Parkirišča po Radovljici so v teh dneh prazna, še pred slabim mesecem dni pa od jutra do poznega popoldneva skorajda ni bilo mogoče dobiti praznega parkirnega mesta za kratek opravek v uradu ali nakup v trgovini v središču mesta.

Načrtujejo plačljiva parkirišča

V Radovljici je premalo parkirišč za obiskovalce in občane, ki pridejo z avtom v središče mesta po opravkih. Avtomobili so pogosto parkirani po ves dan, kar onemogoča dostopnost do parkirišč večjemu številu različnih uporabnikov.

Radovljica – S trenutnim režimom parkiranja v Radovljici ni zadovoljen nihče, pravi župan Ciril Globočnik. Obiskovalcem, navajenim na parkomate, se zdi sistem z nastavitvijo parkirne ure nezadosten in nepregleden, občani pa opozarjajo predvsem na pomanjkanje prostih parkirnih prostorov v času obratovanja ustanov v središču Radovljice, ko so parkirišča zasedena z avtomobili zaposlenih in drugih dolgotrajnih uporabnikov parkirišč.

Na radovljiški občini seveda razmišljajo o nujnem povečanju števila parkirišč, a pravijo, da želi občina kot dober gospodar najprej izkoristiti obstoječe vire in izvesti optimalno regulacijo obstoječih parkirnih površin. »Za rešitev problematike je izgradnja novih javnih parkirišč manj primerna, saj je v mestnem jedru Radovljice zaradi pomanjkanja zemljišč ta praktično nemogoča ali pa zelo draga, ker jih je treba zagotoviti v podzemnih garažnih hišah. Obstoječ parkirni režim z dve- ali triurnim brezplačnim parkiranjem na javnih parkiriščih se je izkazal za nezadostnega. Iznajdljivim posameznikom omogoča prestavljanje časa prihoda na parkirni uri ob sočasnem prestavljanju vozila z enega na drugo parkirno mesto in podobno. Če bi želeli izvajati popoln nadzor, pa bi bil potreben video ali stalni fizični nadzor na parkiriščih. Takšna rešitev je nesmotrna in draga,« pojasnjujejo.

Nove rešitve zato občina želi opredeliti v novem odloku o regulaciji mirujočega prometa. Osnutek odloka so občinski svetniki aprila lani že obravnavali, vendar so ga zaradi necelovite vsebine zavrnili. Ko ga bodo naslednjič obravnavali, ga bo zato že spremljal osnutek izvedbenega akta, ki bo opredeljeval območja različnih režimov parkiranja, pravice različnih uporabnikov parkirišč, možnosti plačevanja parkirišč in časovno omejitev brezplačnega parkiranja.

Občina bo morebitne prihodke iz naslova pobranih parkirnin vlagala v regulacijo in izgradnjo novih parkirnih površin ter alternativne sisteme mobilnosti, obljublja župan. Poudaril je še, da občina želi povečati dostopnost do najbolj kakovostnih parkirnih površin z ukrepi časovno omejenega parkiranja za obiskovalce javnih servisov ter možnostjo plačljivih parkirnih mest v območjih, na katera je velik pritisk uporabnikov. Na ta način naj bi namreč, kot pravi, destimulirali uporabo teh parkirnih mest za daljši čas, kot je to potrebno.

Predvsem pa si v Radovljici želijo sistemske rešitve, ki bodo izboljšale dostopnost do parkirišč čim večjemu številu različnih uporabnikov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 25. september 2007 / 07:00

Iščejo novo stevardeso

Po odličnem vzletu skupine Sexsplosion, se je članica 'posadke', Maja Malnar odločila zamenjati ' letalsko floto'. Želi se preizkusiti v filmskem svetu in je odletela v Hollywod. Tako skupina sed...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 12. maj 2020 / 23:50

Gasilcem blagoslov in zahvala

Na sobotnem tradicionalnem romanju slovenskih gasilcev na Brezje je maševal mariborski škof metropolit Alojz Cvikl.

Gorenjska / torek, 12. maj 2020 / 23:49

Gostinci želijo bolj življenjske ukrepe

Gostinci predlagajo, da bi 15. maja lahko odprli tudi gostinske obrate, ki imajo samo notranje prostore. Na terasah sicer sedaj za isto mizo lahko sedijo gostje iz različnih gospodinjstev.

Kranj / torek, 12. maj 2020 / 14:36

Spet o oprostitvi najemnin

Po štirih dopisnih sejah bodo kranjski mestni svetniki jutri znova sedli v sejno sobo ter obravnavali več pomembnih zadev.

Kronika / torek, 12. maj 2020 / 14:35

Prijeli serijskega vlomilca v vikende

Moški je osumljen, da je aprila in maja vlomil v najmanj dvanajst koč in počitniških hiš na območju občine Jesenice. Policija ga je prijela na podlagi prejetih uporabnih informacij.

Gospodarstvo / torek, 12. maj 2020 / 14:34

Vodnik za uveljavljanje finančne pomoči

Kranj – Na agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja so pripravili vodnik, ki kmetijskim gospodarstvom omogoča uveljavljanje finančne pomoči in nadomestil, do katerih so upravičeni na podlagi...