Afroditina skala leži na južni obali Cipra, blizu mesta Pafos. / Foto: Neža Markelj

En otok, dve državi

Ciper – rojstni kraj boginje Afrodite, stičišče grške in turške kulture, zakladnica pestre zgodovine, ki še danes buri domišljijo s številnimi legendami, ostanki neolitskih vasic, beneških zidov, bizantinskih cerkva in starogrških templjev.

Turistično priljubljen mediteranski otok s pestro in težavno zgodovino je danes razmejen na dve državi – večjo Republiko Ciper in manjšo Turško republiko Severni Ciper, ki je kljub 50-letnemu obstoju ne priznava nobena evropska država. Meja pa ne razmeji le ozemlja, temveč med seboj loči tudi kaotičen turški sever z najlepšimi sredozemskimi plažami, majhnimi ribiškimi mesti in edinstveno turško kulinariko ter veliko naprednejši, evropsko orientiran jug.

Topel veter, ki naju je z Nejcem pozdravil takoj ob prihodu v Pafos, je obljubljal visoke poletne temperature, ki so se v času najinega enotedenskega potepa od Pafosa mimo Larnake in Ayie Nape pa vse do Nikozije in Kirenije stopnjevale z enako mero kot navdušenje nad raznolikim mediteranskim otokom. Ker javni prevoz tako na južnem, predvsem pa na severnem delu otoka velja bolj za nadlogo kot priročnost, sva na letališču najela avto in se zapeljala do Afroditine skale. Legenda pravi, da je starodavna boginja ljubezni na točki, kjer se iz morja dviga ogromen balvan, v navalu pene izstopila iz temnih globin in odšla zabavat sveže zaljubljence. A ne le mitološke znamenitosti, tudi hrana je na Cipru vredna omembe. Poleg morskih specialitet sva z Nejcem v Pafosu, Limasolu ter ob dolgih peščenih plažah v Larnaki uživala ob polnih krožnikih mesnih dobrot, grške musake in sira – fete in halumija z žara – ter si za zajtrk vsak dan postregla z medenimi slaščicami iz pekarn.

Kjer se končajo peščene obale, pa se v osrednji del otoka začnejo viti ozke ceste proti gorovju Troodos, ki z najvišjimi vrhovi doseže skoraj dva tisoč metrov. Raziskovanje gorate notranjosti sva prihranila za naslednje dni, a sva se na prvo pozno popoldne vseeno ustavila na robu gorovja, v Pani Lefkara. Majhna vasica slovi po čipkarskih izdelkih, celotna čipkarska obrt pa je uvrščena na seznam Unescove kulturne dediščine. Večer sva preživela na živahni morski promenadi mesteca Larnaka, se sprehodila skozi staro mestno jedro, mimo cerkve svetega Lazarja iz 9. stoletja in si privoščila koktajl v priljubljenem baru Old Market.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 4. december 2021 / 11:54

Prevelik, da bi ga dali na stran

V Galeriji Prešernove hiše je na ogled razstava z naslovom Prešernov kult v socializmu v Kranju, ki jo je zasnoval kustos Gorenjskega muzeja Gašper Peternel. Povod zanjo je bila knjiga zgodovinarja Iv...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 15. oktober 2021 / 20:23

Nagrajene tudi gorenjske inovacije

Gospodarska zbornica Slovenije je v torek podelila nagrade za najboljše inovacije. Med nagrajenci so tudi ekipe gorenjskih podjetij.

Preddvor / petek, 15. oktober 2021 / 16:50

Z oktobrom novi koncesionar

Preddvor – Upravljanje daljinskega sistema v Preddvoru je z oktobrom prevzela družba Ekoenergo iz Ljubljane, ki je hčerinska družba mednarodnega energetskega podjetja Interenergo z dolgoletnimi izk...

Kronika / petek, 15. oktober 2021 / 16:49

Nasilen do partnerke

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so ta teden obravnavali prijavo nasilja moškega nad žensko. Ugotovili so, da jo je v vinjenem stanju udaril. Proti kršitelju poteka prekrškovni postopek zaradi n...

Slovenija / petek, 15. oktober 2021 / 16:48

Opozicija napoveduje interpelacijo zoper Hojsa

Stranke koalicije KUL LMŠ, SD, Levica in SAB so v torek napovedale vložitev vnovične interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ki mu med drugim očitajo odgovornost za ustvarjanje izredni...

GG Plus / petek, 15. oktober 2021 / 16:45

Iz lonca največkrat dišala juha

Na dvorcu Visoko se v zadnjem obdobju trudijo z oživljanjem tradicionalne lokalne kulinarike. O tem, kaj se je v preteklosti kuhalo na Visokem, pa zagotovo največ ve Pavle Hafner, saj je že njegov oče...