Borovničeva galeta

Enostavno krhko testo in preprost borovničev nadev, ki skupaj tvorita božansko galeto. S testom lahko obložimo pekač za pite in nanj nadevamo nadev ali pa ga preprosto razvaljamo v krog in nanj razporedimo nadev ter samo zapognemo robove.

Za pripravo borovničeve galete potrebujemo: za testo: 250 g moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, ščep soli; za nadev: 350 g svežih borovnic, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlico sladkorja, lupinico ene naribane limone, 2 žlici limoninega soka, 20 g koruznega škroba, 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce ter vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Borovnice potresemo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in limonino lupinico. Prelijemo z limoninim sokom in potresemo še s koruznim škrobom. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v en centimeter debel krog in ga preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Po testu razporedimo borovničev nadev, tako da pustimo približno tri centimetre praznega roba. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 45 minut.

Nasvet: Galeta je dovolj okusna že sama po sebi, a najboljša je še topla, ki ji zraven postrežemo še kepico vaniljevega sladoleda ali žlico stepene smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:57

Okoljska etika in trajnostni razvoj

»Pojav okoljske zaskrbljenosti ni enoumna in zgolj analitična epizoda sodobnosti. Njeni zapisovalci prihajajo z različnih področij, znanosti in kulture, arhitekture in zdravstva, izobraževanja, med...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 7. junij 2020 / 17:25

Še ena potrjena okužba na Jesenicah

Po zadnjih podatkih so v soboto, 6. junija, v Sloveniji potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Zadnja Valiconova javnomnenjska raziskava kaže na nekoliko nižjo skrb za posledice v gospodarstv...

GG Plus / nedelja, 7. junij 2020 / 15:14

Primož Žontar s čebelami in malim kruhkom

Pri Sv. Duhu pri Škofji Loki se je 7. junija 1858 rodil kajžarju Jožefu in Mariji, rojeni Vilfan, čebelar in rezbar Primož Žontar. Umrl je 21. junija 1934 v Kranju, kjer so njegovi potomci izredno...

Nasveti / nedelja, 7. junij 2020 / 15:13

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Žiri / nedelja, 7. junij 2020 / 12:10

Začeli usposabljati prostovoljce

Žiri – V Občini Žiri so se že pred časom pridružili humanitarnemu projektu Prostofer, ki ga izvaja zavod Zlata Mreža in s katerim si prizadevajo povečati mobilnost starejših in gibalno oviranih ose...

Slovenija / nedelja, 7. junij 2020 / 12:09

Virus spremenil naše navade

Med epidemijo covida-19 se je zmanjšalo nakupovanje živil v večjih nakupovalnih središčih in na tržnicah, povečalo pa nakupovanje po spletu z dostavo na dom in pri lokalnih ponudnikih.