Razglasili najbolj inovativna živila
Inštitut za nutricionistiko je obravnaval 85 predlogov in razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. Nagradi tudi Eti Kamnik in podjetju BeLife Kombucha.
Ljubljana – V izboru, ki ga je Inštitut za nutricionistiko pripravil že osmo leto, so sodelovala živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje.
Na razpisu so letos obravnavali 85 predlogov slovenskih proizvajalcev hrane in kmetij, podelili pa so več nagrad v posameznih kategorijah. Med prejemniki nagrad sta tudi lečin bolognese Natureta, ki ga proizvaja Eta Kamnik, in kombucha hruška z ajdo in pehtranom, ki jo v sodelovanju z Ano Roš in kamniškim podjetjem BeLIfe prodaja družba Engrotuš. »Raziskave kažejo, da se v tem času zelo spreminjajo navade potrošnikov in njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano, kar se na trgu odraža s še bolj raznoliko ponudbo v Sloveniji proizvedenih kakovostnih živil. Potrošniki poleg kakovosti, cenovne konkurenčnosti in lokalnega porekla surovin od proizvajalcev pričakujejo tudi inovativen razvoj v smeri izboljševanja sestave in okusa živil,« med drugim ugotavljajo na Inštitutu za nutricionistiko.