Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj
Hokkaido krema
Za 4 do 6 oseb
1 kg buč hokkaido
1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje
Čas priprave: približno ura in pol
Predlog za serviranje: zraven ponudite kokosovo omako z vaniljo.
Druga možnost:
Po istem receptu lahko pripravite tudi kostanj (maroni).
1. Buče očistimo, izločimo semena in narežemo na velike kocke.
2. V 1 l vode jih kuhamo do mehkega. Ali so mehke, poskusimo s koničastim nožem.
3. V cedilu za solato jih odcedimo, nato v skledi zmečkamo s paličnim mešalnikom.
4. Na kuhinjski krpi jih pustimo odcejati čez noč. Dobro zmešamo s cimetom, sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.
5. Skozi primerno stiskalnico jih stisnemo v »špagete« naravnost na desertni krožnik.
6. Po želji okrasimo s sadjem ali keksi.
Hokkaido njoki
Za 4 do 6 oseb
1 kg buč hokkaido, voda, 1 kg krompirja, približno 200 g moke, sol, muškatni orešček, 5 žajbljevih listov, 5 žlic oljčnega olja
Čas priprave: približno 1 ura
Predlog za serviranje: postrezite z veliko skledo italijanske solate in chiantijem ali sadnimi sokovi po izbiri.
1. Buče dobro očistimo, razpolovimo, izdolbemo in narežemo na rezine. Rezine pečemo 30 minut v pečici, segreti na 170 stopinj C.
2. Krompir v oblicah v dovolj vode kuhamo približno 30 minut do mehkega, olupimo in zmečkamo. Da se masa ohladi, jo razmažemo na delovno ploskev (pribl. 1 cm debelo).
3. Buče zmečkamo in ohladimo, zmešamo s krompirjem, solimo in dodamo muškatni orešček. Zgnetemo v testo in dodamo toliko moke, da se testo pri gnetenju ne lepi več.
4. Iz testa oblikujemo svaljek in ga razrežemo na male njoke.
5. Njoke kuhamo v slanem kropu, dokler se ne dvignejo na površino. S penovko jih previdno dvignemo iz vode.
6. V ponvi segrejemo olje in žajbelj, dodamo njoke, jih na hitro pretresemo in takoj postrežemo.
Hokkaido juha
Za 4 do 6 oseb
1,5 kg buč hokkaido, 2 srednje veliki čebuli, sesekljani, 1 liter vode, 0,5-1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo), sončnično olje, jušne začimbe, sol, poper, muškatni orešček
Čas priprave: približno 45 minut
Predlog za serviranje: odlična tudi kot jed s curryjem: primešamo 1 do 2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.
1. Bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupiti), z žlico odstranimo semena.
2. Bučo narežemo na večje kocke, zrežemo čebulo.
3. Čebulo prepražimo na sončničnem olju, dodamo kocke buče in skupaj dušimo, dokler kocke ne razpadejo.
4. S paličnim mešalnikom zmečkamo. Odvisno od gostote juhe, dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušne začimbe in muškatni orešček.