Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido

1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Čas priprave: približno ura in pol

Predlog za serviranje: zraven ponudite kokosovo omako z vaniljo.

Druga možnost:

Po istem receptu lahko pripravite tudi kostanj (maroni).

1. Buče očistimo, izločimo semena in narežemo na velike kocke.

2. V 1 l vode jih kuhamo do mehkega. Ali so mehke, poskusimo s koničastim nožem.

3. V cedilu za solato jih odcedimo, nato v skledi zmečkamo s paličnim mešalnikom.

4. Na kuhinjski krpi jih pustimo odcejati čez noč. Dobro zmešamo s cimetom, sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.

5. Skozi primerno stiskalnico jih stisnemo v »špagete« naravnost na desertni krožnik.

6. Po želji okrasimo s sadjem ali keksi.

Hokkaido njoki

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido, voda, 1 kg krompirja, približno 200 g moke, sol, muškatni orešček, 5 žajbljevih listov, 5 žlic oljčnega olja

Čas priprave: približno 1 ura

Predlog za serviranje: postrezite z veliko skledo italijanske solate in chiantijem ali sadnimi sokovi po izbiri.

1. Buče dobro očistimo, razpolovimo, izdolbemo in narežemo na rezine. Rezine pečemo 30 minut v pečici, segreti na 170 stopinj C.

2. Krompir v oblicah v dovolj vode kuhamo približno 30 minut do mehkega, olupimo in zmečkamo. Da se masa ohladi, jo razmažemo na delovno ploskev (pribl. 1 cm debelo).

3. Buče zmečkamo in ohladimo, zmešamo s krompirjem, solimo in dodamo muškatni orešček. Zgnetemo v testo in dodamo toliko moke, da se testo pri gnetenju ne lepi več.

4. Iz testa oblikujemo svaljek in ga razrežemo na male njoke.

5. Njoke kuhamo v slanem kropu, dokler se ne dvignejo na površino. S penovko jih previdno dvignemo iz vode.

6. V ponvi segrejemo olje in žajbelj, dodamo njoke, jih na hitro pretresemo in takoj postrežemo.

Hokkaido juha

Za 4 do 6 oseb

1,5 kg buč hokkaido, 2 srednje veliki čebuli, sesekljani, 1 liter vode, 0,5-1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo), sončnično olje, jušne začimbe, sol, poper, muškatni orešček

Čas priprave: približno 45 minut

Predlog za serviranje: odlična tudi kot jed s curryjem: primešamo 1 do 2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.

1. Bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupiti), z žlico odstranimo semena.

2. Bučo narežemo na večje kocke, zrežemo čebulo.

3. Čebulo prepražimo na sončničnem olju, dodamo kocke buče in skupaj dušimo, dokler kocke ne razpadejo.

4. S paličnim mešalnikom zmečkamo. Odvisno od gostote juhe, dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušne začimbe in muškatni orešček.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 7. december 2023 / 13:39

Dobrodelno za šest porodnišnic

Družba T-2 v okviru projekta T-2 ljubi življenje skupaj s poslovnimi partnerji, uporabniki in zaposlenimi podpira prizadevanja društva Slojenčki pri izboljšanju opremljenosti porodnišnic, da bi ob...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Kako se znebiti šefa?

Režiser komedije Božič na kvadrat Seth Gordon sledi trem zagrenjenim prijateljem, ki jim grozni šefi vsak dan uničujejo življenje. Ker ne morejo dati odpovedi, se domislijo drugačne rešitve, kako...

Mularija / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Otroška peresa

Šola Šola, šola, spet ta šola. V njej posedaš, a naučiš veliko se. Včasih celo zabavno je. Znanja vsepovsod mrg...

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Skrivnostne podobe raja

Knjižno delo Skrivnostne podobe raja, ki je bilo prvič predstavljeno ob tisočletnici prve pisne omembe Blejskega gradu, na svojstven način oživlja spomin na preteklost tega kraja.

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Glasov jež: Petka, ki je nihče noče

Poklical nas je bralec iz Škofje Loke, ki že več tednov na travniku ob cesti z Jeprce proti Škofji Loki opazuje premikanje Renaultove petke, v času našega slikanja pa je bila prevrnjena celo na s...

Nasveti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Zanimivosti in Žabnice in okolice

Odlomek iz članka Antonije Šifrer, objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.