Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro posušiti. Sušimo ga lahko na prostem, vendar zaradi preprečevanja pregrevanja ne neposredno na soncu, ampak v senci. Lahko tudi v sušilnilku ali pečici, vendar temperatura ne sme presegati 38 stopinj Celzija,« je povedala Mira Jakša Rabič, strokovnjakinja na področju pridelave in shranjevanja semen, članica Društva Sorško polje – pri­bližajmo se naravi. Ponazorila je na primeru fižola: »Seme fižola je dovolj suho, ko ga udarimo s težkim predmetom ali kladivom in se zdrobi. Vlažnost naj bo do 50-odstotna. Če seme ni dovolj suho, se lahko na njem pojavi plesen in ni več uporabno. Lahko ga shranimo tudi v hladilniku in zamrzovalniku v steriliziranih steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo, in drugih zaprtih posodah, ne pa plastični vrečki. Fižol je v taki posodi kaliv od štiri do pet let, lahko tudi malo dlje, v platneni in leseni posodi pa le od dve do tri leta. Prostor mora biti suh in temen s čim bolj stalno temperaturo, na primer od pet do osem stopinj Celzija, vsekakor pa pod deset stopinj Celzija, ker nihanje temperature in vlage vpliva na kalivost semena v pridelovalnem letu, pojavijo pa se lahko tudi škodljivci.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 9. november 2012 / 07:00

Sotočje

Sotočje, 9. november 2012, št. 9

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 8. november 2016 / 07:00

Okusi Bleda v restavracijah

V novembru izbrane blejske restavracije razveseljujejo goste z meniji Okusov Bleda, katerih vodilo je domača, letnemu času prilagojena ponudba po dostopnih cenah. Blejski kulinarični mesec bo trajal d...

Razvedrilo / torek, 8. november 2016 / 07:00

Veselo in po domače

Prigode gorenjskih 'gaunarjev' so prava filmska senzacija, ansambel Svetlin ima nov valček, veselo pa je bilo tudi v soboto na martinovanju po domače z ozarčani in amsamblom Dor ma cajt.

Razvedrilo / torek, 8. november 2016 / 07:00

Koncertni večer ob jubileju

Ob deseti obletnici svojega glasbenega ustvarjanja je Žiga Janežič v Kulturnem domu v domačih Vodicah pripravil koncertni večer z mnogimi gosti.

Kultura / torek, 8. november 2016 / 07:00

Dobrodošli na Luni

Druga letošnja premiera gledališke skupine iz Gozda - Martuljka nas popelje v podeželski bife. Za mizo v lokalu, ki ga spretno obvladuje odločna natakarica Francka (Cvetka Pavlovčič), se v štirih priz...

Kronika / torek, 8. november 2016 / 07:00

Tudi nune videle konopljo

Na kranjskem okrožnem sodišču so včeraj svoje zagovore podali Danijel Oset, Anes Dukić, Matjaž Smolinsky in Ugo Grbec, obtoženi sodelovanja v organizirani kriminalni združbi, ki naj bi se od oktobra 2...