Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido

1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Čas priprave: približno ura in pol

Predlog za serviranje: zraven ponudite kokosovo omako z vaniljo.

Druga možnost:

Po istem receptu lahko pripravite tudi kostanj (maroni).

1. Buče očistimo, izločimo semena in narežemo na velike kocke.

2. V 1 l vode jih kuhamo do mehkega. Ali so mehke, poskusimo s koničastim nožem.

3. V cedilu za solato jih odcedimo, nato v skledi zmečkamo s paličnim mešalnikom.

4. Na kuhinjski krpi jih pustimo odcejati čez noč. Dobro zmešamo s cimetom, sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.

5. Skozi primerno stiskalnico jih stisnemo v »špagete« naravnost na desertni krožnik.

6. Po želji okrasimo s sadjem ali keksi.

Hokkaido njoki

Za 4 do 6 oseb

1 kg buč hokkaido, voda, 1 kg krompirja, približno 200 g moke, sol, muškatni orešček, 5 žajbljevih listov, 5 žlic oljčnega olja

Čas priprave: približno 1 ura

Predlog za serviranje: postrezite z veliko skledo italijanske solate in chiantijem ali sadnimi sokovi po izbiri.

1. Buče dobro očistimo, razpolovimo, izdolbemo in narežemo na rezine. Rezine pečemo 30 minut v pečici, segreti na 170 stopinj C.

2. Krompir v oblicah v dovolj vode kuhamo približno 30 minut do mehkega, olupimo in zmečkamo. Da se masa ohladi, jo razmažemo na delovno ploskev (pribl. 1 cm debelo).

3. Buče zmečkamo in ohladimo, zmešamo s krompirjem, solimo in dodamo muškatni orešček. Zgnetemo v testo in dodamo toliko moke, da se testo pri gnetenju ne lepi več.

4. Iz testa oblikujemo svaljek in ga razrežemo na male njoke.

5. Njoke kuhamo v slanem kropu, dokler se ne dvignejo na površino. S penovko jih previdno dvignemo iz vode.

6. V ponvi segrejemo olje in žajbelj, dodamo njoke, jih na hitro pretresemo in takoj postrežemo.

Hokkaido juha

Za 4 do 6 oseb

1,5 kg buč hokkaido, 2 srednje veliki čebuli, sesekljani, 1 liter vode, 0,5-1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo), sončnično olje, jušne začimbe, sol, poper, muškatni orešček

Čas priprave: približno 45 minut

Predlog za serviranje: odlična tudi kot jed s curryjem: primešamo 1 do 2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.

1. Bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupiti), z žlico odstranimo semena.

2. Bučo narežemo na večje kocke, zrežemo čebulo.

3. Čebulo prepražimo na sončničnem olju, dodamo kocke buče in skupaj dušimo, dokler kocke ne razpadejo.

4. S paličnim mešalnikom zmečkamo. Odvisno od gostote juhe, dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušne začimbe in muškatni orešček.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 13. november 2021 / 00:06

Pogrešajo Irenco Štibelj z območja Radovljice

Radovljica – Svojci pogrešajo 50-letno Irenco Štibelj z območja Radovljice. Od doma naj bi odšla že v sredo, ko so jo tudi nazadnje videli na Mišačah. Pogrešana je pešačila. Visoka je okoli 170 cen...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Drogo prodajal tudi doma

V sredo se je na kranjskem sodišču nadaljevalo sojenje 32-letnemu Milanu Trivundži in njegovi nekdanji ženi, 24-letni Maji Petrič.

Jesenice / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Državni svet na Jesenicah

Državni svetniki so imeli 21. redno sejo na Jesenicah, v obnovljenem skladišču lesnega oglja Kolprn.

Bled / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Južna obvoznica se spet odmika

Južno razbremenilno cesto na Bledu naj bi začeli graditi že letos jeseni, a se zdaj lahko zgodi, da se bo začetek gradnje pomaknil celo v leto 2012.

Prosti čas / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Novoletni videomeh v Kamniku

To soboto, 12. decembra, ob 19. uri Boris Kopitar že devetnajstič vabi v Kamnik na prireditev Novoletni videomeh.

Humor / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Resničnost ali nočna mora škofjeloškega župana. Do spoznanja, kaj je v resnici mučilo Igorja Drakslerja, boste prišli le, če boste prebrali spodnji zapis. Začnite s fotografijo, ki je dovolj zgovorna.