Foto: Gorazd Kavčič

Na informativni dan na splet

Večina srednjih, višjih in visokih šol ter fakultet bo v petek in soboto pripravila informativne dneve za prihodnje dijake oziroma študente, ki pa bodo že drugo leto zapored zaradi epidemioloških razmer potekali virtualno.

Informativni dnevi bodo v srednjih šolah v skladu s šolskim koledarjem potekali v petek, 11. februarja, ob 9. in 15. uri ter v soboto, 12. februarja, ob 9. uri.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je tako že pred časom vse izobraževalne ustanove obvestilo, da glede na epidemiološko situacijo tudi v tem šolskem letu izvedba informativnih dni na šolah ne bo mogoča. "Gre namreč za dogodek visokega tveganja, ob katerem se združuje veliko število učencev iz različnih delov Slovenije, pri čemer pa prihaja tudi do izrazito povečane uporabe sredstev javnega prevoza. Zato bodo šole svoje predstavitve izvedle na virtualni način oziroma s spletno predstavitvijo." V šolah so se na tako obliko predstavitve dobro pripravili.

Virtualni sprehod po šoli

Na Gimnaziji Jesenice bodo predstavitev pripravili po Zoomu na povezavi, ki jo bodo objavili na spletni strani šole. Kot so pojasnili, se bodo v dogodek vključili tako zaposleni kot sedanji dijaki. "Devetošolci in njihovi starši, ki jih zanima vpis na našo gimnazijo, si bodo predstavitve in virtualni sprehod skozi stavbo šole lahko ogledali tudi naknadno na naši spletni strani." Več o njihovi gimnaziji lahko izvedo tudi na družabnih omrežjih Facebook in Instagram. Tudi na Gimnaziji Kranj bodo pri predstavitvi na informativnem dnevu sodelovali tako profesorji kot dijaki, ki bodo z devetošolci delili izkušnje iz prve roke. "Prihodnji gimnazijci bodo spoznali različne dejavnosti, od kulture do športa, in dobili odgovore na vprašanja, ki jih zanimajo, medtem ko bodo njihovi starši lahko sodelovali na okrogli mizi," so pojasnili na Gimnaziji Kranj in dodali, da šolske klopi devetošolci z njimi že zdaj lahko delijo na virtualnem ogledu gimnazije, dostop do katerega je objavljen na spletni strani. "Sprehodite se lahko po šoli iz učilnice v učilnico, se srečate s profesorji in dijaki ter doživite utrip naše gimnazije." Na virtualnem informativnem dnevu bodo svoje programe predstavili tudi v Šolskem centru Škofja Loka. "Poglede, izkušnje in tudi spomine na svoj informativni dan bodo predstavili dijaki, navdušiti pa bomo skušali tudi z glasbo našega 'hišnega benda',« so pojasnili. V februarju in marcu pa prihodnjim dijakom omogočajo tudi, da se prijavijo na dneve odprtih vrat in tako tudi od blizu spoznajo, kaj delajo in kje.

"Kljub temu da bo informativni dan potekal na daljavo, se bomo potrudili, da bodo devetošolci in njihovi starši oziroma skrbniki dobili informacije, ki jim bodo v pomoč pri odločitvi, kje nadaljevati izobraževanje po osnovni šoli," obljubljajo na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju in dodajajo: "Žal prijetnega delovnega vzdušja, ki veje na naši gimnaziji, in naše lepe šole ne bodo videli in začutili v živo. Vendar bomo kljub temu prikazali spodbudno mladostno energijo, ki prevladuje na šoli." Pri predstavitvi bo sodelovalo vodstvo šole, učitelji ter zdajšnji in nekdanji dijaki, na Zoomu se bo mogoče pridružiti tudi okrogli mizi o gimnazijskem izobraževanju. Posebno srečanje bodo po skupnem delu pripravili še za vse, ki jih zanima športni oddelek.

Svoje izkušnje bodo predstavili tudi študenti

Na kranjski fakulteti za organizacijske vede so pojasnili, da bo izvedba letoš­njih informativnih dni podprta s skupno vstopno točko Univerze v Mariboru, obenem pa bodo na informativne dneve vabili tudi po lastnih kanalih. Za prihodnje študente bodo na Teamsih pripravili predstavitev fakultete in izzivov, ki jih čakajo na področju organizacijskih znanosti, predstavitev študijskih programov s strani vodij študijskih programov, pri čemer bo poudarek na znanjih in kompetencah študentov ter konkretnih kariernih poteh diplomantov, pa tudi predstavitev drugih aktivnosti na fakulteti. "Sodelovali bodo tudi študenti, ki bodo 'iz prvih vrst' predstavili študij na fakulteti." Po zaključeni skupni predstavitvi bodo prihodnje študentke in študente povabili še v spletne klepetalnice, v katere se bodo lahko vključili glede na posamezni študijski program in pridobili še več odgovorov na vprašanja, povezana s študijskim programom, ki jih zanima.

Tudi na Fakulteti za zdrav­stvo Angele Boškin bodo informativna dneva pripravili na daljavo. Udeležencem, prihodnjim študentom, bodo predstavili fakulteto ter vse pomembne informacije glede vpisa, vsebine in poteka študijskih programov na prvi stopnji, sistema tutorstva in drugih dejavnosti. "Študente bomo seznanili tudi z možnostjo udeležbe na mednarodnih izmenjavah ter jim pokazali fotografije z različnih dogodkov in aktivnosti," so pojasnili na fakulteti. Prav tako se bodo v predstavitev vključili njihovi študentje in prikazali svoj pogled na študij in možnosti sodelovanja študentov na fakulteti. Na koncu bodo odgovarjali še na vprašanja, povezana s študijem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 20. junij 2013 / 10:57

Osem proti osem

Šmartno v Tuhinju je junija gostilo že tradicionalno 10. srečanje športnikov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Vinjen voznik zbil pešca

Zbilje - Na lokalni cesti v Zbiljah je v sredo okoli 18.30 47-letni Škofjeločan z osebnim avtomobilom vozil preblizu desnemu robu vozišča in zato zbil 45-letnega domačina in šest...

Kronika / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Kriminal

Prijeli ulična roparja Kranjska Gora - Policisti iz Kranjske Gore bodo kazensko ovadili sedemnajstletnega Kranjskogorca in devetnajstletnega Ljubljanč...

Šport / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Majdičeva druga, nove točke za Višnarjevo

V sredo je bila v Stockholmu tekma svetovnega pokala v smučarskem teku. V spomladanskih razmerah je v sprintu okoli švedske kraljeve palače znova blestela Petra Majdič. Zaostala je le za F...

Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Pročelje odslej bolj barvito

Prizidek na osnovni šoli Franceta Prešerna je ta teden dobil novo podobo.

Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Anketa: Zdravstvo v Medvodah

V Medvodah je v zadnjem času veliko govora o težavah v zobozdravstvu in o morebitnem podeljevanju koncesij. Zanimalo nas je zadovoljstvo občanov s storitvami ZD Medvode.