Pot je prijetno speljana nad Črnim jezerom. / Foto: Jelena Justin

Uživaški vzpon s krpljami

Palnock (1901 m n. m.) – Za uvodno turo v novo leto 2022 se bomo odpravili na Palnock, sicer nezahteven vrh v avstrijskem pogorju Nockberge, ki je idealen za zimski čas. Bolj kot za smučarje je zanimiv za krpljanje.

Avstrijsko gorovje Nockberge, ki je del t. i. Krških Alp, je v stabilnih zimskih razmerah idealno za turno smučanje in krpljanje. Naj ob tem povem, da je v Avstriji obvezen del opreme pozimi tudi lavinski trojček, se pravi žolna, sonda in lopata. Ja, pa opremo je treba znati uporabljati. Danes se bomo odpravili na Palnock, ki z vrha ponudi lep razgled na Miljsko jezero, na Mirnock, na vrhove nad smučiščem Turracher Hohe, na Goldeck, Gmaincek, proti zahodu, v ozadju se pokažejo Visoke Ture.

Izhodišče vzpona je parkirišče Lärchenboden. V Avstriji vstopimo skozi predor Karavanke, nato pa se vozimo po avtocesti do izvoza 179-Villach-Ossiacher See, kjer sledimo kraju Afritz, kjer zavijemo levo na vzpenjajočo se ceste, na koncu katere je parkirišče Lärchenboden. Parkirišče ni ravno veliko, zato je dobro, če smo zgodnji. Smerokaz nas usmeri na pot št. 27, ki pelje najprej proti Schwarzensee in Schwarzensee Hütte/Črno jezero in koča pri Črnem jezeru. V začetnem delu se markirana pot vzpenja skozi gozd. Speljana je prijetno, brez velikih naklonov. Pot nekajkrat prečka gozdno cesto. Pozimi moramo biti previdni, da nas ne zanesejo sledi turnih smučarjev, res pa je, da so pozimi poti lahko malce drugače speljane kot poleti. Prijetna pot nas pripelje do izravnave, kjer se skoraj po ravnem (manjši naklon) približujemo Schwarzsee hütte. Tik pred kočo nas smerokaz usmeri levo navzgor do jezera Schwarzensee. Pozimi je jezero seveda prekrito s snegom, tudi ledom, in vidimo le deviško belino, ki daje slutiti, da je spodaj jezero. Po slemenu nad jezerom nadaljujemo v smeri proti Palnocku. Ves čas se gibljemo po slemenu. Pot do Palnocka se vmes tudi rahlo spusti, nato pa se začnemo vzpenjati proti glavnemu vrhu, kjer stoji velik železen križ. Palnock s svojimi 1901 metri nadmorske višini ponudi čudovit razgled na sosednji Mirnock, do katerega je še slabi dve uri hoda, odpre se pogled na Miljsko jezero, na Goldeck, na Gmeineck in v ozadju na Visoke Ture.

Z vrha sestopimo po poti vzpona do jezera Schwarzensee, kjer je na obrobju travnika ličen, ogromen lesen okvir, kjer lahko naredimo kakšno zanimivo fotografijo. Mimo okvirja se začnemo po travniku spuščati do koče Schwarenzsee hütte. Koča je v zimskem času sicer zaprta. Od koče krenemo levo nazaj na pot št. 27 in se po poti vzpona spustimo v dolino, do izhodišča.

Varianta sestopa je tudi pot številka 28, vendar moramo pri Steinhauserhütte zaviti desno, kar nas pripelje do ceste, ki vodi do parkirišča, le da je okoli 150–200 višinskih metrov nižje. Tako nas bo do avta čakal še vzpon po cesti.

Opisana tura je namenjena vzponu s krpljami, je nezahtevna in lavinsko varna.

Nadmorska višina: 1901 m
Višinska razlika: 620 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 30. maj 2014 / 07:00

Gorenjski glas, št. 43

Gorenjski glas, 30. maj 2014, št. 43

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

S kuhalnico do olimpijske medalje

Na pobudo Janeza Lenčka so slovenski vojaški kuharji svoje znanje začeli predstavljati tudi svetu. Pred dvema letoma so na svetovnem prvenstvu osvojili srebro, sedaj se odpravljajo na olimpijado v Nem...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Tudi slepi uživajo v lepotah

Petra Možina si je za diplomsko nalogo na oddelku za krajinarsko arhitekturo pri Biotehniški fakulteti izbrala ureditev parka pred Starološkim gradom ter vodilno pot za slepe in slabovidne v Škofji Lo...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Učiteljski poklic je privilegij

Mirjana Pretnar, upokojena profesorica defektologije, je prejela državno nagrado za življenjsko delo na področju šolanja otrok s posebnimi potrebami.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Nenavadna podražitev elektrike

Elektro Gorenjska se je reševanja prenizkih cen električne energije za gospodinjstva lotil na nenavaden način - odslej bodo zaračunavali stroške vodenja računa in kaznovali potratne uporabnike.

Kronika / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Planincu na skalah spodrsnilo

V ponedeljek dopoldne se je na pobočju Košute oziroma pod Košutnikovim turnom smrtno ponesrečil 26-letni planinec iz Dobove.