Danijel Oset zatrjuje, da je konopljo gojil za Martina Bohneca v zameno za streho nad glavo. / Foto: Gorazd Kavčič

Tudi nune videle konopljo

Na kranjskem okrožnem sodišču so včeraj svoje zagovore podali Danijel Oset, Anes Dukić, Matjaž Smolinsky in Ugo Grbec, obtoženi sodelovanja v organizirani kriminalni združbi, ki naj bi se od oktobra 2013 do oktobra 2015 ukvarjala s pridelavo, predelavo in prodajo konoplje ter hašiševega olja.

Kranj – Obtoženi Danijel Oset, Anes Dukić, Matjaž Smolinsky in Ugo Grbec so bili poleg domnevnega kolovodje Martina Bohneca, ki je svojo kriminalno dejavnost že priznal in bil pred pol meseca obsojen na štiri leta zapora, glavni obtoženci od sedemnajsterice, zoper katero je kranjsko okrožno tožilstvo vložilo obtožbo. Na predobravnavnih narokih je krivdo priznalo še deset drugih osumljencev, ki so bili večinoma obsojeni na pogojne zaporne kazni ali družbeno koristno delo.

Okrožna državna tožilka Nadja Gasser je Danijela Oseta in Anesa Dukića obtožila, da naj bi tudi bila člana hudodelske združbe. Oset naj bi med drugim od Smolinskyja večkrat kupil večje količine konoplje in jo prodal naprej Grbcu, preprodajal naj bi tudi sadike konoplje in hašiševo olje, ki ga je tudi proizvajal. Obtoženi je včeraj sodnici Mileni Turuk znova zatrdil, da ni bil član kriminalne tolpe, ampak je deloval samostojno. Že v sodni preiskavi je razložil, da mu je Bohnec po prihodu iz zapora (sedel je za umor) ponudil, da živi v njegovi hiši v zaselku Sviščaki nad Ilirsko Bistrico, v zameno pa zanj prideluje in suši konopljo ter hašiševo olje. Ponudbo je sprejel, saj bi sicer klošaril, in tako se je pozimi 2014 naselil v Bohnečevi hiši. Po približno dveh mesecih in pol so pred hišo opazili avto kranjske registracije, s katerega je nekdo snemal dogajanje. Ker so se ustrašili, da gre za policijo, so vso konopljo iz hiše odnesli v gozd, kjer je propadla, odstranili so tudi vso opremo za pridelavo, je pojasnil. Kasneje so si uredili zunanje nasade v okolici Ilirske Bistrice in Kozine. Konopljo so iz hiše vozili v 80-litrskih modrih sodih, ki so si jo nato razdelili med sabo Bohnec, Dukić in Peter Križnar (sodijo mu ločeno). Vse, kar je delal v hiši, je delal za druge, zase ni ničesar proizvajal, ni imel odjemalcev in ni hodil po nasadih, konoplje niti ni nikoli užival, le enkrat pa je pomagal Smolinskyju, da je konopljo prodal Grbcu, je dodal. Z dejavnostjo je končal poleti 2015, ko mu je Bohnec dejal, da je izgubil zaupanje vanj. »26 kilogramov konoplje, ki so jo našli pri meni, je bilo perje, iz katerega bi skuhal olje, a ga nisem,« je še zatrdil.

Anes Dukić se brani z molkom, pridržuje pa si pravico, da bo zagovor podal kasneje. V preiskavi je le povedal, da z družino (ima dva mladoletna otroka) živi skromno in od socialne podpore. Priznal je, da sta imela skupaj z Bohnecem manjši nasad konoplje, imel pa je tudi svoje, vendar pa njihovih lokacij drugim ni izdajal, da mu ne bi kdo konoplje ukradel.

Tudi Matjaž Smolinsky se zagovarja z molkom, na zaslišanju pred preiskovalno sodnico pa je zanikal, da bi Osetu prodal več kot tri kilograme konoplje. Za 10 kilogramov konoplje, ki so mu jo zasegli v hišni preiskavi, je dejal, da je šlo za »perje«, torej odpadek, in jo je imel le za lastno uporabo. Iz perja se prideluje hašiševo olje, ki se uporablja tudi za zdravljenje raka, za katerega se je nekaj časa tudi sam bal, da ga ima, a se je kasneje izkazalo drugače. »Oče mi je leta 2006 umrl za rakom, če bi že tedaj poznal zdravilne učinke hašiševega olja, bi ga zagotovo »nafilal« z njim. Konopljo sem sicer gojil tako, da so jo lahko vsi videli, tudi nune, ki živijo v bližnjem samostanu,« je poudaril Smolinsky in dodal, da je konopljo sam prideloval in užival od leta 2010 naprej, tudi zaradi blaženja simptomov manične depresije, za katero boleha. Z gojenjem konoplje je sicer prenehal že pred končnimi aretacijami, saj mu tudi žena ni več dovolila, da bi še tvegal na ta način, saj sta dobila otroka, je dejal.

Četrtoobtoženi Ugo Grbec pa je v zagovoru poudaril, da konoplje ni nikoli preprodajal, tudi policisti so jo pri njem našli le v enem koritu za rože. »Imel sem jo za lastne potrebe. Devetnajst let sem bil pek in imel le nočno službo. Ko sem zamenjal službo in začel delati podnevi, sem imel hude težave s spanjem, saj sem spal le po dve uri. Po internetu sem se zato pozanimal, kaj pomaga, tako sem kupil semena konoplje in jih posejal. Konopljo sem užival zaradi boljšega spanja,« je zatrdil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 19. maj 2019 / 11:19

Slovenska smer na Aljaski

Gorenjska alpinista Janez Svoljšak in Miha Zupin (oba AO PD Kranj) sta na Aljaski preplezala pet prvenstvenih smeri in opravila tri prve pristope na vrh. Po dolžini smeri in zahtevnosti sestopa izstop...

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 8. november 2016 / 07:00

Okusi Bleda v restavracijah

V novembru izbrane blejske restavracije razveseljujejo goste z meniji Okusov Bleda, katerih vodilo je domača, letnemu času prilagojena ponudba po dostopnih cenah. Blejski kulinarični mesec bo trajal d...

Razvedrilo / torek, 8. november 2016 / 07:00

Veselo in po domače

Prigode gorenjskih 'gaunarjev' so prava filmska senzacija, ansambel Svetlin ima nov valček, veselo pa je bilo tudi v soboto na martinovanju po domače z ozarčani in amsamblom Dor ma cajt.

Razvedrilo / torek, 8. november 2016 / 07:00

Koncertni večer ob jubileju

Ob deseti obletnici svojega glasbenega ustvarjanja je Žiga Janežič v Kulturnem domu v domačih Vodicah pripravil koncertni večer z mnogimi gosti.

Kultura / torek, 8. november 2016 / 07:00

Dobrodošli na Luni

Druga letošnja premiera gledališke skupine iz Gozda - Martuljka nas popelje v podeželski bife. Za mizo v lokalu, ki ga spretno obvladuje odločna natakarica Francka (Cvetka Pavlovčič), se v štirih priz...

Kronika / torek, 8. november 2016 / 07:00

Tudi nune videle konopljo

Na kranjskem okrožnem sodišču so včeraj svoje zagovore podali Danijel Oset, Anes Dukić, Matjaž Smolinsky in Ugo Grbec, obtoženi sodelovanja v organizirani kriminalni združbi, ki naj bi se od oktobra 2...