Pravilno shranjevanje semen
Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro posušiti. Sušimo ga lahko na prostem, vendar zaradi preprečevanja pregrevanja ne neposredno na soncu, ampak v senci. Lahko tudi v sušilnilku ali pečici, vendar temperatura ne sme presegati 38 stopinj Celzija,« je povedala Mira Jakša Rabič, strokovnjakinja na področju pridelave in shranjevanja semen, članica Društva Sorško polje – približajmo se naravi. Ponazorila je na primeru fižola: »Seme fižola je dovolj suho, ko ga udarimo s težkim predmetom ali kladivom in se zdrobi. Vlažnost naj bo do 50-odstotna. Če seme ni dovolj suho, se lahko na njem pojavi plesen in ni več uporabno. Lahko ga shranimo tudi v hladilniku in zamrzovalniku v steriliziranih steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo, in drugih zaprtih posodah, ne pa plastični vrečki. Fižol je v taki posodi kaliv od štiri do pet let, lahko tudi malo dlje, v platneni in leseni posodi pa le od dve do tri leta. Prostor mora biti suh in temen s čim bolj stalno temperaturo, na primer od pet do osem stopinj Celzija, vsekakor pa pod deset stopinj Celzija, ker nihanje temperature in vlage vpliva na kalivost semena v pridelovalnem letu, pojavijo pa se lahko tudi škodljivci.«