Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 5. december 2006 / 06:00

Manjšinske delničarje naj bi izključili

Bled - Uprava Gozdnega gospodarstva Bled je za 4. januar sklicala skupščino družbe, na kateri naj bi sklepali o izključitvi manjšinskih delničarjev, umiku delnic s prost...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 20. avgust 2013 / 07:00

Požar je uničil Porentov dom

V Kranjski Gori je v nedeljo zjutraj zagorela brunarica ob Porentovem domu, ogenj pa se je hitro razširil tudi na dom, ki je popolnoma uničen.

Zanimivosti / torek, 20. avgust 2013 / 22:39

Pod gorami je hladno

Kranjska Gora je na vrhuncu poletja polna obiskovalcev z vseh koncev sveta. Večina išče užitke v hladnem zavetju gora in bujnega zelenja, ki v krajih pod Triglavom vztraja avgustovski pripeki navkljub...

Razvedrilo / torek, 20. avgust 2013 / 22:30

Skromno, a odločno do devetdesetih

Rozalija Robič, Judita Ksenija Mezeg, Vida Kosmač, Friderika Burnik in Ana Košir so gospe, ki jih je pred kratkim ob občinskem prazniku v Kranjski Gori z obiskom in priložnostnim darilom razveselil žu...

Razvedrilo / torek, 20. avgust 2013 / 22:22

Piškoti za dve sedmici

Bioterme Mala Nedelja ležijo v osrčju Prlekije, v okolici Ljutomerja. Odkar imamo avtocesto, Gorenjcem ti kraji niso več tako daleč.

Zanimivosti / torek, 20. avgust 2013 / 14:57

Trniči z Velike planine

Te slane, posušene in posebej okrašene sirčke hruškaste oblike poznajo samo na Veliki planini, in čeprav se navodila za njihovo izdelavo iz ust prekaljene pastirice slišijo dokaj preprosto, jih zna iz...