Borovničeva galeta

Enostavno krhko testo in preprost borovničev nadev, ki skupaj tvorita božansko galeto. S testom lahko obložimo pekač za pite in nanj nadevamo nadev ali pa ga preprosto razvaljamo v krog in nanj razporedimo nadev ter samo zapognemo robove.

Za pripravo borovničeve galete potrebujemo: za testo: 250 g moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, ščep soli; za nadev: 350 g svežih borovnic, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlico sladkorja, lupinico ene naribane limone, 2 žlici limoninega soka, 20 g koruznega škroba, 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce ter vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Borovnice potresemo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in limonino lupinico. Prelijemo z limoninim sokom in potresemo še s koruznim škrobom. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v en centimeter debel krog in ga preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Po testu razporedimo borovničev nadev, tako da pustimo približno tri centimetre praznega roba. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 45 minut.

Nasvet: Galeta je dovolj okusna že sama po sebi, a najboljša je še topla, ki ji zraven postrežemo še kepico vaniljevega sladoleda ali žlico stepene smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 9. december 2018 / 13:32

Vadba, koledar in bovling

Najprej so povabili na slavnostno odprtje novih prostorov XBody Slovenija v Kranju, potem predstavili poseben kolesarski koledar, pred nekaj dnevi pa so na bovling v Lesce povabili še Koširjevi.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 16. april 2016 / 20:05

Radovljica spet v znamenju čokolade

Radovljica – Z uradnim merjenjem čokolade velikanke in potrditvijo vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov se je v petek začel peti Festival čokolade. Prvi košček čokolade, velike več kot 142...

GG Plus / sobota, 16. april 2016 / 09:51

Delali na horuk in k sreči uspeli

Gosta 122. Glasove preje, ki je bila posvečena 70-letnici Domela iz Železnikov, sta bila predsednica uprave Domel Holdinga Jožica Rejec in Peter Polajnar, edini še živeči ustanovni član Kovinarske zad...

Slovenija / sobota, 16. april 2016 / 09:50

Poezija Dominika in Aljaža

Dva mlada slovenska poeta z avstrijske Koroške sta se pretekli teden predstavila v prostorih Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani: Dominik Srienc iz Celovca in Aljaž Pestotnik iz Grad...

Slovenija / sobota, 16. april 2016 / 09:46

Panamski dokumenti

Svet pretresa nova finančna afera globalnih razsežnosti. V medijih je dobila ime Panamski dokumenti. Panamski odvetniški družbi za registracijo podjetij Mossack Fonseca so dokumente ukradli hekerji in...

GG Plus / sobota, 16. april 2016 / 09:46

Zgodbi Domela in Alpine

Zgodbi imata po eni strani veliko skupnega, po drugi pa se zlasti v zadnjih letih močno razlikujeta. Alpino so leta 2006 prevzeli tajkuni in jo skoraj povsem izčrpali, Domel so pred podobno usodo reši...