Avtorice razstave (od leve proti desni): Mira Hodnik, Elizabeta Eržen Podlipnik in Dunja Mušič / Foto: Tina Dokl

Zgodovina kulinarike v stripu

V Biotehniškem centru Naklo (BCN) so v ponedeljek odprli razstavo z naslovom Ljubezen gre skozi želodec, ki so jo pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ljubljana (ZAL).

Naklo – Na razstavi, s katero se je v družbi raziskovalke Zale mogoče sprehoditi od Idrije čez Škofjo Loko, Kranj in Ljubljano do Novega mesta, so predstavili kulinariko v arhivskih virih. Arhivske kuharske recepte so dopolnili s kulinaričnimi zgodbami iz arhivskih virov in zanimivimi zgodovinskimi dejstvi, ki so dostopni tudi prek QR kode na plakatih. Razstavo so s pomočjo ilustratorke Monike Klobčar pripravile Dunja Mušič, Mira Hodnik in Elizabeta Eržen Podlipnik iz ZAL, iztočnico zanjo pa je predstavljala lani v Idriji najdena kuharska knjiga v gotici.

Tako je nastala ideja za zgodbo v stripu, skozi katero arhivist mladi raziskovalki predstavi kulinarične zgodbe, doda slastne arhivske kuharske recepte in vse skupaj začini z ljubezensko zgodbo. Lik mlade raziskovalke Zale je nastal z igro besed – ime so izpeljali iz kratice za poimenovanje njihovega arhiva, je razložila Elizabeta Eržen Podlipnik. »Velik izziv nam je predstavljalo predvsem to, da bi bili dovolj povedni z malo besedila, kar nam je uspelo tudi s pomočjo ilustratorke.« Razstava obsega 12 panojev, na katerih raziskovalka Zala v spremstvu arhivista s pomočjo različnih kuharskih receptov, ki so ohranjeni v arhivskem gradivu ZAL, potuje skozi čas ter spoznava različna bolj ali manj znana zgodovinska dejstva s področja kulinarike in prehrane. V Škofji Loki recimo med drugim naleti na zgodbo o slaščičarju Viktorju Žužku, za katerega so leta 1933 izdelali prvo napravo za hlajenje sladoleda, in nastanku Loške tovarne hladilnikov. Preseneti jo tudi, kako pogosto so bili nekoč na jedilniku mandlji in da so testo pripravljali z drožmi. Vsak plakat so opremili še z rubriko Ali veš?, kjer je mogoče spoznati še več kratkih zanimivih dejstev v povezavi z zgodovino kulinarike, je pojasnila Elizabeta Eržen Podlipnik.

Po besedah direktorice ZAL Zdenke Semlič Rajh ima sicer ta razstava že dolge korenine, saj se je začelo z izdajo kuharskega rokovnika z recepti iz njihovega arhivskega gradiva. »Lani pa smo se s to tematiko odločili vključiti v Dneve evropske kulturne dediščine, ki so bili posvečeni kulinariki.« Ideja o stripu se je porodila, ker so gradivo želeli publiki približati na drugačen, nekonvencionalen način. Z omenjeno razstavo so zdaj popestrili tudi praznovanje 115-letnice Biotehniškega centra Naklo, je poudarila ravnateljica srednje šole Andreja Ahčin. V njihovih prostorih si jo je mogoče ogledati do 29. marca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 3. november 2017 / 10:42

Sedmina prihodkov za varčevanje

Gospodinjstva v Sloveniji so lani v povprečju sedmino prihodkov namenila za varčevanje. Večinoma varčujejo v depozitih in v gotovini.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 1. julij 2019 / 17:06

Zaključili bodo tretjo sezono Družinskega branja

Tržič – Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič se pridružuje Družinskemu branju, projektu, ki ima svoje korenine v kranjski knjižnici. Kot je povedala Eva Maršič iz tržiške knjižnice, je projekt po t...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. julij 2019 / 17:05

Hrast z zanimivo zgodbo

Na Koroški Beli so na poseben način obeležili dan državnosti. Sredi vasi so odprli instalacijo »jekleno drevo« in tablo z zgodovinskimi dejstvi o naselbinski dediščini vasi. Zgodovinska dejstva je sko...

GG Plus / ponedeljek, 1. julij 2019 / 17:03

Šestdeset let Kovinarske koče

Sredi meseca bo minilo natanko šestdeset let, kar so po treh mesecih prostovoljnega dela planincev v Krmi odprli planinsko kočo, ki so jo v čast gorenjskim kovinarjem poimenovali Kovinarska koča.

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. julij 2019 / 17:02

Spremembe v vodstvu LTH Castings

Škofja Loka – V skupini LTH Castings, ki sodi med največje in najuspešnejše evropske livarne aluminija, zaradi povečanega obsega poslovanja in širitev lokacij spreminjajo sistem vodenja družbe. Del...

Škofja Loka / ponedeljek, 1. julij 2019 / 17:01

Stiske, ko ugasne življenje

Neprijetna izkušnja Škofjeločanke ob smrti njenega moža je odprla vprašanje organiziranosti pokopališke in pogrebne dejavnosti v občini. Občina je zdaj to uredila z odlokom in razpisala koncesijo.