Tomaž Kavčič in pozdrav iz kuhinje / Foto: Alenka Brun

Nedeljski brunch in Teden restavracij

Če ste za pozni zajtrk ali zgodnje kosilo, potem je nedeljska izbira bruncha v Elegans hotelu na Brdu več kot odlična odločitev. Ne samo, da si »privežete dušo«, kot radi rečemo, tudi pri ceni ne pretiravajo.

Skratka, nedeljski brunch s Tomažem Kavčičem, ki je sicer znan kot eden najboljših slovenskih kuharjev in ga najdemo primarno v Dvorcu Zemono – Gostilna pri Lojzetu, je nazaj. V drugo sezono so v Elegansu uradno zakorakali v nedeljo dopoldne. Pravijo, da gre za brunche lokalnih dobrot, ki so odraz sožitja z lokalnim okoljem ter povezovanja narave in kulinarike na najvišji ravni. Koncept je namreč podpisan z Michelinovo zvezdico Tomaža Kavčiča in deluje po načelu z vrta na krožnik. Je pa brunch več kot le okusen obrok. Gre kar za doživetje, pravzaprav družabni dogodek, ki ga pospremi živa glasba – tokrat je bilo to igranje na klavir; vključuje aperitiv, pripravo hrane pred gosti in pa samopostrežni bife, kjer pritegnejo pozornost prav vsi t. i. kotički. Sladki je tokrat ponujal izjemno pito s hruško in pito z jabolki, sadje, mini sladke grižljaje. Potem sta tu še solatni in mlečni kotiček, ki ljudem res pade v oči. Tokrat so vabili mlečni izdelki kmetije Odems, tistim, ki jih je zanimalo kaj več, pa je na licu mesta na vprašanja odgovarjal nasmejani Matej Logar. Tudi kotiček s toplimi jedmi ni razočaral, manjkala ni niti domača granola, ajdovi ter sirovi štruklji pa so pridno izginjali v želodčkih premiernega bruncha druge sezone. Za okusni del bruncha je v smislu priprave poskrbel Iztok Virag s kuharsko ekipo, izjemno prijazno strežno osebje pa, da gostje niso bili žejni. Se je pa tokrat med prisotnimi sprehodil Kavčič osebno ter jim za uvod postregel najprej pozdrav iz kuhinje, ko so se posedli, pa še znamenito govejo juho s hrustljavim raviolom, polnjenim z mesom in zelenjavo goveje juhe, postreženo v kozarcu, ter marinirano brdsko postrv z jabolkom in hruško. Po brunchu pa organizatorji obiskovalcem omogočijo še prost vstop v Park Brdo.

Teden restavracij

Med 14. in 23. oktobrom se vrača tudi Teden restavracij. Cena menijev bo 21 evrov (z dodatkom za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah). Tokrat sodeluje 107 restavracij in gostiln, od tega enajst prvič. Od gorenjskih restavracij je to tudi restavracija Manu iz Žirovnice, sodelujeta pa tudi prejemnici Michelinove zvezdice Strelec iz Ljubljane in Hiša Linhart iz Radovljice. Rezervacije za jesenski Teden restavracij so že začeli sprejemati. Več pa na tedenrestavracij.si.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 1. julij 2012 / 07:00

Wecejček v džungli

Guatemala, nedaleč od očarljive Antigue. Našega vodnika kličemo nadvojvoda Yanés, se sliši bolj špansko kot Janez. Kombi poskakuje po kolovozu mimo table »Valhalla – Finca Macadamia«. Ampak kaj d...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 4. oktober 2022 / 19:10

V trgovskem centru izhajali nevarni plini

Kamnik – V soboto zjutraj je po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje v trgovskem centru Supernova v občini Kamnik prišlo do izhajanja nevarnih plinov. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj do...

Kultura / torek, 4. oktober 2022 / 19:09

Zborovski Nekaj je v zraku

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj bo dvajsetletnico delovanja praznoval s slavnostnim koncertom v Slovenski filharmoniji.

Rekreacija / torek, 4. oktober 2022 / 19:07

Kako sem začel teči, 3. del

In seveda sedaj vprašanje, ki je nastalo z rednim tekom. Bistveno sem spremenil uživanje hrane. Meso jem samo izjemoma. Potrudim se z ribami in uživam predvsem solate, veliko sadja v vseh oblikah....

Nasveti / torek, 4. oktober 2022 / 19:03

Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300...

Razvedrilo / torek, 4. oktober 2022 / 16:43

Vrača se komedija Pr' Hostar – dva promila

»Gorenjski gaunarji« se vračajo in napovedujejo kar osem predpremiernih projekcij po Sloveniji. Vstopnice za komedijo so že na voljo, na redni spored kinematografov pa film Pr' Hostar 2 ‰ prihaja 2...