Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 2. julij 2010 / 07:00

Jaz sem grozno spehana ...

... toda izvrstni žganci v koči so me potolažili ... Takole je svoje prestane muke ob hoji navkreber in nato "tolažbo" ob osvojenem vrhu opisala planinka v prvi vpisni knjigi Prešernove koče na Stolu...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 21. oktober 2015 / 20:46

Gorivo kradel kot sraka

Kamnik – Devetnajstletni Kamničan se je kot nepoboljšljiv tat goriva pred dnevi znašel v enomesečnem priporu. Policisti ga namreč sumijo, da je samo letos izvedel kar 57 takšnih tatvin.

Kamnik / sreda, 21. oktober 2015 / 20:44

Odprli bodo novo kranjsko steno

Kamnik – Občina Kamnik vabi na odprtje nove kranjske stene – edinstvenega primera tradicionalne tehnike urejanja vodotokov s slovenskim geografskim poreklom, s katerim so uredili pritok Bistričice...

Slovenija / sreda, 21. oktober 2015 / 20:43

Najlepša kopališča in najboljši plavalci

Najbolje ocenjeno naravno kopališče je Grajsko kopališče Bled, najboljša plavalka pa Anja Klinar.

Jesenice / sreda, 21. oktober 2015 / 20:33

Balkanski copat na razstavi v Ljubljani

Jesenice – Na Fužinskem gradu v Ljubljani v četrtek odpirajo razstavo Skupna tla, ki je del projekta Balkanski copat na poti na Islandijo, ki povezuje Jesenice, Ljubljano in Reykjavik. V njem sodel...

Bled / sreda, 21. oktober 2015 / 20:30

Zaradi aneksov naj bi vračali denar

Potem ko je spletni medij podcrto.si pred časom opozoril na nepravilnosti pri razdeljevanju evropskega denarja za gradnjo biatlonskega centra na Pokljuki, zdaj razkrivajo nepravilnosti tudi pri gradnj...