Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 6. december 2012 / 07:00

Pevke brez dirigenta

Ljudske pevke, ki pojejo pri Društvu upokojencev Jezersko, so s koncertom proslavile petnajst let svojega prepevanja. V kulturnem domu Korotan so nastopile skupaj z recitatorkami KUD Jezersko, ot...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 10. junij 2016 / 07:00

Predstavili davčne spremembe

Na ministrstvu za finance so predstavili malo davčno reformo, v okviru katere predlagajo tudi spremembo dohodninske lestvice in davčno ugodnejše nagrajevanje zaposlenih za poslovno uspešnost.

Kultura / petek, 10. junij 2016 / 07:00

Koncert ukrajinskega klavirskega dueta

Bled – Evropsko združenje umetniških festivalov (EAAF) in Zveza rekreacijskih in kulturnih programov v okviru kulturnega projekta »Parada festivalov« odpirata novo kreativno tekmovanje-predstavitev...

Razvedrilo / petek, 10. junij 2016 / 15:00

Odrska pestrost letnega Khislsteina

Maja se je začela letna sezona kranjskega gledališča Khislstein, ki bo na odru gledališča vse do septembra gostila koncerte, različno glasbeno, plesno in tudi dramsko dogajanje. Danes zvečer tako v Kr...

Šport / petek, 10. junij 2016 / 14:17

Padalci začenjajo novo sezono

Ta konec tedna se za padalce začenja nova sezona v skokih na cilj za svetovni pokal, najboljše pa čez dva tedna pričakujemo tudi v Lescah.

Kultura / petek, 10. junij 2016 / 13:32

Carniola štirinajstič

Kranj – Danes se začenja 14. Festival Carniola, ki bo potekal do prihodnje sobote. Na sedmih različnih lokacijah v Kranju, pred Kavka barom, v KluBaru, Cafe in galeriji Pungert, Kavarni Bazen, Trai...