Žar mojster 2012 je v Ihan znova privabil številne ljubitelje mesa, okusov, vonjev in žara. (Foto: Matic Zorman)

Jubilejne ribe in meso

V Snoviku in Ihanu je dišalo po novih receptih, jedeh, ustvarjali so ljubitelji rib in žara. Že desetič so tekmovali v pripravi jedi iz postrvi in se borili za naslov najboljšega žar mojstra.

Letošnje tekmovanje v pripravi jedi iz postrvi je potekalo v prijetnem in sproščenem razpoloženju, povezoval ga je kar sam direktor Term Snovik Matjaž Konda, ki mu govorjena beseda ni tuja, s harmoniko pa se je dobro znašel Matjaž Poljanšek. Med tekmovalci je bilo kar nekaj imen, ki smo jih na tekmovanju zasledili že lani. Tudi licitacija jedi je dosegla namen. Zbrali so več kot petsto evrov, denar pa bo šel v dobrodelne namene. Tokrat so jo zaključili tako, da so na koncu licitirali še vino slovenske vinske kraljice Martine Baškovič, ki je bila letos tudi članica strokovne komisije, ki je ocenjevala jedi.

Tekmovalci so bili razdeljeni v dve skupini, kjer se je v prvi najbolje odrezal Mitja Omerzu, v drugi pa Edi Germšek, katerega krožnik je tudi pri licitacijah dosegel največjo prodajno ceno, kar šestdeset evrov. Tudi Žar mojster 2012 je v Ihan že desetič privabil številne navdušene ljubitelje žara, ki so spremljali za svoje žar mojstre in navijali zanje. Jedi, ki jih tekmovalci pripravljajo, so iz leta v leto bolj zahtevne.

Letos se je prijavilo kar devetnajst tekmovalcev, tekmovalo pa je sedemnajst kuharskih mojstrov – devet v kategoriji profi in eden manj v kategoriji amater. Med tekmujočimi se je znova znašla ena ženska. Tradicionalno je petčlanska strokovna komisija pod vodstvom očeta tekmovanja Tomaža Vozlja strogo spremljala in ocenjevala vse od priprave jedi, higiene, upravljanja z žarom in seveda videz in okus jedi na krožniku. Tako je letošnji žar mojster med profiji postal Martin Blejec iz Domžal, ki je pripravil ihanski tris – pečeno odojkovo zarebrnico s krompirjem in breskvijo, svinjska rebrca na gobovem raguju z mlado špinačo in hamburger petit s čebulno bombeto. V kategoriji amater pa je zmagal krožnik, imenovan Ihanskih 10, ki je bil sestavljen iz popečene svinjske ribice, zapečenega mladega kifeljčarja, začinjenega z rožmarinom in česnom, ter polnjenih bučk z nadevom iz kisle smetane, začimb in sesekljanim steblom mlade čebulice. Krožnik je ustvarila žar mojstrica 2012 Sabina Štrajhar, ki že lani ni prizanašala konkurenci.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 25. december 2015 / 15:00

Danes premalo enotnosti

Pred 25 leti smo se Slovenci na plebiscitu odločili za samostojno in neodvisno državo. Na referendumu, na katerem se je odločalo o tem, smo Slovenci pokazali veliko enotnost. Nas pa je zan...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 8. julij 2022 / 17:46

Pogačar dobil še etapo na Planche des Belles Filles, Roglič tretji

Colmar – Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zmagovalec sedme etape kolesarske dirke po Franciji in ostaja v rumeni majici vodilnega. Na vrhu ciljnega vzpona na Super Planche des Belles Filles...

Gorenjska / petek, 8. julij 2022 / 17:38

Varčujmo z vodo

Visoke temperature in pomanjkanje padavin v zadnjem obdobju se že kažejo v zmanjšani izdatnosti vodnih virov, zato komunalna podjetja pozivajo k preudarni porabi pitne vode.

Gorenjska / petek, 8. julij 2022 / 17:34

Pohod veteranskih organizacij na Triglav

Rudno polje – Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica in Odbor veteranskih organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častni...

Zanimivosti / petek, 8. julij 2022 / 16:34

Deset Matejev Mohoričev

Med prebivalci Slovenije, ki imajo isto kombinacijo imena in priimka kot slovenski kolesarji na letošnji dirki po Franciji, je največ Matejev Mohoričev.

GG Plus / petek, 8. julij 2022 / 16:29

Pozabili smo, da živimo v raju

Gorenjec Simon Prosen intenzivno raziskuje preteklost. Pri tem se ne omejuje. Njegova zgodba nastaja iz upoštevanja vsega, od duhovnosti, zgodovine, arheologije, bajeslovja in toponimov do ljudskega i...