Borovničeva galeta

Enostavno krhko testo in preprost borovničev nadev, ki skupaj tvorita božansko galeto. S testom lahko obložimo pekač za pite in nanj nadevamo nadev ali pa ga preprosto razvaljamo v krog in nanj razporedimo nadev ter samo zapognemo robove.

Za pripravo borovničeve galete potrebujemo: za testo: 250 g moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, ščep soli; za nadev: 350 g svežih borovnic, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlico sladkorja, lupinico ene naribane limone, 2 žlici limoninega soka, 20 g koruznega škroba, 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce ter vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Borovnice potresemo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in limonino lupinico. Prelijemo z limoninim sokom in potresemo še s koruznim škrobom. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v en centimeter debel krog in ga preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Po testu razporedimo borovničev nadev, tako da pustimo približno tri centimetre praznega roba. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 45 minut.

Nasvet: Galeta je dovolj okusna že sama po sebi, a najboljša je še topla, ki ji zraven postrežemo še kepico vaniljevega sladoleda ali žlico stepene smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Münchenska božična nevesta

Predbožični čas in adventne tržnice. Tisoče pisanih lučk, okrašene ulice, decembrski popusti, kuhano vino, punč. München, Dunaj, Salzburg.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 26. julij 2018 / 23:15

Navdušeni so skočili v jezero

Kranjsko plavalno društvo Zvezda je v sodelovanju z Veslaško zvezo Slovenije pripravilo Blejski plavalni izziv, ki je privabil tako športnike kot rekreativce iz Slovenije in tujine.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 26. julij 2018 / 23:15

Obnovili vhodni portal

V Tavčarjevem dvorcu na Visokem tudi letos nadaljujejo obnovo. Pred časom so strokovnjaki iz Restavratorskega centra Ljubljana končali prenovo vhodnega portala, v kletnih prostorih pa v teh dneh konču...

Razvedrilo / četrtek, 26. julij 2018 / 23:15

Vse se da, če se hoče

Frančiška Zafošnik je pretekli teden praznovala visok jubilej – stoti rojstni dan. V Domu Petra Uzarja v Tržiču, kjer gospa stanuje, so ji pripravili praznovanje v družinskem krogu, spekli so tudi tor...

Razvedrilo / četrtek, 26. julij 2018 / 14:21

Močnikovih petdeset

Z Abrahamom se je srečal Metod Močnik iz Radomelj, znani rekreativec, športni novinar ...

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2018 / 14:20

Raje na igrišču kot za računalnikom

Letos že trinajstič poteka organizirano varstvo otrok pod geslom Poletje na igrišču. Namenjeno je vsem tistim, ki svoj čas raje kvalitetno preživijo v naravi kot za elektronskimi napravami.