Državnozborska preiskovalna komisija generalnemu direktorju policije Antonu Olaju očita šikaniranje zaposlenih in oviranje dela komisije. / Foto: arhiv GG

Preiskovalna komisija ovadila šefa policije

Komisija na tožilstvo vložila ovadbo

Komisija državnega zbora, ki preiskuje morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov, je javnost obvestila, da je v sredo na Specializirano državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja in nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Predsednik komisije Rudi Medved je sporočil, da je komisija tožilstvu naznanila več sumov kaznivega dejanja. Zdajšnjemu generalnemu direktorju policije Antonu Olaju očitajo šikaniranje zaposlenih na delovnem mestu in oviranje dela preiskovalne komisije. Šikaniral naj bi namestnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Davida Antoloviča in nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Po Medvedovi oceni je bilo postopanje Olaja v obeh primerih politično motivirano, kar se je začelo kazati po tistem, ko sta bila Antolovič in Bobnarjeva kot priči povabljena pred preiskovalno komisijo. Olaj se je na vložitev ovadbe za STA odzval s pojasnilom, da zanika zlonamerne očitke Rudija Medveda. »Osumljenec bo brez odlašanja kazensko ovaden zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe,« je napovedal. Olajevega predhodnika Antona Travnerja pa bremenijo krive izpovedbe pred preiskovalno komisijo, ker je zanikal svoje domnevne izjave trem pričam, da mu je politika pred imenovanjem na mesto generalnega direktorja policije dala pogoj, naj se znebi direktorja NPU Darka Muženiča in nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni upravi policije Boštjana Lindava. Delo komisije še ni zaključeno, o čemer bo njen predsednik obvestil državni zbor.

Mariborski župan napadel trinajstletnika

Mariborski župan Saša Arsenovič naj bi na velikonočno nedeljo v bližini teniških igrišč Branik napadel trinajstletnega fanta in ga lažje telesno poškodoval, so poročali mediji. Župan trdi, da se je odzval, ker so najstniki poškodovali zabojnik za rabljene žogice. Ti so mu odgovorili z zmerljivkami in žalitvami. Enega od fantov naj bi poskušal ustaviti, prijel naj bi ga tudi za roko. Nato je fant po telefonu poklical očeta, župan pa je, tako trdi, po zvočniku očetu povedal, kaj so fantje storili. Oče nasprotno pravi, da je župan napadel njegovega sina, potem ko je ta s prijatelji vzel iz koša za smeti nekaj rabljenih teniških žogic, kar naj bi jim trenerji tudi dovolili. Župan naj bi jih začel zmerjati, in ko je trinajstletnik uporabil neprimerne besede, naj bi se Arsenovič z vso silo zagnal proti njim in s kolesom trčil v nogo fanta, ga zgrabil za vrat in ga začel daviti. Oče je po dogodku na policiji podal predlog za pregon zoper župana zaradi domnevnega kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Sin naj bi dobil modrice na vratu, bolelo naj bi ga tudi koleno. Arsenovič se brani, da ne ve, od kod fantu te poškodbe, saj ga on zagotovo ni davil, ga je pa ustavil. Po poročanju Večera se je na družbenih omrežjih oglasila priča in zapisala, da župan fanta ni davil, ga je pa zgrabil, ko je ta želel pobegniti. Predstavnik Teniškega kluba Branik Klemen Kokol je zanikal, da bi komur koli dovolili uporabo teniških žogic. »Dogodek obžalujem in se opravičujem najprej najstnikom, nato staršem, ki jih razumem, da želijo zaščititi svojega otroka. To bi pri svojih štirih verjetno naredil tudi sam. Opravičujem pa se tudi vsem Mariborčanom in Mariborčankam,« je dejanje v izjavi za javnost obžaloval Arsenovič in dodal, da bi moral kljub vandalizmu, objestnosti in žalitvam pri svojih zrelih letih ravnati drugače, manj burno. O odstopu kljub nekaterim pozivom ne razmišlja.

V Sloveniji okoli pet tisoč Ukrajincev

V Sloveniji je bilo do minulega petka opravljenih 18.415 registracij ukrajinskih beguncev, v Sloveniji pa jih je prijavljenih nekaj manj kot 5000, saj jih večina našo državo le prečka. Status začasne zaščite je do enega tedna nazaj pridobilo 1225 Ukrajincev. Od teh jih je po neuradnih podatkih vlogo za pomoč urada za oskrbo in integracijo migrantov oddalo 198, odobritev za eno od oblik denarne pomoči pa jih je prejelo 43. Ostale vloge so bile poslane v dopolnitev, manjkajo predvsem podatki o davčni številki in enotni matični številki občana. Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da je bilo pred tednom dni v 188 osnovnih šol po vsej Sloveniji vključenih 578 begunskih otrok iz Ukrajine, v 30 vrtcih pa jih je 52. Največ ukrajinskih otrok je v osnovne šole vključenih v osrednjeslovenski regiji (208), v gorenjski regiji pa jih je 49.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 1. oktober 2007 / 07:00

Anketa: Najprej bodo poskrbeli za ogrevanje

Pred dnevi so prizadetim v poplavah v Železnikih začeli nakazovati denarno pomoč. Sogovornike, ki so utrpeli škodo, smo povprašali, za kaj jo bodo porabili.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Martinovanje 2012

Ne, ne bom pisal o veselem martinovanju. To je vsako leto. Beseda bo o tistem, kar se nam na Martinovo nedeljo 2012 primeri nadstandardno, le to leto. To so seveda volitve predsednika republike....

Zanimivosti / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Cvetača velikanka

Kranj - Pri mami Vandi v Gorenjah je zrasla tale cvetača velikanka. Na tehtnici je pokazalo 5,80 kilograma. Zanjo sta skrbela vnuka Jan in Aleš Mohorič, ki sta se s pridelkom takole ponosn...

Domžale / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Učenci navdušili s kompostnikom

Za svoj inovativen ekološki izdelek iz odpadnih avtomobilskih delov so učenci OŠ Preserje pri Radomljah prejeli prestižno mednarodno okoljsko nagrado natečaja Okolje in inovacije.

Prosti čas / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Strašno, strašno

Od porednih čarovnic, strašljivih vampirjev, netopirjev in pogumnih otrok do zmenka z Bondom.

Prosti čas / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Šlogarce na vasi

V Domači vasi na Primskovem pri Kranju so se domislili izvirnega družabnega dogodka, ki so ga poimenovali Vedeževalski dan in noč čarovnic.