Borovničeva galeta

Enostavno krhko testo in preprost borovničev nadev, ki skupaj tvorita božansko galeto. S testom lahko obložimo pekač za pite in nanj nadevamo nadev ali pa ga preprosto razvaljamo v krog in nanj razporedimo nadev ter samo zapognemo robove.

Za pripravo borovničeve galete potrebujemo: za testo: 250 g moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, ščep soli; za nadev: 350 g svežih borovnic, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlico sladkorja, lupinico ene naribane limone, 2 žlici limoninega soka, 20 g koruznega škroba, 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce ter vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Borovnice potresemo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in limonino lupinico. Prelijemo z limoninim sokom in potresemo še s koruznim škrobom. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v en centimeter debel krog in ga preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Po testu razporedimo borovničev nadev, tako da pustimo približno tri centimetre praznega roba. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 45 minut.

Nasvet: Galeta je dovolj okusna že sama po sebi, a najboljša je še topla, ki ji zraven postrežemo še kepico vaniljevega sladoleda ali žlico stepene smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 20. december 2022 / 07:00

Zaradi zmanjšanja poslov v odpuščanje

Kranj – V kranjskem podjetju S&T Iskratel so prisiljeni odpustiti deset visokokvalificiranih delavcev. Novico je pred dnevi razkril urednik portala Požareport Bojan Požar, ki je na Twitterju ob...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / / 19:58

Janša: Ukrajini zagotoviti perspektivo polnopravnega članstva v EU

Ljubljana – Premier Janez Janša se je danes ponovno zavzel, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU. V tej luči sta s poljskim premierjem Mateuszem...

Slovenija / / 19:24

Kovanci v čast Plečniku in Jami

V Banki Slovenije se s priložnostnimi kovanci spominjajo 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in slikarja Matija Jame.

Kultura / / 19:21

Škofjeloški pasijon na Borštnikovem srečanju

Maribor – Prejšnji teden so v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru predstavili tekmovalni program 57. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo potekal med 30. majem in 12. junijem. V tekmovalnem...

Gospodarstvo / / 19:20

Najbolj so se v enem letu podražila gnojila

Kranj – Po podatkih statističnega urada so bila gnojila in sredstva za izboljšavo tal decembra lani enainpolkrat dražja kot leto prej. Cene energije in maziv so se v enem letu zvišale za 28 odstotk...

Zanimivosti / / 19:20

Košček Triglavskega ledenika se je vrnil pod Triglav

Staljeni košček ledu, ki je v dobrem mesecu dni v akciji Misija: Triglavski ledenik v Peking čez deset držav pripotoval v Peking, odslej bogati zbirko Slovenskega planinskega muzeja. Tam bo v obliki l...