Žar mojster 2012 je v Ihan znova privabil številne ljubitelje mesa, okusov, vonjev in žara. (Foto: Matic Zorman)

Jubilejne ribe in meso

V Snoviku in Ihanu je dišalo po novih receptih, jedeh, ustvarjali so ljubitelji rib in žara. Že desetič so tekmovali v pripravi jedi iz postrvi in se borili za naslov najboljšega žar mojstra.

Letošnje tekmovanje v pripravi jedi iz postrvi je potekalo v prijetnem in sproščenem razpoloženju, povezoval ga je kar sam direktor Term Snovik Matjaž Konda, ki mu govorjena beseda ni tuja, s harmoniko pa se je dobro znašel Matjaž Poljanšek. Med tekmovalci je bilo kar nekaj imen, ki smo jih na tekmovanju zasledili že lani. Tudi licitacija jedi je dosegla namen. Zbrali so več kot petsto evrov, denar pa bo šel v dobrodelne namene. Tokrat so jo zaključili tako, da so na koncu licitirali še vino slovenske vinske kraljice Martine Baškovič, ki je bila letos tudi članica strokovne komisije, ki je ocenjevala jedi.

Tekmovalci so bili razdeljeni v dve skupini, kjer se je v prvi najbolje odrezal Mitja Omerzu, v drugi pa Edi Germšek, katerega krožnik je tudi pri licitacijah dosegel največjo prodajno ceno, kar šestdeset evrov. Tudi Žar mojster 2012 je v Ihan že desetič privabil številne navdušene ljubitelje žara, ki so spremljali za svoje žar mojstre in navijali zanje. Jedi, ki jih tekmovalci pripravljajo, so iz leta v leto bolj zahtevne.

Letos se je prijavilo kar devetnajst tekmovalcev, tekmovalo pa je sedemnajst kuharskih mojstrov – devet v kategoriji profi in eden manj v kategoriji amater. Med tekmujočimi se je znova znašla ena ženska. Tradicionalno je petčlanska strokovna komisija pod vodstvom očeta tekmovanja Tomaža Vozlja strogo spremljala in ocenjevala vse od priprave jedi, higiene, upravljanja z žarom in seveda videz in okus jedi na krožniku. Tako je letošnji žar mojster med profiji postal Martin Blejec iz Domžal, ki je pripravil ihanski tris – pečeno odojkovo zarebrnico s krompirjem in breskvijo, svinjska rebrca na gobovem raguju z mlado špinačo in hamburger petit s čebulno bombeto. V kategoriji amater pa je zmagal krožnik, imenovan Ihanskih 10, ki je bil sestavljen iz popečene svinjske ribice, zapečenega mladega kifeljčarja, začinjenega z rožmarinom in česnom, ter polnjenih bučk z nadevom iz kisle smetane, začimb in sesekljanim steblom mlade čebulice. Krožnik je ustvarila žar mojstrica 2012 Sabina Štrajhar, ki že lani ni prizanašala konkurenci.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 8. maj 2007 / 07:00

Radarske meritve

Kranj - Prometni policisti bodo tudi ta teden opravljali meritve hitrosti z radarjem, ki so ga namestili v beli Renault Kangoo. V ponedeljek so bili na območju...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 18. september 2007 / 07:00

Aljoši Šenku že drugič red dot

Naklo - Kot so sporočili iz Merkurja, je priznani slovenski oblikovalec Aljoša Šenk, ki med drugim skrbi tudi za oblikovni razvoj lastnih blagovnih znamk v družbi Merkur,...

Gospodarstvo / torek, 18. september 2007 / 07:00

UPS praznoval stoletnico delovanja

Ljubljana - V četrtek je bila na ljubljanskem gradu proslava stote obletnice največjega mednarodnega hitrega kurirja – družbe UPS, ki je s partnersko povezavo z Interevropo leta...

Gospodarstvo / torek, 18. september 2007 / 07:00

Kritični do spremembe zakona

V Bohinju je bila v soboto osrednja gorenjska proslava ob stoletnici slovenskega lovstva. Gorenjski lovci so kritični do predlaganih sprememb zakona o divjadi in lovstvu.

Gospodarstvo / torek, 18. september 2007 / 07:00

Turističnim kmetijam podelili znake

Kranj - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v petek na obrtnem sejmu v Celju podelila 26 turističnim kmetijam 38 znakov za specializirano ponudbo. Znaki povedo gostom, kate...

Nasveti / torek, 18. september 2007 / 07:00

"Štrafan" jager

Kamniti lovec oz. Cima del Cacciatore (2071 metrov) - Višarje so bile nekdaj najbolj znana slovenska romarska pot. Do njih danes pelje moderna kabinska žičnica, kar močno skrajša vzpon na bližnji dvat...