Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Monarda prinaša evforične občutke

Ko na vrtu opazimo škrlatno monardo, nam vzame dih. No, pa ne le zaradi njenega izjemno privlačnega vonja, ki nas v hipu omreži. Pozornost zbuja tudi s svojim videzom - nenavadnimi škrlatno vijoličnim...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Mednarodni prijateljski turnir - Zdravo mesto

V soboto, 4. septembra, in v nedeljo, 5. septembra, bo v Kranju in Grosupljem potekal mednarodni košarkarski turnir za članice.

Kamnik / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

V Spodnjih Palovčah zgradili vse propuste

Spodnje Palovče - Lokalna cesta med Spodnjimi Palovčami in Kolovcem, ki povezuje občini Kamnik in Domžale, je tri leta po hudem neurju s poplavami, ki je močno poškodovalo cestiš...

Bohinj / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Prvi vzpon edinstveno dejanje

Na slovesnosti pred spomenikom štirih srčnih mož na Ribčevem Lazu so se spomnili prvega vzpona na Triglav pred 232 leti.

Zanimivosti / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Štiriinosemdesetletni Alojz Vidic iz Kamne Gorice je na Gorenjski glas naročen že šestdeset let.

Zanimivosti / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Visoški gasilci kupili novo vozilo

Novo vozilo za prevoz moštva je PGD Visoko-Milje potrebovalo predvsem zaradi prevoza najmlajših gasilcev.