Kruh z olivami

V zadnjem času se draži vse po vrsti, tudi hrana – osnovna živila. Če ne kupimo povsem navadnega kruha, moramo zanj odšteti že kar precej. Kot da bi kupili potico, in ne kruh. Le z malo dodatki in malo truda lahko malo bolj poseben kruh spečemo tudi sami doma. Cenejši je in predvsem neverjetno okusen.

Za pripravo kruha z olivami potrebujemo: 0,5 kg moke, 20 g (polovica kocke) kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 žličko soli, 3 dl vode, 5 žlic olivnega olja, 150 g izkoščičenih vloženih zelenih oliv, 2 žlički suhega rožmarina.

Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvas posujemo z žličko sladkorja in zalijemo s 3 dl mlačne vode. Pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja. Nato prilijemo olje in ob robu potresemo s soljo. Zamesimo v testo in mesimo 10 minut. Nazadnje v testo vgnetemo še narezane olive in rožmarin. Testo oblikujemo v kepo in ga postavimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 1 uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava. Testo solimo manj kot običajno, saj so precej slane že olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 11. december 2016 / 19:16

Missa criolla

Peti letni čas, kakor nekateri pravijo adventu, je po navadi prekratek za vsa načrtovana druženja in brž ko se prazniki zares začnejo, smo že potrebni oddiha. Pri meni je že v navadi, da p...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Noč čarovnic

Škofja Loka - V Sloveniji se vse bolj uveljavlja noč čarovnic oziroma halloween, praznik, ki izhaja iz starega keltskega običaja, komercialno vrednost, podobno kot valentinovo, pa so mu da...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Gorenjci ne tvegajo

V Hypo Alpe-Adria-Bank ugotavljajo, da Gorenjci niso pripravljeni veliko tvegati in da radi varčujejo v banki.

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Nova vzajemna sklada

Kranj - Raiffeisen Banka, ki poleg domačega sklada Skala (v upravljanju Krekove družbe) trži že dvajset investicijskih skladov Raiffeisen Capital Management, je 1. oktobra začela tržiti nov...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Zgodovinski dosežki v Acroniju

Po dvomesečnih težavah z reorganizacijo Slovenske industrije jekla in prilagajanju ruski skupini Koks pripravljajo nove projekte. Acroni je dosegel zgodovinske rezultate, konfliktov z državo ni.

Škofja Loka / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Doma s kar štirimi odličji

Škofjeloški namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta si na evropskem prvenstvu za invalide v Kranjski Gori skupaj priborili kar štiri odličja.