Borovničeva galeta

Enostavno krhko testo in preprost borovničev nadev, ki skupaj tvorita božansko galeto. S testom lahko obložimo pekač za pite in nanj nadevamo nadev ali pa ga preprosto razvaljamo v krog in nanj razporedimo nadev ter samo zapognemo robove.

Za pripravo borovničeve galete potrebujemo: za testo: 250 g moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, ščep soli; za nadev: 350 g svežih borovnic, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlico sladkorja, lupinico ene naribane limone, 2 žlici limoninega soka, 20 g koruznega škroba, 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce ter vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Borovnice potresemo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in limonino lupinico. Prelijemo z limoninim sokom in potresemo še s koruznim škrobom. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v en centimeter debel krog in ga preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Po testu razporedimo borovničev nadev, tako da pustimo približno tri centimetre praznega roba. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 45 minut.

Nasvet: Galeta je dovolj okusna že sama po sebi, a najboljša je še topla, ki ji zraven postrežemo še kepico vaniljevega sladoleda ali žlico stepene smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 24. november 2011 / 07:00

Krajnik z dvema finalistoma

Roman Krajnik, trener Plezalnega kluba Škofja Loka, je imel v finalu tekme svetovnega pokala v Kranju dva svoja varovanca: Mino Markovič in Urbana Primožiča. Je tudi nekdanji trener Maje Vidmar....

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 2. avgust 2016 / 21:20

V Bralnici bodo gostili Janeza Gartnerja

Škofja Loka – V okviru Bralnice 2016 bodo danes ob 18. uri na vrtu Sokolskega doma gostili domačina Janeza Gartnerja in v pogovoru z njim predstavili njegovo zadnjo knjigo iz trilogije Praznina nap...

Mularija / torek, 2. avgust 2016 / 21:18

Športno popoldne na Gorenjski plaži

Tržič – Športna zveza Tržič otroke in mladino vabi na športno popoldne z vodnimi igrami in plavanjem na Gorenjsko plažo danes ob 17.30. Vstop bo prost za vse, ki bodo tekmovali na odprtem občinskem...

Kranjska Gora / torek, 2. avgust 2016 / 21:16

V Rutah diši po dimu iz kope

Na kopišču v Gozdu - Martuljku so se v petek začeli letošnji oglarski dnevi. Še ves teden pestro dogajanje ob kopi, ki jo štiriindvajset ur na dan čuvajo člani Društva oglarjev Rute.

Gospodarstvo / torek, 2. avgust 2016 / 20:53

Pocenitev bencina in dizelskega goriva

Kranj – Medtem ko se cene 98- oziroma 100-oktanskega motornega bencina in kurilnega olja oblikujejo prosto na trgu, država še naprej določa in vsaka dva tedna spreminja maloprodajne cene 95-oktansk...

Kultura / torek, 2. avgust 2016 / 20:10

Okarina še do konca tedna

Bled – V polnem zamahu je festival Okarina, ki vsako leto z glasbeniki s celotnega sveta na Bled privablja množice obiskovalcev. V torek, 2. avgusta, bo uvodoma nastopila švedska skupina Way Up Nor...