Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 19. november 2018 / 13:30

Pred vrati je knjižni sejem

Slovenski knjižni sejem vabi z novimi knjižnimi izdajami v Cankarjev dom naslednji teden med 20. in 25. novembrom. Tokrat že štiriintridesetič.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 10. marec 2024 / 20:15

Precejšnje razlike pri stroških kreditiranja

Najboljši kazalnik stroškov kreditiranja prebivalstva je efektivna obrestna mera (EOM), ki poleg obresti vključuje tudi stroške kreditne storitve – administrativne stroške ter stroške odobritve, za...

Kronika / nedelja, 10. marec 2024 / 20:14

Starša pokojne deklice Gaje nadaljujeta tožbo

Starša pokojne deklice Gaje nadaljujeta odškodninsko tožbo zoper Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj. Kranjsko sodišče je zavrnilo predlog tožene kranjske porodnišnice za obnovo postopka.

Nasveti / nedelja, 10. marec 2024 / 15:45

Tako to deluje?

V zadnji kolumni smo zapisali, da smo 12. del narave in da se narava vedno samoozdravlja. Narava sama skrbi za ravnotežje – in to dela celo brez človeka. Čustvene težave v nas so bolečine in narava...

Zanimivosti / nedelja, 10. marec 2024 / 15:42

V spomin Valentinu Kokalju, 13. del

Pa vendar je Albinca v svoji notranjosti, globoko v sebi, vse življenje pogrešala svoje rodne starše, še posebno mamo, o kateri so ji sorodniki in znanci povedali še mnogo manj kot o očetu. In kako...

GG Plus / nedelja, 10. marec 2024 / 09:17

Luna nagajiva (12. del)

Colnarjevi iz Kranja so bili dolgo najbolj znani po Ivani Colnar. Bila je ena od najpremožnejših meščank. V središču Kranja je imela dve hiši, eno, obdano z njivami, pa na (takratnem) obrobju mesta...