Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 21. december 2016 / 21:37

Polnočnica na Veliki planini

Kamniška Bistrica – V kapeli Marije Snežne v pastirskem naselju na Veliki planini bo tudi letos na božični večer tradicionalna polnočnica. V družbi Velika planina bodo vsem obiskovalcem, ki se bodo...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / / 14:04

Ingverjevi piškoti in energijske kroglice

Vsak piškot, narejen doma, je nekaj posebnega. Če zamenjamo nekaj sestavin, jih lahko naredimo še bolj posebne in veliko bolj zdrave ter hranljive. V obliki kroglic pa naredimo hitre energijske pri...

Kranj / / 14:00

Čas za sistemske rešitve

V okviru projekta Stičišče Prehod so v preteklih dveh letih mladim s posebnimi potrebami v savinjski in gorenjski regiji nudili podporo pri prehodu iz šole v svet dela.

Kranjska Gora / / 13:47

Blaž Veber novi direktor

Vodenje kranjskogorskega zavoda za turizem je pred kratkim prevzel Blaž Veber. Več poudarka daje povezovanju, spletnemu trženju in blagovni znamki Julijske Alpe, posebno pozornost pa poletni sezoni.

Kronika / / 13:26

Policija drugače kot sodišče

Policijska uprava Kranj je zaradi domnevne goljufije pri prenosu lastništva v družbi Born v letih 2008 in 2009 kazensko ovadila tri osebe in podjetje iz Tržiča. Kranjsko sodišče je pred kratkim v prav...

Rekreacija / / 13:24

Dvajseti šolski pokljuški maraton

Na Pokljuki se je zbralo več kot tisoč dvesto otrok iz več kot petdesetih osnovnih in srednjih šol. Največ, 109 udeležencev, je bilo z OŠ Livada Ljubljana.