Borovničeva galeta

Enostavno krhko testo in preprost borovničev nadev, ki skupaj tvorita božansko galeto. S testom lahko obložimo pekač za pite in nanj nadevamo nadev ali pa ga preprosto razvaljamo v krog in nanj razporedimo nadev ter samo zapognemo robove.

Za pripravo borovničeve galete potrebujemo: za testo: 250 g moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, ščep soli; za nadev: 350 g svežih borovnic, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlico sladkorja, lupinico ene naribane limone, 2 žlici limoninega soka, 20 g koruznega škroba, 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce ter vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Borovnice potresemo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in limonino lupinico. Prelijemo z limoninim sokom in potresemo še s koruznim škrobom. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v en centimeter debel krog in ga preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Po testu razporedimo borovničev nadev, tako da pustimo približno tri centimetre praznega roba. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 45 minut.

Nasvet: Galeta je dovolj okusna že sama po sebi, a najboljša je še topla, ki ji zraven postrežemo še kepico vaniljevega sladoleda ali žlico stepene smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Smreko iskali kar tri dni

Prvi petek v decembru je že po tradiciji rezerviran za postavitev božično-novoletne smreke v samem centru Šenčurja, letos že devete po vrsti.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:40

December, mesec za domače mojstre

V Rokodelskem centru domače in umetnostne obrti v Škofji Loki bo decembra svoje izdelke razstavljalo dvajset domačih rokodelcev. Ob prodajni razstavi tudi srečelov.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:31

Skupaj zapeli Jenkovo »Lipo«

V torek, natanko sto let od smrti Davorina Jenka, so učenci in učitelji osnovne šole iz Cerkelj, ki nosi skladateljevo ime, in podružnične šole iz Zaloga pripravili skupno prireditev znanemu rojaku v...

Kranjska Gora / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:26

Mednarodni priznanji za Kranjsko Goro

Kranjski Gori v Kitzbühlu priznanje za najboljše slovensko smučišče, tamkajšnjemu hotelu Ramada Resort pa za najboljši slovenski smučarski hotel.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:25

Usad poškodoval prekrivne plasti

Zaradi obilnih oktobrskih padavin je prišlo do poškodb na enem od odlagališč ostankov iz rudnika urana Žirovski vrh, to je na odlagališču Jazbec. Na površini odlagališča Boršt ni bilo sprememb.

Kultura / ponedeljek, 1. december 2014 / 14:58

Tihomir in Andrej

V Groharjevi galeriji je na ogled razstava z naslovom Prijatelja dva … Tihomir Pinter/Andrej Jemec.