Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido

1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Čas priprave: približno ura in pol

Predlog za serviranje: zraven ponudite kokosovo omako z vaniljo.

Druga možnost:

Po istem receptu lahko pripravite tudi kostanj (maroni).

1. Buče očistimo, izločimo semena in narežemo na velike kocke.

2. V 1 l vode jih kuhamo do mehkega. Ali so mehke, poskusimo s koničastim nožem.

3. V cedilu za solato jih odcedimo, nato v skledi zmečkamo s paličnim mešalnikom.

4. Na kuhinjski krpi jih pustimo odcejati čez noč. Dobro zmešamo s cimetom, sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.

5. Skozi primerno stiskalnico jih stisnemo v »špagete« naravnost na desertni krožnik.

6. Po želji okrasimo s sadjem ali keksi.

Hokkaido njoki

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido, voda, 1 kg krompirja, približno 200 g moke, sol, muškatni orešček, 5 žajbljevih listov, 5 žlic oljčnega olja

Čas priprave: približno 1 ura

Predlog za serviranje: postrezite z veliko skledo italijanske solate in chiantijem ali sadnimi sokovi po izbiri.

1. Buče dobro očistimo, razpolovimo, izdolbemo in narežemo na rezine. Rezine pečemo 30 minut v pečici, segreti na 170 stopinj C.

2. Krompir v oblicah v dovolj vode kuhamo približno 30 minut do mehkega, olupimo in zmečkamo. Da se masa ohladi, jo razmažemo na delovno ploskev (pribl. 1 cm debelo).

3. Buče zmečkamo in ohladimo, zmešamo s krompirjem, solimo in dodamo muškatni orešček. Zgnetemo v testo in dodamo toliko moke, da se testo pri gnetenju ne lepi več.

4. Iz testa oblikujemo svaljek in ga razrežemo na male njoke.

5. Njoke kuhamo v slanem kropu, dokler se ne dvignejo na površino. S penovko jih previdno dvignemo iz vode.

6. V ponvi segrejemo olje in žajbelj, dodamo njoke, jih na hitro pretresemo in takoj postrežemo.

Hokkaido juha

Za 4 do 6 oseb

1,5 kg buč hokkaido, 2 srednje veliki čebuli, sesekljani, 1 liter vode, 0,5-1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo), sončnično olje, jušne začimbe, sol, poper, muškatni orešček

Čas priprave: približno 45 minut

Predlog za serviranje: odlična tudi kot jed s curryjem: primešamo 1 do 2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.

1. Bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupiti), z žlico odstranimo semena.

2. Bučo narežemo na večje kocke, zrežemo čebulo.

3. Čebulo prepražimo na sončničnem olju, dodamo kocke buče in skupaj dušimo, dokler kocke ne razpadejo.

4. S paličnim mešalnikom zmečkamo. Odvisno od gostote juhe, dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušne začimbe in muškatni orešček.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 22. februar 2022 / 12:47

Loški glas, št. 2

Loški glas, 22. februar 2022, št. 2

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / ponedeljek, 18. december 2017 / 17:12

Potrdili proračun za prihodnje leto

Kranjskogorski občinski svet je v sredo potrdil proračun občine za prihodnje leto. Svetniki so se na zadnji letošnji seji zbrali v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Zanimivosti / ponedeljek, 18. december 2017 / 17:10

Druga plat idile

Pravljična zimska idila ima tudi svojo drugo, vse prej kot idilično plat: zasnežene ceste v dolini Kokre proti Jezerskem so v kombinaciji z vetrolomom popolnoma ohromile promet, vključno s signaliz...

Razvedrilo / ponedeljek, 18. december 2017 / 17:09

Novoletni ples

Rotary klubi (RC) Kranj, Bled, Zg. Brnik, Tržič Naklo, Škofja Loka in Medvode ter podmladki klubov, Rotaract (RAC) kluba Kranj in Tržič Naklo in Interact (IAC) Carnium ob koncu leta priredijo gala ple...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. december 2017 / 11:30

Družini prijazna podjetja

Kranj – Inštitut Ekvilib in Mreža za družbeno odgovornost sta v sodelovanju s partnerskimi organizacijami pripravila v Ljubljani prve Dneve družbene odgovornosti. Prvi dan je potekal družbeno odgov...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. december 2017 / 11:25

Cena mleka pod evropskim povprečjem

Rejce črno-belega goveda, ki se večinoma preživljajo s prirejo mleka, je na občnem zboru svojega društva zanimalo tudi, zakaj je odkupna cena mleka v Sloveniji pod evropskim povprečjem.