Kruh z olivami

V zadnjem času se draži vse po vrsti, tudi hrana – osnovna živila. Če ne kupimo povsem navadnega kruha, moramo zanj odšteti že kar precej. Kot da bi kupili potico, in ne kruh. Le z malo dodatki in malo truda lahko malo bolj poseben kruh spečemo tudi sami doma. Cenejši je in predvsem neverjetno okusen.

Za pripravo kruha z olivami potrebujemo: 0,5 kg moke, 20 g (polovica kocke) kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 žličko soli, 3 dl vode, 5 žlic olivnega olja, 150 g izkoščičenih vloženih zelenih oliv, 2 žlički suhega rožmarina.

Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvas posujemo z žličko sladkorja in zalijemo s 3 dl mlačne vode. Pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja. Nato prilijemo olje in ob robu potresemo s soljo. Zamesimo v testo in mesimo 10 minut. Nazadnje v testo vgnetemo še narezane olive in rožmarin. Testo oblikujemo v kepo in ga postavimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 1 uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 30 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava. Testo solimo manj kot običajno, saj so precej slane že olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Vendarle povezava s kolesarskim mostom

Gozd-Martuljek - V začetku septembra so v Martuljku vendarle začeli z gradnjo preostalih nekaj sto metrov kolesarske steze, ki bo omogočila uporabo že spomladi zgrajenega novega kolesarske...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 16. maj 2015 / 19:50

Samostojnost je treba sproti potrjevati

Ko je oktobra lani predsednik vlade Miro Cerar obiskal nemško kanclerko Angelo Merkel, je ta v pogovorih pozdravila slovenske namere izvesti strukturne reforme in našemu premierju pri tem...

Razvedrilo / sobota, 16. maj 2015 / 19:49

Petdeset polk in valčkov

Alpskemu kvintetu se je po dvajsetih letih pridružil Oto Pestner, okrepljena zasedba pa se bo občinstvu prvič predstavila danes na Alpskem večeru v Bohinju. Pestro bo tudi v Preddvoru, kjer se obeta V...

Kranj / sobota, 16. maj 2015 / 19:44

Pot ob kanjonu Zarica

Na pešpoti ob reki Savi je moč občudovati vse od arheološkega najdišča do alpskih rožic, zaviti v cerkev, spoznavati šparkeljce ali pogledati, kaj je v knjigobežnicah.

Gospodarstvo / sobota, 16. maj 2015 / 19:40

Jaka Vadnjal predsednik uprave Hranilnice Lon

Kranj – Dr. Jaka Vadnjal je ta teden pridobil dovoljenje Banke Slovenije za nastop funkcije predsednika uprave Hranilnice LON iz Kranja, na katero ga je nadzorni svet hranilnice imenoval marca let...

Kronika / sobota, 16. maj 2015 / 19:39

Odpeljali nezaklenjeni kolesi

Kranj – Da so kolesa, ne glede na njihovo vrednost, med tatovi precej iskana roba, vam zna povedati vsak policist. Zato ne čudi, če sta pred dnevi izpred stanovanjskega bloka na Trgu Prešernovih br...