Kuharski mojster Gregor Rozman je gasilcem pripravil malico v zahvalo za trud, s katerim skrbijo za skupnost, pa tudi z namenom promocije lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov, ki jo podpira kmetijsko ministrstvo. / Foto: Gorazd Kavčič

Pripravili malico za gasilce

Akciji, namenjeni promociji lokalne hrane, se je pridružil tudi blejski hotel Bled Rose, kjer so prejšnji torek malico, ki jo je pripravil kuharski mojster Gregor Rozman, postregli zaslužnim gasilcem z Bleda, iz Bohinja in Gorij.

Bled – V seriji petih gastronomskih dogodkov, ki jih organizira ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021, so enega pripravili tudi na Bledu. V hotelu Bled Rose so prejšnji pripravili malico za zaslužne gasilce z Bleda, iz Bohinja in Gorij; skuhal in postregel jo je kuharski mojster Gregor Rozman s svojo ekipo, k sodelovanju pa je povabil tudi dva lokalna dobavitelja: Mlekarstvo Podjed z Olševka in Mesarijo Mlinarič iz Lesc.

»Gasilce zelo spoštujem, zato sem z veseljem sprejel ponujeno nalogo. Premalokrat ste omenjeni in nagrajeni za svoje delo,« je zbrane goste nagovoril Rozman. »Poskusil sem se vam približati z Mlinaričevo kranjsko klobaso, ki jo predstavljam kot dobro malico; da ne boste lačni, smo dodali testenine, in ker je moja kulinarika znana po tem, da stare sestavine rad povežem v nekaj novega, smo zraven dodali v sol vložen rumenjak. Čaka vas tudi kruh, ki mu pravimo šefov hlebec, zraven sta na voljo vrhunsko Podjedovo maslo in skuta, ki smo jo spremenili v okusen namaz. Na koncu vas čaka še 'šmoren' z marmelado, ki smo ji dodali vrtnice, ki rastejo kar na našem vrtu,« je Rozman slikovito opisal, kaj je pripravil za svoje posebne goste.

Mateja Kodermac iz hotela Bled Rose pravi, da so se povabila k sodelovanju zelo razveselili. »Zdi se nam prav, da gostimo člane prostovoljnih gasilskih društev, ker veliko doprinesejo družbi, pomagajo ljudem v stiski, in tako skupaj promoviramo lokalne sestavine in lokalno okolje.« Tudi sicer, poudarjajo v hotelu, jim je pomembno, da med svojimi gosti promovirajo lokalno kulinariko. »Gosti še kako dobro vedo, kaj je kvalitetna hrana. Takoj prepoznajo razliko že med odličnim in slabim kruhom,« je povedala direktorica hotela Natalija Kovač.

Tudi poveljnik gasilcev občine Bled Andrej Kodeh je bil vesel druženja ob dobri lokalni hrani. »Gasilci smo bili veseli povabila. Še več bi se morali srečevati, tudi ob takih priložnostih, ne le takrat, ko se nekaj zgodi in je treba posredovati. Vesel sem tudi mladih, zagnanih kuharjev, ki jim ni vseeno, kakšno hrano postrežejo in od kod.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 2. avgust 2013 / 11:48

Začenja se Okarina etno festival

Bled - Nocoj se na Blejskem gradu začenja že 23. Okarina etno festival, ki v tem in prihodnjem koncu tedna prinaša šest koncertov. Prvi trije bodo na Blejskem gradu, in sicer bo nocoj nast...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Čokolada preprečuje krvne strdke

Čokoladne užitke so poznali že Azteki, ki so čokoladi tudi dali ime – temna voda. Verjetno pa niso vedeli, kar so odkrili nedavno: da je čokolada lahko tudi izjemno koristna za zdravje....

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Nevarna socialna izolacija v otroštvu

Prijatelji so pomemben del naših življenj. Večino jih pridobimo v otroštvu in adolescenci, ko smo tudi najbolj dojemljivi za vzpostavljanje socialnih stikov. Izolacija v otroštvu pa ni...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Kava je več kot samo kofein

Kava je zaradi kofeina doslej veljala predvsem za sredstvo, ki zbuja in poživlja. Zadnje raziskave pa so pokazale, da vsebuje tudi veliko drugih koristih snovi, predvsem antioksidantov...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Cepivo zoper raka na materničnem vratu

Humani papiloma virusi (HPV) so virusi, ki se pri človeku prenašajo s telesnim stikom, najpogosteje pri spolnih odnosih. Z njimi se po zadnjih podatkih vsaj enkrat v življenju okuži sede...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Ribe!

Naše zdravje je preveč dragoceno, da bi ob spoznanjih prehranskih strokovnjakov preprosto zmignili z rameni in še naprej jedli tako, kot smo se od otroštva naprej navajali - škodljivost gor ali dol.