Borovničeva galeta

Enostavno krhko testo in preprost borovničev nadev, ki skupaj tvorita božansko galeto. S testom lahko obložimo pekač za pite in nanj nadevamo nadev ali pa ga preprosto razvaljamo v krog in nanj razporedimo nadev ter samo zapognemo robove.

Za pripravo borovničeve galete potrebujemo: za testo: 250 g moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, ščep soli; za nadev: 350 g svežih borovnic, 2 vaniljeva sladkorja, 1 žlico sladkorja, lupinico ene naribane limone, 2 žlici limoninega soka, 20 g koruznega škroba, 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jajce ter vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo za živila in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Borovnice potresemo z vaniljevim sladkorjem, sladkorjem in limonino lupinico. Prelijemo z limoninim sokom in potresemo še s koruznim škrobom. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v en centimeter debel krog in ga preložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Po testu razporedimo borovničev nadev, tako da pustimo približno tri centimetre praznega roba. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove premažemo z razžvrkljanim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 45 minut.

Nasvet: Galeta je dovolj okusna že sama po sebi, a najboljša je še topla, ki ji zraven postrežemo še kepico vaniljevega sladoleda ali žlico stepene smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 27. julij 2022 / 13:01

Toča najbolj prizadela koruzo

Prejšnji petek je v delu Selške doline divjalo neurje s točo, ki je povzročilo veliko škode vrtičkarjem, ljubiteljskim sadjarjem, predvsem pa kmetom.

Objavljeno na isti dan


Medvode / sreda, 18. maj 2022 / 14:45

Lokalno je zdravo

Samooskrba s hrano je vse bolj aktualna tema. Vojna v Ukrajini ogroža svetovni trg, kar že občutimo tudi potrošniki. Slovenija je pri hrani le delno samooskrbna.

Radovljica / sreda, 18. maj 2022 / 14:45

V petek Dan zdravja v Radovljici

Radovljica – Zdravstvenovzgojni center Radovljica v petek, 20. maja, skupaj z Občino Radovljica na Vurnikovem trgu med 10. in 15. uro pripravlja Dan zdravja. Na stojnicah se bodo predstavili izvaja...

Razvedrilo / sreda, 18. maj 2022 / 14:38

Ponovno so se srečali

Sestali so se v Gostišču Pr’ Zet v Žireh. Danes štejejo 75 oziroma 76 let. Preden je svet zajela pandemija, so se srečevali vsakih pet let. Tokrat se je vabilu na srečanje odzvalo 13 posameznikov,...

Železniki / sreda, 18. maj 2022 / 14:37

Promet po nadomestnem mostu

Gradnja novega mostu na Češnjici v Železnikih bo potekala predvidoma tri mesece.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 18. maj 2022 / 14:36

Občanom podarili sadike gorenjskih nageljnov

Cerklje na Gorenjskem – Občina Cerklje na Gorenjskem je z namenom popestritve občinskega praznika, ki praznujejo septembra, občanom podarila dva tisoč sadik gorenjskega nageljna. Za razdeljevanje s...