Razglasili najbolj inovativna živila

Inštitut za nutricionistiko je obravnaval 85 predlogov in razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. Nagradi tudi Eti Kamnik in podjetju BeLife Kombucha.

Ljubljana – V izboru, ki ga je Inštitut za nutricionistiko pripravil že osmo leto, so sodelovala živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje.

Na razpisu so letos obravnavali 85 predlogov slovenskih proizvajalcev hrane in kmetij, podelili pa so več nagrad v posameznih kategorijah. Med prejemniki nagrad sta tudi lečin bolognese Natureta, ki ga proizvaja Eta Kamnik, in kombucha hruška z ajdo in pehtranom, ki jo v sodelovanju z Ano Roš in kamniškim podjetjem BeLIfe prodaja družba Engrotuš. »Raziskave kažejo, da se v tem času zelo spreminjajo navade potrošnikov in njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano, kar se na trgu odraža s še bolj raznoliko ponudbo v Sloveniji proizvedenih kakovostnih živil. Potrošniki poleg kakovosti, cenovne konkurenčnosti in lokalnega porekla surovin od proizvajalcev pričakujejo tudi inovativen razvoj v smeri izboljševanja sestave in okusa živil,« med drugim ugotavljajo na Inštitutu za nutricionistiko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / / 16:03

Redno prebirajo Loški glas in Loške novice

V kapeli Puštalskega gradu se je na treh koncertih odvil prvi festival komorne glasbe.

Objavljeno na isti dan


Naklo / torek, 26. december 2017 / 21:49

Piše knjigo o Francu Pircu

Kulturno društvo Tabor Podbrezje je v Pirčevem domu na Taboru pred kratkim gostilo že petnajste Pirčeve dneve. Osrednji gost je bil Bogo Brvar, ki o Pircu piše knjigo.

Kamnik / torek, 26. december 2017 / 21:49

Listi Marjana Šarca mnenje s pridržkom

Kamnik – Računsko sodišče je revidiralo poslovanje stranke Lista Marjana Šarca za leto 2016 in izdalo mnenje s pridržkom. V njem ugotavljajo, da je stranka v vseh pomembnih pogledih poslovala v skl...

GG Plus / torek, 26. december 2017 / 21:48

Iz zaupnih zapisov Lojzeta Gostiše

Umetnostni zgodovinar dr. Lojze Gostiša, ki se je rodil leta 1923 v Žireh, je v svojem 95. letu izdal drobno, a dragoceno knjigo. V njej beleži svoja srečanja z mnogimi znamenitimi Slovenci, tudi podr...

Naklo / torek, 26. december 2017 / 16:18

O nadzorih poročala kar občinska uprava

Naklo – Občinski svetniki so se na decembrski seji seznanili s poročilom nadzornega odbora (NO), ki je letos dokončal štiri nadzore. Nadzorniki niso ugotovili nepravilnosti in so zato vsem štirim p...

GG Plus / torek, 26. december 2017 / 16:17

Zmoreta tudi s cerebralno paralizo

Zakonca Ana in Andrej Mrak imata oba cerebralno paralizo, a kljub temu živita samostojno življenje. Ustvarila sta si družino, hodita v službo, napisala sta vsak svojo knjigo, Andrej je tudi zelo inova...