Kruh z olivami

V zadnjem času se draži vse po vrsti, tudi hrana – osnovna živila. Če ne kupimo povsem navadnega kruha, moramo zanj odšteti že kar precej. Kot da bi kupili potico, in ne kruh. Le z malo dodatki in malo truda lahko malo bolj poseben kruh spečemo tudi sami doma. Cenejši je in predvsem neverjetno okusen.

Za pripravo kruha z olivami potrebujemo: 0,5 kg moke, 20 g (polovica kocke) kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 žličko soli, 3 dl vode, 5 žlic olivnega olja, 150 g izkoščičenih vloženih zelenih oliv, 2 žlički suhega rožmarina.

Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvas posujemo z žličko sladkorja in zalijemo s 3 dl mlačne vode. Pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja. Nato prilijemo olje in ob robu potresemo s soljo. Zamesimo v testo in mesimo 10 minut. Nazadnje v testo vgnetemo še narezane olive in rožmarin. Testo oblikujemo v kepo in ga postavimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 1 uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava. Testo solimo manj kot običajno, saj so precej slane že olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Kratke novice

Plaz in načeta škarpa Selca, Bohinjska Bistrica - V nedeljo popoldne se je v jeklarni Acronija na Koroški Beli poškodoval delavec, so sporočili s kranjskega regijskega centra U...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 4. oktober 2023 / 22:04

Mladinska svetovna podprvakinja

Radovljičanka Neža Guštin je obetavna taekwondoistka, ki je pred kratkim prvič nastopila na svetovnem prvenstvu in osvojila srebrno medaljo. Visoke cilje ima tudi v kikboksu.

Rekreacija / sreda, 4. oktober 2023 / 21:55

Zupanovo kolo za vožnjo v ležečem položaju

Pred nekaj časa mi je prijatelj Peter Zupan omenil, da ima v svoji ličarski delavnici na Primskovem pod stropom obešeno nenavadno kolo za vožnjo v ležečem položaju, kjer je kolesar obrnjen z glavo...

Bled / sreda, 4. oktober 2023 / 21:54

Podelili prvih sedem certifikatov

Bled – Letos, ko na Bledu zaznamujejo 200. obletnico rojstva Arnolda Riklija, so neprecenljivost njegove dediščine prepoznali tudi v JZ Turizem Bled in podprli razvoj novega sistema certificiranja...

Gospodarstvo / sreda, 4. oktober 2023 / 21:53

Ekološki dan EU

Kranj – V soboto, 23. septembra, je bil Ekološki dan EU. Kot so ob tem zapisali na kmetijskem ministrstvu, je bil ta dan namenjen razmisleku o izzivih in priložnostih ekološkega kmetovanja in ozave...

Razvedrilo / sreda, 4. oktober 2023 / 21:45

Bila je ljubezen na prvi pogled

Matej Virant in Barbara Lombar sta se spoznala pred tremi leti. Poročila sta se na isti dan, kot sta se spoznala: 23. septembra. Bila je ljubezen na prvi pogled. Iskrica je preskočila takoj, se spomin...