David in Anna, ki nama bosta vedno ostala v lepem spominu

Lepega je bilo (pre)hitro konec

Pecivo pred mano ima sedem plasti – mak, skuta, orehi, jabolka, mak, skuta, orehi – ki se nevarno gibajo na piškotni podlagi. Ne vem, česa je več, prekmurske gibanice ali smetane, ki mi jo je ob strani nabrizgal brat. Mama na mizo ravno odlaga še toplo orehovo potico, oče pa v kozarce naliva rdeči portovec, ki sta ga prinesla iz Portugalske. Nazdravimo na srečne praznike, na zdravje, razumevanje in blagoslovljen božič. Portovec je močen in gost. Sladkast okus me spomni na zadnji teden v Coimbri in otožno se zavem, da so moji študijski izmenjavi počasi šteti dnevi.

V začetku tedna sva se z Nejcem poslovila od Sama. Potem sem na torek, sredo in četrtek objemala sošolke, brez katerih bi resnično težko obvladovala študijske obveznosti, in jih povabila, da me obiščejo v Sloveniji. Konec tedna je bil »kralj solza«, ko smo z Nejcem, Anno in Davidom sedeli v najljubši gostilni, z deske počasi pobirali kozji sir, pršut in »chouriço« ter ob steklenici sladkega portovca obujali spomine na pretekle mesece. Anna nama je ob slovesu obljubila čudovite pohodniške ture po italijanskih Alpah, Davidovo opevanjem belgijskega piva in čokolade pa je skoraj vodilo v brezglav nakup letalskih vozovnic do Bruslja.

Kar ne morem verjeti, kako hitro so se obrnili trije meseci in kaj vse so me naučili. Prilagajanja – na novo mesto, nov jezik, nov (povsem nerazumljiv in precej neorganiziran) študijski red. Prilagajanja na samostojnost in življenje v dvoje, v katerem sva si z Nejcem brez zapletov in večjih nesoglasij razdelila vsakodnevne nujnosti in se na koncu dneva prepirala le za naziv glavnega kuharja in tako vsakič znova žrebala zmagovalca in nesrečneža, ki je prijateljeval z ogromnim kupom umazane posode. Naučila sem se izstopiti iz cone znanega in udobnega in začeti pogovor, ki se je včasih po brezciljnem kramljanju končal s slovesom, spet drugič pa je sogovornik postal znanec in nato prijatelj, ki mi je lepšal dni v Coimbri.

Januarja se vračam v študentsko mesto še za en mesec, a življenje ne bo enako. Večerno druženje ob vinu bodo nadomestile neprespane noči ob študijskem gradivu, sošolkam bom hitro pomahala le izza izpitne pole, še nebo bo jokalo za prehitro minulim jesenskim semestrom. A če potegnem črto, se zavem, da sem izmenjavo izkoristila do popolnosti – razširila sem si farmacevtka obzorja, pridobila dobre prijatelje, z njimi preplesala številne noči, spoznala čudovito državo in užila portugalsko dobrosrčnost. Lepo je bilo in z veseljem bi vse skupaj ponovila – še enkrat in zopet in znova.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 7. junij 2020 / 08:51

Koronavirus ne bo kar izginil

Prof. dr. Roman Jerala je vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Kranjčan s svojo ekipo raziskovalcev sodeluje v mednarodnih prizadevanjih za razvoj cepi...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 28. december 2021 / 18:29

Praznični delovni čas zbirnega centra

Škofja Loka – Zaradi praznikov je delovni čas Zbirnega centra Draga nekoliko spremenjen. Tako bo ta petek odprt le med 12. in 15. uro, v soboto pa bo zaprt. Zbirni center Draga je na voljo vsem upo...

Kronika / torek, 28. december 2021 / 18:29

Nepovabljeni gost povzročil spor in pretep

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so v noči na nedeljo obravnavali pretep, v katerega naj bi bilo vključenih šest oseb. Ugotovili so, da naj bi na zabavo prišel nepovabljen gost, zato je prišlo d...

Gospodarstvo / torek, 28. december 2021 / 18:29

Gorenjska delegacija na Expu

Na svetovni razstavi v Dubaju se je predstavila tudi gorenjska delegacija.

Bohinj / torek, 28. december 2021 / 18:29

Božična nesnovna kulturna dediščina

Kranj – V register nesnovne kulturne dediščine so doslej vpisali sto enot tovrstne dediščine, med katerimi je pet povezanih z božičnim praznovanjem. To so peka potic, jasličarstvo, priprava poprtni...

Nasveti / torek, 28. december 2021 / 18:27

Tanja odgovarja

Lepo prosim za nekaj odgovorov. Zanima me, kako bo s financami in službo v prihodnosti? Kako kaj kaže z ljubeznijo v prihodnosti? Upam na kakšne spodbudne besede. Iskrena hvala vam ter lep...