Kruh z olivami

V zadnjem času se draži vse po vrsti, tudi hrana – osnovna živila. Če ne kupimo povsem navadnega kruha, moramo zanj odšteti že kar precej. Kot da bi kupili potico, in ne kruh. Le z malo dodatki in malo truda lahko malo bolj poseben kruh spečemo tudi sami doma. Cenejši je in predvsem neverjetno okusen.

Za pripravo kruha z olivami potrebujemo: 0,5 kg moke, 20 g (polovica kocke) kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 žličko soli, 3 dl vode, 5 žlic olivnega olja, 150 g izkoščičenih vloženih zelenih oliv, 2 žlički suhega rožmarina.

Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvas posujemo z žličko sladkorja in zalijemo s 3 dl mlačne vode. Pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja. Nato prilijemo olje in ob robu potresemo s soljo. Zamesimo v testo in mesimo 10 minut. Nazadnje v testo vgnetemo še narezane olive in rožmarin. Testo oblikujemo v kepo in ga postavimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 1 uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava. Testo solimo manj kot običajno, saj so precej slane že olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 3. december 2008 / 07:00

Priznanja za urejene hiše

Pet družin iz Zgornjih in Spodnjih Dupelj ter Žej so pohvalili za urejenost domov. Te kraje občudujejo tudi tuji turisti.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 22. julij 2012 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / nedelja, 22. julij 2012 / 07:00

Dan krompirja z novimi sortami

Kranj - Številni kmetje in kmetijski svetovalci so si v četrtek dopoldne na kranjskem polju z zanimanjem ogledali predstavitev novih sort krompirja. Tako imenovani dan krompirja...

Kronika / nedelja, 22. julij 2012 / 07:00

Gost promet tudi na gorenjskih cestah

V soboto je bil gost promet tudi na gorenjskih cestah, dolge zastoje pa sta povzročili dve nesreči v predoru Karavanke. Obakrat so promet skozi predor zaprli, kljub hitremu posredovanju pristojni...

Kultura / nedelja, 22. julij 2012 / 07:00

Če bi se srečali Prešeren, Layer in Puhar

Pa se niso. Le kaj bi se zgodilo, če bi usoda nanesla drugače? Vsi trije znani Kranjčani so bili namreč sodobniki, pesnik dr. France Prešeren (1800-1849) baročni slikar Leopold Layer (1752-1828)...