Žar mojster 2012 je v Ihan znova privabil številne ljubitelje mesa, okusov, vonjev in žara. (Foto: Matic Zorman)

Jubilejne ribe in meso

V Snoviku in Ihanu je dišalo po novih receptih, jedeh, ustvarjali so ljubitelji rib in žara. Že desetič so tekmovali v pripravi jedi iz postrvi in se borili za naslov najboljšega žar mojstra.

Letošnje tekmovanje v pripravi jedi iz postrvi je potekalo v prijetnem in sproščenem razpoloženju, povezoval ga je kar sam direktor Term Snovik Matjaž Konda, ki mu govorjena beseda ni tuja, s harmoniko pa se je dobro znašel Matjaž Poljanšek. Med tekmovalci je bilo kar nekaj imen, ki smo jih na tekmovanju zasledili že lani. Tudi licitacija jedi je dosegla namen. Zbrali so več kot petsto evrov, denar pa bo šel v dobrodelne namene. Tokrat so jo zaključili tako, da so na koncu licitirali še vino slovenske vinske kraljice Martine Baškovič, ki je bila letos tudi članica strokovne komisije, ki je ocenjevala jedi.

Tekmovalci so bili razdeljeni v dve skupini, kjer se je v prvi najbolje odrezal Mitja Omerzu, v drugi pa Edi Germšek, katerega krožnik je tudi pri licitacijah dosegel največjo prodajno ceno, kar šestdeset evrov. Tudi Žar mojster 2012 je v Ihan že desetič privabil številne navdušene ljubitelje žara, ki so spremljali za svoje žar mojstre in navijali zanje. Jedi, ki jih tekmovalci pripravljajo, so iz leta v leto bolj zahtevne.

Letos se je prijavilo kar devetnajst tekmovalcev, tekmovalo pa je sedemnajst kuharskih mojstrov – devet v kategoriji profi in eden manj v kategoriji amater. Med tekmujočimi se je znova znašla ena ženska. Tradicionalno je petčlanska strokovna komisija pod vodstvom očeta tekmovanja Tomaža Vozlja strogo spremljala in ocenjevala vse od priprave jedi, higiene, upravljanja z žarom in seveda videz in okus jedi na krožniku. Tako je letošnji žar mojster med profiji postal Martin Blejec iz Domžal, ki je pripravil ihanski tris – pečeno odojkovo zarebrnico s krompirjem in breskvijo, svinjska rebrca na gobovem raguju z mlado špinačo in hamburger petit s čebulno bombeto. V kategoriji amater pa je zmagal krožnik, imenovan Ihanskih 10, ki je bil sestavljen iz popečene svinjske ribice, zapečenega mladega kifeljčarja, začinjenega z rožmarinom in česnom, ter polnjenih bučk z nadevom iz kisle smetane, začimb in sesekljanim steblom mlade čebulice. Krožnik je ustvarila žar mojstrica 2012 Sabina Štrajhar, ki že lani ni prizanašala konkurenci.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sobota, 17. september 2016 / 11:51

Glasbeni abonma tudi za otroke

Škofja Loka – Jeseni se bo v Sokolskem domu začel tudi otroški glasbeni abonma Umetnost otrokom, ki prinaša sedem predstav. Pravljična dežela, ki jo poznamo iz Gorajt, bo v Sokolskem domu uprizoril...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 7. junij 2020 / 17:25

Še ena potrjena okužba na Jesenicah

Po zadnjih podatkih so v soboto, 6. junija, v Sloveniji potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Zadnja Valiconova javnomnenjska raziskava kaže na nekoliko nižjo skrb za posledice v gospodarstv...

GG Plus / nedelja, 7. junij 2020 / 15:14

Primož Žontar s čebelami in malim kruhkom

Pri Sv. Duhu pri Škofji Loki se je 7. junija 1858 rodil kajžarju Jožefu in Mariji, rojeni Vilfan, čebelar in rezbar Primož Žontar. Umrl je 21. junija 1934 v Kranju, kjer so njegovi potomci izredno...

Nasveti / nedelja, 7. junij 2020 / 15:13

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Žiri / nedelja, 7. junij 2020 / 12:10

Začeli usposabljati prostovoljce

Žiri – V Občini Žiri so se že pred časom pridružili humanitarnemu projektu Prostofer, ki ga izvaja zavod Zlata Mreža in s katerim si prizadevajo povečati mobilnost starejših in gibalno oviranih ose...

Slovenija / nedelja, 7. junij 2020 / 12:09

Virus spremenil naše navade

Med epidemijo covida-19 se je zmanjšalo nakupovanje živil v večjih nakupovalnih središčih in na tržnicah, povečalo pa nakupovanje po spletu z dostavo na dom in pri lokalnih ponudnikih.