Redna masaža stopala bo pripomogla k povečani cirkulaciji in izmenjavi hranilnih snovi. V kolikor nimate primernega pripomočka, si pomagajte s kuhinjskim valjarjem. Pazite le, da je pri izvajanju hrbtenica vzravnana.

Osteoporoza ne izbira let

Zanimivo, da o nekaterih boleznih ne razmišljamo, dokler ne potrkajo na vrata. Po vsej verjetnosti velika večina ženske populacije ve, kakšna bolezen je osteoporoza, dejstvo, da za osteoporozo lahko zbolijo tudi moški in otroci, pa je med manj znanimi. Si tudi vi kdaj postavite vprašanje, kako je mogoče, da je ob vseh dostopnih informacijah o zdravem načinu življenja, zdravi prehrani, optimalnem gibanju, takšnih in drugačnih nasvetih iz dneva v dan več ljudi, ki se spopadajo z bolezenskimi stanji? Tudi z osteoporozo. Osteoporoza je bolezen kostnega tkiva, pri čemer prihaja do izgube organskega in mineralnega dela kosti, kar privede do njihove krhkosti in lomljivosti. Za bolezen, ki jo diagnosticirajo z denziometrijo, vzroke iščemo v premajhnem izločanju estrogena, neprimerni prehrani, pomanjkanju telesne aktivnosti, drugih boleznih, genetiki …

Kostna gostota se gradi v otroštvu in puberteti, zato je popolnoma upravičeno, da si pri današnji generaciji otrok postavimo vprašanje, ali imajo naši otroci ob današnji (hitri in procesirani) hrani in premajhni aktivnosti sploh zadostne temelje, da se bodo lahko tej bolezni postavili po robu. Nekatere raziskave namreč nakazujejo, da se bo v 50 letih število obolelih povečalo za 50 odstotkov, a število že sedaj ni majhno.

Za vse tiste, ki ne želite čakati, da se statistična napoved uresniči, bom v tem in naslednjih prispevkih pisala o različnih možnostih, ki jih lahko izkoristite tako v preventivne kot kurativne namene.

Za začetek naj gre nasvet v preventivno smer tistim, ki prihajajo za nami – otrokom. Naredimo že danes nekaj zanje. Naj se ukvarjajo z raznovrstnimi aktivnostmi, jedo kvalitetno hrano. Vsaj slednje pa vsekakor velja tudi za tiste, ki se že borite z ukrivljeno hrbtenico, bolečinami in nenadnimi zlomi.

Še »telovadni« nasvet: vaje za stopala so pri meni vedno na prvem mestu. Ne glede na to, da so kosti stopala daleč na periferiji, so zaradi pomanjkanja oskrbe s kisikom in hranljivimi snovmi pogosto prizadete tudi te. Na žalost se tega niti ne zavedamo, saj pri pregledih pozornost usmerjamo v večje sklepne površine, kot so kolki in hrbtenica. Torej, sedite na stol, zavzemite vzravnan položaj, dihajte povsem naravno. Če nimate pri roki nobenega masažnega pripomočka, si pomagajte s kuhinjskim valjarjem za testo. Postavite ga pod stopala in nekaj minut masirajte stopala z valjanjem. Tako boste vsaj malo pripomogli k boljši cirkulaciji in izmenjavi hranljivih snovi. Takšno masiranje si privoščite vsak dan do prihodnjega tedna, ko bo govora o še bolj ciljnih vajah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 23. julij 2019 / 10:12

Petra Vladimirov ime tedna

Kranj – Vzgojiteljica iz Vzgojnega zavoda Kranj Petra Vladimirov, ki se je z mladimi varovanci prejšnji teden že petič peš odpravila na pot iz Kranja do Pirana na Pohodu Alpe Adria, je postala ime...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 27. januar 2014 / 16:05

Trpela je v dveh partnerskih zvezah

Nataša se je že v otroštvu počutila kot izgubljenka, življenje pa jo je preizkušalo tudi v dveh nasilnih partnerskih zvezah. V varni hiši je našla moč, da zaživi samostojno in brez nasilja.

GG Plus / ponedeljek, 27. januar 2014 / 16:04

Osmisliti lastno temo

V petek, zadnji dan januarja, bo na Loškem odru v Škofji Loki predstava Vinka Möderndorferja Ničesar ne obžalujem, v kateri igralka Metka Pavšič prepričljivo odigra več zelo različnih ženskih likov in...

Kamnik / ponedeljek, 27. januar 2014 / 16:01

Kip usnjarja talca se vrača

Občina Kamnik bo postavila repliko kipa usnjarja talca v naravni velikosti, ki je pred petnajstimi leti izginil ob gradnji soseske Mali grad.

Kranj / ponedeljek, 27. januar 2014 / 15:59

Slovenski vojak ranjen v Afganistanu

Kranj – V Afganistanu je bil pri opravljanju nalog ranjen slovenski vojak. Ranjen je bil v nogo, prepeljali so ga v bolnišnico, mu oskrbeli rano in ni v smrtni nevarnosti.

Bled / ponedeljek, 27. januar 2014 / 15:58

Streha je bila nevarna za voznike

Na Mrakovi domačiji na Rečici v teh dneh obnavljajo ostrešje na gospodarskem poslopju, saj je zaradi dotrajanosti že dlje časa predstavljalo nevarnost za promet na Kolodvorski cesti.