Čudovit razgled po okoliških hribih s Španovega vrha

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."

Planina pod Golico ima kar štiri imena – Planina, Sveti Križ, Jeseniške Rovte in Planina pod Golico. V vasi sta med najpogostejšimi priimki Razinger in Klinar, sicer pa so se ohranila stara domača imena kmetij.

Jesenice – »Mesto Jesenice poznam, toda okolica me je presenetila, fascinirala in prepričala, da imajo Jesenice izjemen turistični potencial. Pri tem ne mislim na razvoj množičnega turizma, temveč nadstandardnih oblik turizma. V mislih imam programe sprostitve, programe rekreacije s pohodniškimi, kolesarskimi in konjeniškimi potmi in zdravstvene programe – to so danes domači in tuji gostje pripravljeni plačati.« S temi besedami je možnosti turističnega razvoja Jesenic z okolico ocenil pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije (STO) Dejan Podgoršek, ki se je udeležil nedavne ekskurzije, ki jo je za skupino novinarjev pripravil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger s sodelavci. Kot je povedal župan Mencinger, so na ta način želeli predstaviti turistične možnosti, ki jih skrivajo Jesenice z okolico, in načrte Občine na področju razvoja turizma. Prav turizem naj bi bil po Mencingerjevih besedah ena od pomembnih razvojnih priložnosti in možnosti Jesenic. Novinarje so popeljali na Pristavo v Javorniškem Rovtu, kjer naj bi Zoisov park, Kurirska koča in Planinski dom Pristava, ki bo v kratkem obnovljen, v prihodnje tvorili celostno gostinsko-turistično ponudbo. Prek Križevcev nas je pot vodila do Savskih jam, kjer je urejen vhod v Korelnov rov z maketo Bergmandelca, ter mimo sankaške proge, ki je ena redkih v Evropi, v Planino pod Golico, svetovno znano po narcisah oziroma ključavnicah. V prejšnjem stoletju je bila Planina pod Golico znana tudi kot zdraviliški kraj, kjer so zdravili pljučne bolezni. Iz Planine pod Golico smo se z žičnico popeljali na Španov vrh, smučišče, ki ga je Občina Jesenice pred leti odkupila, obnovila ter pripravila projekte za ureditev dodatnega zasneževanja in postavitev nekaj manjših vlečnic. Po besedah župana Tomaža Toma Mencingerja zdaj računajo na zasebne vlagatelje, ki naj bi sprožili nadaljnji razvoj smučarskega centra v okviru javno-zasebnega partnerstva. Poleg posodobitve žičnic bo po županovih besedah treba poskrbeti tudi za boljšo gostinsko ponudbo ob smučišču ter zagotoviti več prenočitvenih zmogljivosti. Zato na Občini že pripravljajo spremembe prostorskih aktov, s katerimi bi omogočili postavitev objektov z vsaj tristo prenočišči.

 

 

Dejan Podgoršek z STO je izrazil presenečenje, kakšen občutek za turistične dejavnosti so pokazali župan in Občina Jesenice. Kot je dejal, na Jesenicah lahko računajo na podporo STO pri oblikovanju programov, odpirajo pa se tudi velike možnosti za pridobitev denarja iz evropskih strukturnih skladov, kjer naj bi bilo na voljo kar 150 milijonov evrov.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 30. november 2021 / 07:00

Glasnik, št. 1

Glasnik, 30. november 2021, št. 1

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema Za 4 do 6 oseb 1 kg buč hokkaido 1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Naklo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vežice v Dupljah novembra

Pokopališče v Spodnjih Dupljah bodo razširili. Tam so že začeli graditi poslovilne vežice, kar je stara želja krajanov.

Medvode / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vesela harmonika v Gunclje

Harmonikarji, največ je bilo mladih, so tekmovali na Veseli harmoniki na Senici. Prevladovali so Gorenjci, zmagi pa sta šli na Dolenjsko in v Ljubljano.

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Kačasta in stebrasta smreka

Gozdar Martin Umek je v revirju Nemilje odkril gozdna posebneža - v bližini Jamnika kačasto smreko, v Zgornji Besnici pa še stebrasto.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."