Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido

1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Čas priprave: približno ura in pol

Predlog za serviranje: zraven ponudite kokosovo omako z vaniljo.

Druga možnost:

Po istem receptu lahko pripravite tudi kostanj (maroni).

1. Buče očistimo, izločimo semena in narežemo na velike kocke.

2. V 1 l vode jih kuhamo do mehkega. Ali so mehke, poskusimo s koničastim nožem.

3. V cedilu za solato jih odcedimo, nato v skledi zmečkamo s paličnim mešalnikom.

4. Na kuhinjski krpi jih pustimo odcejati čez noč. Dobro zmešamo s cimetom, sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.

5. Skozi primerno stiskalnico jih stisnemo v »špagete« naravnost na desertni krožnik.

6. Po želji okrasimo s sadjem ali keksi.

Hokkaido njoki

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido, voda, 1 kg krompirja, približno 200 g moke, sol, muškatni orešček, 5 žajbljevih listov, 5 žlic oljčnega olja

Čas priprave: približno 1 ura

Predlog za serviranje: postrezite z veliko skledo italijanske solate in chiantijem ali sadnimi sokovi po izbiri.

1. Buče dobro očistimo, razpolovimo, izdolbemo in narežemo na rezine. Rezine pečemo 30 minut v pečici, segreti na 170 stopinj C.

2. Krompir v oblicah v dovolj vode kuhamo približno 30 minut do mehkega, olupimo in zmečkamo. Da se masa ohladi, jo razmažemo na delovno ploskev (pribl. 1 cm debelo).

3. Buče zmečkamo in ohladimo, zmešamo s krompirjem, solimo in dodamo muškatni orešček. Zgnetemo v testo in dodamo toliko moke, da se testo pri gnetenju ne lepi več.

4. Iz testa oblikujemo svaljek in ga razrežemo na male njoke.

5. Njoke kuhamo v slanem kropu, dokler se ne dvignejo na površino. S penovko jih previdno dvignemo iz vode.

6. V ponvi segrejemo olje in žajbelj, dodamo njoke, jih na hitro pretresemo in takoj postrežemo.

Hokkaido juha

Za 4 do 6 oseb

1,5 kg buč hokkaido, 2 srednje veliki čebuli, sesekljani, 1 liter vode, 0,5-1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo), sončnično olje, jušne začimbe, sol, poper, muškatni orešček

Čas priprave: približno 45 minut

Predlog za serviranje: odlična tudi kot jed s curryjem: primešamo 1 do 2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.

1. Bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupiti), z žlico odstranimo semena.

2. Bučo narežemo na večje kocke, zrežemo čebulo.

3. Čebulo prepražimo na sončničnem olju, dodamo kocke buče in skupaj dušimo, dokler kocke ne razpadejo.

4. S paličnim mešalnikom zmečkamo. Odvisno od gostote juhe, dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušne začimbe in muškatni orešček.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 5. november 2007 / 07:00

Vaška straža pred smetiščem

Na protestnem shodu krajanov Mlake in Tenetiš proti smetišču se je zbralo prek štiristo ljudi. Komunala Kranj odvaža smeti v Kovor in na Malo Mežaklo, cene odvoza odpadkov naj bi poskočile za štirikra...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 10. januar 2019 / 18:25

Tehnični kotiček za stare in mlade

Razvoj tehnologije je moč občutiti v vsakdanjem življenju. Računalniki, stroji in naprave nas obdajajo na vsakem koraku. Inženirji vseskozi razvijamo tehnologijo z namenom, da bi ljudem ol...

Zanimivosti / četrtek, 10. januar 2019 / 18:10

Z baklami do Krive jelke

Kulturno-turistično društvo (KTD) Pod Krivo jelko iz Dupelj je v soboto organiziralo tradicionalni nočni pohod do Krive jelke.

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:10

Zavrtela sta se tisočkrat

Kot vsako leto je tudi lani Festivalna dvorana na Bledu 29. decembra gostila prireditev Veselo po domače. Tokrat že dvajseto, je bil pa večer poseben tudi za Francko in Franca Pogačnika, folklorista,...

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:08

Ponosni na svojo Tjašo

V Bohinjski Češnjici so v nedeljo zvečer pripravili sprejem za zmagovalko šova Slovenija ima talent Tjašo Dobravec. Pri njej je sprejem ponovno obudil čustva, ki jih je čutila ob velikem uspehu.

Kronika / četrtek, 10. januar 2019 / 18:01

Zanikala vpletenost v smrt jeseniškega brezdomca

Na kranjskem okrožnem sodišču se je s predobravnavnim narokom zoper Jeseničanko Glorio Kleindienst začel kazenski proces zaradi nasilne smrti jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge. Za njegovo...