Kruh s pestom iz bazilike
Pesto iz bazilike navadno mažemo na kruh, a za več kot odličen dodatek se izkaže tudi, če ga vmešamo kar v testo. Z doma pečenim kruhom nikakor ne moremo zgrešiti. Včasih ga še hitreje »spravimo v promet« kot potico, saj se ga nihče ne brani.
Za pripravo kruha s pestom potrebujemo: 1 kg pšenične moke, 1 kocko kvasa, 100 g pesta iz bazilike, 2 dl mleka, 3,5 dl vode, 1 žličko sladkorja, 1 poravnano žličko soli.
Kvas nadrobimo v skodelico, posujemo z žličko sladkorja in zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja. Posebej v skledi zmešamo pesto, sol in vodo. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo vzhajan kvas. Prilijemo še tekočino s pestom iz bazilike. Zamesimo v testo in mesimo 10 minut. Testo oblikujemo v kepo in ga postavimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 1 uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut.
Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava. Testo solimo manj kot običajno, saj je slan že pesto.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

