V sekciji Oder mladih sodeluje trinajst mladih z različnih koncev medvoške občine. / Foto: arhiv KUD Pirniče

Oder mladih

Sekcija mladih ljubiteljev gledališča, v katero so vključeni učenci vseh štirih medvoških osnovnih šol, je predstavila avtorski projekt Alice.

Predstava Alice je nastala v režiji Janeza Venclja po motivih knjige Alica v čudežni deželi.

»Alico, ki se za belim zajcem poda v čudežno deželo, pozna marsikdo. Tega, kar se ji je tam zgodilo, pa niti ne. Dogajale so se ji namreč nerazumljive, neobičajne, nenavadne, nesmiselne stvari, kakršne lahko ponudi svet domišljije; take, da včasih niti sama ni vedela, kdo je. O tistem, kar nam je nepoznano, je težko pripovedovati tudi samemu sebi. Nepovedano pa hitro lahko postane pozabljeno. Ostane samo nekaj koščkov. Tako se zgodi, da mnogi, ki so prebrali knjigo Alica v čudežni deželi, pravzaprav ne znamo povedati vsega, kar se je Alici zgodilo na oni strani zajčje luknje,« je zapisal režiser Janez Vencelj in v nadaljevanju med drugim dodal, da tudi nas včasih življenje odpelje v kraje, ki jih ne poznamo, med ljudi, ki so nam morda znani, pa se ne obnašajo tako, kot bi pričakovali, dogajajo se nam stvari, ki jih ne poznamo. »V svojem potovanju skozi čas smo vsi kdaj pa kdaj Alica. Postanemo pa tudi čudni državljani Čudežne dežele drugim, ki ravno tako kot mi potujejo skoznjo kot Alica.«

Na potovanje skozi čas so se podali tudi igralci Odra mladih. V letu 2022 v sekciji sodeluje 13 mladih, starih nad 10 let s prav vseh štirih osnovnih šol v medvoški občini, nekaj je tudi srednješolcev. »Oder mladih je sekcija mladih ljubiteljev gledališča, ki s pomočjo mentorja in režiserja raziskujejo povezave med realnostjo, domišljijo, literaturo in uprizarjanjem na odrskih deskah. Pri tem pa svojo ustvarjalnost in veščine vnašajo v oblikovanje igralskih vlog, kostumografije in druge elemente predstave, ki gledalcu nudijo vpogled v bogat spekter otroške in mladinske čutnosti in sočutnosti,« je sekcijo opisala mentorica Sabina Spanjol. Krstna uprizoritev predstave Alice je bila na pirniškem odru 20. decembra, načrtujejo še ponovitve.

Za uspešno delo so bili tudi že nagrajeni. Leta 2018 so prejeli regijsko priznanje, in sicer za predstavo O deklici, ki je hodila po kruhu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 15. junij 2021 / 15:53

Znano-neznani sanjski svet

V Galeriji Prešernove hiše je na ogled pregledna razstava del akademskega slikarja Franca Beštra z naslovom Metafizično slikarstvo.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 5. julij 2017 / 11:59

V spomin kamniškima mojstroma

V Kamniku so odkrili spominsko ploščo mojstroma Ivanu Klemenu in Maksu Bergantu.

Škofja Loka / sreda, 5. julij 2017 / 11:58

Na morje blizu štiristo otrok

Škofja Loka – Letos je med organizatorji zdravstvenih letovanj za otroke tudi Društvo prijateljev mladine Škofja Loka (DPM). Na podlagi letos pridobljene koncesije organizira letovanja za otroke ob...

Kranj / sreda, 5. julij 2017 / 11:57

Gradnja tudi s pomočjo evropskih sredstev

Kranjska občina je konec junija oddala dokumentacijo za sofinanciranje gradnje Osnovne šole Simona Jenka Center ter vrtca in urbane prenove degradiranih območij.

Jezersko / sreda, 5. julij 2017 / 11:56

Obletnica koče in nesreče

Letos mineva štirideset let, kar so na Ledinah (Jezerjani jih imenujejo Vadine) zgradili Kranjsko kočo.

Kultura / sreda, 5. julij 2017 / 10:31

Pesmi poletijo v svet

V petek so v Prešernovem gledališču predstavili pesniško zbirko Dotiki daljav / Pesmi Prešernovih nagrajencev 1996–2017.