Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Rekordne Urbanijeve buče

Moravče - Na Urbanijevi kmetiji v Mošeniku-Brodeh pri Moravčah je upokojenka Pepca Urbanija pridelala izredno zdrave jedilne buče velikanke. Zrasle so na ne preveč rodovitnih tle...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 17. april 2018 / 17:22

Finančni uradi odprli vrata

V petek je v vseh finančnih uradih po državi potekal dan odprtih vrat, ko njihovi uslužbenci niso izdajali odločb, ampak državljanom delili informacije s področja davkov in carin.

Nasveti / torek, 17. april 2018 / 17:20

Obletnice

Na Suhi pri Predosljah bomo celo leto praznovali 730. obletnico prve omembe kraja v pisnih virih. Mala vas, ki je povezana z nastankom gradu Brdo in njihove gospode, živi svoje življenje že stoletj...

Razvedrilo / torek, 17. april 2018 / 17:20

Čokoladni konec tedna

Konec tedna, med 20. in 22. aprilom, bo Radovljica gostila tradicionalni, že sedmi Festival čokolade, Ljubljano pa so prejšnji teden obiskali evropski barmanski virtuozi, ki so mešali glasbene koktajl...

Kronika / torek, 17. april 2018 / 17:17

Denar za plačilo takse spravljala v lasten žep

Škofja Loka – Škofjeloški kriminalisti obravnavajo kazensko ovadbo, ki jo je zoper svojo uslužbenko podal državni organ, ker naj bi si več let prilaščala denar od plačila takse. »Domneva se, da je...

Rekreacija / torek, 17. april 2018 / 17:16

Nova zmagovalca Jošt traila

Prvi v cilju tretjega Jošt traila je bil Timotej Bečan – še bolj vesel, ker je v ženski konkurenci zmagalo njegovo dekle Jasmina Jelovšek. Oba sodita med najboljše na slovenski gorskotekaški sceni.