Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 3. december 2018 / 21:41

Ogrevanje bo cenejše

V stanovanjski soseski Deteljica v Bistrici pri Tržiču so celostno prenovili ogrevalni sistem po sistemu energetskega pogodbeništva. Z lahkega kurilnega olja so prešli na zemeljski plin, investitor za...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / sobota, 1. junij 2013 / 16:05

Referenduma o plinovodu ne bo

Občinski svet Kranjske Gore ni podprl pobude podžupana Jožeta Zupančiča za razpis referenduma proti gradnji plinovoda skozi Zgornjesavsko dolino.

GG Plus / sobota, 1. junij 2013 / 15:15

Že spletna stran je prepočasna

Tridesetletni Miha Rejc z Bleda je strokovnjak za družbena omrežja. Po izobrazbi je sicer novinar, a si z novinarstvom »po starem« ni nikoli služil kruha. Je pa novinarje učil, kako nove medije izkori...

GG Plus / sobota, 1. junij 2013 / 15:01

Župnija Velesovo stara 850 let

Župnija Velesovo sodi med najstarejše župnije pri nas. Nekdaj je bila cerkev Marijinega oznanjenja najbolj obiskana romarska cerkev na Gorenjskem, danes pa največ pozornosti namenjajo mladim, zato nek...

GG Plus / sobota, 1. junij 2013 / 14:54

Kako preživeti

Ta svet je res poln razlik. Na enem koncu ljudje garajo kot sužnji, da bi zaslužili 40 dolarjev na mesec, ki ga morajo tudi preživeti. Na drugem koncu razpravljamo, ali naj dovolimo poroke med istospo...

Naklo / sobota, 1. junij 2013 / 14:50

Aleš Krumpestar novi podžupan

Naklo - Občinski svetnik Aleš Krumpestar z liste LDS je z mesecem majem postal podžupan občine Naklo. Župan Marko Mravlja je povedal, da bo Krumpestar zadolžen predvsem za projekt gradnje...