Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj
Hokkaido krema
Za 4 do 6 oseb
1 kg buč hokkaido
1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje
Čas priprave: približno ura in pol
Predlog za serviranje: zraven ponudite kokosovo omako z vaniljo.
Druga možnost:
Po istem receptu lahko pripravite tudi kostanj (maroni).
1. Buče očistimo, izločimo semena in narežemo na velike kocke.
2. V 1 l vode jih kuhamo do mehkega. Ali so mehke, poskusimo s koničastim nožem.
3. V cedilu za solato jih odcedimo, nato v skledi zmečkamo s paličnim mešalnikom.
4. Na kuhinjski krpi jih pustimo odcejati čez noč. Dobro zmešamo s cimetom, sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.
5. Skozi primerno stiskalnico jih stisnemo v »špagete« naravnost na desertni krožnik.
6. Po želji okrasimo s sadjem ali keksi.
Hokkaido njoki
Za 4 do 6 oseb
1 kg buč hokkaido, voda, 1 kg krompirja, približno 200 g moke, sol, muškatni orešček, 5 žajbljevih listov, 5 žlic oljčnega olja
Čas priprave: približno 1 ura
Predlog za serviranje: postrezite z veliko skledo italijanske solate in chiantijem ali sadnimi sokovi po izbiri.
1. Buče dobro očistimo, razpolovimo, izdolbemo in narežemo na rezine. Rezine pečemo 30 minut v pečici, segreti na 170 stopinj C.
2. Krompir v oblicah v dovolj vode kuhamo približno 30 minut do mehkega, olupimo in zmečkamo. Da se masa ohladi, jo razmažemo na delovno ploskev (pribl. 1 cm debelo).
3. Buče zmečkamo in ohladimo, zmešamo s krompirjem, solimo in dodamo muškatni orešček. Zgnetemo v testo in dodamo toliko moke, da se testo pri gnetenju ne lepi več.
4. Iz testa oblikujemo svaljek in ga razrežemo na male njoke.
5. Njoke kuhamo v slanem kropu, dokler se ne dvignejo na površino. S penovko jih previdno dvignemo iz vode.
6. V ponvi segrejemo olje in žajbelj, dodamo njoke, jih na hitro pretresemo in takoj postrežemo.
Hokkaido juha
Za 4 do 6 oseb
1,5 kg buč hokkaido, 2 srednje veliki čebuli, sesekljani, 1 liter vode, 0,5-1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo), sončnično olje, jušne začimbe, sol, poper, muškatni orešček
Čas priprave: približno 45 minut
Predlog za serviranje: odlična tudi kot jed s curryjem: primešamo 1 do 2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.
1. Bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupiti), z žlico odstranimo semena.
2. Bučo narežemo na večje kocke, zrežemo čebulo.
3. Čebulo prepražimo na sončničnem olju, dodamo kocke buče in skupaj dušimo, dokler kocke ne razpadejo.
4. S paličnim mešalnikom zmečkamo. Odvisno od gostote juhe, dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušne začimbe in muškatni orešček.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

