Dvig Bohinca
O bohinjskem vinu oziroma njihovi fermentirani alkoholni pijači iz domačega grozdja samorodnic ter o potopu steklenic v Bohinjsko jezero smo v našem časopisu že pisali. In da so Bohinjci zadevo vzeli resno, pričajo tudi priznanja, ki jih pijača Bohinc prejema na tekmovanjih, kjer izbirajo najboljša tovrstna »vina« – Bohinc namreč posega po najvišjih mestih. Ga pa domačini ne morejo prodajati, tako da so steklenice namenjene zlasti za darila in posebne dogodke.
Bohinc ima tudi svojo predstavnico: ljubiteljsko vinsko kraljico Majo Sušnik, ki ima vse pravice in dolžnosti, ki običajno pritičejo vinskim kraljicam. Tokrat so Sušnikovi pri dvigu Bohinca iz domačega jezera zaupali vlogo moderatorke.
Z ladjico Zlatorog so se glavni akterji od plaže (pri Kramarju) odpeljali do nekaj metrov oddaljene ploščadi, pri dvigu pa je ponovno sodeloval član DPVD Bohinj potapljač Robert Jensterle. Povedal nam je, da Bohinca sicer potapljajo na točno določeno mesto v jezeru, dan pred dvigom pa poskrbijo, da zaboj počaka na dvig bližje obali.
Konec tedna so tako Bohinca dvigovali že desetič. Vinski kraljici je pri povezovanju dogodka pomagala kraljična Lara Vovk, svoje pa je v vlogi župnika povedal tudi Frenk Zupanc. Za harmoniko je tokrat poprijel kar sam kletar Bohinca Anton Ravnik. Krsto Tripič, idejni vodja projekta fermentirane alkoholne pijače iz grozdja bohinjskih brajd, pa nam je zaupal, da ker je šlo tokrat za jubilejni potop, bodo potopili tri letnike. Leta 2019 so namreč potop sicer izvedli, potem pa je tudi njim zagodla epidemija. Takrat so potopili letnik 2018, ostala pa sta letnika 2019 in 2020, sedaj pa so jima dodali še letnik 2021. Odločili so se, da bodo tokrat potopili vsakega po šest steklenic, iz zaboja pa so pobrali kar lepo število steklenic preteklih letnikov. Nekaj pa jih je ostalo v zaboju – za »arhivo«, kot pravijo. Ravno tako je nekaj dvignjenega vina šlo v kozarce že takoj na obali in tudi vreme je šlo organizatorjem dogodka na roko.
Letošnji letnik bodo polnili naslednje leto, grozdja je bilo dovolj, kakšen pa bo končni izplen, kot se rad izrazi Tripič, pa bodo še videli. »Smo ga sprešali, macerirali, polnili pa ga bomo v juniju, juliju prihodnje leto,« je sklenil.