Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.

Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300 g moke, 150 g sladkorja, 170 g masla, 3 jajca, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 zvrhano žlico temnega kakava, 3 žlice čokoladnega namaza, 2 dl mleka, 250 g odcejenih višenj iz kompota; za preliv: 150 g bele čokolade, 0,5 dl smetane.

Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom, soljo in kakavom. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo do svetle mase. Nato jim prilijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo čokoladni namaz. V rumenjakovo maso vmešamo še polovico snega iz beljakov in nato postopoma mešanico moko. Nazadnje z lopatko vmešamo še preostale beljake in odcejene višnje iz kompota. Dobljeno maso vlijemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo s prelivom iz bele čokolade in počakamo, da se ta strdi. Preliv iz bele čokolade pripravimo tako, da nad vodno kopeljo skupaj stopimo belo čokolado in smetano.

Za pripravo čokoladnih mafinov z gozdnimi sadeži potrebujemo: 200 g moke, 40 g kakava, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 0.7 dl olja, 1,5 dl mleka, 80 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade, 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev, 100 g čokoladnega namaza.

Čokolado nadrobimo v skodelico in jo stopimo nad vodno kopeljo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, da nastane svetla zmes in ta naraste na dvojno količino. Nato ji prilijemo mleko, olje in stopljeno čokolado. Postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še 150 g zmrznjenih gozdnih sadežev. Zmes za mafine nadevamo v modelčke do polovice. Na vrh vsake zmesi položimo žličko čokoladnega namaza in čezenj še eno žlico zmesi za mafine. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. december 2009 / 07:00

Mešetar

Cene jabolk in hrušk Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja v okviru tržno informacijskega sistema tudi tržno poročilo za sveže sadje. Reprezentativ...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 1. april 2023 / 13:29

Slovenci blizu zmagi, veselje Avstrijcev

Na ekipni tekmi v Planici so slovenski orli pred dvajset tisoč gledalci osvojili drugo mesto.

Gospodarstvo / sobota, 1. april 2023 / 11:50

Visoke cene nepremičnin

Statistični urad ugotavlja drugo največjo podražitev stanovanjskih nepremičnin v zadnjih letih. Ponudba je skromna, pravita sogovornika, ki tako pri cenah ne pričakujeta bistvenih sprememb.

Kamnik / sobota, 1. april 2023 / 11:49

Na Markovem več razlogov za veselje

Markovo – Prebivalci Markovega in okoliških vasi v Tuhinjski dolini so se preteklo nedeljo veselili pridobitev, ki so izboljšale kvaliteto življenja v zadnjih treh letih. »Investicije v kraj pripel...

Naklo / sobota, 1. april 2023 / 11:46

Gasilska zveza Naklo z novim vodstvom

Naklo – Na nedavnem občnem zboru Gasilske zveze Naklo, ki je potekal v dvorani gasilskega doma v Zgornjih Dupljah, so dobili novo vodstvo. Za novega predsednika je bil izvoljen Zdravko Cankar iz Pr...

Kultura / sobota, 1. april 2023 / 11:46

V Pekrah nagrajeni dve gorenjski skupini

Pekre – Na nedavnem 19. Festivalu komedije Pekre, kjer se je predstavilo osem amaterskih dramskih skupin, so nastopile tudi tri skupine iz Gorenjske: Kulturno društvo (KD) Loški oder s predstavo Pr...