Cene kumaric precej različne

Enajst od trinajstih vzorcev kislih kumaric je bilo skladnih s predpisi, je pokazal primerjalni test, ki so ga opravili na Zvezi potrošnikov Slovenije.

V splošnem bi vzorci lahko vsebovali manj soli. Opazen je tudi razpon v ceni kumaric, saj je razlika med najdražjim in najcenejšim vzorcem znašala več kot trinajst evrov. V povprečju bomo potrošniki za delikatesne kumarice odšteli dva evra na kilogram več kot za navadne.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so na testu kislih kumaric na osnovi označb preverjali sestavine, senzorične lastnosti (okus, vonj, tekstura, videz, barva), označevanje ter ceno navadnih in delikatesnih kislih kumaric. Na test je bilo vključenih trinajst vzorcev, od tega sedem vzorcev »običajne« velikosti in šest manjših, tako imenovanih »delikatesnih« kumaric.

Kisle kumarice poleg osnovnih surovin, kisa in vode, običajno vsebujejo še sol, sladkor in začimbe. Količina slednjih je pogosto odvisna predvsem od države porekla; kisle kumarice iz Avstrije, Nemčije in Madžarske so po okusu občutno bolj sladke od domačih kislih kumaric. Med dodanimi začimbami so običajno lovor, poper, koper in gorčično seme, redkeje tudi čebulice in rdeča paprika.

Bistvena sestavina kislih kumaric je kis, ki živilo konzervira, mu daje aromo in poln okus. Dva vzorca sta namesto kisa vsebovala razredčeno ocetno kislino, ki je cenejša od alkoholnega kisa in ne vsebuje značilnih fermentacijskih produktov, ki dajejo izdelku polnejši okus.

Med nepotrebnimi dodatnimi sestavinami v kislih kumaricah se pojavljajo predvsem sredstvo za utrjevanje, arome in konzervansi. »Pogosta vsebnost teh nepotrebnih dodatkov nas je presenetila, saj taki dodatki niso potrebni, če je surovina ustrezna in je tehnološki postopek kakovostno izpeljan,« je povedala dr. Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja pri ZPS.

Večina vzorcev je ustrezala zakonsko določenim obveznim označbam, vendar bi več vzorcev lahko vsebovalo tudi dodatne informacije, kot je razširjena hranilna tabela, navodila za shranjevanje pred in po odprtju kozarca ali informacijo o velikosti kumaric, so še ugotovili pri ZPS.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Višvaguru pri kranjskem županu

Kranj – Kranj je bil minuli konec tedna označen za prestolnico miru in joge. Naše mesto je namreč obiskal sam Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahenšvaranando oz. Njegov...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Golaž in grajska gostija

Kranj in Škofja Loka sta v soboto gostila zanimiva kuharska dogodka: Pouhn pisk'r in Grajsko gostijo. Slednjo, sicer bolj v moderni izvedbi, je v okviru festivala LUFt kljub kislemu vremenu gostil ško...

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Z litro v drugo desetletje

Festival Kanal je ob uvodnem koncertu ob svojem desetem jubileju iz Bohinja pregnal deževne oblake. Dej še'n litro so znova – že tretjič, na Kanalu navdušili več sto obiskovalcev.

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Čila, nasmejana in iskrivih oči

V Domu Petra Uzarja, domu starostnikov v Tržiču, je bilo pretekli teden veselo, saj je njihova stanovalka Marjeta Kavčič praznovala sto let.

Kultura / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Velika Mala glasba

Živahno glasbeno dogajanje preteklih dni na Festivalu Bled se bo zaključilo v četrtek z zasedbo Balkan Boys. V petek smo uživali v Mali blejski glasbi.

Razvedrilo / torek, 15. julij 2014 / 07:00

V znamenju afriških ritmov

Kranjski Cineplexx je prejšnji teden gostil predpremiero komedije Pa ne že spet ti!, v kateri imata glavni vlogi znana Adam Sandler in Drew Barrymore. Film si na velikih platnih že lahko ogledate v re...