Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido

1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Čas priprave: približno ura in pol

Predlog za serviranje: zraven ponudite kokosovo omako z vaniljo.

Druga možnost:

Po istem receptu lahko pripravite tudi kostanj (maroni).

1. Buče očistimo, izločimo semena in narežemo na velike kocke.

2. V 1 l vode jih kuhamo do mehkega. Ali so mehke, poskusimo s koničastim nožem.

3. V cedilu za solato jih odcedimo, nato v skledi zmečkamo s paličnim mešalnikom.

4. Na kuhinjski krpi jih pustimo odcejati čez noč. Dobro zmešamo s cimetom, sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.

5. Skozi primerno stiskalnico jih stisnemo v »špagete« naravnost na desertni krožnik.

6. Po želji okrasimo s sadjem ali keksi.

Hokkaido njoki

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido, voda, 1 kg krompirja, približno 200 g moke, sol, muškatni orešček, 5 žajbljevih listov, 5 žlic oljčnega olja

Čas priprave: približno 1 ura

Predlog za serviranje: postrezite z veliko skledo italijanske solate in chiantijem ali sadnimi sokovi po izbiri.

1. Buče dobro očistimo, razpolovimo, izdolbemo in narežemo na rezine. Rezine pečemo 30 minut v pečici, segreti na 170 stopinj C.

2. Krompir v oblicah v dovolj vode kuhamo približno 30 minut do mehkega, olupimo in zmečkamo. Da se masa ohladi, jo razmažemo na delovno ploskev (pribl. 1 cm debelo).

3. Buče zmečkamo in ohladimo, zmešamo s krompirjem, solimo in dodamo muškatni orešček. Zgnetemo v testo in dodamo toliko moke, da se testo pri gnetenju ne lepi več.

4. Iz testa oblikujemo svaljek in ga razrežemo na male njoke.

5. Njoke kuhamo v slanem kropu, dokler se ne dvignejo na površino. S penovko jih previdno dvignemo iz vode.

6. V ponvi segrejemo olje in žajbelj, dodamo njoke, jih na hitro pretresemo in takoj postrežemo.

Hokkaido juha

Za 4 do 6 oseb

1,5 kg buč hokkaido, 2 srednje veliki čebuli, sesekljani, 1 liter vode, 0,5-1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo), sončnično olje, jušne začimbe, sol, poper, muškatni orešček

Čas priprave: približno 45 minut

Predlog za serviranje: odlična tudi kot jed s curryjem: primešamo 1 do 2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.

1. Bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupiti), z žlico odstranimo semena.

2. Bučo narežemo na večje kocke, zrežemo čebulo.

3. Čebulo prepražimo na sončničnem olju, dodamo kocke buče in skupaj dušimo, dokler kocke ne razpadejo.

4. S paličnim mešalnikom zmečkamo. Odvisno od gostote juhe, dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušne začimbe in muškatni orešček.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 25. avgust 2023 / 08:45

Stranke enotne glede ukrepov po poplavah

Minuli petek so se sestali predsedniki vseh parlamentarnih strank in izmenjali poglede na predloge ukrepov, ki naj bi jih vseboval interventni zakon za pomoč po poplavah. Tega je včeraj vlada že po...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 6. december 2011 / 07:00

Komenda sodeluje s Sremsko Mitrovico

Komenda - Občina Komenda, ki je pred nekaj tedni podpisala listino o sodelovanju s srbsko občino Sremska Mitrovica, že poglablja sodelovanje, ki se je formalno vzpostavilo na jes...

Kronika / torek, 6. december 2011 / 07:00

Kriminal

Tatovi s kapelice odnesli bakrene plošče Vršič - Policiste so v soboto obvestili, da so neznani storilci na Ruski kapelici na cesti proti Vršiču pošk...

Prosti čas / torek, 6. december 2011 / 07:00

Decembrske Gorenjke

Petnajst let klinike za male živali, Oktoberfest v različnih oblikah osvaja gorenjske lokale, Avstrijci na svojih smučiščih beležijo vse več slovenskih gostov, med finalistkami za najlepšo sosedo pa s...

Mularija / torek, 6. december 2011 / 07:00

Novoletni bazar v Križah

V Osnovni šoli Križe so imeli v četrtek novoletni bazar. »Prodajali smo voščilnice, lesene škratke, obeske iz fimo mase, jaslice …,« je naštela petošolka Lina Mešič. Številne lične izdelke...

Prosti čas / torek, 6. december 2011 / 07:00

Animateka v Kinoteki

Z decembrom v Kinoteko prihaja 8. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Tokratna animatečna retrospektiva bo v znamenju glasbe in zvoka v sinhroniji z animiranim filmom. Projekcije vsa...