Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 30. december 2014 / 13:03

V pričakovanju novega leta

Zadnji dan v letu je dan, ko se poslovimo od starega leta ter pozdravimo prihod novega. Silvestrovo ponuja veliko možnosti, od družinskih praznovanj do potovanj. Mimoidoče smo povprašali,...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 4. oktober 2022 / 19:10

V trgovskem centru izhajali nevarni plini

Kamnik – V soboto zjutraj je po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje v trgovskem centru Supernova v občini Kamnik prišlo do izhajanja nevarnih plinov. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj do...

Kultura / torek, 4. oktober 2022 / 19:09

Zborovski Nekaj je v zraku

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj bo dvajsetletnico delovanja praznoval s slavnostnim koncertom v Slovenski filharmoniji.

Rekreacija / torek, 4. oktober 2022 / 19:07

Kako sem začel teči, 3. del

In seveda sedaj vprašanje, ki je nastalo z rednim tekom. Bistveno sem spremenil uživanje hrane. Meso jem samo izjemoma. Potrudim se z ribami in uživam predvsem solate, veliko sadja v vseh oblikah....

Nasveti / torek, 4. oktober 2022 / 19:03

Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300...

Razvedrilo / torek, 4. oktober 2022 / 16:43

Vrača se komedija Pr' Hostar – dva promila

»Gorenjski gaunarji« se vračajo in napovedujejo kar osem predpremiernih projekcij po Sloveniji. Vstopnice za komedijo so že na voljo, na redni spored kinematografov pa film Pr' Hostar 2 ‰ prihaja 2...