Wecejček v džungli

Guatemala, nedaleč od očarljive Antigue. Našega vodnika kličemo nadvojvoda Yanés, se sliši bolj špansko kot Janez. Kombi poskakuje po kolovozu mimo table »Valhalla – Finca Macadamia«. Ampak kaj dela Valhalla iz germanske mitologije, boga Odina dvorana za padle junake, v tropskem pragozdu? Raziskovalna postaja, kjer gojijo drevesa macadamia, načrtno pomaga okoliškim kmetom, saj si z vzgojo podarjenih dreves izboljšujejo vsakdanjik. In na ogromnih posekah spet rastejo drevesa, ki zmanjšujejo količino ogljikovega dioksida v zraku.

Pridelovanje macadamie je po zaslugi lastnikov Emily in Lorenza Gottschamer od 1984 preprosto in učinkovito. Macadamia je zakon za kozmetično industrijo. A še bolj kot ob milih, oljih, doma narejeni čokoladi in kratki masaži obraza, je »oh in ah« slišati, ko odkrijemo pragozdni wecejček, ki normalno funkcionira v hiški iz trstike. Pod umivalnikom se bohotijo praproti, posodica za milo je v objemu belih orhidej, na kotličku se bohoti skleda z rdečimi, koš za odpadke tiči med zelenjem ... Ni treba umetnih vonjav. Tudi v večerni Antigui ne, kjer se vonj po rožah meša z vonjem, ki vznemirja brbončice. Odkrijem novo ljubezen. Ananas na žaru ...

Ananas z medom

Piña con miel

Za 4 osebe potrebujemo: 1 ananas (1 kg), 50 g medu, 1 žlico trsnega sladkorja, 1 neškropljeno pomarančo, 1 žlico naribanega ingverja, veliko vejico melise (vsaj 20 lističev), lesena nabodala, posodo iz alu folije, lističe melise za okras, 4 kepice vanilijevega sladoleda.

Lesena nabodala damo za pol ure v toplo vodo. Ingver, pomarančni sok in nastrgano pomarančno lupino ter med zmešamo v skledici. Narezane lističe melise in sladkor stremo v terilniku in dodamo k marinadi. Ananas olupimo, prerežemo na pol, izrežemo stržen in zrežemo na 3 cm velike koščke. Na vsako nabodalce nataknemo 5-6 koščkov ananasa in z vseh strani opečemo, vendar ne na direktnem ognju. Pečen ananas dobro namažemo z marinado in postrežemo s sladoledom. Če so na pikniku samo odrasli, lahko pol pomarančnega soka nadomestimo s tequilo.

Ananas s cimetom

Piña con canela

Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin ananasa, lahko tudi iz konzerve, 2 žlici mehkega masla, 1 neškropljeno limeto, cimet, alu folijo; za kokosovo kremo: 100 g kokosove moke, 200 ml sladke smetane, 200 ml gostega jogurta, 2 zavitka vanilijevega sladkorja ali 2 žlici agavinega sirupa, 1 utrjevalec za smetano po želji.

Ananas olupimo, prerežemo na pol, izdolbemo stržen in sadež narežemo na 1 cm debele rezine. Pustimo, da se odtečejo. Naribamo limetino lupinico in iztisnemo sok. Narežemo alu folijo in s pomočjo kozarca, ki ima dno kot skupaj stisnjena polobročka ananasa, naredimo okrogle košarice. Dno premažemo z mehkim maslom in posujemo s sladkorjem. Nato položimo nanj dva režnja tako, da se stikata, ju poškropimo z limetinim sokom in potresemo s cimetom. Spečemo na žaru. Postrežemo s pistacijevim sladoledom ali kokosovo kremo.

Kokos prepražimo brez maščobe. Sladko smetano stepamo in počasi dodajamo sladkor ali agavin sirup in limetino lupinico. Nato vanjo vmešamo jogurt in prepražen kokos.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 15. avgust 2012 / 07:00

Po gobe le v robni del parka

V osrednjem delu Triglavskega narodnega parka nabiranje gob ter drugih gozdnih dobrin in zelišč ni dovoljeno.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Prvi festival Roženvenskega klanca

Od 12. do 23. aprila bo potekal CREINAVIVA 2008 - prvi festival Roženvenskega (Mohorjevega) klanca v Kranju. Uradnemu odprtju na Plečnikovih stopnicah v soboto, 12. aprila, ob 10. uri bo sledila...

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Plavalne počitnice za otroke v Pepetovi družbi

V Športni šoli Pepe se že pripravljajo na šolske počitnice na letnem bazenu v Kranju. Tudi letos bosta Luka Berdajs in Marko Roner organizirala, ob pomoči Plavalnega kluba Merit Triglav Kranj in...

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Še kaj napiši. Bom.

Tomaž Završnik Foma, legenda kranjskega pihalnega orkestra, bo v sredo, 9. aprila, ob 19. uri v Prešernovem gledališču dirigiral Pihalnemu orkestru MO Kranj, ki bo izvajal samo njegove aranžmaje.

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Nostalgija po rojstnem kraju

Novoustanovljeno Srbsko kulturno društvo Petar Kočić Kranj ohranja kulturno dediščino Bosanske Krajine.

Splošno / sreda, 9. april 2008 / 07:00

Ljudi spodbuja k darovanju

Miha Jereb iz Besnice in Anže Šuštar iz Železnikov sta se lani domislila zanimive ideje. Razvila sta spletni portal, daritveni oglasnik, prek katerega lahko ljudje podarijo še uporabne predmete, ki ji...