Žar mojster 2012 je v Ihan znova privabil številne ljubitelje mesa, okusov, vonjev in žara. (Foto: Matic Zorman)

Jubilejne ribe in meso

V Snoviku in Ihanu je dišalo po novih receptih, jedeh, ustvarjali so ljubitelji rib in žara. Že desetič so tekmovali v pripravi jedi iz postrvi in se borili za naslov najboljšega žar mojstra.

Letošnje tekmovanje v pripravi jedi iz postrvi je potekalo v prijetnem in sproščenem razpoloženju, povezoval ga je kar sam direktor Term Snovik Matjaž Konda, ki mu govorjena beseda ni tuja, s harmoniko pa se je dobro znašel Matjaž Poljanšek. Med tekmovalci je bilo kar nekaj imen, ki smo jih na tekmovanju zasledili že lani. Tudi licitacija jedi je dosegla namen. Zbrali so več kot petsto evrov, denar pa bo šel v dobrodelne namene. Tokrat so jo zaključili tako, da so na koncu licitirali še vino slovenske vinske kraljice Martine Baškovič, ki je bila letos tudi članica strokovne komisije, ki je ocenjevala jedi.

Tekmovalci so bili razdeljeni v dve skupini, kjer se je v prvi najbolje odrezal Mitja Omerzu, v drugi pa Edi Germšek, katerega krožnik je tudi pri licitacijah dosegel največjo prodajno ceno, kar šestdeset evrov. Tudi Žar mojster 2012 je v Ihan že desetič privabil številne navdušene ljubitelje žara, ki so spremljali za svoje žar mojstre in navijali zanje. Jedi, ki jih tekmovalci pripravljajo, so iz leta v leto bolj zahtevne.

Letos se je prijavilo kar devetnajst tekmovalcev, tekmovalo pa je sedemnajst kuharskih mojstrov – devet v kategoriji profi in eden manj v kategoriji amater. Med tekmujočimi se je znova znašla ena ženska. Tradicionalno je petčlanska strokovna komisija pod vodstvom očeta tekmovanja Tomaža Vozlja strogo spremljala in ocenjevala vse od priprave jedi, higiene, upravljanja z žarom in seveda videz in okus jedi na krožniku. Tako je letošnji žar mojster med profiji postal Martin Blejec iz Domžal, ki je pripravil ihanski tris – pečeno odojkovo zarebrnico s krompirjem in breskvijo, svinjska rebrca na gobovem raguju z mlado špinačo in hamburger petit s čebulno bombeto. V kategoriji amater pa je zmagal krožnik, imenovan Ihanskih 10, ki je bil sestavljen iz popečene svinjske ribice, zapečenega mladega kifeljčarja, začinjenega z rožmarinom in česnom, ter polnjenih bučk z nadevom iz kisle smetane, začimb in sesekljanim steblom mlade čebulice. Krožnik je ustvarila žar mojstrica 2012 Sabina Štrajhar, ki že lani ni prizanašala konkurenci.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 9. december 2020 / 19:35

Tudi zelenjadarji v krizi

Kranj – Šesti paket interventnih ukrepov za ublažitev posledic epidemije predvideva finančno nadomestilo za kmetijske dejavnosti, ki so zaradi epidemije utrpele najmanj 30-odstotni izpad prihodkov....

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 9. junij 2011 / 07:00

Ženske dlje uživajo pokojnino kot moški

Ljubljana - Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije so lani umrle upokojenke v povprečju uživale starostno pokojnino 21 let in osem mesecev, lani um...

Šport / četrtek, 9. junij 2011 / 07:00

Z večno mladimi fanti na kolo

Radovljiški Rekreacijski klub Večno mladih fantov vsako leto konec avgusta tradicionalno organizira pohod na Stol, že peto leto pa drugo nedeljo v juniju pripravljajo tudi Kolesarski krog Večn...

Gospodarstvo / četrtek, 9. junij 2011 / 07:00

Dnevi za pridelovalce krompirja

Moste, Hrastje - Kmetijski inštitut Slovenije bo v četrtek, 9. junija, pripravil v Poskusnem centru za krompir v Mostah pri Komendi tradicionalni Dan krompirja. Udeleženci se bo...

Zanimivosti / četrtek, 9. junij 2011 / 07:00

Anketa: Dom za stara leta

V Domu starejših občanov Preddvor vsako leto pripravijo piknik stanovalcev in svojcev. Ob tej priložnosti smo nekatere vprašali, kako so zadovoljni z bivanjem v ustanovi.

Gospodarstvo / četrtek, 9. junij 2011 / 07:00

Vsa zelenjava ni kakovostna

Na trgovskih policah je tudi zelenjava, ki ni primerna za prodajo - je gnila, sluzasta, plesniva ali uvela.