Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro posušiti. Sušimo ga lahko na prostem, vendar zaradi preprečevanja pregrevanja ne neposredno na soncu, ampak v senci. Lahko tudi v sušilnilku ali pečici, vendar temperatura ne sme presegati 38 stopinj Celzija,« je povedala Mira Jakša Rabič, strokovnjakinja na področju pridelave in shranjevanja semen, članica Društva Sorško polje – pri­bližajmo se naravi. Ponazorila je na primeru fižola: »Seme fižola je dovolj suho, ko ga udarimo s težkim predmetom ali kladivom in se zdrobi. Vlažnost naj bo do 50-odstotna. Če seme ni dovolj suho, se lahko na njem pojavi plesen in ni več uporabno. Lahko ga shranimo tudi v hladilniku in zamrzovalniku v steriliziranih steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo, in drugih zaprtih posodah, ne pa plastični vrečki. Fižol je v taki posodi kaliv od štiri do pet let, lahko tudi malo dlje, v platneni in leseni posodi pa le od dve do tri leta. Prostor mora biti suh in temen s čim bolj stalno temperaturo, na primer od pet do osem stopinj Celzija, vsekakor pa pod deset stopinj Celzija, ker nihanje temperature in vlage vpliva na kalivost semena v pridelovalnem letu, pojavijo pa se lahko tudi škodljivci.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 16. avgust 2016 / 10:50

Nove vsebine za starimi fasadami

Spomladi je bila javna razprava, na začetku septembra sledi javna tribuna, obe na temo oživitve območja nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice Tržič. Občina Tržič je svoj interes po ureditvi območja...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Večer z okusom Pod marelo z OdBeatli

Večeri z okusom Pod marelo so serija poletnih koncertov, ki potekajo vsako drugo soboto na terasi lokala KluBar v Kranju. Serija združuje akustične nastope domače kakovostne glas...

GG Plus / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Po slovensko na Tržaškem

Slovenska tiskovna agencija STA je v torek poročala, da je tržaški občinski svet potrdil nov poslovnik, ki omogoča rabo slovenščine pri vlaganju pisnih vprašanj, interpelacij in resolucij ter v n...

Škofja Loka / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Po protestu znižali priključnino

Vaščani Dorfarij, Form in Sv. Duha niso mogli verjeti očem: za priključek na kanalizacijsko omrežje naj bi plačali od dveh pa tudi do 16 tisoč evrov. Po protestu je občina priznala napako.

GG Plus / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Vse je v glavi, tudi žulji

Poveljstvo za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje pri Slovenski vojski je na vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli že enajsto leto zapored pripravila študentski vojaški tabor. Zanimanje za...

Gospodarstvo / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Občina pomaga kmetom

Tržiška občina bo 31 kmetom pomagala pri nakupu kmetijske in gozdarske mehanizacije, ureditvi pašnikov in naložbah v dopolnilne dejavnosti.