Wecejček v džungli

Guatemala, nedaleč od očarljive Antigue. Našega vodnika kličemo nadvojvoda Yanés, se sliši bolj špansko kot Janez. Kombi poskakuje po kolovozu mimo table »Valhalla – Finca Macadamia«. Ampak kaj dela Valhalla iz germanske mitologije, boga Odina dvorana za padle junake, v tropskem pragozdu? Raziskovalna postaja, kjer gojijo drevesa macadamia, načrtno pomaga okoliškim kmetom, saj si z vzgojo podarjenih dreves izboljšujejo vsakdanjik. In na ogromnih posekah spet rastejo drevesa, ki zmanjšujejo količino ogljikovega dioksida v zraku.

Pridelovanje macadamie je po zaslugi lastnikov Emily in Lorenza Gottschamer od 1984 preprosto in učinkovito. Macadamia je zakon za kozmetično industrijo. A še bolj kot ob milih, oljih, doma narejeni čokoladi in kratki masaži obraza, je »oh in ah« slišati, ko odkrijemo pragozdni wecejček, ki normalno funkcionira v hiški iz trstike. Pod umivalnikom se bohotijo praproti, posodica za milo je v objemu belih orhidej, na kotličku se bohoti skleda z rdečimi, koš za odpadke tiči med zelenjem ... Ni treba umetnih vonjav. Tudi v večerni Antigui ne, kjer se vonj po rožah meša z vonjem, ki vznemirja brbončice. Odkrijem novo ljubezen. Ananas na žaru ...

Ananas z medom

Piña con miel

Za 4 osebe potrebujemo: 1 ananas (1 kg), 50 g medu, 1 žlico trsnega sladkorja, 1 neškropljeno pomarančo, 1 žlico naribanega ingverja, veliko vejico melise (vsaj 20 lističev), lesena nabodala, posodo iz alu folije, lističe melise za okras, 4 kepice vanilijevega sladoleda.

Lesena nabodala damo za pol ure v toplo vodo. Ingver, pomarančni sok in nastrgano pomarančno lupino ter med zmešamo v skledici. Narezane lističe melise in sladkor stremo v terilniku in dodamo k marinadi. Ananas olupimo, prerežemo na pol, izrežemo stržen in zrežemo na 3 cm velike koščke. Na vsako nabodalce nataknemo 5-6 koščkov ananasa in z vseh strani opečemo, vendar ne na direktnem ognju. Pečen ananas dobro namažemo z marinado in postrežemo s sladoledom. Če so na pikniku samo odrasli, lahko pol pomarančnega soka nadomestimo s tequilo.

Ananas s cimetom

Piña con canela

Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin ananasa, lahko tudi iz konzerve, 2 žlici mehkega masla, 1 neškropljeno limeto, cimet, alu folijo; za kokosovo kremo: 100 g kokosove moke, 200 ml sladke smetane, 200 ml gostega jogurta, 2 zavitka vanilijevega sladkorja ali 2 žlici agavinega sirupa, 1 utrjevalec za smetano po želji.

Ananas olupimo, prerežemo na pol, izdolbemo stržen in sadež narežemo na 1 cm debele rezine. Pustimo, da se odtečejo. Naribamo limetino lupinico in iztisnemo sok. Narežemo alu folijo in s pomočjo kozarca, ki ima dno kot skupaj stisnjena polobročka ananasa, naredimo okrogle košarice. Dno premažemo z mehkim maslom in posujemo s sladkorjem. Nato položimo nanj dva režnja tako, da se stikata, ju poškropimo z limetinim sokom in potresemo s cimetom. Spečemo na žaru. Postrežemo s pistacijevim sladoledom ali kokosovo kremo.

Kokos prepražimo brez maščobe. Sladko smetano stepamo in počasi dodajamo sladkor ali agavin sirup in limetino lupinico. Nato vanjo vmešamo jogurt in prepražen kokos.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 1. julij 2009 / 07:00

Radovljiški osnovnošolci so odplesali v počitnice

Takole so na zadnji šolski dan še pred starši zaplesali učenci prvih, drugih, tretjih in četrtih razredov Osnovne šole Antona Tomaža Linharta Radovljica in podružnične šole Mošnje, ki so se v pre...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 14. december 2011 / 07:00

Nič več sramežljivosti

Prenovljena Mazda3 z manj vidnimi in več skritimi spremembami

Mularija / sreda, 14. december 2011 / 07:00

Otroška peresa

Kdo je slikar? Mark Kavčič: Umetnik. Jan Šolar: Tisti, ki se nič ne zmoti. Blaž Lušina: Tisti, ki slika. Kaj dela slikar? M...

GG Plus / sreda, 14. december 2011 / 07:00

Želja: himalajski vršaci

Mirko Janjatovič je eden boljših slovenskih rekreativnih tekačev, vselej v ospredju tudi na tekih za Gorenjskih pokal v rekreativnih tekih. Star je štirideset let, živi v Radovljici, po poklicu p...

GG Plus / sreda, 14. december 2011 / 07:00

Vodili z enajst proti nič

Tolikšno prednost so nam že v startu dali balinarji Lokateksa Trate, osemkratni ekipni državni prvaki, s katerimi smo se pomerili na Glasovem športnem izzivu. Nam je uspelo dobiti še vsega dve točki?

Kronika / sreda, 14. december 2011 / 07:00

Kriminal

Kradli odpadni baker Škofja Loka - V noči s petka na soboto so policisti pri kraji odpadnega bakra iz skladišča podjetja v Škofji Loki zasačili tri mo...