Avtorice razstave (od leve proti desni): Mira Hodnik, Elizabeta Eržen Podlipnik in Dunja Mušič / Foto: Tina Dokl

Zgodovina kulinarike v stripu

V Biotehniškem centru Naklo (BCN) so v ponedeljek odprli razstavo z naslovom Ljubezen gre skozi želodec, ki so jo pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ljubljana (ZAL).

Naklo – Na razstavi, s katero se je v družbi raziskovalke Zale mogoče sprehoditi od Idrije čez Škofjo Loko, Kranj in Ljubljano do Novega mesta, so predstavili kulinariko v arhivskih virih. Arhivske kuharske recepte so dopolnili s kulinaričnimi zgodbami iz arhivskih virov in zanimivimi zgodovinskimi dejstvi, ki so dostopni tudi prek QR kode na plakatih. Razstavo so s pomočjo ilustratorke Monike Klobčar pripravile Dunja Mušič, Mira Hodnik in Elizabeta Eržen Podlipnik iz ZAL, iztočnico zanjo pa je predstavljala lani v Idriji najdena kuharska knjiga v gotici.

Tako je nastala ideja za zgodbo v stripu, skozi katero arhivist mladi raziskovalki predstavi kulinarične zgodbe, doda slastne arhivske kuharske recepte in vse skupaj začini z ljubezensko zgodbo. Lik mlade raziskovalke Zale je nastal z igro besed – ime so izpeljali iz kratice za poimenovanje njihovega arhiva, je razložila Elizabeta Eržen Podlipnik. »Velik izziv nam je predstavljalo predvsem to, da bi bili dovolj povedni z malo besedila, kar nam je uspelo tudi s pomočjo ilustratorke.« Razstava obsega 12 panojev, na katerih raziskovalka Zala v spremstvu arhivista s pomočjo različnih kuharskih receptov, ki so ohranjeni v arhivskem gradivu ZAL, potuje skozi čas ter spoznava različna bolj ali manj znana zgodovinska dejstva s področja kulinarike in prehrane. V Škofji Loki recimo med drugim naleti na zgodbo o slaščičarju Viktorju Žužku, za katerega so leta 1933 izdelali prvo napravo za hlajenje sladoleda, in nastanku Loške tovarne hladilnikov. Preseneti jo tudi, kako pogosto so bili nekoč na jedilniku mandlji in da so testo pripravljali z drožmi. Vsak plakat so opremili še z rubriko Ali veš?, kjer je mogoče spoznati še več kratkih zanimivih dejstev v povezavi z zgodovino kulinarike, je pojasnila Elizabeta Eržen Podlipnik.

Po besedah direktorice ZAL Zdenke Semlič Rajh ima sicer ta razstava že dolge korenine, saj se je začelo z izdajo kuharskega rokovnika z recepti iz njihovega arhivskega gradiva. »Lani pa smo se s to tematiko odločili vključiti v Dneve evropske kulturne dediščine, ki so bili posvečeni kulinariki.« Ideja o stripu se je porodila, ker so gradivo želeli publiki približati na drugačen, nekonvencionalen način. Z omenjeno razstavo so zdaj popestrili tudi praznovanje 115-letnice Biotehniškega centra Naklo, je poudarila ravnateljica srednje šole Andreja Ahčin. V njihovih prostorih si jo je mogoče ogledati do 29. marca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 22. november 2023 / 15:35

Kamniti most v turkizni barvi

Škofja Loka – Osvetlitev največjih znamenitosti v državi, kar je zagotovo tudi Kamniti oziroma Kapucinski most v Škofji Loki, ki je najstarejši kamniti most v Sloveniji, je prikaz enotnosti 194 drž...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 23. januar 2007 / 06:00

Vedno "šon" pa "gute prajs"

Decembra so se v slovenski prestolnici spet oglasili Avstrijci in predstavili svoja smučišča ter wellnes centre slovenskim turistom. Žalostno je, da kljub domači smučarski ponudbi Slovenci raje odhaja...

Prosti čas / torek, 23. januar 2007 / 06:00

Osvežitev za vladarja

SSangYong je rahlo posodobil največji model Rexton.

Prosti čas / torek, 23. januar 2007 / 06:00

Prvi pogled vara

Test: Škoda Octavia Combi RS 2.0 TFSI.

Prosti čas / torek, 23. januar 2007 / 06:00

Salonsko lepotičenje

Honda je postavila na cesto novi, elegantnejši CR-V.

Prosti čas / torek, 23. januar 2007 / 06:00

Veseli novih prostorov

Tržiški dijaki in študentje se bodo odslej zbirali v novih prostorih na Balosu 4, ki so jih odprli minuli petek.