Manj udobja za večji prihranek

Če bi le lahko, bi – tako kot to pregovorno storijo medvedje – zimo prespala. Ko se temperature začnejo spuščati pod dvajset stopinj Celzija, me neprestano zebe. Doživetje zimske idile z mrazom in snegom mi ni v veselje, raje jo opazujem iz zavetja toplega, zelo toplega doma. Topel dom pa bo letos postal že neke vrste posebno razkošje, saj bomo ob vsesplošni draginji morali varčevati tudi pri ogrevanju. Burno dogajanje na svetovnih trgih se namreč odraža tudi na položnicah za ogrevanje. Konec oktobra in začetek novembra sta bila nadpovprečno topla, kar je bilo ugodno za kurilno sezono. Ponekod še niso začeli ogrevati in so tako že prihranili nekaj evrov.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pripravila nasvete, kako prihraniti pri ogrevanju. Kot pojasnjujejo, lahko že z manjšimi spremembami bivalnih navad, rednim čiščenjem grelnih teles in za stopinjo nižjo temperaturo v stanovanju dosežemo prihranke. Več ukrepov bomo sprejeli, večji bo seštevek prihrankov, ob tem pa se bomo morali odpovedati določeni stopnji udobja, ki ga nam, »zmrznjenim«, nudijo višje temperature v prostorih doma.

Na ZPS pravijo, da v bivalnih prostorih pozimi zadostuje od 20 do 22 stopinj Celzija, v otroški sobi in kopalnici kakšna stopinja več. Pri tem moramo upoštevati, da vsaka dodatna stopinja Celzija pomeni povečanje porabe toplotne energije za od šest do osem odstotkov. V primeru stanovanja s površino 60 kvadratnih metrov to pomeni za 156 kWh (oz. 208 kWh) večjo porabo zemeljskega plina na mesec oziroma 75 evrov (oz. 99 evrov) na kurilno sezono.

Letos še posebno priporočajo, da v vsakem primeru znižamo temperaturo ogrevanja. Če jo znižamo na primer s 24 stopinj Celzija na 23, lahko prihranimo do šest odstotkov električne energije. Če jo znižamo z 20 na 19 stopinj Celzija, je lahko prihranek tudi do 7,5-odstoten. Enako velja za zemeljski plin. Smiselno je, da ogrevamo le prostore, ki jih uporabljamo, na ta način pa lahko prihranimo do pet odstotkov zemeljskega plina. Na ZPS še poudarjajo, naj bodo radiatorji in druga ogrevalna telesa vedno prosti. Ne zalagajmo jih s pohištvom in jih ne zagrinjajmo z zavesami in drugimi predmeti, prah in druge smeti med rebri radiatorja pa redno odstranjujmo. V nasprotnem primeru lahko radiator oddajo tudi do dvajset odstotkov manj toplote. Pomembno je tudi, da preverimo, ali so radiatorji enakomerno ogreti po celotni površini, in če niso, jih je treba odzračiti, saj lahko zrak v sistemu poveča stroške ogrevanja tudi za 15 odstotkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 7. december 2019 / 18:26

Parašportniki na Kanarskih otokih

Na skupne priprave sta odšla tudi Gorenjca: paraplavalec Darko Đurič in paramaratonec Sandi Novak.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 28. december 2007 / 07:00

Ajdičeva Brata na radiu

Opera Brata skladatelja Alojza Ajdiča odslej posneta tudi na tonskem zapisu

Prosti čas / petek, 28. december 2007 / 07:00

Poželenje pod vodo

Kranjski The Tide so se s spotom Desire premierno predstavili na MTV Adria, dan kasneje pa smo člane skupine in sodelujoče pri spotu lahko srečali v kranjski Galeriji Dali. Ogledali smo si tudi nastaj...

Humor / petek, 28. december 2007 / 07:00

Nič več ni tako, kot je bilo

Dedku Mrazu in Božičku ni lahko. Drug drugemu hodita v zelje, otroci niso več zadovoljni z vsakim darilom. Onadva pa sta vsako leto starejša.

GG Plus / petek, 28. december 2007 / 07:00

Med sosedi 70

Odstranitev kontrol na mejah Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko so še s posebno naklonjenostjo in upanjem sprejeli Slovenci v zamejstvu.

Nasveti / petek, 28. december 2007 / 07:00

Z domačimi dobrotami v novo leto

Na našo prošnjo, naj nam predlaga enega svojih menijev za silvestrovo, se je znani slovenski kuhar Andrej Fric, ki je včasih kuhal tudi po gorenjskih gostiščih, zdaj pa živi v Piranu, snema TV filme o...