Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro posušiti. Sušimo ga lahko na prostem, vendar zaradi preprečevanja pregrevanja ne neposredno na soncu, ampak v senci. Lahko tudi v sušilnilku ali pečici, vendar temperatura ne sme presegati 38 stopinj Celzija,« je povedala Mira Jakša Rabič, strokovnjakinja na področju pridelave in shranjevanja semen, članica Društva Sorško polje – pri­bližajmo se naravi. Ponazorila je na primeru fižola: »Seme fižola je dovolj suho, ko ga udarimo s težkim predmetom ali kladivom in se zdrobi. Vlažnost naj bo do 50-odstotna. Če seme ni dovolj suho, se lahko na njem pojavi plesen in ni več uporabno. Lahko ga shranimo tudi v hladilniku in zamrzovalniku v steriliziranih steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo, in drugih zaprtih posodah, ne pa plastični vrečki. Fižol je v taki posodi kaliv od štiri do pet let, lahko tudi malo dlje, v platneni in leseni posodi pa le od dve do tri leta. Prostor mora biti suh in temen s čim bolj stalno temperaturo, na primer od pet do osem stopinj Celzija, vsekakor pa pod deset stopinj Celzija, ker nihanje temperature in vlage vpliva na kalivost semena v pridelovalnem letu, pojavijo pa se lahko tudi škodljivci.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Waldorfska šola na Jesenicah

Prostore bodo uredili na Plavžu v stavbi Ljudske univerze Jesenice. Informativni vpis v šolo in vrtec bo konec januarja.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...