulici, ki so jih ponujali po ceni 1.650 evrov za večja stanovanja, manjša pa po 2.000 evrov. »Dvosobna stanovanja smo prodali v hipu,« pravi Ana Klopčič za 54 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki so ga skupaj z obveznim nakupom parkirnega prostora v podzemni garaži prodajali za 26 milijonov tolarjev (približno 110.000 evrov). Hitra prodaja ni presenetljiva, še posebej ob podatku, da starejše garsonjere lastniki prodajajo tudi po 2.200 evrov za kvadratni meter (opazili smo tudi oglas z 3.000 evri za kvadratni meter). Trideset let staro stanovanje, velikosti 90 kvadratnih metrov pa so pred kratkim prodali po 1.300 evrov na kvadratni meter, stanovanje pa je bilo v izredno slabem stanju! »Največje zanimanje je za manjša stanovanja, ki jih je zelo težko dobiti, saj jih veliko kupcev jemlje kot naložbo,« meni Lašičeva.

Zakaj tako visoke cene starejših stanovanj? »Mladi hočejo na svoje, novogradenj ni veliko, hkrati pa banke ponujajo visoke in razmeroma ugodne kredite,« pojasnjuje Ana Klopčič. Danes v Kranju velja največje povpraševanje po enosobnih in dvosobnih stanovanjih, garsonjer praktično ni. Med kupci je največ zanimanja za stanovanja v Šorlijevem naselju, kjer cena kvadratnega metra tudi 40 let starega stanovanja sega do 1.900 evrov. Po priljubljenosti sledi naselje Planina, zaradi nižje cene (nizki bloki, brez dvigal, v nekaterih primerih tudi centralnega ogrevanja) pa tudi Zlato polje. »Cena stanovanj v Šorlijevem naselju je danes dražja od novogradenj, na Planini pa zgolj kakih sto evrov na kvadratni meter cenejša od novogradenj,« iz izkušenj pove Jelena Lašič.

Ali je rešitev večje število najemniških stanovanj? »Morda res. Ideje ni slaba, vendar ne poznam investitorja, ki bi se danes lotil gradnje najemniških stanovanj. Povpraševanja po najemniških stanovanjih je zelo veliko, vendar so tudi pogoji najema zelo težki in nesprejemljivi za veliko potencialnih najemnikov,« odgovarja Lašičeva. Najemodajalci največkrat odvrnejo najemojemalce z večmesečnimi predplačili, veliko jih tudi ne mara, da bi bili najemojemalci mlade družine z otroci in podobno.

Danes se izteka rok za najem neprofitnih stanovanj

Mestna občina Kranj ima danes 458 stanovanj, od tega 418 neprofitnih. Ti so zelo pomembni za socialno šibkejše družine, zato MOK namerava do leta 2010 zgraditi 66 novih stanovanj v treh objektih v Struževem. Prvega z 22 stanovanji bodo začeli graditi letos, druga dva večstanovanjska objekta pa prihodnje leto. Pozor, razpis za najem 30-tih neprofitnih stanovanj, ki so ga objavili 15. maja, se izteka danes! Mestni upravi smo postavili tudi vprašanje o ločevanju neprofitnih in socialnih stanovanj. V MOK odgovarjajo, da danes poznajo zgolj tržna in neprofitna stanovanja, v neprofitnih stanovanjih pa so lahko tudi stanovalci slabšega socialnega statusa, ki pa se jim s tem, da so v stanovanjih z neprofitno najemnino finančno stanje izboljša in posebnega statusa ne potrebujejo več.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / petek, 23. september 2016 / 16:13

Večerni navdihi na Strmolu

Dvorje – JGZ Brdo v sodelovanju z Ustanovo Gallus in Klubom Liberius Cerklje prireja Večerne navdihe v Kavarni Strmol, na katerih bodo gostili mlade perspektivne glasbenike. Prvi večerni navdih bo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 29. april 2022 / 18:38

Na cestah več motoristov

V lepem vremenu je na cestah vse več motoristov, s tem pa je večja tudi možnost za njihovo udeležbo v prometnih nesrečah.

Gospodarstvo / petek, 29. april 2022 / 18:38

Varnejši spletni nakupi

Kranj – Od torka dalje bo obvezno doslednejše potrjevanje kartičnih plačil pri spletnih nakupih, ki pa ga večina bank izvaja že nekaj časa. Izjema bodo le plačila, ki so označena na spletn...

Šport / petek, 29. april 2022 / 18:37

Mladinci brez evropskega prvenstva v vaterpolu

Košice – Mladinska vaterpolska reprezentanca Slovenije je minuli konec tedna nastopala na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na letošnje mladinsko prvenstvo v Košicah na Slovaškem. V petek jih...

Gorenjska / petek, 29. april 2022 / 18:35

V dolini pomlad, a v gorah še sneg

Tako opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije, kjer vabijo v nižje ležeče planinske koče, ki so svoja vrata povečini že odprle. Razmere v visokogorju pa bodo zimske še nekaj časa, saj je te dni zapadlo...

Nasveti / petek, 29. april 2022 / 15:32

Obletnica

Spominjamo se različnih obletnic, nekatera praznovanja so bogatejša in slovesnejša, drugih obletnic se le spomnimo, nekatere pozabimo, ne da bi hoteli, nekaterih pa se niti slučajno nočemo...