Kopo so postavili na kopišču za Štefelinovo novino. / Foto: Nik Bertoncelj

Oglarji kuhajo »črno zlato«

Koroška Bela je gostila vseslovensko srečanje oglarjev. Kopo so prižgali z ogljem, ki so ga poslali oglarski prijatelji iz Nemčije.

V Sloveniji vsako leto oglari več kot petdeset oglarjev, ki zložijo in skuhajo približno sto kop, kar pomeni približno 500 ton oglja, ki mu pravijo črno zlato. Oglarjenje je vpisano v register nesnovne kulturne dediščine.

Koroška Bela – Na Koroški Beli, na kopišču za Štefelinovo novino, je ponovno zagorela kopa. Domače Kulturno društvo (KD) Možnar tradicijo prižiganja kope in prikaz kuhanja oglja na tradicionalen način ohranja od leta 2012. Ker letos praznujejo dvajsetletnico društva (v njem ohranjajo tudi tradicijo streljanja z možnarji za veliko noč in prvi maj), je bilo dogajanje minuli konec tedna posebej slovesno, saj so gostili vseslovensko srečanje oglarjev, ki so povezani v Društvo oglarjev Slovenije.

Zagnani člani KD Možnar so tako že pred tedni postavili kopo, ki jo je v petek pod večer z ogljem, ki so jim ga poslali oglarski prijatelji iz Nemčije, prižgala Marija Imperl iz Evropskega združenja oglarjev. Kopa se bo zdaj kuhala do 1. ali 2. maja, po besedah predsednika KD Možnar Črta Laharnarja jo bodo zatem podrli in »zrofkali«, glede na to, da so v kopo zložili dobrih dvanajst kubičnih metrov lesa, pa računajo, da bodo iz nje dobili okrog 1,2 tone oglja. Tega razdelijo med domačine, ki ga uporabijo za žar, vzel pa ga bo tudi kovač, ki ga potrebuje za kovanje.

Prižig kope na Koroški Beli je bil del evropske karavane prižigov kop. V kulturnem programu so sodelovali otroci iz Osnovne šole Koroška Bela, kopo je blagoslovil domači župnik, domači oglarji pa so v hrambo za eno leto, da naslednjega srečanja, ki bo na Ljubnem ob Savinji, prejeli kipec oglarja. Zbrane je pozdravil tudi predsednik Društva oglarjev Slovenije Jože Prah.

V soboto je sledil prikaz taljenja železove rude, izdelali so namreč posnetek rimske vetrne peči. Ker so se taljenja lotili šele drugič, jim je volk, to je železo s primesmi, razpadel, največji kos je tako imel pol kilograma, ga bo pa kovač Luka Novak prekoval in iz njega skušal dobiti čisto železo.

Dogodek so popestrili z majhno kopo, ki so jo postavili otroci s pomočjo oglarjev. Ta se bo kuhala predvidoma do danes, oglje – to bo iz lipovega lesa – pa bodo namenili vrtcu in šoli, da ga bodo lahko uporabili pri likovnem pouku.

Danes kuhanje kope predstavlja zgolj obujanje običajev iz preteklosti, v preteklosti pa so ga uporabljali v železarni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 21:36

Obnavljajo atletsko stezo

Škofja Loka – Prejšnji teden so začeli z obnovo atletske steze v športnem parku za Osnovno šolo Škofja Loka-Mesto. Zaradi obnove bo športni park en mesec popolnoma zaprt. Pogodbena vrednost obnovit...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 8. maj 2020 / 15:11

Porast brezposelnosti največji na Gorenjskem

Kranj – V času epidemije koronavirusa se je močno zmanjšala gospodarska dejavnost, posledice se odražajo tudi v povečevanju brezposelnosti. Povečuje se število tistih, ki so ostali brez dela kot tr...

Gospodarstvo / petek, 8. maj 2020 / 15:10

Skupaj do respiratorja

Pri razvoju prototipa medicinskega respiratorja Diham so sodelovali tudi Domel, Lotrič Meroslovje in podjetje EKWB iz Komende. Zagnali so že drugo fazo razvoja.

Kronika / petek, 8. maj 2020 / 15:05

Pozabili na kuhanje

Kranj – V Kranju se je v sredo dopoldan začelo kaditi iz kletnega stanovanja. Gasilci so v stanovanju našli pozabljeno hrano na prižganem štedilniku. Posodo so odstranili in prostore prezračili.

Zanimivosti / petek, 8. maj 2020 / 15:04

Prva slikanica Josipine Turnograjske

Izšla je slikanica Rožmanova Lenčica prve slovenske pisateljice, pesnice, skladateljice in pravljičarke Josipine Urbančič Turnograjske

Kranj / petek, 8. maj 2020 / 15:04

Dejavnosti planinskega društva prestavljene

Kranj – Planinsko društvo Iskra Kranj obvešča, da načrtovana planinska izleta na Ivanščico 9. maja in na Dovško Babo 16. maja odpadeta. Izvedba izletov v drugi polovici meseca maja in naslednjih me...