Poljski tovornjak, ki je obtičal na zasneženi cesti pod Zgornjimi Danjami na dobrih tisoč metrih nadmorske višine / Foto: Marko Gasser

Pomagali kirgizijskemu šoferju

V Zgornjih Danjah so imeli pred dnevi obilo dela z reševanjem kirgizijskega šoferja s poljskim tovornjakom, ki je zašel v najvišje ležečo slovensko vas.

Zgornje Danje – Da se na navigacijo ne gre vselej zanašati, je minulo soboto dodobra na lastni koži izkusil kirgizijski šofer v poljskem tovornjaku, ki je bil namenjen na Brnik, a se je znašel na Selškem, v zasneženih Zgornjih Danjah, najvišje ležeči slovenski vasi na dobrih tisoč metrih nadmorske višine. Pravzaprav niti ni prišel do tja, saj je že pred vasjo obtičal na poledeneli in zasneženi cesti. Peš se je odpravil do vasi, kjer so mu domačini, vključno z novim županom Občine Železniki Markom Gasserjem, priskočili na pomoč.

»Sporazumevanje je bilo zelo težko, saj Kirgizijec ni znal angleško. Šli smo pogledat, kaj se je zgodilo, in ugotovili, da je obtičal s tovornjakom s priklopnikom, ki že v normalnih razmerah nima kaj iskati na taki cesti, kaj šele v snegu. Zaradi neuspešnih poskusov speljevanja se je že približal robu ceste in je obstajala nevarnost zdrsa,« je razložil Gasser. Na pomoč je poklical poklicnega šoferja Roberta Gartnerja iz bližnjega zaselka Torka, a Kirgizijec sprva ni dovolil, da sede za »njegov« volan, zato so klicali njegovo šefinjo na Poljskem, ki je razumela angleško in privolila, da nastalo situacijo poskuša rešiti drug poklicni šofer.

Na tovornjak so najprej namestili verige, nato pa je Gartnerju z zaletom uspelo speljati čez poledeneli odsek, nato se je odpeljal v Zgornje Danje in naprej v smeri proti Zabrdu, do manjšega platoja, pravzaprav edinega, kjer je bilo tovornjak sploh možno obrniti. Kirgizijec je bil nadvse hvaležen, da se je reševalna akcija, ki je trajala dve uri, srečno končala in da se je lahko vrnil v dolino.

Gasser je že napovedal, da bodo v prihodnje v izogib takim situacijam na križišču z regionalno cesto, s katere se odcepi lokalna cesta v podratitovške vasi, postavili znak za prepoved vožnje za tovorna vozila s priklopnikom (razen za tovorni promet za gozdarska tovorna vozila).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 22. maj 2009 / 07:00

V trgovino z vrečko v roki

Proizvodnja papirnatih vrečk je za okolje še bolj obremenjujoča kot proizvodnja plastičnih. Okolju prijazno bomo ravnali, če bomo z isto vrečko opravili več nakupov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 7. maj 2014 / 17:44

V Savi pri Radovljici iščejo ponesrečenca

Pri kampu Šobec je v torek popoldne starejšemu Tržičanu na obali Save zdrsnilo, padel je v reko, ki ga je odnesla. Iščejo ga gasilci, potapljači, raftarji in policisti.

Gospodarstvo / sreda, 7. maj 2014 / 11:26

Setev koruze zgodnejša

Letos so na Gorenjskem začeli sejati koruzo že po 10. aprilu, setev je vsaj za teden dni zgodnejša kot v običajnih letih.

Rekreacija / sreda, 7. maj 2014 / 11:22

Bosonogci vseh dežel so se združili

V enem dnevu sta bila v Sloveniji dva prav posebna dobrodelna teka.

Šport / sreda, 7. maj 2014 / 11:20

Luka Špik na vsaki tekmi boljši

Konec tedna je veslaška proga na Savskem jezu na Adi Ciganliji gostila mednarodno regato, ki so se je udeležili tudi naši veslači, saj bo prav Beograd konec tega meseca in v začetku junija gostil tudi...

Jesenice / sreda, 7. maj 2014 / 11:12

Narcise že vabijo v rovte

V Planini pod Golico so narcise z zgodnjim cvetenjem napovedale Mesec narcis. Osrednja prireditev bo 17. maja s »štafeto« harmonik, ki bodo po celotni planinski poti do Koče na Golici igrale Avsenikov...