Kruh z olivami

V zadnjem času se draži vse po vrsti, tudi hrana – osnovna živila. Če ne kupimo povsem navadnega kruha, moramo zanj odšteti že kar precej. Kot da bi kupili potico, in ne kruh. Le z malo dodatki in malo truda lahko malo bolj poseben kruh spečemo tudi sami doma. Cenejši je in predvsem neverjetno okusen.

Za pripravo kruha z olivami potrebujemo: 0,5 kg moke, 20 g (polovica kocke) kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 žličko soli, 3 dl vode, 5 žlic olivnega olja, 150 g izkoščičenih vloženih zelenih oliv, 2 žlički suhega rožmarina.

Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvas posujemo z žličko sladkorja in zalijemo s 3 dl mlačne vode. Pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja. Nato prilijemo olje in ob robu potresemo s soljo. Zamesimo v testo in mesimo 10 minut. Nazadnje v testo vgnetemo še narezane olive in rožmarin. Testo oblikujemo v kepo in ga postavimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 1 uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava. Testo solimo manj kot običajno, saj so precej slane že olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 25. november 2017 / 16:01

Plesala tudi v noši

Mis Slovenije Maji Zupan se na svetovnem izboru na Kitajskem ni uresničila želja, da bi se prebila med štirideset najlepših Zemljank, je pa toliko bolj ponosna na uvrstitev med 18 najboljših top model...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

Zadišalo je po drugačnem

Turški bulgur, poljski cmoki z ajdovim nadevom pa tudi slovenska potica so bili v sredo na mizah v osnovni šoli F. S. Finžgarja Lesce, kjer ta teden gostijo 46 učiteljev in učencev iz Bolgarije,...

Kultura / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

Zanimivo o Žirovskem občasniku

Pretekli četrtek je v Krajevni knjižnici Žiri v okviru četrtkovih klepetov potekal pogovor s člani uredniškega odbora Žirovskega občasnika, s katerimi se je pogovarjal kar njihov glavni urednik,...

Preddvor / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

Jezero Črnava spet polno

Preddvor - Jezero Črnava v Preddvoru, ki so ga pred tednom dni zaradi puščanja talnega sifona izpraznili, da so lahko izvedli sanacijo, je sedaj spet polno. Kot je povedal direkt...

Zanimivosti / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

Jesenske počitnice ob jezeru

Preddvor - Preddvorsko turistično in kulturno društvo ter Hotel Bor za šolarje ta teden pripravljajo več zanimivih dogodkov. Med tednom bo več delavnic, ob koncu tedna pa bodo ob...

Kultura / torek, 26. oktober 2010 / 07:00

V Mavčičah literarni večer

S predstavitvijo nagrajene pesniške zbirke Iva Svetine in pesniških zbirk v ožjem izboru za letošnjo Jenkovo nagrado so se včeraj začeli Jenkovi dnevi, ki bodo potekali do petka. Danes bo v čital...