Foto: Gorazd Kavčič

Prešernova proslava s podelitvijo nagrad kot praznik dosežkov v umetnosti

Ljubljana – Državna proslava na predvečer kulturnega praznika v Cankarjevem domu, na kateri so podelili letošnje Prešernove nagrade, je izpostavila dosežke, ki jih je upravni odbor Prešernovega sklada izbral z različnih področij slovenske ustvarjalnosti. Predsednik odbora Jožef Muhovič je v nagovoru izpostavil konstruktiven odziv umetnosti v vsakršni krizi.

Muhovič se je v svojem govoru dotaknil trenutnih zahtevnih razmer, umetnost pa se po njegovih besedah na različne preizkušnje in krize vselej odzove z energijo konstruktivnosti.

Umetniki so, kot je dejal, od nekdaj delovali na meji, kjer se srečujeta znano in neznano, rutinsko in vizionarsko. Odpravljajo se v neznano ter neznano pomikajo bliže k artikuliranemu, širijo obzorja, presnavljajo izkustvo in utirajo pot iz nepomembnega v pomembno.

Umetnost je po Muhovičevem mnenju prehodni ritual v neko drugo stanje stvari, drugo stanje percepcije, eksistence oblik in koeksistence med svetom in ljudmi. Tega stanja pa ni mogoče sprogramirati ali ustvariti po želji oziroma nareku. »Včasih ga sploh ni mogoče ustvariti, ampak zgolj pripravljati ugodne pogoje za njegov nastop«, je dejal slavnostni govornik.

V upravnem odboru Prešernovega sklada so si bili že na začetku mandata enotni, da mora biti Prešernov dan praznik, ki počasti opuse in dela slovenske kulture, je pojasnil Muhovič, ko je predstavil letošnje dobitnike nagrad, ki so se nato v krajših video portretih predstavili še sami.

Prejeli so jih klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman za življenjsko delo, za posamično ustvarjalnost ali ustvarjalnost v zadnjih treh letih pa režiserka Špela Čadež, slikar Dušan Kirbiš, pesnica in pisateljica Anja Štefan, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, skladatelj Damijan Močnik in igralka Jette Ostan Vejrup.

Umetniški program proslave je bil ubran na tone Prešernovega Krsta pri Savici v režiji Katje Pegan. Poleg večine letošnjih so se jih udeležili še nekateri lanski nagrajenci, ob njih pa tudi predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti.

V Cudermanovem imenu je nagrado prevzel ustanovni član društva Consortium musicum Janez Kranjc, v imenu Jette Ostan Vejrup pa igralec Boris Ostan. V zahvalnem nagovoru je Cuderman zapisal, da nagrado sprejema kot priznanje slovenskemu zborovskemu petju oziroma vsem neznanim pevkam in pevcem, zborovodjem in korepetitorjem, ki se trudijo za njegovo ohranjanje in rast. S to nagrado je zborovsko petje dobilo najvišje nacionalno priznanje, je izpostavil nagrajenec.

»Umetnost, o kateri smo govorili nocoj, ni namenjena temu, da bi korigirala svet ali odpravila naše tegobe v njem. Njena naloga je prej v tem, da bi nam svet in tegobe pomagala prenašati. Da bi svet in naše stiske napolnila s svojo presežno, osmišljujočo in katarzično navzočnostjo,« je še dejal Muhovič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 16. junij 2009 / 07:00

Ali je to res mogoče

Prebivalci Struževa, Police, Okroglega in Naklega smo že veliko pisali o nameravani selitvi centra za odpadke iz Tenetiš na Polico. Lani so trije ''gospodje oblastniki'' kar brez nas, ki tu živimo, en...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / petek, 5. junij 2020 / 20:00

Okužena tudi hčerka medicinske sestre

Jesenice – Potem ko so pri medicinski sestri iz Splošne bolnišnice Jesenice potrdili okužbo s koronavirusom, je bila po zadnjih podatkih NIJZ na testiranju pozitivna tudi njena hčerka. To...

Kranj / petek, 5. junij 2020 / 19:09

Odločanje so preložili

Potem ko je večina razpravljajočih mestnih svetnikov napovedala, da ne bodo podprli podražitve oskrbe s pitno vodo, se je kranjski župan Matjaž Rakovec odločil za umik predloga do naslednje seje.

Preddvor / petek, 5. junij 2020 / 19:07

Postopek zoper župnika ustavljen

Postopek zoper nekdanjega preddvorskega župnika Branka Setnikarja sta ustavila tako država kot Cerkev.

Kronika / petek, 5. junij 2020 / 16:08

Gasilci zbirajo donacije

Gasilska društva bodo pomanjkanje denarja reševala z zbiranjem donacij.

Zanimivosti / petek, 5. junij 2020 / 16:07

Visok jubilej smučarske tekme pod Mangartom

Log pod Mangartom – V sredo je bila spominska slovesnost ob 75. obletnici smučarske tekme pripadnikov 10. gorske divizije ameriške vojske, ki je bila na zasneženem strmem melišču pod Mangartom 3. j...