Novi oddajnik na Krvavcu je začel obratovati po osamosvojitveni vojni leta 1991. (Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija)

Pol stoletja oddajnika

Oddajanje TV-programa s Krvavca je prvič steklo 14. februarja 1957. Digitalizacija ne zmanjšuje pomena oddajnika.

Krvavec - Letos mineva 50 let od prvega oddajanja televizijskega programa s Krvavca, kar so ob najvišje ležečem in tudi največjem oddajnem centru RTV Slovenija slovesno praznovali v petek. Prvi prenos (programa italijanske televizije) s krvavškega oddajnika je bil narejen 14. februarja 1957, zanj pa sta poskrbela Stane Klinec in prvi vodja oddajnega centra Krvavec Stane Longar.

»Prvi oddajnik smo postavili v starem planinskem domu na Krvavcu, pripeljali pa smo ga z Ljubljanskega gradu. Ker na Krvavec še ni bilo ceste, smo Siemensov oddajnik z 250 W moči pripeljali do kmetije Ambrož, nato z volovsko vprego do Kriške planine, kjer smo ga razstavili, nato pa ga v nahrbtnikih in koših znosili do planinskega doma. Tam smo ga spet sestavili,« se spominja Klinec.

Sprva so nekaj ur na dan oddajali program italijanske televizije, saj lastnega programa TV Ljubljana še ni bilo. S sedanje lokacije je prva oddaja stekla julija 1959, oddajni center pa je bil uradno odprt 12. novembra 1960. »Sedanji objekt s sto metrov visokim antenskim stolpom so začeli graditi junija 1981, gradnja pa je bila v glavnem končana leta 1985. Sledila je postopna selitev in dodatna montaža novih naprav v novem objektu. Obratovati so začeli šele po vojni leta 1991, v kateri je bil stari objekt precej poškodovan. Tedaj so v novi objekt hitro prestavili še vso preostalo opremo,« je pojasnil Robert Gartner, vodja oddajnega centra Krvavec.

Danes s Krvavca oddajajo pet analognih televizijskih in pet analognih radijskih programov, z digitalnim radijskim oddajnikom DAB pa od oktobra 2006 redno poskusno oddajajo štiri radijske programe. »Digitalizacija zemeljske mreže ne zmanjšuje pomembnosti krvavškega oddajnika, saj ga uporabljamo tudi za namestitev nove tehnologije. Prav tako pa bo določen delež gledalcev vedno odvisen od zemeljske mreže,« je povedal Miran Dolenec, direktor enote Oddajniki in zveze pri RTV Slovenija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 19. junij 2015 / 10:25

Razpis za oživitev mesta

Kranjska občina z javnim razpisom za sofinanciranje najemnin pritličnih prostorov v starem Kranju skuša oživiti središče mesta.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 13. avgust 2013 / 07:00

Janezovo kolesarjenje okrog Slovenije

Nič novega, boste mnogi ljubitelji »ekstremnega« početja rekli, skomignili z rameni in nehali brati.

Nasveti / torek, 13. avgust 2013 / 14:18

Šopek za Marijo

Veliki šmaren je kakopak velik praznik. Marijin največji. In njega dni so ob vnebovzetju Rože skrivnostne blagoslavljali zelišča in rože, spletene v vence ali šopke, ki so jih ljudje prinašali v cerke...

Jezersko / torek, 13. avgust 2013 / 10:48

Ne vem, če sem k'er'ga zgrešil

Je povedal domačin Nace na tradicionalnem Ovčarskem balu na Jezerskem. V vlogi redarja je že kar kakšnih petintrideset let, včasih pa je bil tudi pastir. Enkrat je več, drugič manj obiskovalcev, vedno...

Razvedrilo / torek, 13. avgust 2013 / 12:00

Pravi žurerji

Bohinjci in Gorenjci so se po besedah pevca skupine Victory Roberta Dragarja na tradicionalni Kresni noči v Bohinju izkazali kot dobrosrčni, trmasti in pravi žurerji do jutranjih ur.

Razvedrilo / torek, 13. avgust 2013 / 11:00

Kresna fantovščina

Bohinjsko Kresno noč je s prijatelji obiskal tudi bodoči ženin Blaž Žerjav iz Stare Loke. Posebno okolje za fantovščino, dogodek, ki si ga nekateri zapomnijo za vse življenje. Pevski nasto...