V četrtek so mladi iz tujine, ki se učijo slovenščino, obiskali Kranj, v soboto pa so odkrivali lepote Bleda. (Foto: Tina Dokl)

Vse več mladih se uči slovenščino

Poletno šolo slovenščine obiskuje 125 mladih iz sedemnajstih držav. Minuli teden so si ogledali tudi Kranj in Bled.

Center za slovenščino na oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete je tudi letos pripravil Mladinsko poletno šolo slovenskega jezika, ki jo obiskuje 125 mladih iz sedemnajstih držav. »Največ jih je iz Argentine, od koder je prišlo 33 maturantov, v Sloveniji pa bodo kar ves mesec. Velika skupina prihaja iz zamejstva, torej z avstrijske Koroške in iz Italije, mladi pa prihajajo tudi iz Makedonije, Srbije, Bosne, Hrvaške, Nemčije, Kanade, Belgije, Nizozemske, ZDA …,« je povedala Damjana Kern, vodja poletne šole. Večina mladih je v Slovenijo prispela konec junija, poletno šolo slovenskega jezika pa bodo zaključili ta konec tedna. Bivajo v dijaškem domu na Poljanah (Ljubljana), vsak dopoldan pa imajo štiri ure pouka na Srednji zdravstveni šoli, spoznavajo pa tudi slovenske kraje. Minuli teden so odkrivali Gorenjsko: v četrtek so jih vodiči kranjskega turističnega društva popeljali po Kranju, v soboto pa so odkrivali še lepote Bleda.

»V Sloveniji sem že bila nekajkrat in mi je zelo všeč, še bolj je 'zelena' kot Italija. Ljubljana in Maribor sta lepa, pa tudi Kranj, kjer najprej zagledaš Prešernov kip,« nam je ob obisku gorenjske prestolnice zaupala Marta Donnini, 15-letna dijakinja iz Furlanije Julijske krajine. Nima sicer slovenskih korenin, a so jo starši pred tem poslali v slovensko šolo v Doberdobu. »Slovenščina mi je zelo všeč, zelo se zanimam za slovensko zgodovino in literaturo, še posebej so mi všeč Gregorčič, Prešeren, Vodnik,« pravi Marta, ki upa, da ji bo znanje slovenščine nekoč prišlo prav tudi na poklicnem področju.

V poletni šoli slovenskega jezika, ki jo izvajajo ob podpori Ministrstva za šolstvo in šport ter Urada za Slovence po svetu, še nikoli ni bilo tako veliko mladih. Lani jih je bilo denimo 90, leto pred tem pa nekaj čez 60.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 23. julij 2015 / 11:33

Jeseni selitev na Brdo

Na Brdu pospešeno gradijo nov dom slovenskega nogometa, vanj pa naj bi se preselili že jeseni.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Pomoč bodo razdelili čim prej

Kamnik - Na seji komisije za dodeljevanje pomoči prizadetim občanom občine Kamnik v nedavni ujmi, ki jo je v četrtek sklical župan Tone Smolnikar, so se predstavniki Centr...

Gospodarstvo / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Laško se je podražilo

Kranj - Pivovarna Laško je v petek svoje izdelke podražila od tri do pet odstotkov, kar je po predlanskem oktobru in uvedbi evra drugo zvišanje cen, prvo je bilo maja letos. Kot...

Gorenjska / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Pred novimi izzivi

V občini Kranjska Gora so zadovoljni z opravljenim delo.

Nasveti / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Bogati svet različnosti (1)

Tokrat vam pošiljam razmišljanje o vzgoji kar s plaže.

Prosti čas / torek, 5. avgust 2008 / 07:00

Lepljivo in sladko pri Črnogorcih

Začelo se je obdobje lepotnih predizborov, pa tudi kakšno miss smo dobili v juliju, Črno goro bo septembra obiskala pop ikona Madonna, mojstre ayurvede iz Kerale pa najdemo tudi v Portorožu.